Eerste seizoen Undercover kijken | alles over cast en verhaal

Het eerste seizoen Undercover heb natuurlijk al lang gezien op Eén of Netflix, maar wist je dat hij vnaaf vanavond – woensdag 13 juli – om 20.30 uur op SBS9 te kijken is. Je kunt iedere woensdagavond naar een dubbelaflevering van Undercover kijken zonder dat je daar dus een abonnement voor nodig hebt. In dit artikel ontdek je alles over het verhaal van seizoen 1 en de cast. Het eerste seizoen van Undercover is wereldwijd nog steeds te kijken via Netflix.

Dit artikel schreef ik in eerste instantie in september 2020, toen het eerste seizoen van Undercover op tv zou komen bij Veronica; dat werd later in november bij SBS6. Nu (op 13 juli 2022) is het bericht volledig bijgewerkt en zijn de stukjes over de acteurs aangevuld met actuele informatie.

Undercover-seizoenen en spin-offs

Als je niet weet waar Undercover over gaat, dan heb je echt een hype gemist de afgelopen tijd. Het was namelijk de best gekeken serie in Nederland op Netflix. Oorspronkelijk is-ie voor Eén gemaakt. En nu komt Undercover dus naar SBS9 (eerder werd een paar afleveringen op SBS6 getoond)! Heel kort samengevat gaat de serie over twee undercoveragenten, die drugsbaas Ferry Bouman (Frank Lammers) proberen te pakken. Een razend spannend verhaal dat direct een groot succes is. Inmiddels zijn we – anno 2022 – al heel wat zaken verder. Denk aan:

Verhaal eerste seizoen Undercover

In de tiendelige fictiereeks Undercover spelen Tom Waes en Anna Drijver twee agenten met een gevaarlijke missie. Hun target is de Nederlander Ferry Bouman (Frank Lammers), één van de grootste XTC-producenten ter wereld. Hij woont samen met zijn vrouw Daniëlle (gespeeld door Elise Schaap) in een villa in Limburg, maar zit tijdens de weekends en vakanties in een chalet op een camping vlakbij zijn huis. De Belgische politie installeert twee undercoveragenten, een man en vrouw die een koppel moeten spelen, op de camping om contact te leggen en het XTC-netwerk te infiltreren.

Cast eerste seizoen Undercover

De cast van het eerste seizoen Undercover telt tal van bekende acteurs en actrices uit Nederland en België. Wat veel mensen niet weten, is dat dit van oorsprong een Vlaamse serie is, dus het is echt een mix van de beste acteurs uit beide landen. Dat het eerste seizoen Undercover nu op SBS6 komt, vind ik dan ook geweldig voor iedereen die de reeks nog niet gezien heeft. Welke acteurs en actrices je treft in de Undercover seizoen 1 cast? Ik zet ze op een rijtje:

Frank Lammers

Frank Lammers speelt Ferry Bouman. Een onschuldige campinggast zou het hem niet nageven, maar Ferry is met zijn XTC-imperium goed voor een omzet van meer dan honderd miljoen euro per jaar – wat hem één van de grootste spelers ter wereld maakt. Met zijn vrouw Danielle verblijft hij het liefst in zijn chalet op camping Zonnedauw (in werkelijkheid: vakantiepark Blauwe Meer in Lommel – wist je dat dat een park is van Peter Gillis die je nu met Massa is Kassa op SBS6 te zien is.

Recent zag je Frank Lammers op tv in Glory Days over Bruce Springsteen. De lezers van VlaamsKijken kennen Frank Lammers natuurlijk vooral van Undercover, maar de acteur heeft nog veel meer op de planning staan. Denk aan Netflix-film The Takeover, All Inclusive en de – volgens mij bizarre Vlaamse film – H4Z4RD. Recent zag je hem nog in Het jaar van Fortuyn. Daarnaast zijn Undercover-fans natuurlijk blij dat Ferry De Serie nu wordt opgenomen. In de Undercover Facebook Groep ontdek je er meer over. Voor meer Frank Lammers artikelen, klik even op de link.

Elise Schaap

Elise Schaap speelt Danielle Bouman, Ferry’s vrouw. Naïef en met een hart van goud, zowat het enige onschuldige personage van de reeks. Wat er uiteindelijk toe zal leiden dat ze de grootste speelbal wordt van zowat iedereen in de reeks. Alleen daarom is het de moeite om naar het eerste seizoen van Undercover op Veronica te kijken.

Volgens mij kan deze dame werkelijk iedere rol spelen. Van de temperamentvolle Roemeense Ruxandra in de Familie Kruys tot een vrouw uit de bouw in Soof. In Nieuw Zeer en De TV Kantine zie je nog beter hoe zij typetjes kan neerzetten. En wat vond je van de films April, May en June en Wat Is Dan Liefde (ik vond het heerlijk vermaak!) Nog meer kijken? Ook dit zijn series en films met Elise Schaap. Ze speelt ook één van de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse thriller Faithfully Yours met Matteo Simoni, maar denk ook aan Stromboli en Hotel Sinestra.

Anna Drijver

Anna Drijver kruipt voor deze rol in Undercover in de huid van Kim De Rooij. Zij is een Nederlandse agente, die samen met de Vlaamse agent Bob Lemmens een setje moet vormen. Ze betrekken als stelletje een chalet op camping Zonnedauw (aka vakantiepark het Blauwe Meer in Lommel).

In Nederland is Anna Drijver al jaren een veelgevraagd actrice. Je kent haar niet alleen uit Undercover, maar ook van Heirs of the Night (van de regisseur van De Stamhouder) en het vierde seizoen van Nieuwe Buren. Denk verder aan Zwarte tulpLevenslied en een reeks die ik zelf geweldig vond: Bellicher. Momenteel werkt ze aan de nieuwe Nederlands-Vlaamse tv-serie Knokke Off.

Tom Waes

Wat niet veel mensen weten, is dat Tom Waes zijn carrière ooit begon als acteur. Ik sprak hem daar voor VlaamsKijken nog over. In het eerste seizoen van Undercover maken we dus weer kennis met hem in zijn oude vak. Tom Waes speelt Bob Lemmens. De hyperprofessionele en gefocuste Bob heeft het aanvankelijk moeilijk om met zijn impulsieve Nederlandse collega samen te werken en te leven, maar na verloop van tijd groeien ze naar elkaar toe.

Waar je Tom Waes dan precies van kent? Zijn eerst rol was die van Verheyen in De zaak Alzheimer. Toen hij de rol van Tom De Pauw speelde in Het Geslacht De Pauw steeg zijn bekendheid in Vlaanderen. Daarna was hij vooral actief als presentator, zoals van Reizen Waes en Kamp Waes. Op dit moment werkt hij aan een nieuw seizoen van Reizen Waes en Het verhaal van Vlaanderen.

Kevin Janssens

Kevin Janssens speelt Jurgen Van Kamp en is getrouwd met de dochter van Boumans rechterhand John Zwart. Van Kamp is de loopjongen van de bende, een mislukte ex-kickbokser met een grote mond en een kort lontje.

Kevin Janssens is een veelgevraagd acteur in binnen- en buitenland. Zo ging-ie uit de kleren voor de film De Patrick, zag je ‘m in Revenge, het eerste seizoen van Fair Trade op Streamz, maar denk ook aan de Netflix-hit Twee Zomers. En er komt nog veel meer werk van Kevin Janssens aan, zoals Close, The Chapel, Renaissances, Black Lotus (van/met Rico Verhoeven) en de Vlaamse film Wil. En op zijn instagram zag ik dat Kevin Janssens als Jurgen Van Kamp sowieso terugkomt in Ferry De Serie!

Raymond Thiry

Raymond Thiry speelt John Zwart, Ferry’s rechterhand. Keihard, met een tragisch randje. Hij voert de orders van de baas uit, ook al druisen ze in tegen zijn eigenbelang. Als je Undercover seizoen 1 voor het eerst nu op Veronica ziet, denk je meteen: ‘Dat is Luther’. En inderdaad: Raymond Thiry speelde jarenlang Luther in Penoza. Hij heeft zelfs zijn eigen serie gekregen: Doodstil! Hij is daarnaast ook prominent te zien in de film over het leven van Ferry Bouman.

Cast Undercover seizoen 1

Maar als je het Undercover seizoen 1 gaat kijken op SBS9 ga je nog meer bekende gezichten in de cast zien:

 • Robbie Cleiren, die de rol van Marc Gevers voor zijn rekening neemt. Je kunt hem ook kennen uit het geweldige Gina & Chantal. En recent zag je hem bijvoorbeeld in Raven en Louise in het nauw, Hidden Assets en de indrukwekkende Vlaamse film Red Sandra. We gaan hem ook zien in de nieuwe Netflix-serie Diamonds (net als Kevin Janssens).
 • Sara De Bosschere is te zien als Lena Vandekerckhove. Deze actrice kun je kennen uit films als De helaasheid der dingen en Dirty Mind. Ze is als prostituee ook te zien in De bende van Jan de Lichte.
 • Huub Smit heeft bij mijn leeftijdsgenoten geen introductie nodig; we kennen deze Brabander natuurlijk van New Kids! Hij speelt Dennis de Vries in Undercover seizoen 1. Huub Smit is tevens één van de hoofdrolspelers in De Oost. Verder zag je hem recent in De Veroordeling en werkt hij aan Kwestie van geduld.
 • Lieke van den Broek kruipt in de huid van Sonja van Kamp, de vrouw van Jurgen (Kevin Janssens). Ze heeft veel ervaring in het theater en kan ook nog eens prachtig zingen. Op tv zag je haar bijvoorbeeld in Flikken Maastricht, Bagels & Bubbels en A’dam – E.V.A. Momenteel werkt ze aan Mascotte.
 • Nina Bosch speelt Jezebel van Kamp. De dochter van Sonja en Jurgen.
 • Kris Cuppens zien we in Undercover als Walter Devos. Deze acteur is voor de lezers van VlaamsKijken al lang geen onbekende meer. Je zag hem bijvoorbeeld als de vader Leo Moerman in Spitsbroers, maar ook als Luc Hoeven in Beau Séjour. Recenter zag je hem in Grenslanders als Arthur Dewilde. Wat ik ook een geweldige rol vond!
 • Emma Verlinden speelt Polly Lemmens, de dochter van Bob. In de volgende Undercover-seizoenen is haar rol steeds groter. Ze debuteerde als Nola in Labyrinthus. En je zag haar tevens in Gent-West.
 • Warre Verlinden is niet alleen in het echt het broertje van Emma; ook in Undercover speelt hij haar broertje David Lemmens. Je kunt het duo ook kennen uit Kattenoog.
 • Lukas De Wolf kruipt in Undercover in de huid van Ray Rogiers. Oplettende Netflix-kijkers hebben hem ook gespot in het eerste seizoen van Over Water. Hij speelde ook in De Dag. Recent zag je hem in de indrukwekkende tv-serie Lost luggage.
 • Christine Verheyden speelt Wendy. Je kunt haar kennen uit de serie Brussel of de film Le Fidele (een film die getipt werd door Laurian Callebaut in onze rubriek #KijkVlaams).
 • Rubén Ochandiano speelt Carlos. Deze Spaanse acteur heeft een indrukwekkend IMDB-profiel, maar eerlijk is eerlijk: ik ken weinig Spaanse films. Zijn personage in het eerste seizoen van Undercover vond ik dan weer wel erg gaaf neergezet. En via Instagram leek het er wel op dat hij ook in het tweede seizoen van Undercover terug te zien is.
 • Lucas Van den Eynde is een vaste waarde hier op VlaamsKijken. Wat heb ik al veel over hem geschreven. Hij speelt in het eerste seizoen van Undercover Ignace Devlaeminck.
 • Charlotte Timmers behoort ook tot de cast van Undercover seizoen 1. Zij speelt Chantal. Netflix-kijkers kunnen haar ook kennen als Héloise Embo uit De bende van Jan de Lichte. Ik moest zelf ook erg om haar lachen als Kim Staelens in Studio Tarara. Maar je kent haar bijvoorbeeld ook uit Commando’s, Billie vs Benjamin en nieuwe producties als Emperor, Zillion en Jesus and the Others.
 • Michael Pas speelt een geweldige rol in het eerste seizoen van Undercover, namelijk Gino Maldini. je kunt hem kennen uit series als Gent-West, De Ridder, Code 37 en Team Spirit. Of wat dacht je van Black out?
 • Begir Memeti kruipt voor Undercover in de huid van Kris Muylaert. Je kunt hem kennen uit Familie, Spitsbroers, De dag van de bloedmaan en de nieuwe serie Chantal.

Makers Undercover seizoen 1

Undercover is een productie van Pieter Van Huyck, Ivy Vanhaecke en Jan Theys. Nico Moolenaar schreef samen met Piet Matthys en Bart Uytdenhouwen het scenario en is ook de showrunner. De regie van deze tv-serie – waar je nu dus ook van kunt genieten op SBS9 – is in handen van Eshref Reybrouck en Frank Devos.

Undercover op SBS9 kijken

Dat SBS6 er voor heeft gekozen om Undercover seizoen 1 uit te zenden, leek een erg slimme zet. Netflix én de Vlaamse tv-zender Eén scoorden er natuurlijk flink mee. Toch keken er niet veel mensen destijds. Benieuwd of er wel wat mensen naar Undercover op SBS9 kijken.

Undercover kijken als je geen Netflix hebt

Als je dus geen Netflix hebt, zou dit dus een mooie mogelijkheid zijn om vanaf nu ook naar Undercover te kijken. Zeker als je – op mijn aanraden – ook de uitzendingen van Undercover seizoen 2 op Eén hebt opgenomen. Kijk dan eerst het eerste seizoen van Undercover op SBS6 en ga vervolgens door met de opnames.

Ik ben benieuwd: ga jij het eerste seizoen Undercover kijken op SBS6 of heb je het eerste seizoen al gezien? Praat er over mee in de Facebook-groep van VlaamsKijken.

Foto: VRT – Undercover-setfoto’s ©VRT/Jo Voets

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 juli 2022 /