Vlaamse films op Netflix (december 2019)

Vlaamse films op Netflix recent uitgebreid met onder andere het veel geprezen Girl van Lukas Dhont. Toch blijft het een beetje magertjes; zeker als je weet dat er de laatste tijd de nodige goede Vlaamse series zijn toegevoegd. Ik heb dit overzicht op 30 december 2019 bijgewerkt.

Girl van Lukas Dhont op Netflix

Girl is de opvallendste titel die momenteel op Netflix staat. Waar de film over gaat? De vijftienjarige Lara wil carriere maken als ballerina. Ze krijgt hierbij de steun van haar vader. Er is alleen een probleem: ze is geboren in het lichaam an een jongen. De hoofdrol wordt gespeeld door Victor Polster. Ook Katelijne Damen speelt een rol in deze film. Inspiratie voor dit verhaal haalde Lukas Dhont uit het verhaal van Nora Monsecour, die geboren werd als Aaron. Zij beschreef haar verhaal in het boek ‘De weg naar mezelf – Danseres, transgender én vrouw’.

Heb jij Girl helemaal gemist? Onmogelijk! Deze film is voorgedragen als Belgische inzending voor de Oscars. Helaas is dat niet gelukt, maar op het filmfestival van Cannes – waar de wereldpremière plaats vond – viel-ie veelvuldig in de prijzen. Lukas Dhont won de Caméra d’or voor beste debuutfilm, internationale filmrecensenten gaven ‘m de Prix FRIPRESCI, hij won de Queer Palm en hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor beste acteerprestatie. En laten we het 25 minuten durende applaus met staande ovatie niet vergeten. Bij de Europese Filmprijzen was daar ook de winst in de categorie debuut. En hij won de Premio Sebstiane op het Filmfestival van San Sebastián.

Welke Vlaamse films staan op Netflix?

Het overzicht van Vlaamse films op Netflix is de afgelopen tijd flink opgeschud. Rundskop met Matthias Schoenaerts en Jeroen Perceval heeft deze ‘strijd’ overleefd en kun je nog steeds kijken. In deze film raakt een Belgische veehouder – die gekweld wordt door zijn verleden – verstrikt in een bloedige oorlog tussen gangsters en de politie over zijn gebruik van groeihormonen.

De rouille et d’os

De Frans-Belgische dramafilm De rouille et d’os van Jacques Audird met Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard is sinds eind december te zien op Netflix. Deze film gaat over een werkloze kickbokser, die het als alleenstaande vader moeilijk heeft. hij krijgt een relatie met orkatrainster die een vreselijk ongeluk overleeft.

Nog meer Matthias Schoenaerts

Matthias Schoenaerts komt is sowieso nog in een aantal ‘buitenlandse’ producties te zien op Netflix. Wil je dus meer zien van deze bekende Vlaamse acteur dan kun je kijken naar Our Souls At Night, De Bende Van Oss en Suite Française. Daarnaast zal hij te zien zijn in de actiefilm The Old Guard, die voor Netflix wordt gemaakt. Hij speelt daarin met Charlize Theron, Kiki Layne, Marwan Kenzari en Luca Marinelli. Dat zijn toch niet de minste namen… Wanneer deze film te zien is, is nog niet duidelijk. Hij is gebaseerd op de graphic novel van Greg Rucka.

Brasserie Romantiek en Nederlandse remake

Brasserie Romantiek is ook nieuw op Netflix. Wat ik zelf ontzettend leuk vind, want de Nederlandse remake Brasserie Valentijn vind je er ook. Dan kun je dus zelf beoordelen of jij remakes – net als ik – onzin vindt. De Vlaamse wordt op de volgende wijze omschreven. “Relaties bekoelen en het wordt hommeles tijdens een valentijnsdiner in een toonaangevend restaurant, waar oude vlammen en onverwachte romantiek op het menu staan.” De Nederlandse beschrijving is wat directer. “Het is 14 februari. Terwijl de mensen in haar restaurant van hun romantische etentje genieten, stuit Valentijn (Georgina Verbaan) op een oude vlam die met haar een nieuw leven wil beginnen.”

Café Derby met Monic Hendrickx

Café Derby met Monic Hendrickx was één van de eerste berichten die ik op deze blog plaatste. Ik deelde de trailer. Deze film met de Nederlandse actrice, die we natuurlijk allemaal kennen uit Penoza, gaat over een ondernemende verkoper die zo snel mogelijk rijk wil worden. Tijdens het bezoek van de Paus huurt hij daarom een nieuw café. Op het laatste moment stuit hij op een aantal problemen. Naast Hendrickx speelt Wim Opbrouck de hoofdrol.

Stefaan Degand in film met Raymond Thiry

Stefaan Degand komen we tegen in de film Toegetakeld door de liefde met Raymond Thiry. Deze film gaat over een schrijver met een writer’s block. Hij vindt zijn muze in een roodharige trambestuurster. Wanneer haar lijn wordt opgeheven, doet hij er alles aan om haar te vinden. Ik vind Stefaan trouwens ook geweldig in Connie & Clyde, die serie is dan weer te vinden op Videoland.

Vlamingen in Nederlandse films

En niet alleen Stefaan Degand komen we op Netflix tegen in een Nederlandse film. Zo zien we Jan Decleir in De Surprise (wat mij betreft is dat trouwens écht een aanrader) en Nova Zembla. Gene Bervoets zien we in De Matchmaker (ook die vond ik erg vermakelijk),maar ook in Michiel De Ruyter (waar nog wel meer Vlamingen in zitten, zoals Filip Peters) en De Verbouwing. Koen De Graeve speelt in het schitterende Onder het Hart. En waarschijnlijk slippen er altijd nog wel een paar door de zoekmachines…

Patser van Adil El Arbi en Bilal Fallah is daarentegen uit de lijst gevallen. Net als Belgica, die gelukkig ook op dvd beschikbaar is.

Wanneer volgen er meer films?

Persoonlijk ben ik wel benieuwd of er nog meer films gaan volgen. Als je naar de tv-series kijkt dan komen er steeds meer Vlaamse producties bij, denk aan De Bende van Jan de Lichte, maar ook Marsman en Into the Night. En natuurlijk niet te vergeten Undercover, wat zo’n groot succes was dat er ook een tweede seizoen komt. En volgens mij scoren andere Vlaamse series op Netflix (als Beau Séjour en Tabula Rasa) ook lekker. Dan kunnen films toch niet uitblijven?

Snel films en series vinden op Netflix

Wil je het actuele aanbod van Vlaamse films en series checken op Netflix? Dat doe je door naar het zoekscherm te gaan en dan de term ‘Belgische series en films’ of alleen ‘Belgische films’ of ‘Belgische series’.

Dit overzicht is bijgewerkt op 30 december 2019.

Meepraten over dit artikel? Heb je tips? Of een vraag over een ander artikel? Dan ben je van harte welkom in de VlaamsKijken Facebook-groep.

2 januari 2019 /