Vlaamse films op Netflix (augustus 2020)

Vlaamse films op Netflix recent uitgebreid met onder andere het veel geprezen Girl van Lukas Dhont. Toch blijft het een beetje magertjes; zeker als je weet dat er de laatste tijd de nodige goede Vlaamse series zijn toegevoegd. Ik heb dit overzicht op 6 augustus 2020 bijgewerkt.

Film over Ferry Bouman (uit Undercover)

Ferry – zoals dé film over Ferry Bouman (Frank Lammers) van Undercover heet – wordt op dit moment opgenomen. Begin augustus 2020 is gestart met de opnames. Cecilia Verheyden is verantwoordelijk voor de regie (net zoals ze dat doet bij het tweede seizoen Undercover). Nico Moolenaar en Bart Uytdenhouwen schreven het script. En natuurlijk verzorgt DeMensen de productie. Wat dat betreft een échte Vlaamse productie. In het geval van de cast is dat een ander verhaal. Op dit moment zijn er al de nodige namen van acteurs en actrices bekendgemaakt, maar daar zitten nog geen Vlamingen bij. Hier lees je alles over Netflix Original Film Ferry.

Girl van Lukas Dhont op Netflix

Girl is de opvallendste titel die momenteel op Netflix staat. Waar de film over gaat? De vijftienjarige Lara wil carriere maken als ballerina. Ze krijgt hierbij de steun van haar vader. Er is alleen een probleem: ze is geboren in het lichaam an een jongen. De hoofdrol wordt gespeeld door Victor Polster. Ook Katelijne Damen speelt een rol in deze film. Inspiratie voor dit verhaal haalde Lukas Dhont uit het verhaal van Nora Monsecour, die geboren werd als Aaron. Zij beschreef haar verhaal in het boek ‘De weg naar mezelf – Danseres, transgender én vrouw’.

Heb jij Girl helemaal gemist? Onmogelijk! Deze film is voorgedragen als Belgische inzending voor de Oscars. Helaas is dat niet gelukt, maar op het filmfestival van Cannes – waar de wereldpremière plaats vond – viel-ie veelvuldig in de prijzen. Lukas Dhont won de Caméra d’or voor beste debuutfilm, internationale filmrecensenten gaven ‘m de Prix FRIPRESCI, hij won de Queer Palm en hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor beste acteerprestatie. En laten we het 25 minuten durende applaus met staande ovatie niet vergeten. Bij de Europese Filmprijzen was daar ook de winst in de categorie debuut. En hij won de Premio Sebstiane op het Filmfestival van San Sebastián.

Welke Vlaamse films staan op Netflix?

Het aanbod van Vlaamse films die je in Nederland op Netflix kunt vinden, varieert sterk en is helaas lang niet zo uitgebreid als wij zouden willen. Vandaar dat we niet alleen de Vlaamse films delen, maar ook Netflix films waarin Vlamingen meespelen.

De rouille et d’os

De Frans-Belgische dramafilm De rouille et d’os van Jacques Audird met Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard is sinds eind december te zien op Netflix. Deze film gaat over een werkloze kickbokser, die het als alleenstaande vader moeilijk heeft. hij krijgt een relatie met orkatrainster die een vreselijk ongeluk overleeft.

Nog meer Matthias Schoenaerts

Matthias Schoenaerts komt is sowieso nog in een aantal ‘buitenlandse’ producties te zien op Netflix. Wil je dus meer zien van deze bekende Vlaamse acteur dan kun je kijken naar Our Souls At Night en Suite Française. Daarnaast zal hij te zien zijn in de actiefilm The Old Guard, die voor Netflix wordt gemaakt. Hij speelt daarin met Charlize Theron, Kiki Layne, Marwan Kenzari en Luca Marinelli. Dat zijn toch niet de minste namen… Wanneer deze film te zien is, is nog niet duidelijk. Hij is gebaseerd op de graphic novel van Greg Rucka. Lees hier alles over The Old Guard (met foto’s en trailer).

Brasserie Romantiek en Nederlandse remake

Brasserie Romantiek is ook nieuw op Netflix. Wat ik zelf ontzettend leuk vind, want de Nederlandse remake Brasserie Valentijn vind je er ook. Dan kun je dus zelf beoordelen of jij remakes – net als ik – onzin vindt. De Vlaamse wordt op de volgende wijze omschreven. “Relaties bekoelen en het wordt hommeles tijdens een valentijnsdiner in een toonaangevend restaurant, waar oude vlammen en onverwachte romantiek op het menu staan.” De Nederlandse beschrijving is wat directer. “Het is 14 februari. Terwijl de mensen in haar restaurant van hun romantische etentje genieten, stuit Valentijn (Georgina Verbaan) op een oude vlam die met haar een nieuw leven wil beginnen.”

Café Derby met Monic Hendrickx

Café Derby met Monic Hendrickx was één van de eerste berichten die ik op deze blog plaatste. Ik deelde de trailer. Deze film met de Nederlandse actrice, die we natuurlijk allemaal kennen uit Penoza, gaat over een ondernemende verkoper die zo snel mogelijk rijk wil worden. Tijdens het bezoek van de Paus huurt hij daarom een nieuw café. Op het laatste moment stuit hij op een aantal problemen. Naast Hendrickx speelt Wim Opbrouck de hoofdrol.

Vlamingen in Nederlandse films

En niet alleen Stefaan Degand komen we op Netflix tegen in een Nederlandse film. Zo zien we Jan Decleir in De Surprise (wat mij betreft is dat trouwens écht een aanrader) en Nova Zembla. Gene Bervoets in Michiel De Ruyter (waar nog wel meer Vlamingen in zitten, zoals Filip Peeters, die je ook ziet in Smoorverliefd). Koen De Graeve speelt in het schitterende Onder het Hart. En waarschijnlijk slippen er altijd nog wel een paar door de zoekmachines…

Helaas kun je deze films niet meer op Netflix Nederland bekijken

Patser van Adil El Arbi en Bilal Fallah is daarentegen uit de lijst gevallen. Net als Belgica, die gelukkig ook op dvd beschikbaar is. Net als Rundskop met Matthias Schoenaerts en Jeroen Perceval. Ook Toegetakeld door de liefde met Raymond Thiry is verwijderd. In deze film kwamen we de Vlaming Stefaan Degand tegen. Maar als je dan een productie met Stefaan moet zien, schakel dan even naar Videoland daar kun je Conny & Clyde zien.

Bastaard in België op Netflix

Het aanbod van Vlaamse films op Netflix is verschillend in Nederland en België. Dat heeft te maken met de uitzendrechten. Zo zag ik voorbijkomen dat Bastaard van Mathieu Mortelmans (die voor Netflix/Vier aan Grond werkt met Adil El Arbi en Bilal Fallah) in België op Netflix te vinden is. Dit verhaal gaat over een tiener die rouwt om de dood van zijn broer; voor wiens dood hij zich verantwoordelijk voelt. Als zijn moeder een dakloze jongeren in huis neemt, staat hij hier wantrouwend tegenover. Bastaard heeft een mooie cast, dus ik zou deze film ook graag in Nederland in het aanbod van Vlaamse films zien. Meer ontdekken over Bastaard: lees hier het uitgebreide verhaal over de cast en synopsis.

Ik ben benieuwd welke Vlaamse films jullie in België nog meer op Netflix kunnen zien, reageer je even op het topic in mijn Facebook-groep voor liefhebbers van Vlaamse films en tv-series?

Wanneer volgen er meer films?

Persoonlijk ben ik wel benieuwd of er nog meer films gaan volgen. Als je naar de tv-series kijkt dan komen er steeds meer Vlaamse producties bij, denk aan het aangekondigde Grond, Over Water, De Twaalf en De Bende van Jan de Lichte, maar ook Marsman en Into the Night. En natuurlijk niet te vergeten Undercover, wat zo’n groot succes was dat er ook een tweede seizoen komt. En volgens mij scoren andere Vlaamse series op Netflix ook lekker. Dan kunnen films toch niet uitblijven?

Janey van Ierland

Waarschijnlijk gaat dit ook wel veranderen. Netflix heeft namelijk Janey van Ierland aangenomen. De voormalig manager van bijvoorbeeld Carice van Houten en Marwan Kenzari is namelijk per augustus aangesteld als Manager Acquisitions & Coproductions Benelux. Dat betekent dat ze zich gaat richten op content vanuit de Benelux. Kondigde Netflix recent al Dirty Lines, Ferry De Film, Grond en het tweede seizoen Into the Night aan – met de komst van Janey van Ierland naar Netflix volgt er vast snel nog meer nieuws. Met het Nederlands Filmfonds hebben ze ook een steunfonds opgericht voor medewerkers die acuut in de problemen zijn gekomen door het coronavirus.

Snel films en series vinden op Netflix

Wil je het actuele aanbod van Vlaamse films en series checken op Netflix? Dat doe je door naar het zoekscherm te gaan en dan de term ‘Belgische series en films’ of alleen ‘Belgische films’ of ‘Belgische series’.

Dit overzicht is bijgewerkt op 6 augustus 2020.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 januari 2019 /