Acteur Peter De Graef te gast in Alleen Elvis blijft bestaan

Acteur Peter De Graef is aankomende zaterdag 20 november te gast in de nieuwste aflevering van Alleen Elvis blijft bestaan. De uitzending met de acteur, die recent ook een boek heeft geschreven, is te kijken even na 22.00 uur op Canvas en VRT NU. Ontdek hier alvast meer over Peter De Graef en zijn boek Wie ben ik? En Gij?

Peter De Graef

Peter De Graef rolde door toeval in het acteursvak. Toen zijn jeugdvriend Luk Perceval auditie ging doen voor een theateropleiding bij het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, besloot Peter mee te gaan. Hij deed voor de lol zelf auditie en werd aangenomen. Na anderhalf jaar hield hij het voor bekeken. Lange tijd had Peter geen hoge dunk van acteurs. Hij vond het maar aanstellers. Pas rond zijn veertigste leerde hij het vak echt appreciëren. En hoe. Wanneer hij op een podium staat, is dat van hem, Peter De Graef is een hele pure acteur van vele  prachtige monologen.

Theater en tv

En de theaterwereld houdt ook van Peter De Graef. In 1998 won hij de belangrijkste Nederlandse theaterprijs, de Louis d’Or voor zijn rol in De wereldverbeteraar. Later volgden de Toneelschrijfprijs van de Nederlandse Taalunie voor de tekst Niks! en in 2010 de Cultuurprijs Toneelliteratuur Vlaanderen. Maar je kent hem niet alleen van het toneel. Ook op tv zet hij fantastische rollen neer. Zo is hij op dit moment op VTM te zien in De bende van Jan de Lichte als Michel Embo, de vader van Heloïse Embo. Maar je zag hem bijvoorbeeld ook in The Best of Dorien B. In De film Bad Trip en bijvoorbeeld in Den Elfde van den Elfde.

Mediteren

Mediteren is een belangrijk dagelijks ritueel voor Peter De Graef. Hij  ‘zit’ elke dag minstens twee uur. Tijdens de lockdown deed hij dat live op Facebook in de hoop mensen te inspireren om mee te doen. Hij doet het liever dan dat hij er over praat. “Taal is er te ruw voor”. Een moeilijke jeugd tekent hem voor het leven, maar vanuit de overtuiging “Ik ben mijn verleden niet” blijft hij het leven omarmen. Hierover heeft hij recent ook het boek Wie ben ik? En Gij? geschreven.

Boek: Wie ben ik? En Gij?

Op de achterflap lezen we: “Hallo. Wie ben ik? Peter De Graef. En gij? Eenvoudige vraag? Vergeet het. Wie. Ben. Jij? Die vraag peilt naar de kern van een mens. Er zijn talloze oorlogen gestreden om die vraag, doden om gevallen. Want misschien ben je wel de verkeerde persoon in de ogen van een mens die weer iemand anders is. Ik ben oosters, ik ben westers – Ik ben links, ik ben rechts – Ik ben wit, ik ben zwart. Het is een buitengewone voedingsbodem voor conflict. Bovendien kan die vraag ook op hoogst persoonlijk vlak leiden tot crises. Ben ik wel aangenaam? Intelligent? Knap? Rijk genoeg? Geliefd?”

In dit boek buigt de acteur en scenarist Peter De Graef zich over identiteit. Identitaire politiek viert hoogdagen, maar De Graef durft voorbij het pamflettaire te kijken en zich werkelijk de vraag te stellen: Wie ben ik? Is een identiteit niet even onbestaand als Sinterklaas, de nog heiligere beurs, of een van onze andere goden? Construeren we die niet helemaal zelf? En kunnen we er in dat geval niet wat meer maken? ’s Ochtends koning, ’s avonds armoezaaier. Peter De Graef zou het geluk niet gevonden hebben mocht hij niet in staat zijn geweest om ‘buiten zichzelf te treden’. Zich niet te verpersoonlijken met zijn geschiedenis, zijn lichaam, voorkeuren, naam of zelfs overtuigingen. Met dit boek schrijft hij een bevrijdend boek over identiteit en hoe die zich verhoudt tot ons welzijn en het welzijn van de wereld.”

Foto: Stefaan Temmerman

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 november 2021 /