Viviane De Muynck (moeder van T.) in schijnwerpers

Viviane De Muynck speelt de moeder van T. Maar wie is die actrice nu eigenlijk? Ze staat vanavond in de schijnwerpers in het programma ‘Alleen Elvis’ waarin Thomas Vanderveken de theaterdiva ontvangt.

In binnen- en buitenland speelt Viviane De Muynck alle zalen plat. Met wilde rollen vaak, of grappige. Maar ook hele ontroerende, zoals in haar monoloog GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder waar ze nu mee imponeert op alle podia van het land. Ze is Vlaanderens meest gelauwerde theateractrice.

Viviane De Muynck is een theatertijger maar eentje met een late roeping. Pas op haar tweeëndertigste ruilt ze haar carrière als secretaresse in voor een leven in de schijnwerpers en duikt ze recht van het amateurtoneel het avant-garde theater in. Ze is de eerste Vlaamse actrice die een Theo d’Or krijgt, de grootste theateronderscheiding van de lage landen.

De Janis Joplin-bekentenis en wijsheid: ‘On stage I make love to 25.000 people – then I go home alone’ is helemaal op het lijf van Viviane De Muynck geschreven. De prijs voor een leven van grote rollen en reizen. Ze trekt de wereld rond met Needcompany en zelfs tot in Argentinië laat ze haar publiek sprakeloos achter. In Frankrijk is ze trés grande en ze kreeg er de symbolische eretitel ‘La Voix’….

Anno 2015 is Viviane de Muynck een diva. Een echte. Eén die haar sterren en strepen verdiend heeft. Eén die stenen in de rivier verlegd heeft. Eén die nog steeds speelt alsof haar leven ervan afhangt. Want pas op de bühne voelt Viviane dat ze leeft, dat ze bestaat.

Maar er kwam een tweede liefde in haar leven. Ook een grote. Het filmdoek. In grote of kleine rollen, ze pakt en plakt op het scherm en haar verschijning gaat nooit onopgemerkt voorbij. Als caféuitbaatster Rita in ‘Met Man en Macht’, als souffleuse Germaine in ‘Oud België’ en recent als de moeder van Professor T.

Alleen Elvis
Net zoals haar schitterende grote voorbeeld Simone Signoret, schitteren ook haar fragmenten in Alleen Elvis. Ze vindt dat Fassbinder meer bekend zou moeten zijn bij de jeugd en ze kiest dan ook het meest fascinerende fragment uit zijn hele oeuvre. Ze blijft zich verwonderd verbazen over het feit dat de grote wereldgeschiedenis telkens weer een grote invloed heeft op de kleine mens en dat bewijst ze met het ontroerend fragment uit La Meglio Giuventù. Wijsheid en schoonheid. En ontroering. Dat is Viviane De Muynck. En dat kan ook een Alleen Elvis met haar alleen maar zijn.

Op zaterdag 24 oktober om 22.20 u. op Canvas.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 oktober 2015 /