De Bende van Jan de Lichte op Netflix

De Bende van Jan de Lichte is vanaf 2 januari in Nederland te zien op Netflix. Internationaal wordt hij gelanceerd als Thieves of the Wood. Dat is midden december 2019 bekendgemaakt in het persoverzicht van de streamingdienst. In België is de serie dit jaar te zien op het nieuwe betaalde, streamingplatform van DPG Media. Dat is bekendgemaakt in de voorjaarspresentatie 2020 van VTM.

Netflix & De Bende van Jan de Lichte

Netflix omschrijft De Bende van Jan de Lichte op volgende wijze: “Historische dramaserie over hoe de beruchte Vlaamse struikrover Jan de Lichte een plaatselijke held werd tijdens de Oostenrijkse bezetting van België in de achttiende eeuw. Cast: Matteo Simoni, Tom van Dyck, Stef Aerts.” Deze tv-serie telt tien afleveringen van 45 minuten. Internationaal wordt de serie Thieves of the Wood genoemd, omdat men Jan de Lichte daar niet kent.

Stef Aerts en Matteo Simoni in De Bende Van Jan De Lichte

Cast De Bende van Jan de Lichte

Matteo Simoni speelt de hoofdrol in deze vertolking van het boek van Louis-Paul Boon. Gedreven door armoede en gebrek gaat hij samen met zijn bende vrienden over tot diefstallen, overvallen en uiteindelijk moord. Stef Aerts speelt zijn kompaan Tincke. Tom Van Dyck maakt als Baru ook deel uit van de ‘hoofdcast’ zoals Menuet het omschrijft, evenals Dirk Roofthooft.

Veel bekende namen in Thieves of the Wood

Maar naast Matteo Simoni, Stef Aerts, Tom Van Dyck en Dirk Roofthooft kent deze serie nog heel veel bekende namen. Acteurs en actrices die dit jaar hun doorbraak beleven, zoals Tom Vermeir (De Twaalf en Porselein) en Anne-Laure Vandeputte (Keizersvrouwen en Grenslanders). En verder Jeroen Perceval, Charlotte Timmers, Anemone Valcke, Rik Willems, Manou Kersting, Iwein Segers, Tibo Vandenborre, Mathijs F. Scheepers, Arnaud Lorent, Peter Gorissen, Peter De Graef, Bruno Vanden Broecke, Rik Verheye (die net als Matteo Simoni en Stef Aerts in Callboys speelde), Patricia Goemaere, Inge Paulussen, Greet Verstraete, Sofie De Bree, Tuur Verelst, Kes Bakker (die je kent uit Zie Mij Graag) en tot slot Ruth Beeckmans. Kortom de crème de la crème wat acteurs en actrices uit Vlaanderen betreft.

Bende van Jan de Lichte in Nederland op Netflix

Makers

En dan hebben we het nog niet over de makers gehad. Want dat is ook een lijst om U tegen te zeggen. Met regie door Maarten Moerkerke (Coppers) en Robin Pront (D’Ardennen). Scenario door Christophe Dirickx  (De Helaasheid der Dingen) en Benjamin Sprengers (Beau Séjour, die natuurlijk ook al op Netflix staat). Dirk Impens is producent.

Verhaal De Bende van Jan de Lichte

Het Land van Aalst midden van de 18de eeuw. Adel en Kerk delen de macht en het geld, de burgerij bestaat nog niet. De bevolking gaat gebukt onder het juk van de Oostenrijkse en Franse bezettingslegers. Door het extreme machtsmisbruik en regelrechte slavernij is het volk noodgedwongen veroordeeld tot slechts één agendapunt: overleven.

Het verhaal begint wanneer Jan terugkeert naar Aalst, na enkele jaren gediend te hebben als huurling in het Oostenrijkse leger. Zijn vader en moeder zijn ondertussen overleden en al zijn vrienden en kennissen zijn verbannen naar het armzalige Kluisbos waar geen mens nog durft dromen van een mooie toekomst. Althans, totdat Jan de Lichte zich bij hen voegt…

Stef Aerts en Matteo Simoni op Netflix

Waar Jan de Lichte in het begin niet meer is dan de leider van een bende struikrovers, ontpopt Jan zich na verloop van tijd tot een idealistische vrijheidsstrijder. De ‘Robin Hood van Aalst’ wordt op handen gedragen door de armen en zijn bekendheid neemt stilaan mythische proporties aan.

Langverwacht, maar wanneer in België?

Toen ik deze ‘nieuwkomer’ in de lijst zag, was ik echt blij. Hier heb ik – samen met heel wat andere liefhebbers van Vlaamse tv-series – jaren naar uitgekeken. Sterker nog de aankondiging van deze reeks was een van de eerste berichten op deze blog. Matteo Simoni en Stef Aerts samen in een serie; en dat na het succes van Callboys seizoen 1 (en daarna zelfs opgevolgd –jaren later door Callboys 2). Hoe geweldig is dat. Maar verder nieuws over De Bende van Jan de Lichte volgde er eigenlijk niet.

Op de première na. Maar ook daarna bleef nieuws over de uitzenddatum uit. Daar liet ik me hier al kritisch over uit. En ook de acteurs deden dat. VTM-woordvoerder Peter Van Camp zei er dit voorjaar tegen Het Laatste Nieuws het volgende over. “Dat deze reeks nog niet werd uitgezonden heeft veel te maken met het prijskaartje. Prestigieuze fictie als ‘De Bende van Jan de Lichte’ is peperduur geworden. Dus moet het moment van uitzending zeer goed gekozen zijn.”

Ga jij kijken naar De Bende van Jan de Lichte op Netflix?

De Bende van Jan de Lichte op Netflix

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 december 2019 /