Kim Snauwaert en Jelle De Beule in The Best of Dorien B.

Kim Snauwaert en Jelle De Beule schitteren in The Best of Dorien B. Een komisch drama van Anke Blondé over een vrouw die zichzelf tussen alle gekte door herontdekt. Vanaf 11 september draait The Best of Dorien B. in de bioscoop.

Synopsis

Dorien (36) heeft alles om gelukkig te zijn: een succesvolle man, twee schattige kinderen en een dierenartsenpraktijk vol kleine huisdieren. Maar wanneer ze haar ouders betrapt op jarenlang overspel en haar man wel erg close blijkt te zijn met een collega, begint ze te twijfelen. Een telefoontje met slecht nieuws is de druppel. Ze voelt zich verloren, kan bij niemand terecht. Dorien evalueert haar leven, is dit het dan?

Kim Snauwaert in nieuwe film Anke Blonde

Kim Snauwaert – Dorien

Voor Kim Snauwaert (1986) is dit haar debuut. Kim werd door Anke aan de schoolpoort van hun kinderen benaderd om mee te doen met de casting. Al snel bleek dat Kim had waar ze naar zocht: een actrice met een zekere authenticiteit die zich tegelijkertijd zowel kwetsbaar als sterk kan opstellen. Ondertussen zijn Anke en Kim erg goed bevriend.

Kim Snauwaert is in het dagelijkse leven kunstenares. Een gewaagde keuze dus van Anke Blondé; menig regisseur zou tenslotte voor een bekende actrice gaan. Het siert Anke dat ze juist heeft gekeken naar de beste persoon voor de rol. Iets wat ze als geen ander kan. Dit mag dan haar debuutfilm zijn, ze heeft als casting director al tal van actrics en acteurs voorbij zien komen.

Jelle De Beule – Jeroen

Waar je Jelle De Belle (1981) van kent? Die speelde vorig jaar Michaël Van Hamme in de populaire reeks De Dag. Jaren geleden zag je ‘m ook in het eerste seizoen van Callboys als de homoseksuele webdesigner Gigi. Maar hij is bovenal tv-maker, zo maakte hij met Jonas Geirnaert (die je nu in Geub ziet) en Lieven Scheire Basta. En hij was sidekick bij De ideale wereld van Sven De Leijer. The Best of Dorien B. is zijn debuut als acteur in een speelfilm. We gaan hem meer als acteur zien in de toekomst. Er is namelijk bevestigd dat hij ook een rol speelt in de nieuwe reeks van Eén: Black out.

Jelle De Beule The Best of Dorien B

Katelijne Verbeke – Monique

Recent was actrice Katelijne Verbeke nog in het nieuws; zij zal namelijk één van de rollen gaan vertolken in het nieuwe seizoen van Beau Séjour. Verder schitterde ze in series als De Dag, Loslopend Wild en Eigen kweek. Voor haar rol in de film Ongenade werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf. De Théo d’Or sleepte ze in de wacht voor haar rol in Agatha.

Dirk Van Dijck – Jacques

Het bekendste ‘gezicht’ uit deze productie? Dat is wat mij betreft Dirk Van Dijck. Wist jij dat hij eigenlijk jurist van opleiding is? Hij brak door met zijn rol als Michel Drets in Het Eiland. Afgelopen jaar schitterde hij in Gevoel voor Tumor en 13 Geboden (twee series die beide op Netflix te vinden zijn). Maar ook in Quiz Me Quick, Zone Stad, Rupel, Flikken, Aspe, Het Pleintje, Witse, Eigen Kweek, In Vlaamse Velden en Bevergem was hij te zien.

Katelijne Verbeke The Best of Dorien B

Robrecht vanden Thoren – Miguel

Robrecht vandenThoren heeft mijn hart gestolen met zijn hoofdrol in de reeks Tom & Harry (te zien op Videoland). Je kent ‘m ook uit het meermaals bekroonde Hasta la Vista. Wat ik niet wist, is dat hij debuteerde op het grote doek in Nederland in de film Masterclass van Hans Teeuwen. Je zag Robrecht Vanden Thoren ook in De laatste zomer, Offline, Code 37, Flikken, Quiz Me Quick, Terug naar Morgen, Tegen de Sterren op, Verborgen Verlangen en Wat als. Later dit jaar is hij ook te zien in de eerste Vlaamse actieduikbootfilm Torpedo.

Wine Dierickx – Liesbeth

Wine Dierickx speelde hoofdrollen in Dagen zonder lief, smoorverliefd, Het varken van Madonna en Plan Bart. Ook in Loft en Storm zag je haar. Maar Wine Dierckx was ook in verschillende series te zien als Code 37, Vermist, De Anneliezen en De Dag. Persoonlijk vind ik het een actrice die we veel te weinig zien. Ze is zo naturel. Als je Plan Bart nog niet gezien hebt, kan ik ‘m in ieder geval aanrader. Die vond ik echt heerlijk weg kijken. Al heb ik natuurlijk ook wel wat met het thema: twijfel over je kinderwens.

Jelle De Beule en Kim Snauwaert in The Best of Dorien B van Anke Blonde

Verder zien we in deze film ook Lander Minne, Willem Loobuyck, Peter De Graef, Isabelle Van Hecke, Kristien De Proost, Tiemen Van Haver, Michael Vergauwen, Dries Heyneman, Ilse De Koe, Herman Gilis, Jonas Vermeulen, Sebastien Dewaele en Leo Franquet.

Regie Anke Blondé

Anke Blondé maakt met The Best of Dorien B. haar debuut. Ze heeft het scenario geschreven en tevens de film geregisseerd. Met haar kortfilms heeft ze meerdere internationale filmprijzen gewonnen. Maar ze is ook een veelgevraagd casting director. Dat deed ze bijvoorbeeld voor De Helaasheid der Dingen, The Broken Circle Breakdown, Trouw met mij en Beau Séjour. Dat zijn dus echt niet de minste producties. Met name The Broken Circle Breakdown heeft hoge ogen gegooid in zowel binnen- als buitenland.

Absurde ironie van het dagelijkse leven

In het persdossier bij de film zegt Anke Blondé het volgende: “ Ik hoop dat het publiek zich zal inleven in Dorien die, net zoals de meesten van ons, de neiging heeft om op veilig te spelen, door precies te doen wat anderen van haar verwachten. Ik wil dat het publiek haar frustratie voelt, zich onderdompelt in haar wanhoop en haar moed bewondert door de manier waarop ze haar omgeving aanpakt. Ik hoop dat iedereen zich zal herkennen in haar strijd en in de meedogenloze, vaak absurde ironie van het dagelijks leven.”

Innerlijke twijfels

“Als vrouw voel ik de behoefte om Dorien’s intense gevoelens van vervreemding en innerlijke twijfels naar het scherm te vertalen. De thematische focus van mijn verhaal is er één van emancipatie en de strijd om uit een verlammende identiteitscrisis te komen. Het idee van The Best of Dorien B. kwam voort uit een gevoel dat ik had toen ik tweeëndertig was. Het was in 2007, er was een economische crisis aan de gang en er was ook veel ophef over het milieu toen de documentaire van Al Gore werd vrijgegeven. De wereld gaat naar de kloten. Op persoonlijk vlak was ik een huis aan het renoveren. Daarnaast had ik kort na elkaar twee baby’s gekregen. En ik probeerde een carrière van de grond te krijgen.”

Wist je dat Anke Blondé ook meewerkt aan de nieuwe serie van Carice van Houten en Halina Reijn?

Missie

“Die kinderen hadden echter een enorme impact op mijn leven. Er werd veel van me verwacht als moeder én als vrouw. Ik kreeg het gevoel dat de maatschappij me had misleid. Veel dingen die ik als waardevol en waarachtig beschouwde, bleken totaal niet te kloppen. Het viel me ook op dat mensen vaak slecht communiceren en elkaar verkeerd interpreteren. Toch kunnen we alleen door te praten een manier vinden om onze persoonlijke dromen na te streven.” Een mooie missie waarin ik mezelf ook herken. Die eerlijke verhalen, die wil ik ook bij elkaar brengen met Twijfelmoeder.

Producenten

Het Gentse productiehuis A Private View van Dries Phlypo en Jean-Claude van Rijckeghem produceerde deze film. Dat deden ze in samenwerking met de Nederlandse coproducent Viking Film van Marleen Slot. Beide maatschappijen hebben al heel wat mooie producties op hun cv. Zo ken je A Private View van onder andere Zagros, Vincent, Adem, Aanrijding in Moscou. Met Amigo’s hebben ze hun eerste dramaserie gemaakt. En bij Viking Film onder andere Dirty God en Zurich.

Bioscoop

The Best of Dorien B. is vanaf 11 september 2019 in de bioscoop te zien. Ook opende deze film met Kim Snauwaert het Filmfestival Oostende. Eerder ging hij al in wereldpremière op het International Filmfestival Rotterdam. Of de film ook in Nederland te zien zal zijn? Bij FilmVandaag lees ik dat hij vanaf donderdag 14 november te zien is. In hoeveel zalen hij dan wordt uitgerold, durf ik nog niet te zeggen.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

9 september 2019 /