Patiënt Dompi: Dominique Van Malder over Gastric Bypass

Acteur Dominique Van Malder is sinds woensdag 31 mei 2023 om 21.00 uur op Play4 en GoPlay te zien in de documentaire reeks Patiënt Dompi. De acteur wiens gedaante verwisseling je misschien wel al was opgevallen, wordt gevolgd terwijl hij zijn overgewicht besluit aan te pakken (met een Gastric Bypass). Daarnaast is er nu ook de podcast van Dominique Van Malder Patiënt Dompi: Gewikt & Gewogen. Hier lees je alles over zijn programma en podcast.

Dominique Van Malder: Gastric Bypass

Met zijn imposante verschijning speelt presentator en acteur Dominique Van Malder*, roepnaam Dompi, de pannen van het dak op de planken en voor de camera, maar het wordt fysiek steeds zwaarder om al dat gewicht mee te torsen. Na jaren van mislukte diëten besluit hij zijn leven drastisch te veranderen en wil hij uitzoeken of hij in aanmerking komt voor een Gastric Bypass operatie. Hij gaat hiervoor ten rade bij Prof. Dr. Obesitaschirurgie Yves Van Nieuwenhoven van UZ Gent.

In Nederland kon je eerder kijken naar Operatie Obesitas met Willie Wartaal.

Patiënt Dompi

De vierdelige reeks Patiënt Dompi volgt Dominique Van Malder voor, tijdens en na zijn operatie. In de reeks komen ook andere getuigen van een soortgelijke operatie aan het woord. Patiënt Dompi volgt zijn medisch traject maar we zijn ook getuige van de emotionele weg die hij aflegt met alle twijfels, angsten en vragen: “Ga ik nog kunnen genieten van lekker eten als mijn maag de grootte heeft van een kippenei? Gaat mijn persoonlijkheid mee halveren met mijn gewicht? Ga ik nog een even goede acteur zijn als ik plots een dunner lichaam heb?” Een beklijvende en intieme reeks over een acteur op weg naar een nieuw lichaam en een nieuw leven.

Eerder kon je op Play4 ook kijken naar een documentaire reeks van Pedro Elias: Patiënt Pedro.

Patiënt Dompi terugkijken

Wil je Patiënt Dompi terugkijken of dit programma kijken vanuit Nederland? De afleveringen zijn iedere woensdagavond om 21.00 uur te kijken op Play4 en je kunt Patiënt Dompi terugkijken op GoPlay. Als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op België zet, kun je GoPlay ook in Nederland kijken. Op zondagavond wordt Patiënt Dompi eveneens om 21.00 uur op Play4 uitgezonden.

Podcast Patiënt Dompi: Gewikt & Gewogen

Je kunt vanaf vandaag – woensdag 7 juni – op GoPlay en via de reguliere podcastkanalen ook luisteren naar de podcast Patiënt Dompi: Gewikt & Gewogen. Daarin gaat de acteur en televisiemaker verder in op de vierdelige Play4-reeks Patiënt Dompi. In de eerste aflevering van de podcast op woensdag 7 juni nodigt Dominique van Malder zangeres Margriet Hermans uit voor een gesprek. En dat is geen toeval: “Ik kijk al bijna heel mijn leven op naar Margriet. En ik heb de voorbije jaren heel vaak aan haar gedacht want zo’n 20 jaar geleden was zij één van de eerste bekende mensen die zich heeft laten opereren in de strijd tegen de kilo’s”, aldus Dominique van Malder.

Terug naar zijn tv-programma:

Dominique Van Malder & gewicht

“Doorheen de jaren werd mijn lijf ook mijn kostuum”, vertelt Dominique Van Malder. “Ik schreef er zelfs een reeks over: Albatros. Al sinds mijn 7de worstel ik met mijn gewicht. Maar nu, nu maak ik me echt zorgen. Ik hou van m’n lijvig lijf maar ik ben ongezonder dan ooit en ik heb nood aan een permanente oplossing. Want als ik heel eerlijk ben: ik ben een patiënt. Ge kunt schrik hebben en het niet proberen, en ge kunt schrik hebben en het wel proberen. Ik koos voor de tweede optie.”

Dominique Van Malder

Dominique Van Malder is een acteur en presentator waar we op VlaamsKijken al regelmatig over hebben geschreven. Recent zag je hem bijvoorbeeld nog in tv-series als 1985, Roomies en Doe zo voort. Maar wat mij betreft zijn De Twaalf en Albatros de absolute aanraders als je werk van acteur Dominique Van Malder wilt kijken. Ik ben daarnaast vooral erg benieuwd naar de nieuwe serie De Club (waar niemand bij wil horen). Als presentator zag je hem bijvoorbeeld in Viervoeters en De Bachelorette (met Elke Clijsters).

Meer over de inhoud van de afleveringen:

Lichamelijke klachten door overgewicht

Al sinds zijn zevende worstelt acteur Dominique Van Malderen, roepnaam Dompi, met zwaarlijvigheid. Hij droeg dat lijvig lijf altijd met veel trots en het leverde hem heerlijke rollen op. Maar de laatste tijd heeft hij steeds meer last van ernstige kwalen als een te hoge bloeddruk en slaapapneu. Het wordt tijd voor een drastische oplossing en hij onderzoekt of een Gastric Bypass operatie hem zou kunnen helpen. Zo zien we in de eerste aflevering van Patiënt Dompi.

Slecht nieuws

Dompi verneemt in aflevering 2 slecht nieuws over zijn gezondheid. Hij wordt – naar aanleiding van zijn bloedonderzoek – in allerijl bij zijn huisarts verwacht. Dat maakt de nood aan een Gastric Bypass nog groter. Intussen blijf hij niet bij de pakken zitten en beslist om nu al zijn levensstijl om te gooien: hij wringt zich in zijn koerspakje en gaat fietsen en incasseert de slagen in zijn eerste boksles. 

Klinisch Psychologe

Dominique Van Malder bezoekt opnieuw de klinisch psychologe. Het is van groot belang dat hij niet enkel fysiek, maar ook psychologisch klaar is voor de ingreep. Professor Dr. Yves Van Nieuwenhove legt uit dat de belangrijkste reden om een operatie niet uit te voeren, de mentale gesteldheid van de patiënt is. “De patiënt moet bereid zijn om zijn eetgewoonten te veranderen. Want de kans dat iemand 5 jaar na de operatie opnieuw significant gewicht aankomt, is ongeveer 20%. Dat komt neer op 1 op 5, en dat vind ik heel veel.”

Tom Ternest

Ondertussen werkt Dominique van Malder gewoon door en staat hij op de set van het familiestuk Chasse Patate, waar hij als zes jaar lang de rol speelt van een zwaarlijvige leraar die gepest wordt. Collega-acteur Tom Ternest zal hem binnenkort vervangen en onderging 5 jaar geleden zelf een gastric bypass operatie.

Dikke acteur

Hij is dus de perfecte persoon met wie Dominique zijn twijfels kan bespreken: “Je kan vermageren als mens, maar wat gebeurt er met mijn job als acteur?” Ook Tom heeft deze situatie ervaren: “Je zit eerst in een schuifje met 10, 15 mensen die in Vlaanderen als zwaarder worden gezien. En nadien kom je in een schuif terecht met duizenden mensen die minder zwaar zijn.” Dit is ook de twijfel waar Dominique Van Malder mee worstelt: hij is verliefd op zijn job en kan zich geen leven voorstellen zonder acteren.

Gastric Bypass operatie

In de aflevering 3 (op tv op woensdag 14 juni 2023) breekt eindelijk de dag van de operatie aan voor Dominique Van Malder. De ingreep zelf duurt niet langer dan 1 uur, maar wanneer hij uit de narcose ontwaakt, bevindt hij zich meteen in een nieuwe realiteit. Het is al 36 uur geleden dat hij voor het laatst heeft gegeten, en nu krijgt hij zijn eerste ontbijt voorgeschoteld: een yoghurt en twee beschuitjes. Dit geeft hem een vreemd gevoel en na twee hapjes besluit hij al af te ronden.

Maaginhoud na maagverkleining

De informatie in de folder confronteert hem met de harde realiteit: “Kort na de operatie bedraagt de maaginhoud ongeveer 1 à 2 eetlepels, na een zestal maanden evolueert het volume naar 1 koffiekop en op langere termijn eventueel naar anderhalve koffiekop. Dat is nogal een vooruitzicht, hé?”, lacht hij cynisch.

Dumping Syndroom

Een paar dagen na de operatie krijgt hij te maken met hartkloppingen en een zweetaanval: symptomen van het zogenaamde ‘dumping-syndroom’. Gelukkig brengen ijszakjes enige verlichting.

9 kilo in één week kwijt

Een goede week na de operatie is Dominique al zo’n 9 kilo kwijt en dat heeft al meteen vestimentaire gevolgen: met zichtbaar genoegen kan hij al heel wat kledingstukken richting kringwinkel brengen. Ook staat er een bezoekje aan zijn vader op het programma. Hij was aanvankelijk erg sceptisch over de beslissing van zijn zoon, maar hoe denkt hij er nu over?

Dominique Van Malder na maagverkleining

Na de gastric bypass kan Dominique Van Malder niet langer troost zoeken in emo-eten. Hij moet dus nieuwe uitlaatkleppen vinden om met moeilijke momenten om te gaan, maar dat is niet altijd even makkelijk want het gevaar op nieuwe verslavingen ligt altijd op de loer. Na zes weken zonder een druppel alcohol te hebben aangeraakt, waagt hij zich in de vierde, en laatste aflevering van Patiënt Dompi, aan een eerste glas wijn, en dat bevalt hem verrassend goed.

Gezonder na maagverkleining

Dominique Van Malder heeft zijn nieuwe eetgewoontes volledig omarmd en de kilo’s vliegen er in sneltempo af. Terwijl hij went aan zijn nieuwe lichaam, is ook zijn nieuwe leven echt begonnen en zijn behandelende artsen zijn tevreden met zijn vooruitgang. Hij is inmiddels gestopt met medicatie voor zijn hoge bloeddruk, en zijn suikerspiegel is gedaald van 11% naar 5%, een zo goed als normale waarde. Ook de resultaten van zijn nieuwe slaaptest zijn binnen.

Geen apneu meer na gastric bypass

De longarts heeft goed nieuws: zijn ademhaling is volledig genormaliseerd en er is geen sprake meer van slaapapneu. Meer nog: ook het snurken is volledig verdwenen. “Serieus? Er zal er een content zijn thuis, denk ik”, lacht Dominique van Malder. Drie jaar geleden werd bij hem apneu vastgesteld, een levensbedreigende aandoening. Daarom moest hij met een luidruchtige machine slapen en werd hij af en toe uit bed verbannen door zijn partner Tinne. Dus ook zij is blij met het goede nieuws: “Mijn welkomstbordje bij ons bed hangt terug uit”, klinkt het opgelucht.

Nieuwe Dompi

En dan staat Dominique Van Malder voor een nieuwe uitdaging: hij nodigt zijn goede vrienden uit – Joris Hessels*, Johan Heldenbergh, Tom Vermeir,* Titus De Voogdt en Robrecht Vanden Thoren* – om ter ere van zijn overleden mama tong in madeirasaus met kroketjes op te dienen, het recept dat ten huize Van Malder traditioneel met Kerstmis werd geserveerd. Hoe zal Dompi dit verteren? En hoe ervaren zijn vrienden de nieuwe Dompi?

Ook over Joris Hessels, Johan Heldenbergh*, Tom Vermeir, Titus De Voogdt *en Robrecht Vanden Thoren schreven we op VlaamsKijken al veel. Doe hier meteen meer kijkinspiratie op nu de laatste aflevering van Patiënt Dompi er op zit.

Dit schreven wij over:

  • Joris Hessels
  • Johan Heldenbergh
  • Tom Vermeir
  • Titus De Voogdt
  • Robrecht Vanden Thoren

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 juni 2023 /