Red Light Beste Televisiedrama mét Halina Reijn als beste actrice

Red Light gaat naar huis met het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama. Halina Reijn heeft tijdens de 40e editie van het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor Beste actrice in een televisiedrama ontvangen voor haar rol in Red Light. Wat dat betreft, dus een geweldige start voor de reeks die binnenkort te zien zal zijn bij BNNVARA en VTM.

Red Light

Zelf kijk ik ontzettend uit naar Red Light (de eerste beelden). Dat deze Nederlands-Vlaamse productie zo goed beoordeeld is, zorgt dat ik nog nieuwsgieriger ben geworden. Maar met zo’n cast én zo’n geweldig team van makers kan het niet anders dan een topserie worden. Wouter Bouvijn en Anke Blondé namen vanavond het Gouden Kalf in ontvangst. Dat de prijs voor beste actrice in een televisiedrama ook naar Red Light zou gaan, was voor mij geen verrassing. Ze hadden ook twee keer kans, omdat zowel Halina Reijn als Carice van Houten genomineerd waren in deze categorie.

Wil je meer weten over Red Light en de eerste beelden (zowel foto’s en video’s) bekijken? Klik dan hier op het uitgebreide artikel over Red Light.

Kom hier dat ik u kus

En er is nog meer goed nieuws voor de liefhebbers van Nederlands/Vlaamse producties. De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek is namens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) uitgereikt aan Kom hier dat ik u kus  van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden.

Kom bij de Facebook-groep van VlaamsKijken en ontdek snel meer over deze bijzondere film naar het boek van Griet Op de Beeck.

Gouden Kalveren 2020

Vrijdagavond 2 oktober zijn de Gouden Kalveren 2020 – de Grote Prijzen van de Nederlandse Film – uitgereikt tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala. Producties en makers van speelfilms, korte films, documentaires, televisiedrama’s en interactive werken zijn in twintig verschillende categorieën geëerd.

Het Gouden Kalf voor Costume Design is dit jaar, in samenspraak met de Dutch Academy For Film (DAFF), voor het eerst uitgereikt. De 40e jubileumeditie van het NFF vond dit jaar online en op locatie in heel Nederland plaats, en is nog tot en met morgen online via www.filmfestival.nl te bezoeken.  

Winnaars Gouden Kalf 2020

Hier het complete overzicht van ieder, die met een Gouden Kalf naar huis ging (zoals Red Light). Dit artikel wordt nog aanvuld met extra informatie over de films en makers, maar daarover later meer in de Facebook-groep van VlaamsKijken.

Beste Korte Documentaire 
Carrousel – Marina Meijer (productie: Basalt Film) 
 
Beste Korte Film 
See Me – Patty Stenger, Yvonne Kroese (scenario: Patty Stenger, productie: Family Affair Films) 
 
Beste Interactive 
Nerd_Funk: Phase 1 – Ali Eslami, Mamali Shafahi (productie: ALLLESSS) 
  
Beste Televisiedrama 
Red Light – regie Wouter Bouvijn, Anke Blondé (creatie: Carice van Houten, Halina Reijn, scenario: Esther Gerritsen, Frank Ketelaar, Christophe Dirickx, Halina Reijn, productie: Hollands Licht, Eyeworks Film & TV drama) 
 
Beste Acteur Televisiedrama 
Ramsey Nasr – I.M. (regie: Michiel van Erp, scenario: Hugo Heinen, productie: Het Familiedrama) 
 
Beste Actrice Televisiedrama 
Halina Reijn – Red Light (creatie: Carice van Houten, Halina Reijn, regie: Wouter Bouvijn, Anke Blondé, scenario: Esther Gerritsen, Frank Ketelaar, Christophe Dirickx, Halina Reijn, productie: Hollands Licht, Eyeworks Film & TV drama) 
 
Beste Sound Design 
Marco Vermaas – Bumperkleef (regie/scenario: Lodewijk Crijns, scenario: Lodewijk Crijns, productie: Topkapi Films) 
 
Beste Muziek 
Rui Reis Maia, Jasper Boeke, Diederik Rijpstra – De belofte van Pisa (regie: Norbert ter Hall, scenario: Robert Alberdingk Thijm, productie: All Yours Films) 
 
Beste Camera 
Myrthe Mosterman – Goud (regie: Rogier Hesp, scenario: Anne Hofhuis, productie: BALDR Film) 
 
Beste Montage 
Ruben van der Hammen – Ze noemen me Baboe (regie: Sandra Beerends, productie: Pieter van Huystee Film & TV) 
  
Beste Lange Documentaire 
Ze noemen me Baboe – Sandra Beerends (productie: Pieter van Huystee Film & TV) 
 
Beste Production Design 
Anne Winterink – Marionette (regie: Elbert van Strien, scenario: Elbert van Strien, Ben Hopkins, productie: Accento Films, BosBros) 
 
Beste Costume Design 
Alette Kraan – Mi Vida (regie: Norbert ter Hall, scenario: Roos Ouwehand, productie: Phanta Film) 
 
Beste Mannelijke Bijrol 
Bilal Wahib – Paradise Drifters (regie/scenario: Mees Peijnenburg, productie: Pupkin) 
 
Beste Vrouwelijke Bijrol 
Noortje Herlaar – Kapsalon Romy (regie: Mischa Kamp, scenario: Tamara Bos, productie: BosBros) 
 
Beste Acteur 
Shahine El-Hamus – De belofte van Pisa (regie: Norbert ter Hall, scenario: Robert Alberdingk Thijm, productie: All Yours Films) 
 
Beste Actrice 
Beppie Melissen – Kapsalon Romy (regie: Mischa Kamp, scenario: Tamara Bos, productie: BosBros) 
 
Beste Scenario 
Tamara Bos – Kapsalon Romy (regie: Mischa Kamp, productie: BosBros) 
 
Beste Regie 
Mischa Kamp – Kapsalon Romy (scenario: Tamara Bos, productie: BosBros) 
 
Beste Film 
Buladó – Derk-Jan Warrink en Koji Nelissen voor Keplerfilm (regie: Eché Janga, scenario: Eché Janga, Esther Duysker) 

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 

De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek is namens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) uitgereikt aan Kom hier dat ik u kus – Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden (scenario: Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden, productie: Submarine Film) 

Jury’s en Academy 

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren in de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive worden bepaald door onafhankelijke jury’s die per categorie uit een drietal professionals bestaan. De jury voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire 2020 werd gevormd door regisseurs Carine Bijlsma en Reber Dosky en producent Katja Draaijer.

Voor de Gouden Kalveren voor Beste Korte Film en Beste Televisiedrama jureerden acteur Werner Kolf, scenarist Chris Westendorp en regisseur Mischa Kamp. De jury van het Gouden Kalf voor Beste Interactive bestond uit kunstenaar/onderzoeker Bogomir Doringer, professor Nanna Verhoeff en filmmaker/schrijver Kaweh Modiri. 
 
De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor speelfilms en lange documentaires worden bepaald volgens het Academy-model. Een grote groep vakgenoten kiest zelf de  winnaars, zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. De groep stemgerechtigden bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).   

Foto: Ramon Mangold.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 oktober 2020 /