Kim Snauwaert en Jelle De Beule in cast The Best of Dorien B.

Kim Snauwaert en Jelle De Beule schitteren in The Best of Dorien B. Een komisch drama van Anke Blondé over een vrouw die zichzelf tussen alle gekte door herontdekt. The Best of Dorien B. is woensdag 22 juni om 20.35 uur op Play4 te kijken. Ontdek hier meer over het verhaal en The Best of Dorien B cast.

The Best of Dorien B.

Dorien (36) heeft alles om gelukkig te zijn: een succesvolle man, twee schattige kinderen en een dierenartsenpraktijk vol kleine huisdieren. Maar wanneer ze haar ouders betrapt op jarenlang overspel en haar man wel erg close blijkt te zijn met een collega, begint ze te twijfelen. Een telefoontje met slecht nieuws is de druppel. Ze voelt zich verloren, kan bij niemand terecht. Dorien evalueert haar leven, is dit het dan?

The Best of Dorien B kijken

Wil je The Best of Dorien B kijken, dan kan dat dus op woensdag 22 juni om 20.35 uur op Play4. Deze film is op dvd uitgekomen, maar momenteel lastig te vinden. Op streamingdiensten kan ik ‘m ook niet echt vinden, dus hopelijk komt-ie nog op GoPlay, zodat je ‘m kunt terugkijken.

Kim Snauwaert in nieuwe film Anke Blonde

Cast The Best of Dorien B.

De cast van The Best of Dorien B. wordt gevormd door Kim Snauwaert, Jelle De Beule, Katelijne Verbeke, Dirk van Dijck, Robrecht Vanden Thoren en Wine Dierickx. Verder zien we in de cast van The Best of Dorien B ook Lander Minne, Willem Loobuyck, Peter De Graef, Isabelle Van Hecke, Kristien De Proost, Tiemen Van Haver, Michael Vergauwen, Dries Heyneman, Ilse De Koe, Herman Gilis, Jonas Vermeulen, Sebastien Dewaele en Leo Franquet. We stellen belangrijkste acteurs uitgebreid aan je voor en staan daarna nog even stil bij de andere gezichten uit de The Best of Dorien B cast.

Kim Snauwaert – Dorien

Voor Kim Snauwaert (1986) is dit haar debuut. Kim werd door Anke Blondé aan de schoolpoort van hun kinderen benaderd om mee te doen met de casting. Al snel bleek dat Kim had waar ze naar zocht: een actrice met een zekere authenticiteit die zich tegelijkertijd zowel kwetsbaar als sterk kan opstellen. Ondertussen zijn Anke en Kim erg goed bevriend.

Kim Snauwaert is in het dagelijkse leven kunstenares. Een gewaagde keuze dus van Anke Blondé; menig regisseur zou tenslotte voor een bekende actrice gaan. Het siert Anke dat ze juist heeft gekeken naar de beste persoon voor de rol. Iets wat ze als geen ander kan. Dit mag dan haar debuutfilm zijn, ze heeft als casting director al tal van actrics en acteurs voorbij zien komen. Vorig jaar zagen we haar nog naast Bart Hollanders in de Lockdown kortfilm Zoveel.

Jelle De Beule – Jeroen

Waar je Jelle De Belle (1981) van kent? Dat is anno 2022 natuurlijk geen vraag meer. Hij schittert nu als Luc Persyn in de nieuwe serie Nonkels van Play4. Maar Jelle De Beule ken je bijvoorbeeld ook als Michaël Van Hamme in de populaire reeks De Dag. En in Callboys zag je hem als de homoseksuele webdesigner Gigi. Recent zag je hem ook in De Anderhalve Meter Show en in de spannende tv-serie Black-out. Maar hij is bovenal tv-maker, zo maakte hij met Jonas Geirnaert (die je nu in Geub ziet) en Lieven Scheire Basta. En hij was sidekick bij De ideale wereld van Sven De Leijer. The Best of Dorien B. is zijn debuut als acteur in een speelfilm.

Jelle De Beule The Best of Dorien B

Katelijne Verbeke – Monique

Katelijne Verbeke vond ik geweldig in het tweede seizoen van Beau Séjour. Op dit moment is ze in de herhaling te zien van Zuidflank. Verder kennen we haar van Het goddelijke monsterCordon en F*** you very, very much. Voor haar rol in de film Ongenade werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf. De Théo d’Or sleepte ze in de wacht voor haar rol in Agatha.

Dirk Van Dijck – Jacques

Toen ik in 2019 voor het eerst over de cast van The Best of Dorien B. schreef, was Dirk Van Dijck voor mij het bekendste gezicht uit deze film. Wist jij dat hij eigenlijk jurist van opleiding is? Hij brak door met zijn rol als Michel Drets in Het Eiland. Maar je zag hem bijvoorbeeld ook in Gevoel voor Tumor en 13 Geboden (twee series die beide op Netflix te vinden zijn). Maar ook in Quiz Me Quick, Zone Stad, Rupel, Flikken, Aspe, Het Pleintje, Witse, Eigen Kweek, In Vlaamse Velden en Bevergem was hij te zien. Recent zag je hem in De Kraak, Glad Ijs en Onder Vuur. Hij werkt momenteel mee aan het tweede seizoen van De Twaalf.

Katelijne Verbeke The Best of Dorien B

Robrecht vanden Thoren – Miguel

Robrecht vanden Thoren heeft mijn hart gestolen met zijn hoofdrol in de reeks Tom & Harry. Je kent ‘m ook uit het meermaals bekroonde Hasta la Vista. Wat ik niet wist, is dat hij debuteerde op het grote doek in Nederland in de film Masterclass van Hans Teeuwen. Je zag Robrecht Vanden Thoren ook in De laatste zomer, Offline, Code 37, Flikken, Quiz Me Quick, Terug naar Morgen, Tegen de Sterren op, Verborgen Verlangen, Wat als en Torpedo. Meer recent zag je hem in Undercover seizoen 2. Daarnaast is het wachten op de nieuwe tv-serie Chantal, waarin hij Christophe Bulcke speelt.

Wine Dierickx – Liesbeth

Wine Dierickx speelde hoofdrollen in Dagen zonder lief, Smoorverliefd, Het varken van Madonna en Plan Bart. Ook in Loft en Storm zag je haar. Maar Wine Dierckx was ook in verschillende series te zien als Code 37, Vermist, De Anneliezen en De Dag. Persoonlijk vind ik het een actrice die we veel te weinig zien. Ze is zo naturel. Als je Plan Bart nog niet gezien hebt, kan ik ‘m in ieder geval aanrader. Die vond ik echt heerlijk weg kijken. Al heb ik natuurlijk ook wel wat met het thema: twijfel over je kinderwens.

Jelle De Beule en Kim Snauwaert in The Best of Dorien B van Anke Blonde

Acteurs en actrices The Best of Dorien B.

Maar ook over de andere acteurs en actrices, die we zien in de cast van The Best of Dorien B. hebben we al eerder geschreven. Die zetten we kort op een rijtje.

 • Lander Minne zien we in The Best of Dorien B. als Kas.
 • Willem Loobuyck speelt de rol van Milos in The Best of Dorien B.
 • Peter De Graef kruipt in de huid van Gilbert. Deze acteur ken je bijvoorbeeld uit De bende van Jan de LichteBad Trip, Den Elfde van den Elfde en als Kris in F*** you very, very much. Hij schreef het boek Wie ben ik? En Gij? Vorig jaar was hij te gast in Alleen Elvis blijft bestaan.
 • Isabelle Van Hecke is Juf Hadewijch. Deze actrice heeft al ontzettend veel rollen op haar naam staan en is één van de actrices van dit moment. Zo speelt ze net als Jelle De Beule in Nonkels. Deze actrice verrast ons iedere keer weer met de meest uiteenlopende rollen, dat doet ze zowel in theater en op tv. Zo wisselde ze Vlaamse politieseries (Flikken Gent, Witse, Vermist, Code 37, Aspe…) af met komische rollen (Bevergem, Callboys, De 16De LuizenmoederAlbatros…) en ernstig drama (Gevoel voor TumorDe TwaalfLost Luggage…).
 • Kristien De Proost speelt Juf Ruth in The Best of Dorien B. Bij het grote publiek werd ze bekend als Sonje uit Kinderen van Dewindt. Verder speelde ze vooral wat kleinere rollen.
 • Tiemen Van Haver zien we ook in de cast vanThe Best of Dorien B. en wel als slotenmaker. Hij heeft vooral in heel veel kortfilms meeegespeeld.
 • Michael Vergauwen ken je uit De Ridder, maar recent zag je hem nog in Lisa als Igor. Of wacht dacht je van zijn rol als Valere Dox in De zonen van Van As, die van Mirko in Over Water of de rol van Johan Vermarcke in Professor T.
 • Dries Heyneman speelt naast Maaike Cafmeyer de hoofdrol in de nieuwe serie Chantal. Je kent deze acteur als Kurt Bury uit Bevergem en als Mario in Grond. Hij komt ook nog kort voorbij in Nonkels.
 • Ilse de Koe ken je bijvoorbeeld van Bevergem, maar je zag haar ook in Belgica, als bioscoopmedewerkster in De Twaalf en in de eerste aflevering van Albatros. Daarnaast was ze te zien in Tegen De Sterren Op seizoen acht. Haar zie je in Nonkels als de reporter van WTV.
 • Herman Gilis zag je in Over Water als Freddy Michielsen, maar je kent hem ook uit Voor wat hoort wat en tal van andere series en films.
 • Jonas Vermeulen is binnenkort te zien in de film Zillion, waarin hij Frank Verstraeten speelt. Maar je kunt hem ook kennen uit Red Light, als Glenn Borkelmans uit Studio Tarara. En in Den Elfde van den Elfde speelde hij Joris Geunings. Als Jos Vandermissen is hij tevens op Netflix te zien in In Vlaamse Velden
 • Sebastien Dewaele werkt op dit moment aan Zeevonk en Het smelt. We zagen hem recent op Streamz in Transport en op Netflix in Cool Abdoul. Mijn eerste kennismaking met acteur Sebastien Dewaele was in Eigen Kweek in de rol van Steven Welvaert. In deze serie die ook op Netflix staat, speelt hij – net als in Undercover 2 – de broer van Wim Willaert. Je kunt hem ook kennen uit Bevergem, GrenslandersDe Dag en Gent-West.
 • Leo Franquet zien we ook in de cast van The Best of Dorien B. Hij heeft vooral wat kleine rolletjes gespeeld, bijvoorbeeld in De indringer en Zone stad.

Regie Anke Blondé

Anke Blondé maakt met The Best of Dorien B. haar debuut. Ze heeft het scenario geschreven en tevens de film geregisseerd. Met haar kortfilms heeft ze meerdere internationale filmprijzen gewonnen. Maar ze is ook een veelgevraagd casting director. Dat deed ze bijvoorbeeld voor De Helaasheid der Dingen, The Broken Circle Breakdown, Trouw met mij en Beau Séjour. Dat zijn dus echt niet de minste producties. Met name The Broken Circle Breakdown heeft hoge ogen gegooid in zowel binnen- als buitenland.

Absurde ironie van het dagelijkse leven

In het persdossier bij de film zegt Anke Blondé het volgende: “Ik hoop dat het publiek zich zal inleven in Dorien die, net zoals de meesten van ons, de neiging heeft om op veilig te spelen, door precies te doen wat anderen van haar verwachten. Ik wil dat het publiek haar frustratie voelt, zich onderdompelt in haar wanhoop en haar moed bewondert door de manier waarop ze haar omgeving aanpakt. Ik hoop dat iedereen zich zal herkennen in haar strijd en in de meedogenloze, vaak absurde ironie van het dagelijks leven.”

Innerlijke twijfels

“Als vrouw voel ik de behoefte om Dorien’s intense gevoelens van vervreemding en innerlijke twijfels naar het scherm te vertalen. De thematische focus van mijn verhaal is er één van emancipatie en de strijd om uit een verlammende identiteitscrisis te komen. Het idee van The Best of Dorien B. kwam voort uit een gevoel dat ik had toen ik tweeëndertig was. Het was in 2007, er was een economische crisis aan de gang en er was ook veel ophef over het milieu toen de documentaire van Al Gore werd vrijgegeven. De wereld gaat naar de kloten. Op persoonlijk vlak was ik een huis aan het renoveren. Daarnaast had ik kort na elkaar twee baby’s gekregen. En ik probeerde een carrière van de grond te krijgen.”

Wist je dat Anke Blondé ook meewerkt aan de nieuwe serie van Carice van Houten en Halina Reijn?

Missie

“Die kinderen hadden echter een enorme impact op mijn leven. Er werd veel van me verwacht als moeder én als vrouw. Ik kreeg het gevoel dat de maatschappij me had misleid. Veel dingen die ik als waardevol en waarachtig beschouwde, bleken totaal niet te kloppen. Het viel me ook op dat mensen vaak slecht communiceren en elkaar verkeerd interpreteren. Toch kunnen we alleen door te praten een manier vinden om onze persoonlijke dromen na te streven.” Een mooie missie waarin ik mezelf ook herken. Die eerlijke verhalen, die wil ik ook bij elkaar brengen met Twijfelmoeder.

Producenten

Het Gentse productiehuis A Private View van Dries Phlypo en Jean-Claude van Rijckeghem produceerde deze film. Dat deden ze in samenwerking met de Nederlandse coproducent Viking Film van Marleen Slot. Beide maatschappijen hebben al heel wat mooie producties op hun cv. Zo ken je A Private View van onder andere Zagros, Vincent, Adem, Aanrijding in Moscou. Met Amigo’s hebben ze hun eerste dramaserie gemaakt en wat dacht je van Storm Lara voor Streamz? En bij Viking Film onder andere Dirty God en Zurich.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 september 2019 /