Lampje: cast, verhaal én meer over verfilming boek Annet Schaap

De tv-serie Lampje is gebaseerd op het gelijknamige én veelbekroonde boek van Annet Schaap. De reeks is vanaf vanavond – maandag 2 januari – om 19.20 uur vier dagen lang te kijken op NPO Zapp. Daarnaast kun je ‘m ook al zien op NPO Plus. Ontdek er hier alles over de Lampje cast, het verhaal en meer. Zo stoten we de Vlaamse actrice Els Dottermans in de cast.

Lampje

De familieserie Lampje is het sprookjesachtige verhaal in vier delen over de 11-jarige dochter (gespeeld door Lotte Jonker) van een vuurtorenwachter (Gijs Naber)die een bijzondere vriendschap sluit met een jongen met een vissenstaart. Lampje speelt zich af in een mysterieuze wereld van piraten, zeemeerminnen en het Zwarte Huis. Een wereld die is gecreëerd met behulp van unieke kostuums en locaties, visual effects en meeslepende muziek. Lampje is een verhaal over moed, vriendschap en over altijd mogen zijn wie je bent.

Lampje cast

De Lampje cast bestaat uit tal van bekende Nederlandse acteurs en actrices. Daarnaast valt ons de naam van de Vlaamse actrice Els Dottermans op. Wie we verder in de Lampje cast zien? Lotte Jonker, Manu Gunning, Gijs Naber, Meral Polat, Christopher van Duijn, Sanne den Hartogh, Astrid van Eck, Joep van der Geest, Sabri Saad El Hamus, Leny Breederveld en Bert Luppes. Hieronder zetten we op een rijtje waar je deze acteurs en actrices van kent.

Lampje: acteurs en actrices

Lampje kijken

De serie Lampje is vanaf maandag 2 januari vier dagen te kijken rond 18.20 uur op NPO Zapp. Daarnaast staat de reeks ook op NPO Plus en komen de afleveringen na uitzending op NPO Start. Dit kan ook vanuit België of een ander land; zorg dan alleen voor een VPN Verbinding, die je op Nederland kunt zetten.

Makers

Lampje is een coproductie van VPRO en Juliet at Pupkin. Mieke de Jong verzorgde het scenario en Margien Rogaar de regie. VPRO en Juliet at Pupkin waren eerder verantwoordelijk voor succesvolle jeugddramaseries als de Gouden Kalf-winnaar Zeven kleine criminelen, de voor een Emmy genomineerde serie Taart en recent Rudy’s grote kerstshow.

Annet Schaap

Het debuut Lampje van Annet Schaap, uitgegeven door Querido, won verschillende Nederlandse literatuurprijzen, waaronder de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Hiermee werd Lampje meteen een klassieker. Het boek is wereldwijd al in meer dan 25 talen vertaald.

Meer over de afleveringen van Lampje:

De vuurtoren (aflevering 1)

Lampje woont met haar vader Augustus in de vuurtoren. Iedere avond klimt ze naar boven om de grote lamp aan te steken. Maar op een keer, als het stormt, zijn de lucifers op. De lamp blijft uit en in de donkere nacht slaat er een groot schip te pletter tegen de rotsen. Augustus krijgt de schuld en wordt voor straf opgesloten. Lampje moet gaan werken in het Zwarte Huis op de klif, en iedereen weet dat daar een monster woont. Martha, de huishoudster, verbiedt Lampje om naar boven te gaan. Maar Lampje mist haar vader en de zee, en alleen vanuit de torenkamer kan ze de vuurtoren zien. Op haar tenen sluipt ze de trap op…

Het zwarte huis

Het monster valt Lampje aan maar ze is niet bang en slaat van zich af. Voortaan moet ze voor de vissenjongen, die zit opgesloten in de torenkamer, zorgen. Het is niet gauw goed wat ze doet, en Vis vindt haar maar een dom kind. Lampje is het zat dat hij haar uitscheldt en loopt weg, maar ze wordt al gauw weer teruggestuurd. De vissenjongen mist zijn vader de Admiraal, die op reis is en zich voor zijn mismaakte zoon schaamt. Wanhopig probeert Vis zich te gedragen als een gewone jongen. Lampje wil dat Vis iets voor haar doet: haar leren lezen. In ruil neemt Lampje Vis voor het eerst van zijn leven mee naar buiten. De twee kinderen worden vrienden.

De kermis

Lampje neemt Vis mee naar de kermis, waar ze in een tent met Wereldschokkende Gedrochten de tante van Vis ontmoeten, Stralende Diamant. De baas van de tent ziet in Vis een gratis attractie en probeert de vissenjongen te vangen. Stralende Diamant helpt Vis ontsnappen, maar overleeft het niet. Samen met de mensen van de kermis nemen Lampje en Vis afscheid van Stralende Diamant en brengen ze haar terug naar de zee. Terwijl zijn vader de Admiraal terugkomt van zijn reis, ontdekt Vis waar hij vandaan komt en overwint hij zijn angst voor water. Lampje is bang dat ze haar nieuwe vriend kwijtraakt.

De zee

Vis ziet eindelijk zijn vader terug. Lampje komt erachter dat de Admiraal zijn zoon als Wanstaltig Gedrocht wil meegeven met de kermis. Met gevaar voor eigen leven vluchten de kinderen het Zwarte Huis uit. Lampje roeit naar de vuurtoren om haar vader te waarschuwen. Al gauw steekt er een storm op. De golven zijn te hoog en de stroming is te sterk voor Lampje. Ze is uitgeput en drijft in het kleine roeibootje weg van de kust, de zee op. Alles lijkt verloren. Vis zwemt in de hoge, wilde golven om hulp te zoeken. Samen met piraten op een groot piratenschip redt hij Lampje uit zee. Als ze veilig aan dek is gehesen, wacht Lampje een grote verrassing.  

Foto: © VPRO & Juliet

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 januari 2023 /