REDBAD met Vlaamse acteurs op tv

De film REDBAD met Gijs Naber in de hoofdrol, wordt wordt vanavond (5 september 2020) om 22.40 uur op NPO 3 uitgezonden. Maar wat wij leuker vinden: er spelen ook een aantal Vlaamse acteurs mee. Ook Tibo Vandenborre, Daphne Wellens, Pieter Embrechts, Gene Bervoets en Flor Decleir behoren tot de cast van REDBAD.

Verhaal REDBAD

De film REDBAD vertelt het verhaal van de vrije Friezen en hun strijd tegen de Franken in de vroege Middeleeuwen. Noord-Europa is 700 na Christus verdeeld in twee werelden. De Friezen, de Saksen en de Denen heersen boven de rivieren en de Franken hebben de macht onder de rivieren. De Franken willen wat zelfs de Romeinen niet gelukt is: heel Europa veroveren.

De Friese Redbad (gespeeld door Gijs Naber) is een bekend historisch figuur waarover honderden mythes zijn verteld. Hij was de dappere leider van het Friese volk dat zich met alle macht verzette tegen de expansiedrift van de Franken uit het zuiden. Weet hij, samen met zijn volk en de hulp van Vikingen, de indringers te verslaan?

Indrukwekkende beelden

De meningen over deze film zijn divers, maar ik vind de beelden van REDBAD heel indrukwekkend. En de cast is ook echt niet de minste.

REDBAD is geregisseerd door Roel Reiné. Klaas de Jong heeft de productie verzorgd; Alex van Galen het scenario.

Cast REDBAD

In de film REDBAD zijn de hoofdrollen voor Gijs Naber (Redbad), Huub Stapel (Koning Aldigisl, de vader van Redbad), Loes Haverkort (Frea), Martijn Fischer (Gebbe), Teun Kuilboer (Jurre), Lisa Smit (Fenne), Derek de Lint (Eibert), Britte Lagcher (Sinde), Egbert-Jan Weber (Bonifatius), Aus Greidanus (Odulf), Daphne Wellens (Trude), Tibo Vandenborre (Charles Martel).

Vlaamse acteurs in REDBAD

De oplettende lezer heeft in dat lijstje al twee Vlamingen gespot. Actrice Daphne Wellens en acteur Tibo Vandenborre. Maar er zijn er meer. Ook Pieter Embrechts, Gene Bervoets en Flor Decleir spotten we. Net als de Amerikaan Jonathan Banks (Breaking Bad) en Deen Søren Malling (Borgen, The Killing).

Daphne Wellens

Met Daphne Wellens heeft de Nederlandse kijker voor het eerst kennisgemaakt in de tv-serie Keizersvrouwen. Wist jij dat zij – net als Jelle Cleymans – begonnen is in Spring? Daarna zag je haar twee seizoenen in De Rodenburgs en volgden er vooral gastrollen. Ze speelt ook mee in het nieuwe Fair Trade (september op Streamz) en samen met Frances Lefebure en Evelien Bosmans in F*** you very, very much (van VIER).

Tibo Vandenborre

De Vlaamse acteur Tibo Vandenborre heeft al heel wat producties op zijn naam staan. Bij het grote publiek werd hij bekend met zijn rol in De smaak van De Keyser. Maar je zag hem ook in bijvoorbeeld Clan en het eerste seizoen van Cordon. De Nederlandse Netflix-kijkers kunnen Tibo Vandenborre kennen als Torre uit Fenix en De Spanjol uit De bende van Jan de Lichte. Hij is tevens te zien in de nieuwe Nederlandse film Rundfunk: Jachterwachter.

Pieter Embrechts

Over acteur Pieter Embrechts heb ik recent nog uitgebreid geschreven toen hij de Musical Award won voor zijn rol in Lazarus. De broer van Tine Embrechts heeft een rijk gevuld cv. Ik leerde ‘m kennen toen hij in Smeris de rol van Guy Moliers voor zijn rekening nam. Maar je zag hem ook in Wolven en in de Familie Kruys. Ook in Instinct heeft hij een rol. Heb je nog jonge kinderen, dan ken je hem uit de Vlaamse Sinterklas-reeks als Ramon Iglesias.

Gene Bervoets

Ik denk dat Gene Bervoets één van de bekendste Vlaamse acteurs (in Nederland) is. Hij heeft zowel in Nederland als Vlaanderen al in tal van series en films meegespeeld. Voor mij springen Tabula Rasa, Bad Trip, Patrouille Linkeroever er nu uit, maar het overzicht van producties met Gene Bervoets is nog zoveel langer. Ik ben nu vooral nieuwsgierig naar het tweede seizoen van Beau Séjour waarin hij de hoofdrol voor zijn rekening neemt.

Flor Decleir

Flor Decleir is de zoon van acteur Jan Decleir. Ik leerde hem kennen dankzij zijn rol in Tytgat Chocolat (absoluut een aanrader, trouwens!). Maar hij speelt ook mee in onder andere Geub, Sprakeloos en Tom & Harry. Hij werd in Vlaanderen bekend bij het grote publiek door zijn rol van Quinten Temmerman in David. David is – net als Sara en Lisa – een telenovelle van VTM.

Hier ken je de acteurs en actrices uit REDBAD van

Maar ook over de Nederlandse acteurs en actrices uit REDBAD heb ik op VlaamsKijken al het een en ander geschreven. Mocht je nieuwsgierig zijn, dan vind je hieronder het overzicht. Klik op hun naam en je ontdekt sowieso waarvan je ze nog meer kunt kennen.

  • Gijs Naber – was met Pieter Embrechts te zien in de muscial Lazarus en hij speelde natuurlijk Holleeder in de Videoland-serie Judas.
  • Huub Stapel is binnenkort te zien in de Netflix-film Ferry, die gaat over het leven van Undercover-hoofdpersonage Ferry Bouman. Stapel speelt de rol van de machtige hasjbaron Brink.
  • Loes Haverkort speelde bijvoorbeeld mee in DNA en wist je dat zij in Nederland in het theater stond met het stuk Emmi & Leo. Dat heeft de Vlaamse acteur Mathijs F. Scheepers succesvol bewerkt tot een whatsapp-voorstelling.
  • Martijn Fischer kun je kennen, omdat hij André Hazes speelde in Bloed, Zweet en Tranen.
  • Teun Kuilboer en Egbert-Jan Weeber zie je op dit moment beide in de tv-serie Commando’s, waarin ook de Vlaamse actrice Charlotte Timmers een hoofdrol speelt.
  • Lisa Smit speelt onder andere mee in de nieuwe Baantjer. Baantjer Het Begin is in samenwerking tussen RTL en VTM gemaakt. De reeks is vanaf 14 september te zien op het nieuwe platform Streamz.
  • Derek De Lint is door de oplettende kijkers van Geub – de serie van Philippe Geubels – waarschijnlijk al herkend. Hij speelde in deze serie de veel oudere Nederlandse vlam van de ex van Philippe.
  • Britte Lagcher kun je kennen als het halfzusje van Nadine in Meisje van Plezier (die ook in Vlaanderen werd uitgezonden en natuurlijk te zien is op Videoland). De Eén kijkers hebben haar misschien ook gespot in Van der Valk.
  • Aus Greidanus speelt Jack Praal in de nieuwe Nederlandse serie Swanenburg. De reeks wordt momenteel nog gedraaid. Zijn dochter wordt gespeeld door de Vlaamse actrice Ella June Henrard (die je dan weer op Streamz in Fair Trade gaat zien naast haar ex Kevin Janssens). En ook Joren Seldeslachts speelt mee in Swanenburg.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 september 2020 /