De droom van de jeugd: cast en meer over NPO (Plus) tv serie

De droom van de jeugd is sinds woensdag 7 juni om 20.30 uur wekelijks bij KRO-NCRV op NPO1 te kijken en zelfs al compleet te streamen op NPO Plus. Deze tv-serie (die geselecteerd werd tot de officiële competitie van Canneseries) vertelt het verhaal van de familie Wander vanaf 1968 tot aan nu; drie generaties – één familiegeheim. De De droom van de jeugd cast telt veel bekende namen, én we zien zelfs Vlaming Pieter Embrechts naast al die Nederlandse acteurs en actrices. Ontdek hier alles over De droom van de jeugd, cast verhaal en meer.

De droom van de jeugd

Vanaf de tumultueuze jaren zestig tot nu vertelt De droom van de jeugd het verhaal van de familie Wander: een gewoon gezin met een ongewoon groot geheim dat als vergif door de verschillende generaties heen sijpelt. Over een tijdsbestek van ruim veertig jaar is te zien hoe grillig en onvoorspelbaar het leven zich aan de van oorsprong Brabants katholieke familie voltrekt. Iedere generatie kent obstakels en uitdagingen waarvoor gevochten en gestreden wordt, zoals het recht op abortus, geloof, vrouwenemancipatie en racisme. Historische gebeurtenissen komen in beeld, zoals de studentenrevolutie in Parijs in ’68, de val van de Berlijnse muur en 9/11. Maar bovenal laat De droom van de jeugd zien hoe onlosmakelijk familiebanden zijn.

Onderaan dit artikel lees je meer over de inhoud van de afleveringen, maar eerst meer over de personages en cast van De droom van de jeugd.

Cast De droom van de jeugd

De belangrijkste rollen in de Droom van de jeugd worden gespeeld door Mark Rietman, Annet Malherbe, Hanna van Vliet, Tamar van den Dop, Ko Zandvliet, Peter Paul Muller, Laura Bakker, Maria Kraakman, Joes Brauers en Gijs Naber. Verder zien we in de De droom van de jeugd cast onder andere Alidtcha Binazon, Yannick Jozefzoon, Gustav Borreman Roeland Fernhout, Nizar El Manouzi, Chris Peters, Sylvia Poorta en Ghislaine Pierie. En wie ons opvalt in de cast van De droom van de jeugd is natuurlijk ook Vlaming Pieter Embrechts. En ook Yannick Jozefzoon zal de kijkers opvallen; die zag je recent in Vlaanderen namelijk in Geldwolven. Verderop in dit artikel ontdek je waar je alles acteurs en actrices uit De droom van de jeugd van kent. Doe je meteen weer nieuwe kijkinspiratie op.

De droom van de jeugd NPO (Plus)

De droom van de jeugd is sinds woensdag 7 juni wekelijks om 20.30 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO1. De reeks staat daarnaast compleet op NPO Plus. NPO Plus is buiten Nederland nog niet te krijgen (althans, niet dat ik weet). Maar je kunt de afleveringen natuurlijk wel rechtstreeks kijken op NPO1 (wat ook in tot standaard tv aanbod in Vlaanderen hoort). Of je kunt de afleveringen van De droom van de jeugd terugkijken via NPO Start. Wil je De droom van de jeugd terugkijken vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Ik heb inmiddels de eerste afleveringen gezien en ben echt onder de indruk van De droom van de jeugd en de cast. Dit is zeer ook interessant voor Vlaamse kijkers.

Personages De droom van de jeugd

We volgen de familie Wander door de jaren heen. Dat betekent dat verschillende personages in De droom van de jeugd door meerdere acteurs worden gespeeld. Soms gaat het om twee, zelfs wel drie acteurs of actrices die de personages uit De droom van de jeugd spelen. We zetten het voor je op een rijtje (naar aanleiding van wat we weten uit aflevering 1 en 2 en de persinformatie – we werken dit artikel wekelijks bij, dus blijf ons zeker volgen via Instagram of Facebook voor updates – nieuws over nieuwe series en films delen we ook in onze nieuwsbrief.

Rolverdeling De droom van de jeugd

  • Vader Kick wordt gespeeld door Mark Rietman. Als we hem in de serie in zijn jonge jaren zien, dan is dit een rol van Michaël Bloos.
  • Moeder Rosalie is het personage dat Annet Malherbe in De droom van de jeugd speelt. De jonge versie van Rosalie is een rol van Markousa Hamer.
  • Oudste dochter Carla wordt gespeeld door Hanna van Vliet. Naarmate ze ouder wordt, zien we Tamar van den Dop in deze rol. Als we beelden van de jonge Carla zien, dan wordt ze gespeeld door Emma de Vroomen.
  • Het personage van oudste zoon Max in De droom van de jeugd is een rol van Ko Zandvliet. Op latere leeftijd zien we Peter Paul Muller als Max. Als we hem op jonge leeftijd zien, dan is het Loid Stegeman.
  • Dochter Suus is een personage dat wordt gespeeld door Laura Bakker. De ‘oude’ Suus is Maria Kraakman. De ‘jonge’ Suus is Anna de Groot.
  • Zoon Frans wordt op jonge leeftijd gespeeld door Mathijs de Lange en later Julian Peerdeman. Maar ook Joes Brauers geeft gestalte aan het personage Frans in De droom van de jeugd. En de ‘oude’ Frans is Gijs Naber.
  • Het personage Hans wordt gespeeld door Chris Peters en Roeland Fernhout.

Acteurs en actrices ken je van…

Nieuwsgierig naar waar je de acteurs en actrices uit De droom van de jeugd cast van kent? We zetten het voor je op een rijtje. Want wow, die cast van De droom van de jeugd heeft echt een bak ervaring. Voor wie deze zomer niet weet wat te kijken: zoek maar iets uit zou ik zeggen…

  • Mark Rietman* was recent nog als Peter R. de Vries te zien in het tweede seizoen van Judas. En je zag hem in series als Oogappels, Flikken Rotterdam en Diepe Gronden. Maar je kent hem ook uit films, zoals April, May en June en Penoza: The Final Chapter. Maar als ik aan wat ‘oudere’ series en films denk, heb ik destijds ook genoten van Heer & Meester en Vuurzee.
  • Annet Malherbe was recent te zien in Hockeyvaders en de Vlaamse serie Lost Luggage. Maar je kent haar natuurlijk vooral als Willemijn uit Gooische vrouwen. Je kunt haar ook kennen als juffrouw Jannie uit Jiskefet.
  • Hanna van Vliet is dit seizoen één van de gasten van Boerderij van Dorst. Deze actrice ken je bijvoorbeeld van Anne+. Recent zag je haar ook in Het verloren transport en Modern Love Amsterdam. Ze zal ook te zien zijn in de serie One Day.
  • Tamar van den Dop* was al in tal van series en films te zien. Daarnaast is ze de schrijver en regisseur van de film Blind met Halina Reijn, Joren Seldeslachts en tal van andere Vlaamse acteurs. Recent was ze te zien in Het Gouden Uur.
  • Ko Zandvliet* kunnen de Videoland-kijkers kennen uit de Familie Kruys. Hierin speelt hij de rol van Arnoud Smit (de zoon van de nieuwe liefde van Linda de Mol). Verder was hij bijvoorbeeld in Jongens en De 12 van Oldenheim te zien. 
  • Peter Paul Muller ken je bijvoorbeeld uit Morten. Maar hij speelt ook in Meisje van plezierAll Stars & ZonenPiece of My Heart en Maud & Babs. Of wat dacht je recent van de Vlaamse serie Fair Trade 2 (in Nederland te kijken op Prime Video). Als de vader van Elisabeth zal hij te zien zijn in Only You met Egbert-Jan Weeber en Claire Bender in de hoofdrollen.
  • Laura Bakker speelde mee in het nieuwe seizoen van Nieuw Zeer. En niet te vergeten ze speelt in nog zo’n pareltje, waarbij we terug in de tijd gaan: Dirty Lines (te kijken op Netflix). Als Uma was ze de afgelopen weken te zien in Dag & nacht (de serie waar je Gijs Naber dan ook weer uit kunt kennen). Deze actrice zal te zien zijn in Rundfunk: Duco & Roy.
  • Maria Kraakman* kun je bijvoorbeeld kennen van De verschrikkelijke jaren tachtig, maar je zag haar recent ook nog op tv in In Blue, de Nederlandse film waarin zij de hoofdrol speelt. En nog niet zo lang geleden werd ook De Bende van Oss nog eens uitgezonden.
  • Joes Brauers ken je bijvoorbeeld van All Stars & ZonenDe Oost, Do Not Hesitate en Quo Vadis, Aida? Maar je zag hem – net als Laura Bakker en Chris Peters – ook in Dirty Lines. 
  • Gijs Naber speelde recent dus in Dag & Nacht, Lampje en  Faithfully Yours. Hij heeft al tal van rollen op zijn naam staan. Zo zag je hem bijvoorbeeld in Redbad en Judas. Er komt daarnaast nog veel meer aan, zoals Hagen.
  • Alidtcha Binazon was recent te zien in Diepe Gronden; ze speelde haar eerste grote rol in All Stars & Zonen (waar je Peter Paul Muller en Joes Brauers ook in zag).
  • Yannick Jozefzoon heeft al heel wat rollen op zijn naam staan. Recent zag je hem bijvoorbeeld in het Vlaamse Geldwolven. Maar je kunt hem bijvoorbeeld ook kennen uit Bonnie & Clyde, Baantjer het BeginTrecxAapMaud & BabsGood Bad Girl en de Vlaamse reeks Déjà-Vu.
  • Gustav Borreman zag je recent bijvoorbeeld in series als Het Gouden Uur, Sihame, Ten minste houdbaar tot, Hoogvliegers en niet te vergeten Morten.
  • Pieter Embrechts is de broer van Tine Embrechts en ‘een vriend van Sinterklaas‘. Je zag hem ook in de Nederlandse films Stromboli en Instinct. In Nederland kun je hem ook kennen van de musical Lazarus, waarmee hij in de prijzen viel. Aanraders van wat langer geleden met Pieter Embrechts vind ik Wolven (2012-2013) en Smeris (waarin hij Guy Moliers speelde in 2015)
  • Roeland Fernhout* ken je onder andere uit Commando’sMeisje van PlezierKeizersvrouwen en tal van andere Nederlandse films en series. Zo was hij ook te zien in Dirty Lines. Op dit moment is hij ook iedere week te zien in de nieuwe serie Anoniem.
  • Nizar El Manouzi debuteerde in Catacombe (waarin Kevin Janssens ook een rol speelt), maar je kent hem ook uit Mocro maffia.
  • Chris Peters zagen we eerder in de Rampvlucht cast en recent in Sleepers. Hij speelde in Dirty Lines de rol van Ramon Stigter. Deze acteur was eerder te zien in films als Smartlap, Niemand in de Stad en Tonio. Hij speelde een rol in de series Penoza, Moordvrouw en Verborgen Verhalen. Chris Peters is ook actief in theaters: zo had hij een hoofdrol in Turks Fruit en rollen in Wolven Huilen Niet Alleen en Romeo & Julia.
  • Sylvia Poorta zag je vorig jaar in De verschrikkelijke jaren tachtig. In 2017 zag je haar als Bauke in Hollands Hoop.
  • Ghislaine Pierie ken je als actrice uit Rozengeur & Wodka Lime; helaas is de actrice* begin 2023 overleden. 

Makers

Het scenario is geschreven door Marnie Blok (Ramses, Niemand in de Stad, maar ook Keizersvrouwen) en de regie is in handen van Bram Schouw (Broers, Sevilla) en Simone van Dusseldorp (Diep en Dit zijn wij). De droom van de jeugd is geproduceerd door Topkapi Series (De verschrikkelijke jaren ’80, Another Round), creatief producent Idse Grotenhuis, in coproductie met KRO-NCRV. De serie is tot stand gekomen met dank aan het NPO fonds.

Marnie Blok en Bram Schouw

Marnie Blok en Bram Schouw vertellen over hun serie De droom van de jeugd het volgende. “Met De droom van de jeugd vertellen we een verhaal van alle tijden. Over hoe iedere generatie zich afzet tegen de vorige. Patronen die zich herhalen. En over hoe de onvermijdelijke strijd die elke generatie levert in essentie dezelfde is: het ontdekken en verwerven van eigen inzichten, het vormgeven van eigen idealen, het veroveren van vrijheid.”

Belangrijke politieke gebeurtenissen

Het duo vervolgt: “De droom van de jeugd gaat over dat gevecht om vrijheid, zowel op persoonlijk vlak als in een groter maatschappelijk verband. De vier decennia waarin de serie zich afspeelt, geeft ons de kans om mee te groeien met de personages – tegen de achtergrond van belangrijke politieke gebeurtenissen. Zo zijn we via de leden van de familie Wander getuige van onder meer de studentenopstanden in Parijs (1968), de val van de Berlijnse muur (1989), de oorlog in voormalig Joegoslavië (1994) en de aanslagen van 9/11.

De droom van de jeugd: familie

Afgezet tegen deze politieke arena, concentreren we ons juist op de persoonlijke verhalen. Liefdes en huwelijken, geboortes en sterfgevallen, momenten van groot geluk en diep verdriet, van idealisme, dadendrang en carrières die slagen of mislukken. Verhalen die raken aan tijdloze thema’s en vraagstukken die nog altijd actueel zijn, zoals het recht op abortus, vrouwenemancipatie, geloof en racisme. Maar bovenal gaat De droom van de jeugd over familie. Daar waar alles begint en uiteindelijk zal eindigen.”

Inhoud afleveringen:

1968 (aflevering 1)

1968. De wereld staat in brand en roept om vrijheid. Het gezag moet buigen; alles moet anders. Datzelfde geldt voor de familie Wander, een gezin dat in de greep van een geheim leeft. Terwijl de oudste dochter Carla een abortus wil, wordt haar broer Max overvallen door gevoelens voor een man tijdens de studentenopstanden in Parijs. In het ouderlijk huis in Eindhoven probeert Suus (16) zich staande te houden terwijl hun ouders opgesloten lijken te zitten in een bevroren relatie. De benjamin, Frans (6), lijkt de familie nog enigszins bij elkaar te houden.

1972 (aflevering 2)

1972. In het hoofd van moeder Rosalie blijkt al twee jaar een tumor te zitten, waar ze niemand ooit iets over heeft verteld. Het kan elk moment afgelopen zijn en dat zet alle verhoudingen binnen de familie op scherp. Na de initiële schok komen langzaam de onuitgesproken verwijten en lang bewaarde geheimen aan de oppervlakte. Zal het de familie lukken zich nog vóór Rosalies dood met elkaar te verzoenen?

1978 (aflevering 3)

1978. Vader Kick blijkt een geheim te hebben waardoor voor zoon Max duidelijk wordt waarom hij zo’n stroeve relatie heeft met zijn vader. Als Frans, het losgeslagen broertje, uitgerekend bij Johan zijn heil zoekt, viert Max zijn frustratie bot. Carla neemt ontslag bij het advocatenkantoor waar ze werkt. Wanneer vader Kick wil dat zijn dochter Suus het ouderlijk huis verlaat om eindelijk aan haar eigen leven te beginnen, wordt duidelijk welke verzwegen gebeurtenis de hele familie in een poel van verdriet heeft gestort.

1985 (aflevering 4)

1985. Carla heeft inmiddels een eigen advocatencollectief opgericht. Ze krijgt een tragisch ongeluk dat grote gevolgen heeft voor haar en haar relatie met Alex. Wanneer Max de fotograaf Hans weer tegenkomt, moet hij vechten tegen zijn liefde voor hem. Suus werkt in een asielzoekerscentrum en raakt bevriend met een van de vluchtelingen. Frans is actief in de kraakbeweging en ontmoet daar Marina. Hij is op slag verliefd, maar het noodlot slaat toe.

1989 (aflevering 5)

1989. Carla heeft nog altijd moeite met haar leven na het ongeluk. Dit heeft gevolgen voor haar relatie met Alex. Max gaat met bevriende persfotograaf Hans naar Berlijn waar de Muur valt. Een euforische ervaring. Maar eenmaal thuis wil hij Hans niet meer zien. Suus’ leven wordt op zijn kop gezet wanneer haar vriendin Miriam slecht nieuws krijgt. Even lijkt Suus troost te vinden bij pastoor Louis. De jongste van het gezin, Frans, is beroepsmilitair geworden.

1994 (aflevering 6)

1994. Frans vertrekt als UNMO (United Nations Military Observer) naar de oorlog in voormalig Joegoslavië. Samen met Fransman Patrick wordt hij gegijzeld door Serviërs. Er voltrekt zich iets gruwelijks. Suus vertrekt naar Syrië op zoek naar Miriam omdat ze geen contact meer met haar kan krijgen. Max vraagt hulp aan zijn zus Carla, maar zij weigert. Wanneer Frans thuiskomt, staat zijn familie hem op te wachten. Frans zal hen nooit vertellen wat er gebeurd is.

2001 (aflevering 7)

Max reist naar Syrië. Miriam vertelt hem hoe Suus haar leven lang geplaagd is door schuldgevoel door een geheim dat Suus met zich meedroeg. Max is verbijsterd. Vader Kick is dementerende. Frans wordt geplaagd door nachtmerries over de oorlog. Charlie is een dwarse, blowende puber en is altijd samen met boezemvriend Hicham. Na de aanslagen van 9/11 raakt Charlie in het zoveelste conflict met haar moeder.

2005 (aflevering 8)

2005. Charlie heeft geen idee wat ze met zichzelf en haar leven aan moet. Ook mist ze haar opa. Max zoekt Hans na jaren weer op. Frans ziet de worsteling van Charlie met zichzelf en haar ouders en geeft haar de sleutel van zijn huis; hij is er toch vrijwel nooit. Wanneer Charlie spoorloos lijkt te zijn, zoekt haar moeder haar overal en komt uiteindelijk bij het huis van haar broer Frans. Carla trekt daarna de verkeerde conclusie.

2006 (aflevering 9)

2006. We vallen in een knallende ruzie tussen Carla en Charlie, waarop Charlie het huis verlaat. Frans vraagt aan Johan mee te gaan naar Frankrijk om een brief te geven aan de moeder van Patrick, de man met wie hij twaalf jaar eerder gegijzeld zat. Eindelijk deelt hij met haar wat er ooit in Joegoslavië is gebeurd. Charlie gebruikt zoveel drugs, dat ze het misgaat. Dankzij haar vriend Hisham neemt ze een dapper besluit. Hun vriendschap wordt daardoor nog sterker. Charlie besluit naar een familieweekend te gaan. Ze weet niet goed wat ze ervan moet verwachten. Ze weet alleen dat ze haar moeder wil zien.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 juni 2023 /