Close van Lukas Dhont in Officiële Competitie op Filmfestival Cannes

Close – de nieuwe speelfilm van Lukas Dhont – gaat in première in Officiële Competitie op 75ste Filmfestival van Cannes (17-28 mei 2022). Ontdek in dit artikel meer ver de film Close van Lukas Dhont, maar zeker ook over de Close cast. De hoofdrollen worden gespeeld door Edem Dambrine, Gustav De Waele, Emilie Dequenne en Léa Drucker.

Close op Filmfestival Cannes

“Close dat in première gaat in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes is een ongelofelijke zotte droom die plots werkelijkheid wordt”, verklaart een overgelukkige Lukas Dhont in een eerste reactie. “Iets wat de 12-jarige Lukas die voor zijn verjaardag een kleine videocamera kreeg, nooit had durven dromen. Ik ben zó trots op het hele team en de cast waarmee we deze film tot stand hebben gebracht. Met een warm en kwetsbaar hart kijk ik er naar uit deze film met de wereld te delen tijdens één van de belangrijkste festivals ter wereld.”

Lukas Dhont en Filmfestival van Cannes

Het speelfilmdebuut Girl van Lukas Dhont beleefde in 2018 zijn wereldpremière als onderdeel van het Un Certain Regard-programma van het Festival van Cannes. De film kaapte er onder andere de Caméra d’Or weg, voor het beste in de verschillende programma’s vertoonde speelfilmdebuut. Het betekende het begin van een opmerkelijk succesverhaal, zowel lokaal als internationaal. Met Close bereikt Dhont nu het summum, de Officiële Competitie van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld.

Film Close

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Close cast

De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele en gevestigde waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film. Eden Dambrine en Gustav De Wael debuteren in Close. De Waalse actrice Emilie Dequenne heeft tal van rollen op haar naam staan. Zo zag je haar in The Missing en naast Catherine Deneuve in La Fille Dur Rer. Verder in de Close cast ook de Franse actrice Léa Drucker; haar ken je dan weer van War of the Worlds, maar ook van Jusqu’A la garde en L’homme de sa vie. Kevin Janssens speelt een kleine rol in Close van Lukas Dhont. Je zag hem recent in Twee zomers, maar ik ben vooral benieuwd naar het nieuwe Diamonds.  In zestien jaar tijd speelde Kevin mee in zeventien films en negentien reeksen.

Makers

Voor Close werkte Dhont opnieuw samen met co-scenarist van Girl Angelo Tijssens. Director of Photography (DOP) is Frank van den Eeden, voor de montage tekende Alain Dessauvage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet. Distributeur Lumière brengt de film later dit jaar in België in de bioscoop. Internationaal wordt hij verkocht door The Match Factory dat eerder ook de wereldwijde verkoop van Girl verzorgde.

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

19 april 2022 /