De Bende van Jan de Lichte in België kijken

De Bende van Jan de Lichte in België kijken? Dat is voor alsnog niet mogelijk. De serie is begin 2020 gelanceerd op Netflix als Netflix Original en wereldwijd te zien als Thieves of the wood. In België volgt de serie dit najaar op Streamz, het nieuwe – betaalde – streamingplatform van DPG Media en Telenet. Deze dienst werd de afgelopen tijd ook wel de Vlaamse Netflix genoemd.

Toen Netflix midden december de komst van deze langverwachte serie aankondigde, had ik nog het idee dat VTM met een kerstcadeautje zou komen. Zo kwam Gina & Chantal tenslotte ook als een duveltje uit een doosje op VTM Go, zonder dat de reeks al was uitgezonden op tv. En dat was – zoals ik het als buitenstaander kon volgen – een groot succes. Niet alleen werd er veel via VTM Go gekeken; ook later in het najaar – toen de serie op VTM werd uitgekozen – zaten er nog veel mensen voor de buis. Dat zag ik ook op mijn blog. Iedereen wilde meer weten over de cast van Gina & Chantal.

De Bende van Jan de Lichte

Vanaf de zijde van VTM blijft het lang stil rondom de verschijning van De Bende van Jan de Lichte in België… Ik vraag me af of dat wel zo’n slim besluit is. Vergeet niet dat de nodige kijkers weten hoe ze landbeperkingen kunnen omzeilen, zodat ze hun Vlaamse Netflix omzetten naar Nederlands en de serie al kunnen kijken. Anderzijds is dit voor mijn gevoel wel een reeks waar mensen nog eens goed voor gaan zitten als ie op tv wordt uitgezonden. Maar hoeveel langer wil VTM daar nog mee wachten?

Betaald streamingplatform DPG Media

Op 22 januari om 06.00 uur is het antwoord gekomen. Belgische kijkers kunnen De Bende van Jan de Lichte ook dit jaar zien. Niet via VTM of VTM Go, maar via het nieuwe betaalde streamingplatform van DPG Media, de zogenaamde Vlaamse Netflix. Hoeveel dat gaat kosten en wanneer je dan kunt gaan kijken, is nog niet bekend. Als Vlaamse kijker die niet kan wachten, moet je in ieder geval geduld hebben tot 3 september 2020. Dan wordt de lanceringsdatum van het nieuwe Streamz bekendgemaakt.

Mijn mening over De Bende

Zelf heb ik deze keer geluk, want zoals de meeste lezers wel weten, ben ik een Nederlandse (met een enorme fascinatie voor Vlaamse tv-series en films – vandaar deze blog). Ik heb vanochtend dus meteen een stukje gekeken van de eerste aflevering. Ik vind ‘m echt indrukwekkend. En ik ben niet alleen. The Washington Post heeft ‘m bovenaan hun lijstje gezet om vandaag te kijken. Zelfs een Australische blog zet ‘m in een overzicht met series die je in 2020 echt gezien moet hebben.

Terug in de tijd

Je waant je echt volledig terug in de tijd als je deze tv-serie kijkt. De styling vind ik persoonlijk echt fenomenaal. En dan die omgeving. Het Kluisbos in Kluisbergen is hier natuurlijk een prachtige locatie voor. Andere opnames vonden plaats op de Grote Markt van Veurne en in Wulveringem aan het kasteel van Beauvoorde. Verder werd er nog gefilmd aan de Hasselbroekstraat en Kasteelstraat in Gingelom, in het Provinciaal Domein Bokrijk, het Gentse Gravensteen en de Lommelse Sahara.

Over het verhaal kan ik op dit moment nog niet zoveel zeggen, maar het begint in ieder geval spannend. En de rol van Tom Van Dyck als stadswachter Baru maakt mij erg nieuwsgierig. Wat is zijn rol in dit verhaal?

Meer over het verhaal en de cast van De Bende van Jan de Lichte (internationaal: Thieves of the wood) lees je hier.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

2 januari 2020 /