Zuidflank: cast én verhaal – nu in herhaling op tv te kijken

Wist je dat de Vlaamse serie Zuidflank weer iedere zondagavond om 21.35 uur op tv te kijken is bij VTM? Het mag dan om een herhaling gaan; voor mij blijft Zuidflank één van de fijnste Vlaamse tv-series. De Zuidflank cast liegt er niet om, het verhaal is boeiend en de beelden prachtig. Tijd om dus nog eens stil te staan bij deze serie uit september 2013 met in de Zuidflank cast onder andere Stan van Samang, Jan Sobrie, Marie Vinck, Katelijne Verbeke, Dirk Roofthooft, Inge Paulussen, Mathijs F. Scheepers, Anneke Blok en Bert Haelvoet.

Zuidflank

Rob Vandenbergh (Stan Van Samang) keert na tien jaar in Zuid-Afrika als crop duster weer terug naar Vlaanderen. Zijn vader is overleden. De nalatenschap bestaat ui de Zuidflank, een wijngaard die elk jaar een schitterende Chardonnay wijn oplevert, en die al generaties lang de inzet is van de vete met de familie Deweerdt. In plaats van zijn geërfde grond te verkopen en weer te vertrekken, besluit Rob in Limburg te blijven. Hij wil weten hoe en waarom zijn vader gestorven is. Ondertussen zet hij op de Zuidflank zijn eerste stappen als wijnbouwer. Klein en bescheiden. Met vallen en opstaan.

Rob moet vanaf dag één opboksen tegen Mark Deweerdt (Jan Sobrie), zijn rijke jeugdvriend die letterlijk en figuurlijk een gerenommeerd château runt. Tegelijk wil Rob ook de rekening van het onopgehelderd incident vereffenen dat hem destijds naar het buitenland heeft doen vertrekken, de reputatie van zijn familie herstellen en zich wreken voor het onrecht dat hen werd aangedaan.

De concurrentie- en machtsstrijd tussen de oude jeugdvrienden bereikt een climax wanneer Rob een affaire begint met An (Marie Vinck), de echtgenote van Mark. Pesterijen en sabotage zijn vanaf dan schering en inslag, zowel op de Zuidflank als in het wijnkasteel. Zijn het Rob en Mark die hun vete uitvechten? Of is er achter de schermen een derde partij die aan de touwtjes trekt? En klopt het gezegde: l’histoire se répète toujours?

Zuidflank cast

De Zuidflank cast telt een ensemble van jonge en ervaren acteurs en actrices. Anno 2022 schitteren de meeste acteurs en actrices uit de Zuidflank cast nog steeds in Vlaamse films en tv-series. Maar daarover straks meer in het overzicht van de acteurs. Jij bent natuurlijk nieuwsgierig naar wie de cast vormen. Dat zijn Stan Van Samang (Rob Vandenbergh), Jan Sobrie (Mark Deweerdt), Marie Vinck (An Rutten), Katelijne Verbeke (Lydia Maes), Dirk Roofthooft (Willem Deweerdt), Inge Paulussen (Kim Vaessen), Mathijs F. Scheepers (Patrick Maes), Anneke Blok (Viviane Larousse) en Bert Haelvoet (Christian Smets).

Acteurs en actrices Zuidflank

Nieuwsgierig wat de acteurs en actrices van Zuidflank anno 2022 doen? We zetten het voor je op een rijtje.

  • Stan Van Samang leerden we kennen als acteur, maar hij is daarnaast ook zanger. Jarenlang speelde hij in Wittekerke, maar je zag hem ook in Windkracht 10: Koksijde Rescue en hij behoorde tot de hoofdrolspelers in de spannende tv-serie Vermist (dat mag inmiddels een oudje zijn; hij blijft het terugkijken waard). Recent zag je hem natuurlijk als Ben in Zie mij graag en in de nieuwe Ketnet-serie 3Hz. Daarnaast mocht hij op VTM het programma Studio Stan maken. En niet te vergeten: hij speelt sinds vorig jaar Harry Peeters in Thuis.
  • Jan Sobrie speelde dan één van de hoofdrollen in Zuidflank; verder hebben we hem niet zo vaak op tv gezien. Zijn laatste tv-optreden dateert – volgens IMDB – zelfs van 2019, toen hij als begrafenisondernemer voorbij kwam in Geub.
  • Marie Vinck heeft op mij veel indruk gemaakt in de film Adem. Je kunt haar verder kennen van LoftDe Rodenburgs én niet te vergeten 13 Geboden (die hiervoor iedere zondagavond in de herhaling op VTM werd uitgezonden). Maar er komen ook heel veel nieuwe producties met Marie Vinck aan waar we razend nieuwsgierig naar zijn. Denk aan de nieuwe film Ritueel, de tv-serie Diamonds en Emperor.
  • Katelijne Verbeke vond ik geweldig in het tweede seizoen van Beau Séjour. Maar net als Marie Vinck zag je haar ook in 13 Geboden. Verder kennen we haar van Het goddelijke monsterCordon, The Best of Dorien B en F*** you very, very much.
  • Dirk Roofthooft zag je bijvoorbeeld in de film Cruise Control. In De Bende van Jan de Lichte krijg je al net zo’n hekel aan hem als in Clan. Daarnaast speelde hij een mooie rol in De Infiltrant. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar wat er van deze acteur verder gaat komen. Dirk Roofthooft zal namelijk te zien zijn in Skunk en Zillion.
  • Inge Paulussen is op dit moment op Netflix te zien in Twee zomers als Sofie Gerboers. Deze actrice heeft op mij ontzettend veel indruk gemaakt in Clan en De bende van Jan de Lichte. Ze speelt één van de hoofdrollen in de Ketnet-serie Hoodie. Maar je kunt haar ook kennen van Een Goed Jaar, Glad IJs en niet te vergeten het humoristische Loslopend wild. En waar ik zelf ontzettend blij mee ben: Inge Paulussen speelt één van de hoofdrollen in De Twaalf seizoen 2.
  • Mathijs F. Scheepers kennen velen waarschijnlijk als acteur (wat zag je hem in Black-out opeens in een andere rol). Maar hij heeft veel meer in zijn mars. Dat ontdekte we meteen toen corona zijn intrede deed en de theaters moesten sluiten. Hij ontwikkelde samen met Korneel Hamers WhatsApp theater. Wat heb ik genoten van de verschillende voorstellingen als Imke, #Thomize en Emmi en Leo (Part 2). Wist je dat hij recent ook een kinderboek heeft geschreven: De laatste ijsbeer. En niet te vergeten hij regisseert ook; zo kon je kijken naar The art of lying.
  • Anneke Blok ken je uit tal van Nederlandse series en films. Ze speelt Hansje in de Soof-reeks (waarbij we nog steeds wachten op Soof 3), maar we zagen haar bijvoorbeeld ook als Lenie in Onze Straat II. Verder zag je haar bijvoorbeeld in Wat is dan liefde.
  • Bert Haelvoet kun je kennen uit Dode HoekTorpedoNiet Schieten en Spitsbroers. Maar als je het over een indrukwekkende rol van Bert Haelvoet in een serie hebt, dan raad ik je aan om naar De Dag te kijken. Ook 13 Geboden is een aanrader. Mag het wat luchtiger, zet dan ook #hetisingewikkeld op je kijklijstje.

Zuidflank kijken

Zuidflank is sinds zondag 5 juni wekelijks om 21.35 uur te kijken op VTM. Daarnaast staan alle afleveringen nu op VTM GO. De app downloaden vanuit Nederland is lastiger geworden, maar via de website is het nog steeds mogelijk om te kijken. Lukt dit niet meteen? Probeer het dan in combinatie met een VPN Verbinding. Zuidflank was in Nederland een tijd op Videoland te kijken, maar helaas is dat nu niet meer mogelijk. De reeks is daarnaast tweedehands nog op dvd verkrijgbaar.

Makers

Zuidflank is een concept van Ed Vanderweyden. Hij werkte tevens mee aan series als Coppers, Vriendinnen, Deadline 14/10, Deadline 25/5 en veertig afleveringen van Familie in 2016. Hendrik Moonen deed de regie, net als bij Amigo’s en Unité 42. Hij was eveneens betrokken bij De Vijfhoek en Grenslanders. Ruben Impens was Director Of Photography. Recent werkte hij nog mee aan het op Cannes lovend ontvangen De acht bergen.

Wijnkasteel Genoels-Elderen

De opnames voor Zuidflank vonden plaats in Tongeren. Daarnaast speelde het wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst een belangrijke rol. Wist je dat dit het enige wijnkasteel in België is? Het kasteel ligt aan de oude heerweg die Tongeren met Keulen verbond. Het is dan ook een bijzondere omgeving met in het Kiezelingenbos achter het kasteel de Tumulus van Genoelselderen. De eerste vermelding van het kasteel dateert – volgens Wikipedia – al uit 1265. Dit is in 1407 platgebrand, maar daarna werd het opnieuw gebouwd. Eind 18e eeuw is het kasteel nog ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Sinds 1991 is het in handen van Jaap van Rennes, die er een nieuwe wijngaard van 22 hectare heeft aangelegd. Je kunt het Wijnkasteel ook zelf bezoeken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juni 2022 /