Het Eiland: terugkijken via YouTube

Het Eiland kun je terugkijken via YouTube. Deze Vlaamse komische serie uit 2004-2005 werd begin 2008 uitgezonden door Comedy Central. Voor mij was dit ook het begin van mijn liefde voor het Vlaamse tv- en filmaanbod.

Op dat moment kende ik wel de populaire Vlaamse politieseries als Flikken, Zone Stad, Sedes & Belli, Witse en Aspe. Maar dat de Vlamingen ook uitblinken in andere genres was voor mij – tot ik Het Eiland zag op Comedy Central – echt nog een verrassing.

Als ik nu aan Het Eiland terugdenk, dan hoor ik de gulle, ietwat ongemakkelijke lach van Alain Vandam (Tom Van Dyck) nog. En van de onzekere houding van Guido Pallemans (Frank Focketyn) word ik zelfs weer een beetje zenuwachtig. De volgende quote van Pallemans klinkt hier nog regelmatig:

Het Eiland: “Ik ben blij dat gij in mijn team zit”

Voor wie Het Eiland nog niet kent: de serie speelt zich af op de werkvloer van Cynalco Medisch; een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken en distribueren van medische apparatuur. Hier werken de drie vrienden Frankie Loosveld (Wim Opbrouck), Guido Pallemans en Michel Drets (Dirk Van Dijck) met z’n drieën op een eiland. Tot het management de nieuwe kracht Alain Vandam aanneemt en Guido wordt gepromoveerd. Een situatie die voor lastige, maar absoluut ook humoristische momenten zorgt.

Het Eiland is geregisseerd door Jan Eelen en geproduceerd door Woestijnvis. De serie heeft diverse prijzen gewonnen.

Voor mij waren de acteurs en actrices op dat moment veelal onbekenden, maar als ik nu naar die namen kijk dan mogen die er echt zijn. De hoofdrollen in Het Eiland zijn voor Sien Eggers, Frank Focketyn, Dirk Van Dijck, Wim Opbrouck, Tom Van Dyck, Rita Beckx, Peter Ceustermans, Bruno Vanden Broecke, Tania Van der Sanden, Jeroen Van Dyck en Ann Miller. Bijrollen zijn er onder andere voor bekende gezichten als Warre Borgmans, Marc Van Eeghem, Jaak Van Assche, Alice Reijs en Nathalie Meskens.

Het Eiland is op dvd uitgebracht, maar inmiddels lastig te vinden. Gelukkig biedt YouTube dan uitkomst. Klik hier om de afleveringen te bekijken.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland, Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

18 januari 2016 /