AAP: de nieuwe serie voor kinderen van NPO Zapp met deze cast

AAP is een vrolijke, licht absurdistische jeugdserie die het grappige en ontroerende verhaal vertelt van de bijzondere band tussen een meisje en een gorilla. Een grote vriend die altijd voor haar op komt, altijd voor haar klaarstaat en onvoorwaardelijk van Lena houdt. En van wie Lena ook echt durft te houden. Ook al kan Benedict niet praten, Lena ontwikkelt een gebarentaal waarmee ze heel ver komen. De serie, die tien afleveringen telt, is vanaf vanochtend – zondag 16 januari – om 09.00 uur te kijken op NPO Zapp en terug te kijken via NPO Zapp. Ontdek meer over het verhaal en de cast van AAP.

AAP

Het 11-jarige weesmeisje Lena (Isa Jansen) krijgt de schrik van haar leven wanneer er een bijna twee meter hoge gorilla met een koffer in zijn hand voor de deur staat. Als blijkt dat deze reusachtige aap, genaamd Benedict de Groot (Yaron Mesika), Lena’s enige levende familielid is, is ze verbaasd en dolblij tegelijk. Nu is ze eindelijk verlost van haar vreselijke pleegouders Nora (Eva Damen) en Job Kleverlaan (Rein Hofman). Maar Lena’s pleegouders doen er alles aan Lena en Benedict van elkaar te scheiden.

Voor de eigenzinnige Lena is het volkomen logisch dat zij en Benedict gaan samenwonen. Dit tot grote verbazing van de buurtbewoners. Lena windt er naar de nieuwsgierige buitenwereld geen doekjes om dat Benedict familie is. Ja, hij is anders, maar ze horen bij elkaar en daar heeft iedereen maar mee te dealen. Helaas gaat dat niet helemaal zonder problemen. Sommige mensen zijn bang, anderen beginnen Lena te pesten of proberen Lena en Benedict uit elkaar te halen. Vooral de Kleverlaantjes broeden op ingenieuze plannen om Lena en daarmee hun recht op pleegvergoeding terug te winnen. Lena en haar beste vriend Dante (Benjamin Mukadi Kanda van de Kamp) doen er in ieder geval alles aan om Benedict en Lena bij elkaar te houden, maar of dat genoeg is…

Cast AAP

Tot de cast van AAP behoren Isa Jansen, Yaron Mesika, Benjamin Mukadi Kanda van de Kamp, Sarah Bannier, Eva Damen, Rein Hofman, Helena Burden, Freek Buikema, Yara El Ouatki, Keja Kwestro, Yannick Jozefzoon, Jade Olieberg, Alkan Çöklü, Zahra Lfil, Beppie Melissen, Sabri Saad El-Hamus, Bert Hana, Andre Donelmans, Christine van Stralen, Peter Bolhuis, Kenneth Herdigein en Hassan Slaby. Kortom: AAP mag dan een kinderserie zijn; we kennen heel wat namen uit de cast.

Acteurs en actrices

 • Isa Jansen debuteert in AAP; zij speelt de hoofdrol en kruipt daarmee in de huid van weesmeisje Lena.
 • Yaron Mesika zien we zelf niet; hij is namelijk de reusachtige aap. Deze acteur heeft zowel in Nederland als daarbuiten verschillende rollen gespeeld. Zo hoor je hem als Tajin in Star Wars: Vissions. En je zag hem in Good Bad Girl als Mark Janssen.
 • Naast Isa Jansen zijn er nog meer jonge talenten te zien. Zo speelt Benjamin Mukadi Kanda van de Kamp Dante; de beste vriend van Lena. Ook hij debuteert in deze serie. Dat geldt eveneens voor Helena Burden (Summer) en Freek Buikema (Mo). Yara El Ouatki die Co speelt, was eerder al te zien als de jonge Leyla Demir in Hoogvliegers.
 • Sarah Bannier die Jenny speelt, ken je bijvoorbeeld van Vlogmania en het tweede seizoen van Nieuw Zeer.
 • Eva Damen heeft verschillende rollen op haar naam staan, maar de bekendste is denk ik die van Aaltje van Dongen uit De Co-assistent (2008-2009). In AAP is ze Nora Kleverlaan.
 • Rein Hofman kun je bijvoorbeeld kennen als fysiotherapeut Thijmen uit Spangas. Maar je zag hem ook als Henk Dijkstra in Morten. Hij speelt de rol van Job Kleverlaan.
 • Keja Kwestro speelt in AAP de rol van Juf Carola. Je kunt haar ook kennen als Juf Visser uit Herres, maar je zag haar ook in een aflevering van NOOD en als zelfverdedidingscoach in Klem. Recent was ze nog op tv te zien in de film: Rundfunk: Jachterwachter. Ze spreekt ook luisterboeken in.
 • Yannick Jozefzoon heeft al heel wat rollen op zijn naam staan. Recent zag je hem in Baantjer het BeginTrecx en Bonnie& Clyde, maar ook in het Vlaamse Déjà-Vu en Maud & Babs. Hij werkt momenteel aan Piece of My Heart en zal net als Jade Olieberg te zien zijn in Geldwolven. In AAP speelt Yannick Jozefzoon Jason Gold.
 • Jade Olieberg debuteerde in Hoe overleef ik… in 2008. Daarna heeft ze tal van rollen gespeeld; zoals Feline in Dokter Deen (2016), Sara in Penoza (2017), Lola in Ik Weet Wie Je Bent (2018) en meer recent bijvoorbeeld Sara in Ares (op Netflix) en Jip in Anne+. Jade Olieberg zag je afgelopen week nog in de tv-film Good Bad Girl. Daarnaast werkt ze momenteel aan de Vlaamse serie Geldwolven. In AAP zien we Jade Olieberg als Britt, de moeder van Summer.
 • Alkan Cöklü was bijna vierhonderd afleveringen te zien als Amir Nazar in Goede tijden, slechte tijden. Je zag hem in 2017 in Smeris als Erdem Yilmaz. Op dit moment werkt hij aan de film Piece of My Heart en op Videoland zie hoe hij het zwaar heeft in Special Forces VIPS. Hij speelt in deze kinderserie de rol van Verbeek.
 • Zahra Lfil speelt de rol van Sanae. Ze was in 2018 25 afleveringen te zien als Farah Nazar in Goede tijden, slechte tijden.
 • Beppie Melissen zien we in AAP als Gerda. Zij speelde eerder bijvoorbeeld de hoofdrol naast Gene Bervoets in Oude Liefde. Maar je kent Beppie Melissen ook uit Kapsalon Romy, OogappelsRon & Riet vertrekken niet en bijvoorbeeld De Family Kruys en Gooische Vrouwen.
 • Sabri Saad El Hamus zag je recent in onder andere Forever Rich, SwanenburgOogappels en Red Light. In AAP is hij een kapper.
 • Bert Hana speelt een Agent. Je zag hem eerder als campingbeheerder in Ron & Riet vertrekken niet, maar ook in I.M. als Thijs Palmen en recent op tv in de film De Piraten van Hiernaast.
 • André Dongelmans speelt een bewaker. Waar je hem van kent? Bijvoorbeeld uit Deep Shit of de muzikale film van Kinderen voor Kinderen. Verder zal hij te zien zijn in de Netflix-serie Dirty Lines. Je kent hem ook als Kenneth uit De Luizenmoeder. En wat jaartjes geleden speelde hij de rol van Kofi Akua in Voetbalvrouwen.
 • Je kent Christine van Stralen misschien nog wel als de moeder uit Dunya & Desie. Maar je zag haar ook in Papadag en WIJ. In AAP spot je haar als caissière.
 • Peter Bolhuis behoort eveneens tot de cast van AAP; hij speelt rechter. Je kunt hem kennen uit Oogappels en als de chef uit Baantjer het Begin.
 • Kenneth Herdigein is op dit moment te zien in The Spectacular. Hij speelde recent in H3L de rol van Steve Welmoedt, maar je zag hem ook als Oscar Lionaar in Dit zijn wij. Je kunt hem verder kennen uit Goede tijden, slechte tijden als Stanley Mauricius en in Vechterhart speelde hij Rudi Osanto. In AAP is hij te zien als Notaris.
 • Hassan Slaby zien we in AAP als YouTuber. Hassan Salah Slaby kun je kennen van SpangaS en als Bouzian uit Papadag. Hij speelde in de serie Eman Louikili. Daarnaast was hij te zien in films als RazendRokjesdag en Superjuffie. En je kunt hem kennen als Pretpiet uit Sint & Co.

Makers

Het verhaal is naar een idee van Maarten Koopman. De serie is geschreven en geregisseerd door Karin van der Meer, die recent ook Het A-Woord maakte. Maar je kent haar ook van bijvoorbeeld Als de Dijken Breken en Penoza. AAP is een productie van Fiction Valley.

Foto: Mark de Blok

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 januari 2022 /