De Slimste Mens Ter Wereld 2023: winnaar Guga Bal

Guga Baúl heeft De Slimste Mens Ter Wereld 2023 gewonnen. Stemmenimitator, komiek en acteur Guga Baúl behaalde de overwinning na een indrukwekkend en zenuwslopend finalespel tegen VRT-weervrouw Jacotte Brokken.

Je leest hieronder alles over alle 34 deelnemers aan het 21ste seizoen van DSMTW. Maar we gaan eerst verder in op de finale van De Slimste Mens Ter Wereld 2023. En wist je dat Evi Hanssen in De Slimste Mens Nederland zit. Klik en ontdek alles over het nieuwe seizoen.

Finale Slimste Mens Ter Wereld

Na het behalen van de derde plaats voor Charlotte Adigéry, begon Guga Baúl het finalespel met 393 seconden, terwijl Jacotte Brokken 531 seconden had. Guga deelde stevige klappen uit tijdens het spel, maar bij vraag 8 – welke toneelteksten van Shakespeare worden het meest verkocht? – wist Guga vlotjes 4 correcte antwoorden ​ te geven. Het wachten op het 5de antwoord was bloedstollend spannend, maar tot ieders verbazing liet Guga zijn tijd zakken tot 17 seconden tegenover 39 seconden van Jacotte. Met ‘Macbeth’ als laatste antwoord, werd het 17 tegenover 19 seconden waardoor Guga opnieuw aan zet was. Met slechts één correct antwoord kon hij Jacotte naar huis spelen en dankzij die meesterlijke zet mag Guga Baúl zich een jaar lang De Slimste Mens ter Wereld noemen.

De Slimste Mens Ter Wereld 2024

En Erik Van Looy? Die kondigde met een brede glimlach aan dat er in 2024 een nieuw seizoen op de planning staat met nieuwe verrassende kandidaten. “Hopelijk in een iets betere wereld met veel meer vrede”, besloot de presentator nog. Op de hoogte blijven van wanneer de uitzendingen precies starten, volg dan via InstagramWhatsApp, Facebook-groep én/of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Hieronder lees je alles over het 21ste seizoen dat in 2023 op tv kwam:

Seizoen 21

Ben je benieuwd naar alle deelnemers van De Slimste Mens Ter Wereld 2023 in België? Wil je weten welke kandidaten er de finale weken verder haalden? Wij zetten in dit artikel alle deelnemers op een rijtje. Het 21ste seizoen van de dagelijkse quiz onder leiding van Erik Van Looy begon maandag 16 oktober 2023; vanaf maandag 11 december is het tijd voor de finaleweken van De Slimste Mens Ter Wereld 2023 met tien finalisten. Op 21 december weten we wie de winnaar is… Ontdek er hier alles over.

De Slimste Mens Ter Wereld 2023

UPDATE 11 December 2023 (bericht ging oorspronkelijk online op 16 oktober 2023). De afgelopen weken konden we weer genieten van De Slimste Mens Ter Wereld 2023. De opvallende kandidaten, hun uitspraken en smeuïge anekdotes kwamen de afgelopen tijd volop voorbij. Niet alleen in de show, maar natuurlijk ook tijdens de socials. Nu is het tijd voor de finale weken. Wie stoot door naar de grote finale op donderdag 21 december en moet het opnemen tegen de ijzersterke Guga Baúl? 

UPDATE 21 DECEMBER: de finale gaat tussen Guga Baúl, Charlotte Adigéry en Jacotte Brokken. Hieronder lees je meer over de finalisten van DSMTW.

Laurent Bailleul (Guga Baúl)

De wandelende stemmenbibliotheek Laurent Bailleul (37 uit Oostende) nam al eens deel in seizoen 10 als last-minute invaller maar deze keer kijkt Guga ernaar uit om iets beter voorbereid te zijn. Hij is wel een beetje bang om afgeleid te worden door de jury. Misschien omdat dit seizoen ook Tine Embrechts (zijn partner) plaatsneemt achter de jurydesk? Daarnaast baart het hem zorgen dat de deelnemers niet aan tafel zitten, want hij weet zichzelf geen houding te geven in de zetels omdat hij zo groot is. Je kent Guga Baul onder andere van Tegen de Sterren Op*,  maar denk ook aan Onder Vuur 2 en als IJskoning in The Masked Singer.

Charlotte Adigéry

De 33-jarige Charlotte Adigéry komt uit het Franse Narbonne. Samen met Bolis Pupul bracht Charlotte Adigéry vorig jaar Topical Dancer uit en dat album sloeg in als een bom. Ze speelden overal ter wereld en maakten grote indruk op het legendarische Glastonbury-festival. Charlotte Adigéry heeft al laten weten dat haar outfits en looks in de DSMTW-studio compleet over the top zullen zijn. Hopelijk matcht dat met het blauwe kostuum van Erik.

Meer Charlotte Adigéry ontdekken, doe je hier.* Wist je dat ze ook één van de gasten was in Alleen Elvis blijft bestaan 2023?

Lees meer over het traject voor de kandidaten en de andere deelnemers:

Jacotte Brokken

De 30-jarige Jacotte Brokken is een soort vleesgeworden carpe diem, altijd optimistisch en voor wie het glas altijd halfvol is, of zelfs vol, want er zit ook lucht in. Als we op zoek zouden zijn naar de De Slimste Japankenner Ter Wereld, dan hadden we met de enthousiaste weervrouw al een winnaar gevonden. Vraag haar iets over sumoworstelen of een of andere Japanse traditie, en ze kan er vol passie urenlang over vertellen. Ze schreef haar thesis over mesoporous titanium. Euh, Erik, is dat geen interessante vraag voor de quiz? Leer haar beter kennen en lees: Jacotte Brokken weervrouw VRT; opvolger Frank Deboosere.

Finaleweken De Slimste Mens Ter Wereld 2023

Helaas niet actrice Ahlaam Teghadouini: zij verloor van weervrouw Jacotte Brokken in de laatste reguliere aflevering. Maar dit betekent wel goed nieuws voor Manu Van Acker! Met zijn 3 deelnames en 1 overwinning krijgt de sympathieke Oostendenaar een nieuwe kans en mag hij opnieuw zijn plekje innemen in het oranje stoeltje. Samen met Elisabeth Lucie Baeten en Maureen Vanherberghen geeft hij maandag 11 december het startschot voor de twee finaleweken.

Finale De Slimste Mens Ter Wereld 2023

Met zijn acht deelnames en vier overwinningen, start Guga Baúl als laatste en heeft hij daarmee rechtstreeks toegang tot de ultieme finale. Verrassend is ook de terugkeer van fenomeen Soundos El Ahmadi, zij het niet als deelnemer, maar als jurylid naast Herman Brusselmans. Zij moest nipt de duimen leggen voor Manu die met 454 seconden meer punten scoorde dan haar 323 seconden tijdens het finalespel.

Finaleweken DSMTW (schema)

Ontdek wanneer welke kandidaat in de finaleweek van De Slimste Mens Ter Wereld te zien zal zijn.

 • Maandag 11 december: 
  • Manu Van Acker (3/1), Elisabeth Lucie Baeten (3/2) en Maureen Vanherberghen (5/3)
  • Jury: James Cooke en Steven Van Herreweghe
 • Dinsdag 12 december:
  • Jacotte Brokken (6/2)
  • Jury: Barbara Sarafian en Bockie De Repper
 • Woensdag 13 december:
  • Fien Germijns (6/4)
  • Jury: Ella Leyers en Tine Embrechts
 • Donderdag 14 december:
  • Jeroen Leenders (7/1)
  • Jury: Herman Brusselmans en Soundos El Ahmadi
 • Maandag 18 december:
  • Robin Pront (7/2)
  • Jury: Rik Verheye en William Boeva
 • Dinsdag 19 december:
  • Charlotte Adigéry (7/4)
  • ​Jury: Jan Jaap van der Wal en Amélie Albrecht
 • Woensdag 20 december:
  • Alex Agnew (8/2)
  • Jury: Jelle De Beule en Jonas Geirnaert
 • Donderdag 21 december:
  • ​Guga Baúl (8/4)
  • Jury: Bart Cannaerts en James Cooke

De Slimste Mens Ter Wereld België in Nederland kijken

De Slimste Mens Ter Wereld België is te kijken op Play4 en bij GoPlay vanaf maandag 16 oktober 2023; iedere maandag tot en met donderdag om 21.15 uur. Wil je deze quiz in Nederland kijken, ga dan naar de GoPlay site. Krijg je te maken met een landbeperking, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Zo kijk ik alle Vlaamse programma’s van dit moment.

Hier het uitgebreide artikel: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland

Podcast De Slimste Mens: The Morning After

Waar elke avond een winnaar is, valt ook het doek voor een minder fortuinlijke deelnemer. Daarom ontvangt Pieterjan Marchand elke ochtend na de feiten de pechvogel met open armen en een goedgevulde ontbijttafel in de nieuwe podcast-met-beeld De Slimste Mens: The Morning After. De Slimste Mens: The Morning After’: van dinsdag tot vrijdag, elke ochtend te bekijken en te beluisteren op GoPlay en via je favoriete podcast-app. Vanaf dinsdag 17 oktober ook te bekijken op Play4 om 17.50 uur.

Kandidaten De Slimste Mens Ter Wereld 2023

We zetten op een rijtje welke kandidaten er – in welke volgorde – verschijnen in De Slimste Mens Ter Wereld (te beginnen met week 1).

 • Joost Klein; artiest
 • Charlotte De Bruyne; actrice
 • Alex Agnew; stand-up comedian en presentator
 • Bart Peeters; zanger, drummer, gitarist, presentator en acteur
 • Elisabeth Lucie Baeten; schrijver, scenarist en actrice
 • Badara Niasse; rapper K1D
 • Gustaph
 • Aimé Claeys
 • Soundos El Ahmadi
 • Maureen Vanherberghen
 • Average Rob
 • Commy
 • Nathalie Meskens
 • Robin Pront
 • Jade Mintjens
 • Manu Van Acker
 • Spinvis
 • Annelien Coorevits
 • Jeroen Leenders
 • Laura De Geest
 • Vincent Voeten
 • Charlotte Adigéry
 • Kelly Claessens
 • An Janssens
 • Petra De Sutter
 • Guga Baul
 • Gert Verheyen
 • Jacotte Brokken
 • Annelies Verlinden
 • Charlie Dewulf
 • Dominique Van Malder
 • Ahlaam Teghadouini

Deelnemers De Slimste Mens Ter Wereld op een rijtje

Als we hieronder alle deelnemers aan De Slimste Mens Ter Wereld doornemen, dan valt op dat het een internationale editie is. Er doen bijvoorbeeld een aantal Nederlanders mee… Maar ook iemand uit Frankrijk en zelfs uit Kameroen. Er is zelfs een international bij… Lees hier alles over de 34 kandidaten die meedoen aan De Slimste Mens Ter Wereld in België in 2023.

Ahlaam Teghadouini

De 26-jarige actrice Ahlaam Teghadouini is geboren in Nederland, maar woont sinds haar zevende in Brussel. Ze schitterde in verschillende televisieseries als Hoodie, Grond, Sihame en Roomies. ​ In deze laatstgenoemde serie speelde ze de hoofdrol samen met Laura De Geest. Haar prijzenkast straalt nu al met prachtige onderscheidingen, waarbij Roomies bekroond werd met een Kastaar en maar liefst vijf Ensors. Samen met onder andere Remco Evenepoel werd ze onlangs door minister Benjamin Dalle benoemd tot ambassadeur van Brussel. Maak Brussel – en bij uitbreiding heel België – trots, Ahlaam!

Aimé Claeys

De 27-jarige acteur Aimé Claeys komt uit Gent. Van brandweerman in Onder Vuur tot rijkswachter in 1985: het lijkt erop dat acteur Aimé een voorliefde heeft voor het spelen van stoere mannen. Het verbaast dus niet dat ook een ridder of cowboy op zijn verlanglijstje van personages staan. Maar hij droomt ook van een rol in een kostuumdrama, dat zouden wij ook heel graag eens zien. Naast acteren waagt hij zich in de Gentse cafés met volle inzet aan een typische oudemannensport: snooker. Benieuwd hoe nuttig die skill gaat zijn in DSMTW. Je zag Aimé Claeys verder in Wij, Zonder Afspraak en De Twaalf seizoen 1.

Alex Agnew

De 50-jarige stand-up comedian Alex Agnew uit Antwerpen is bekend om zijn ongecensureerde en grensverleggende humor. Hij heeft na tien jaar van koppig weigeren eindelijk besloten om deel te nemen. De motivatie? Hij was altijd bezorgd om te verliezen, maar sinds hij de mijlpaal van vijftig jaar heeft bereikt, kan het hem simpelweg niet meer schelen. Zelfs als alles in het honderd loopt, heeft hij in dat geval nog altijd tien minuten nieuw materiaal voor zijn gloednieuwe show. “Dankjewel, Erik!” We zagen Alex Agnew recent nog als presentator van Fear Factor en leerden hem kennen in Alex Agnew De Musical.

An Janssens

De 46-jarige gevangenisdirecteur An Janssens uit Antwerpen leerden we op tv kennen in Recht Naar De Gevangenis (voor liefhebbers kijk zeker ook naar Het dorp achter de muur op VRT CANVAS). De eerste spreekbeurt van An Janssens ooit was in de lagere school en ging over seriemoordenaars. Nu, na meer dan twee decennia, bekleedt An Janssens de positie van directrice in de oude, sterk overbevolkte gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat. Ze mocht er onder meer acteur Matthias Schoenaerts verwelkomen die er prompt een graffiti achterliet. Erik Van Looy is alvast ook uitgenodigd om een bezoek te brengen aan haar gevangenis, wat Erik zeker van plan is te doen. Maar eerst mag zij bij hem in de studio op bezoek. 

Annelien Coorevits

De 36-jarige Annelien Coorevits is presentatrice en voormalig Miss België 2007. Ze is afkomstig uit Wevelgem. Jarenlang was Annelien het vertrouwde gezicht van Vijf (Play5, zoals in Temptation Island) en verscheen ze regelmatig als graag geziene gast in tal van televisieprogramma’s. In Over de Oceaan hing ze constant zeeziek over de rand van de boot, maar Annelien Coorevits is bovenal een trotse West-Vlaamse, waar het ondernemerschap haar met de paplepel is ingegoten. Enkele jaren geleden lanceerde ze haar eigen kledinglijn, AC, die ze bijna beschouwt als haar derde kindje.

Annelies Verlinden

De 45-jarige Annelies Verlinden is minister van Binnenlandse Zaken. Ze komt uit Merksem. Ze heeft lang getwijfeld over haar deelname aan Viva La Feta – waar we haar afgelopen seizoen al beter leerden kennen – en ook voor Erik Van Looy was het geen sinecure om Annelies te overtuigen om naar DSMTW te komen, maar de aanhouder wint! Eerder dit jaar had ze een korte ontmoeting met paus Franciscus, dit najaar mag ze op audiëntie bij de quizpaus van Vlaanderen.

Robert Van Impe (Average Rob)

De 31-jarige Robert Van Impe uit Overijse ken je natuurlijk beter als YouTube fenomeen Average Rob. Maar wist je dat hij ook een interessante documentaire over Remco Evenepoel heeft gemaakt? En dat hij de hoofdrol speelde in de serie Match? Hij is een tikkeltje gek, maar vooral geniaal. Met zijn unieke stijl van humor en zijn gave om de alledaagse absurditeiten van het leven te benadrukken, groeide Average Rob uit tot een YouTube-fenomeen in België en ver daarbuiten. Deze zomer liet hij met Omdat Het Kan Soundsystem alle festivalweides daveren, en eerder dit jaar stoomde hij zich in een recordtempo klaar voor de Iron Man-triatlon met het motto “Fuck it, ik begin er gewoon aan en we zien wel!” Met dezelfde instelling zit hij binnenkort tegenover Erik wat ongetwijfeld een memorabele ontmoeting zal worden.

Bart Peeters

De 63-jarige Bart Peeters werd werd geboren met een gitaar in de hand en muziek in zijn hart. Of het nu gaat om The Radios, De Droomfabriek, Het Peulengaleis, Dag Sinterklaas, Mag Ik U Kussen en nog zoveel meer: iedereen weet wie Bart Peeters is. Zelf beweert hij geen doorgewinterde quizzer te zijn, maar deze deelnemers is wel een trouwe kijker van alle De Slimste Mens Ter Wereld afleveringen. Met zijn pretoogjes en vooral zijn legendarisch lachje hoeft Bart Peeters zeker niet onder te doen voor het gegrinnik van Erik Van Looy.

Meer Bart Peeters ontdekken, doe je hier.*

Charlie Dewulf

De 29-jarige Charlie Dewulf is regisseur/scenarist uit Menen. Charlie Dewulf (die je recent nog zag als deelnemer aan Celebrity MasterChef Vlaanderen 2023 en die je kent van Liefdestips aan Mezelf) is ontegensprekelijk de meest kleurrijke deelnemer: die draagt namelijk enkel rode, gele en blauwe kleren. Samen met hun goede vriend en ex-deelnemer Senne Misplon heeft die alvast de perfecte huisgenoot om zich goed voor te bereiden op de quiz.

Charlotte De Bruyne

Charlotte De Bruyne is een 33-jarige actrice uit Gent. Ze zoende al met Mister Fifty Shades of Grey himself in Flying Home, zat in de jury van De Twaalf en leerde onlangs West-Vlaams spreken voor haar hoofdrol in de nieuwe fictiereeks Juliet. In de herfst speelt ze de hoofdrol in Het Smelt, een film van Veerle Baetens naar het boek van Lize Spit (blijf ons volgen want je leest snel een interview met Veerle Baetens hier op VlaamsKijken). Voor DSMTW haalt actrice Charlotte De Bruyne* haar geheime wapen uit de familie: haar papa die een bijzonder goede quizzer is. Als ze zijn genen heeft geërfd, belooft dat veel goeds voor haar deelname.

Comfort Achuo (Commy)

Comfort Achuo – heel Vlaanderen mag sinds dit jaar Commy zeggen – toonde zich in het laatste seizoen van De Mol als een uiterst sympathieke, maar zeer doeltreffende saboteur. Haar tegenstanders in DSMTW beginnen nu al te zweten. Als blijvende herinnering aan De Mol liet de 33-jarige gynaecologe uit Kameroen een kleine cactus-tattoo zetten. Benieuwd welke tattoo ze zal zetten als aandenken aan DSMTW.

Dominique Van Malder (Dompi)

Samen met boezemvriend Joris Hessels maakte Dominique Van Malder – Dompi voor de vrienden – de reeks Radio Gaga waarin ze met hun verzoekjescaravan heel Vlaanderen doorkruisten. In de taboedoorbrekende fictiereeks De Club vertolkt hij de rol van een man die papa wil worden, maar dat niet kan. Het was zijn laatste rol in zijn ‘oude’ lichaam alvorens hij een gastric bypass liet uitvoeren. Een emotionele en ingrijpende ervaring die hij vertelde en deelde in het programma Patiënt Dompi. Een vat vol levenservaring, humor en wijsheid, de ideale Slimste Mens-kandidaat dus, deze 47-jarige acteur en presentator* uit Dendermonde.

Elisabeth Lucie Baeten

De 32-jarige Elisabeth Lucie Baeten uit Leuven noemt zichzelf een irritante optimist. Haar boeken Leven in het nu – Gids voor de do’s, de don’ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden en En Ze Leefden Nog vind je in de boekenwinkel, haar reeks – die ze zelf schreef en waarin de hoofdrol speelt – De Laatste Dag vind je op VRT Max, en Elisabeth zelf vind je binnenkort in de rode DSMTW-stoeltjes. Haar meest productieve uren bevinden zich ergens tussen 8 uur en 11 uur, wat een serieuze uitdaging kan vormen tijdens haar deelname… Elisabeth Lucie Baeten is schrijver, scenarist en actrice en bekend van haar Politiek PR sketches op Instagram.

Fien Germijns

Fien Germijns (28 uit Merksen), de energiebom van zowel de radio- als televisiewereld (die je onder andere kent van Switch), heeft haar zus gevraagd om haar kleren te maken voor haar deelname aan DSMTW. En Fien is naar eigen zeggen behoorlijk ambitieus geweest, want ze laat maar liefst 6 outfits maken… Die kan ze dan meteen weer aantrekken voor haar ochtendshow op Studio Brussel, want het belooft een ware marathon te worden voor haar. Ze plant dan ook vaste momenten in om tussendoor even een dutje te doen.

Gert Verheyen

Net zoals hij voetbalwedstrijden deskundig analyseert, stuurde Gert Verheyen (53 jaar uit Hoogstraten) behendig een zeilboot door soms woelige wateren in Over de Oceaan. Daar zat hij samen met maar liefst drie juryleden – James Cooke, Ella Leyers en Jonas Geirnaert – en is hij dus misschien wel de best voorbereide kandidaat van dit seizoen. Maar Gert gaat ook graag op safari en bouwt momenteel een stalletje voor zijn toekomstige schapen. Hopelijk vindt hij tussendoor nog wat tijd om zich voor te bereiden op de quiz.

Steph Caers (Gustaph)

De 43-jarige Steph Caers alias Gustaph uit Leuven vertegenwoordigde met verve ons land op het laatste Eurovisiesongfestival, tourde de wereld rond met Hercules & Love Affair in een tourbus, en rijdt door heel Vlaanderen met zijn man die zijn merchandise verzorgt. Alle vragen over aardrijkskunde en verkeersborden zouden dus een makkie moeten zijn en alle andere antwoorden tovert hij zonder twijfel uit zijn hoge hoed. Meer over Steph Caers alias Gustaph ontdekken, lees dan Gustaph winnaar Eurosong 2023: ontdek alles over Stef Caers.

Jade Mintjens

Geboren met het talent om zelfs de meest alledaagse situaties om te toveren tot comedy-goud, staat Jade Mintjens (24, stand-up comedian en actrice uit Turnhout) voor de uitdaging om tijdens DSMTW de strijd aan te gaan met twee heel goede vrienden: Manu Van Acker en Vincent Voeten. Bovendien is ze een grote fan van jurylid Bart Cannaerts; ze kent zijn shows van binnen en van buiten, woord voor woord. Als dat maar niet voor afleiding zorgt… In haar allereerste persoonlijke avondvullende zaalshow, getiteld Bedankt om te komen, belooft Jade het publiek een geweldige avond te bezorgen. Wedden dat Erik haar zal verwelkomen met de woorden Bedankt om te komen…? Recent zag je Jade Mintjens nog in Ik heb het u letterlijk juist gezegd. Maar je kent haar ook van De Ideale Wereld en Instafamous.

Jeroen Leenders

Jeroen Leenders (45 jaar uit Bonheiden; acteur en stand-up comedian) is een man van vele interesses en talenten: hij was ooit taxi-chauffeur, behaalde een diploma als helikopterpiloot en is al vele jaren comedian. Zijn stijl is uniek en in zijn totaalbeleving The Jeroen Leenders Experience! zoekt hij de grenzen op tussen comedy, filosofie en pure anarchie. Dat belooft ongetwijfeld vonken te geven tijdens de show. Dankzij zijn kinderen wordt er in de auto niet alleen naar harde rockmuziek van System of a Down geluisterd, maar ook naar Camille.

Joost Klein

De Prins van Gabberpop veroorzaakte in de zomer van 2022 een ware Joost-mania en liet tal van festivalweides overdonderd achter. Het doel voor het komende jaar van Joost Klein is om deel te mogen nemen aan het Eurovisiesongfestival. Liefst voor Nederland, maar als het daar niet lukt, is hij bereid om met een Belgische te trouwen om ons land te mogen vertegenwoordigen. Maar nu staat Joost Klein (25 jaar uit Leeuwarden) aan de vooravond van de grootste show van zijn carrière tot nu toe in de Lotto Arena. Hij belooft een ongekend spektakel want ook al is zijn achternaam Klein, zijn dromen zijn groot!

Badara Niasse (K1D)

K1D, het Belgische rapwonder met Senegalese wortels, verovert al geruime tijd de rapscene met zijn strakke beats en frisse rhymes. Televisiekijken is niet echt het ding van Badara Niasse (32 uit Sint Niklaas), met uitzondering van DSMTW, waarvan hij al lang droomde om aan deel te nemen. K1D woont boven een Domino’s Pizza-zaak, waarvan de geur tot in zijn slaapkamer doordringt, maar opvallend genoeg haalt hij er zelden of nooit eten. Als hij dezelfde vastberadenheid aan de dag legt bij DSMTW, kan hij het misschien wel ver schoppen.

Kelly Claessens

Met een aangeboren passie voor het inrichten van ruimtes, begon Kelly Claessens al op jonge leeftijd haar eigen unieke stijl te ontwikkelen. Later kreeg deze 41-jarige interieurarchitect uit Brussel in het programma Blind Gekocht de kans om niet alleen de centen, maar ook het woonlot van de deelnemers in handen te nemen. Een zingende interieurarchitecte zullen we in Kelly niet vinden, want haar grootste nachtmerrie is om te moeten zingen tijdens DSMTW. 

Laura De Geest

Laura De Geest (29 uit Anderlecht) is een actrice met een onfeilbare intuïtie. Ze is streng, zowel voor zichzelf als voor de mensen waar ze mee werkt, maar blijft ook heel bescheiden. Het succes van Roomies (waarin ze samen met Ahlaam Teghadouini de hoofdrol speelt) schrijft ze bijvoorbeeld vooral toe aan het uitstekende scenario, eerder dan aan de acteerprestaties. ​Wanneer ze speelt, geeft ze zich volledig en put ze uit al haar talenten. Deze mentaliteit zal ze ongetwijfeld meebrengen naar DSMTW, een programma dat ze door en door kent en waar ze een enorm grote fan van is. Je zag haar ook in F*** you very, very much en Faithfully Yours

Manu Van Acker

De 24-jarige jonge beloftevolle Oostendenaar Manu Van Acker – die nu in Brussel woont – is radiopresentator bij MNM maar was ook op televisie te zien in onder andere Iedereen Beroemd, De Redders, Nonkels, Café De Mol en De Tafel van Vier. Hij staat bekend om zijn gastvrije karakter en organiseert graag brunches en bijeenkomsten met vrienden bij hem thuis. Bij ons mag híj eens in de watten worden gelegd. Wist je dat Manu Van Acker in België Het Perfecte Plaatje gaat presenteren?

Maureen Vanherberghen

Maureen Vanherberghen (35 uit Hoegaarden) is een duivel-doet-al. Zo was de zangeres, actrice en (radio)presentatrice al te zien in verschillende Ketnet-programma’s en was ze een van de helden* in de gelijknamige reeks. Maar ook op MNM voelt ze zich helemaal in haar nopjes. Op het Gala van de Gouden K’s stak ze in januari per ongeluk nog haar eigen prachtige haar in brand. Geen zorgen, Maureen, onze studio is goed verzekerd!

Nathalie Meskens

“Leren ‘nee’ zeggen, het is en blijft moeilijk voor mij”, verklaarde de 41-jarige Nathalie Meskens onlangs nog in een interview. En dus nodigde Erik van Looy haar uit, 10 jaar nadat ze in de jury zat, om nu als deelnemer mee te doen. De vrouw met de stralende glimlach herinnert zich vooral dat ze destijds erg blij was om niet in de kandidatenstoel te zitten, maar daar komt dit jaar dus verandering in. Nathalie Meskens is presentatrice, actrice en zangeres en komt uit Antwerpen. Recent zagen we haar nog op tv in de herhalingen van Gina & Chantal.

Wist je dat Nathalie Meskens naast actrice ook schrijfster is?*

Petra De Sutter

Meer dan 30 jaar lang was Petra De Sutter actief als gynaecoloog en professor aan de UGent, tot ze in 2014 in de armen van de politiek viel. Nu is ze vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post. Ze is het dus gewend om uit haar comfortzone te treden. Vanwege haar versleten knieën zei ze ‘nee’ tegen andere programma’s, maar toen Erik Van Looy persoonlijk naar haar kabinet kwam om een paar vragen uit te testen voor DSMTW, doorstond ze de test met glans en werd haar competitieve geest aangewakkerd. Ze is er helemaal klaar voor, al vreest ze vragen over de schoenmaat van Kim Kardashian… Petra De Sutter is zestig jaar en komt uit Oudenaarde. Ze heeft verder diverse boeken geschreven*.

Robin Pront

De 37-jarige regisseur Robin Pront uit Antwerpen heeft eerder deelgenomen aan DSMTW, in 2012, in een seizoen waarin vier onbekende Vlamingen mochten deelnemen… hij was toen een van die onbekende Vlamingen. Maar na het immense succes van zijn films D’Ardennen en Zillion, is hij nu wereldberoemd, vooral in Antwerpen. Zijn meest gebruikte zoekterm op Google is ‘volgende match Antwerp’, en toevallig geldt dat ook voor Erik. Het belooft dus een gezellig onderonsje te worden tussen fervente voetbalfans van den Antwaarp.

Soundos El Ahmadi

Soundos El Ahmadi (een 41-jarige actrice, presentatrice en stand-up comedian uit het Nederlandse Amsterdam) gaat door het leven met twee middelvingers in de lucht en staat vooral bekend om haar scherpe grappen en zelfspot. In de studio van DSMTW neemt ze geen luide supporters mee; alleen haar beste vriendin mag mee omdat zij haar make-up verzorgt. You love her or you hate her, daar is ze zich van bewust, maar ze hecht er wel belang aan er goed uit te zien zodat mensen op z’n minst kunnen zeggen: “Ik haat haar, maar ze is wel knap!” In 2012 nam ze deel aan de Nederlandse versie van DSMTW en wist ze twee afleveringen te overleven. Recent zag je Soundos El Ahmadi in All Stars & Zonen, Meskina en Last One Laughing (met Philippe Geubels en Jeroom).

Erik de Jong (Spinvis)

Spinvis is de artiestennaam van de 62-jarige Erik de Jong uit het Nederlandse Spijkenisse. Hij komt uit een muzikaal gezin; zijn vader speelt gitaar en zijn moeder Hawaï gitaar en ukelele. Zelf maakt hij Nederlandstalige poëtische songs die hoofd en hart beroeren. Nederland en Vlaanderen zijn fan van hits als ‘Bagagedrager’, ‘Voor Ik Vergeet’ en ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’. Spinvis heeft ons laten weten dat hij op zijn beurt fan is van doe-vragen en vragen die gerelateerd zijn aan België zodat hij meer over ons land kan leren. Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom de volgende aflevering terug!

Ontdek hier het werk van Spinvis.*

Toby Alderweireld

De man die Antwerpen letterlijk op zijn lichaam vereeuwigd heeft staan, schitterde in juni met wellicht zijn belangrijkste doelpunt uit zijn carrière. Hij bezorgde er Royal Antwerp FC na 66 jaar een nieuwe titel mee. Het was voor Erik een persoonlijke missie om Toby Alderweireld (34 uit Wilrijk) te overhalen deel te nemen aan DSMTW, en na talloze zenuwslopende pogingen is het hem uiteindelijk gelukt. Het was niet eenvoudig om een gaatje te vinden in Toby’s drukke schema, maar naast de Champions League zal de kapitein van The Great Old dit jaar dus ook DSMTW spelen.

Vincent Voeten

Om zich voor te bereiden op zijn deelname, bestelde de 35-jarige politie-inspecteur en stand-up comedian Vincent Voeten uit Beerse enkele boeken. Maar hij besefte pas achteraf dat hij al deze boeken in het Engels heeft besteld. Hopelijk keurt Erik dus ook antwoorden in het Engels goed. Als dat niet het geval is, kan zijn vriendin Rachel, die advocate is, misschien wel iets regelen achter gesloten deuren. Maar comedian Vincent Voeten zal met zijn zwartgallige en snoeiharde humor sowieso de plak zwaaien in de studio. Of net niet… Sinds kort zien we Vincent Voeten in De Ideale Wereld.

Eerste aflevering DSMTW 2023

Erik Van Looy ontvangt in de eerste aflevering van De Slimste Mens Ter Wereld 2023 de volgende drie kandidaten: “Wie hydrateert perfect zijn huid en speelt virtuoos Mozart op dwarsfluit? Maar weet ook dat je voor bollen terecht kan aan het Atomium en in Brussel Zuid? Is het misschien Joost Klein, de Nederlandse zanger met veel succes op elk festivalterrein? Hopelijk blijkt hij in onze studio geen dom blondje te zijn. Of is het Charlotte De Bruyne? Speciaal voor de eerste aflevering heb ik een topactrice gebeld en ze is mega tof ook, dus is de kans groot dat iedereen voor haar smelt. Of is het Alex Agnew? Na jaren smeken en zeuren en stalken, is hij eindelijk hier: mijn leven is compleet. Nu maar hopen dat hij iets weet.”

Verder onthult Charlotte waar ze ooit op betrapt werd, ontdekken we waarom Acid (Nathan Vandergunst) zich in het publiek bevindt en duiken Luc Appermont en Bart Kaëll op als rasechte rappers. Juryleden van dienst Jennifer Heylen en Bart Cannaerts leiden alles in goede banen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 december 2023 /