Red Light pakt twee prijzen op CanneSeries festival

Red Light van pakt twee prijzen in Cannes op het CanneSeries festival! Carice van Houten, Halina Reijn, Maaike Neuville en Geert Van Rampelberg krijgen Special Performance Award voor hun acteerwerk. En ook de Prijs van de Studentenjury ging naar Red Light, die door Wouter Bouvijn en Anke Blondé werd geregisseerd.

Red Light

In Red Light spelen Carice van Houten (Game of Thrones), Halina Reijn (Instinct) en Maaike Neuville (De twaalf, De dag) drie vrouwen met heel verschillende achtergronden wiens levens vervlochten geraken. Over het verhaal en de gehele cast heb ik eerder uitgebreid geschreven. Ontdekt tevens de eerste beelden van Red Light.

Vrijheid

“Deze reeks is gemaakt met een fantastisch team waarbij iedereen het beste uit zichzelf kon halen,” verklaarden Bovijn en Blondé in een eerste reactie op de winst van Red Light op CanneSeries. “Als regisseurs hadden we een enorme vrijheid om van Red Light te maken wat het nu is. En laat nu net vrijheid één van de belangrijkste aspecten zijn waar deze reeks om draait. Personages die zichzelf bevrijden, iets waar ieder van ons, vrouwen en mannen, zich mee zullen identificeren.” 

Gouden Kalf

De Vlaams-Nederlandse coproductie viel begin oktober al in de prijzen op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Hier werd de tv-serie uitgeroepen tot Beste TV Reeks en Halina Reijn de Prijs voor Beste Actrice in een TV-Reeks in ontvangst nam. Sinds 5 oktober wordt Red Light ook aan buitenlandse kopers en festivalcuratoren voorgesteld die deelnemen aan RE>CONNEXT. Dit is het nieuwe online exportplatform voor films en series van Flanders Image, het internationaal promotieagentschap van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Op donderdag 15 oktober is er de Belgische première met de vertoning van de eerste twee afleveringen op Film Fest Gent. In Nederland zijn die afleveringen al vertoond op het Nederlands Filmfestival.

Internationale media over Red Light

Na de voorstelling van Red Light in Cannes omschreef het Franse dagblad Le Figaro de reeks als “een prachtig portret van drie vrouwen die elk op hun eigen manier worstelen om zich te emanciperen”. Het magazine Les Inrockuptibles schreef dat het “duister en hedendaags universum de spijker op de kop slaat”. Volgens het Amerikaanse vakblad Variety werpt Red Light een licht “op vrouwelijke identiteit, macht, seksualiteit en het patriarchaat.”

Makers van Red Light

De reeks werd geschreven door Esther Gerritsen (Instinct​), Christophe Dirickx (​Tabula rasa​), Frank Ketelaar (​Overspel​) en Halina Reijn. Het idee voor de reeks komt van van Carice van Houten en Halina Reijn. Wouter Bouvijn (​De twaalf​) en Anke Blondé ​(The Best of Dorien B) tekenden voor de regie​.

Red Light is een productie van Eyeworks Film & TV Drama en Hollands Licht. Dit doen zij in coproductie met vtm en BNNVARA, in samenwerking met Man Up Film. De serie kwam tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. En van de de Belgische Tax Shelter in samenwerking met SCIO Productions en The Netherlands Film Production Incentive.  

Foto: BNNVARA.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 oktober 2020 /