Kopen zonder Kijken België seizoen 5: deelnemers en meer

Kopen Zonder Kijken seizoen 5 is vanaf vandaag – maandag 12 juni – wekelijks op Videoland te kijken. Dit seizoen dat de VlaamsKijken lezers beter kennen als Blind Gekocht seizoen 5, die vanaf 6 april 2023 in België op tv kwam, kun je ook volledig terugkijken via GoPlay. Jani Kazaltzis gaat met de nieuwe makelaar Kinga en met interieurarchitecten Kelly en Bart op pad. Ontdek hier alles over Kopen zonder Kijken België seizoen 5: deelnemers, de nieuwe makelaar en natuurlijk ook de woningen.

Update maandag 12 juni: Dit artikel heb ik geschreven toen Blind Gekocht seizoen 5 op tv kwam in België. Waar Blind Gekocht staat, kun je dus ook lezen: Kopen zonder Kijken België, want zo wordt het programma in Nederland genoemd.

Kopen Zonder Kijken België (seizoen 5)

In Blind Gekocht seizoen 5 leggen enkele koppels opnieuw hun lot in de handen van drie ervaren experten tijdens de zoektocht naar hun ideale woning. Een droomhuis dat ze zelf maar niet kunnen vinden. Zoals steeds hebben de kandidaten geen inspraak in de aankoop en de verbouwing van hun huis. Tot aan de spannende reveal moeten de kandidaten dus letterlijk blind vertrouwen op de expertise van het Blind Gekocht-team. En dat team is meteen heel duidelijk: heel wat eisenpakketten zijn in de huidige ongunstige markt onrealistisch en kunnen meer dan ooit niet waargemaakt worden. Voetjes op de grond en een stevige realitycheck voor iedereen dus. Iets wat niet altijd even makkelijk blijkt. 

Jani Kazaltzis

Presentator en rots in de branding Jani Kazaltzis* is opnieuw van de partij om de koppels de sleutel van hun droomhuis te overhandigen. En vooral ook om hen op zijn eigen unieke manier te begeleiden tijdens de uiterst spannende en emotionele rollercoaster die Blind Gekocht is. Jani Kazaltzis is op dit moment ook op Play4 te zien samen met Otto-Jan Ham in Viva la Feta seizoen 2.

Blind Gekocht seizoen 5 kijken

Blind Gekocht is te kijken op Play4 en terug te kijken op Go Play, net als Blind Gekocht: Jaren Later. In Nederland kennen we dit programma als Kopen Zonder Kijken. De overige vier seizoenen kunnen Nederlandse kijkers als Kopen Zonder Kijken België kijken op Videoland. En sinds maandag 12 juni wordt er iedere week een nieuwe aflevering getoond van seizoen 5. Heb je geen Videoland, maar wil je met de nieuwe afleveringen van Blind Gekocht kijken, dan is dit mogelijk via Go Play. Vanuit België is dit sowieso mogelijk; woon je elders, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet.

Hier lees je nog meer over Blind Gekocht in Nederland kijken.

Deelnemers Blind Gekocht seizoen 5

Een nieuw seizoen van Blind Gekocht betekent uiteraard ook een lading kersverse deelnemers. Kandidaten die opnieuw hun woonlot uit handen geven en blinder dan ooit in het spannende avontuur stappen. Want met de komst van de voor hen nog onbekende, nieuwe makelaar Kinga Kantorska – de opvolgster van Bea – lijken de stevige fundamenten waarop ze dachten te bouwen plots al een stuk minder stabiel. In Blind Gekocht seizoen 5 zien we weer heel diverse deelnemers. Zeven gezinnen vertrouwen op de expertise van Jani’s experten Bart Appeltans, Kelly Claessens en Kinga Kantorska om voor hen een droomhuis te vinden.

Blind Gekocht kandidaten

De kijker kan in de eerste afleveringen alvast kennismaken met Syl & Johan, Anouchka & Mathias en Talia & dochter Jaida. Syl en Johan zoeken een woning in Brugge. Anouchka en Mathias zijn op zoek naar een woning op maximaal twintig minuten van hun huidige woonplaats in Tervuren. Talia en Jaida zoeken in Gent. Ook Christine en haar dochter Lien uit Brugge doen mee. Verder maken we kennis met Kaatje en Niels, die een woning zoeken in Erpe-Mere. En Frida en Evelien wonen nu nog in Berlijn, maar willen naar België komen. We stellen ze onderaan het artikel uitgebreid aan je voor en delen meer over de zoektocht van deze kandidaten in Blind Gekocht seizoen 5.

Bart Appeltans en Kelly Claessens

Interieurarchictecten Bart Appeltans en Kelly Claessens zijn al lang geen onbekenden meer voor de trouwe kijkers van Blind Gekocht. Voor het eerst doet ook Kinga Kantorska haar intrede, een makelaar met al heel wat kilometers op de teller en met héél veel goesting om aan het Blind Gekocht avontuur te beginnen. Wist je trouwens dat Bart Appeltans ook verschillende interieurboeken heeft geschreven?

Nieuwe makelaar Blind Gekocht

Kinga Kantorska is de nieuwe makelaar in Blind Gekocht; zij volgt Bea op. Deze 44-jarige dame is afkomstig uit Diest. Ze groeide op in Polen en kwam op haar 20ste naar België. Kinga is al zo’n 12 jaar een gepassioneerde makelaar met een grote affectie voor vastgoed. Ze heeft haar eigen vastgoedkantoor in Herk-de-Stad en verdiende daarvoor ook al haar strepen als interieurarchitecte. Haar fascinatie voor ruimtes en omgevingen en de impact op mensen houdt haar al jaren bezig. Iets waar ze zich tijdens haar studies volop in verdiepte. Mensen staan steeds centraal voor haar. Kinga is een echte pleaser en gaat tot het uiterste om de kandidaten van Blind Gekocht aan hun droomwoning te helpen. Ze pakt elk project aan met een enorme drive en bergen energie, waarbij gemoedelijkheid, vriendelijkheid, beleefdheid en humor steeds de rode draad zijn in alles wat ze doet. 

Kinga Kantorska

Kinga Kantorska kijkt enorm uit naar het Blind Gekocht-avontuur: “Ik ben enorm blij dat ik deel mag uitmaken van het fantastische Blind Gekocht-verhaal. Dit is echt een ongelooflijke uitdaging die ik als gepassioneerd makelaar héél graag aan wil gaan. En het was ook een leuk weerzien met Bart, want wij hebben vroeger nog samen gestudeerd. Uiteraard is het allemaal heel spannend en allesbehalve evident, maar wat is er mooier dan mensen mee aan hun droomwoning te helpen. Ik hoop dan ook dat ik een grote glimlach op de gezichten van de deelnemers kan toveren als ze hun huis voor het eerst zien. Ik ga er samen met Bart en Kelly alvast alles aan doen om te slagen in dat opzet!”

Experts Kopen Zonder Kijken België

Maar ondanks de jarenlange expertise van dit ervaren trio experten blijkt de zoektocht in dit vijfde seizoen van Kopen Zonder Kijken België nog een grotere uitdaging dan anders. De economische crisis, torenhoge prijzen van bouwmaterialen, stijgende rentevoeten en energieprijzen die de pan uit swingen zorgen voor extra kopzorgen. De kandidaten moeten hun verwachtingen daarom soms drastisch bijstellen. Kinga’s vuurdoop is er meteen eentje die kan tellen. ​ 

Ontdek hieronder meer over de deelnemers aan Blind Gekocht seizoen 5:

Anouchka & Mathias

Anouchka (30) en Mathias (36) zijn al 8 jaar een gelukkig koppel en wonen samen in Anouchka’s ouderlijke huis samen met hun zoontje. Maar dat is nu te klein geworden, of toch zeker voor de job van Mathias. Hij is sinds enkele jaren tuinaannemer en zijn business is booming. Eén groot probleem: hij heeft geen plaats voor al zijn werkmateriaal. Bovendien wonen ze aan een drukke doorgangsweg met te weinig laad- en losruimte, waardoor hij – tot grote ergernis van velen- dagelijks voor heel wat verkeerschaos zorgt. Het koppel zoekt nu dus vooral een karakterwoning, mét een grote loods en dito tuin op max 20 minuten van hun huidige woonplaats in Tervuren. Ondanks het stevige budget van 715.000 euro staan de experten voor een minstens even stevige uitdaging.

Aflevering 1:

Een karakterwoning met charme, een open bebouwing, een grote loods van 200m², voldoende parkeerplaats, een oprit, niet aan een drukke baan, plek om te laden en te lossen, 4 slaapkamers, 2 badkamers, ruime dressing, grote leefruimte, … En als het enigszins kan nog een container in de tuin die kan dienen als bureau en dj-booth. De wishlist van Anouchka en Mathias is lang, zo lang zelfs dat de experten niet weten of ze dit wel voor elkaar krijgen. “Ik denk niet dat we deze opdracht zomaar mogen aannemen”, zegt Bart Appeltans. “We moeten hen confronteren en zeggen dat we het onder bepaalde voorwaarden doen en anders niet. We gaan hen voor een voldongen feit moeten zetten.”

Extreem wensenlijstje

Aflevering 2:

Anouchka en Matthias uit Tervuren moesten hun wensenlijstje met meer dan dertig criteria drastisch inkorten tot vier eisen. Wat overbleef van het lijstje? Locatie, een grote loods, een tuin én een extra slaapkamer voor de toekomstige gezinsuitbreiding. Maar die loods vormt dé grote uitdaging voor Kinga. Na meer dan drie maanden intensief zoeken naar een woning met loods, heeft de nieuwe Blind Gekocht makelaar niets gevonden. Tijd om Anouchka en Mathias te confronteren met die harde realiteit. Bart en Kinga gaan opnieuw langs bij Anouchka en Matthias en vragen hen om hun zoekregio uit te breiden én de loods te laten vallen, of het wordt een mission impossible…

Aflevering 3:

In de derde aflevering komt er een einde aan de lijdensweg van Anouchka en Mathias, want na een zoektocht van 4 maanden vond Kinga dan toch eindelijk de ideale woning voor het koppel. Al is de euforie van korte duur. Hoe meer ruimtes Mathias en Anouchka verkennen, hoe meer hen de moed in de schoenen zakt: “Het is eigenlijk een beetje erger dan uw ergste nachtmerrie. We komen meer en meer tot het besef dat we dit nooit hadden moeten doen.” De reactie van het koppel komt bij Bart en Kinga hard binnen en dwingt hen tot extreme maatregelen: “Ik denk dat we voor de eerste keer iets gaan moeten doen dat we nog nooit gedaan hebben.” 

Syl & Johan

Stadsmus Syl (42) en natuurmens Johan (49) zijn al 5 jaar een sterk koppel. Ze vormen een nieuw samengesteld gezin, al is ‘samen’ met een stevige korrel zand te nemen. Johan woont en werkt immers al 20 jaar als boswachter in de natuurgebieden in De Panne. Syl woont met haar twee tienerdochters in hartje Brugge, waar ze ook haar fietsenwinkel Madame Vélo uitbaat. Ze zetten nu voor het eerst de stap om echt samen te gaan wonen. Al zijn er wel nog een paar hordes te overwinnen: Syl en Johan zijn complete tegenpolen als het aankomt op smaak en stijl. Hij houdt van hout en Zweedse hutten, zij van strak en modern. En dan is er nog de locatie: Syl wil in Brugge blijven, dus Johan zal moeten uitwijken naar de grote stad. Budget: 480.000 euro.

Tegenpolen zoeken huis

Aflevering 1:

En ook Syl en Johan maken het Jani en co niet gemakkelijk, als complete tegenpolen. Hij houdt van hout en Zweedse hutten, zij van strak en modern. Kinga Kantorska vat het mooi samen: “Ze zijn in alles verschillend. In hun behoefte van waar ze willen wonen, in stijl, in alles. En dat is mijn allereerste opdracht. Auwch.” Toch lukte het haar… Al werd Johan niet meteen wild van de ‘ondermaatse’ tuin en ook binnen zag het koppel veel problemen.

Aflevering 2:

Kelly Claessens beseft dat ze haar plannen moet aanpassen, wil ze Johan en Syl gelukkig maken in hun nieuwe huis. Haar oorspronkelijke budgettering gaat dan ook niet langer op, en ze trekt naar Syl en Johan in de hoop extra budget te kunnen krijgen. En dat is niet de enige uitdaging. Het koppel gaat voor het eerst samenwonen. En ze zijn complete tegenpolen als het aankomt op smaak en stijlen. Hij houdt van hout en Zweedse hutten, zij van strak en modern. Gaan zowel Syl, dochters Sam en Bes als Johan zich thuis voelen in hun nieuwe huis? Want hoe maak je een natuurmens gelukkig in een stedelijke omgeving?

Talia & Jaida

Talia (32) is een alleenstaande mama met Jamaicaanse en Belgische roots en werkt als kinderverzorgster in het lager buitengewoon onderwijs (kleuters). Zij woont sinds enkele jaren opnieuw bij haar moeder, maar ze wil graag een eigen thuis samen met haar goedlachse en speelse dochtertje Jaida (8). De zoektocht naar een huis is nog geen groot succes gebleken. Talia en Jaida zoeken een huis in het Gentse, dicht bij vrienden en familie … en dicht bij het ziekenhuis. De experten gaan aan de slag met een budget van 210.000 euro. Een grote uitdaging voor de experten, want voor zulke budgetten zijn er in Gent enkel bouwvallige panden te vinden. 

Aflevering 3:

Ondertussen leren Kelly en Kinga ook Talia (32) en dochtertje Jaida (8) kennen. De zoektocht naar een huis is nog geen groot succes gebleken. Talia en Jaida zoeken een perfect geïsoleerd en vochtvrij huis in het Gentse, dicht bij vrienden en familie … en dicht bij het ziekenhuis. Jaida heeft namelijk een chronische aandoening, sikkelcelziekte, waarvoor ze geregeld in behandeling moet.

Aflevering 4:

Kinga en Kelly bezochten heel wat woningen in Gent en omstreken zonder resultaat. Ze vonden de ene bouwvallige woning na de andere, tot ze in Gavere op een unieke kans botsen …

Christine & Lien

En ook voor Christine en haar dochter Lien uit Brugge start het Blind Gekocht-avontuur in aflevering 3. Zij zoeken naar een kangoeroewoning, maar dat is nog niet alles. Christine en Lien dromen al jaren van een eigen Bed & Breakfast. Naast een aparte woning voor zowel moeder als dochter, hebben ze dus ook minstens 2 gastenkamers met eigen sanitair en een gemeenschappelijke ruimte met kitchenette nodig. De locatie is enorm belangrijk, dus idealiter zitten ze op wandelafstand van het centrum of het station van Brugge, in Gent of in Kortrijk. Daarvoor hebben ze een budget van 640.000 euro. 

Aflevering 3:

Voor de stijl van de B&B geven de dames alvast carte blanche aan de experten. Voor hun eigen woning lopen de stijlen nogal uiteen: Lien kan zich eerder vinden in modern Scandinavisch en Christine in strak, hedendaags Japans.

Bed & Breakfast voor Christine & Lien

Aflevering 4:

Na veel en grondig zoekwerk hebben de experten het ideale pand gevonden. Of dat denken ze toch, want bij het eerste bezoek aan de woning lijkt vooral het gelijkvloers niet echt aan hun wensen te voldoen. “Ik zou de keuken vooraan plaatsen, centraal mijn salon en verder mijn slaapkamer met douche erbij en vanachter waskot en vanalles en nog wat. En dan spreken we nog niet van muren uitbreken”, vertelt Christine. Voor Bart en Kinga is het dan ook even slikken: “Dit is even een mini mindfuck. Ze moeten toch beseffen dat er geen honderdduizenden euro’s aan budget overblijft?”

Aflevering 5:

Bart is begonnen aan de renovatiewerken in de kangoeroewoning mét B&B van Christine en Lien. Een stevige uitdaging voor de interieurarchitect en plots twijfelt Christine ook nog over haar gekozen Japandi-stijl. Bart is niet meteen van plan om nog iets aan het ontwerp te veranderen. Integendeel. Hij heeft zelfs nog een extra verrassing in petto voor de dames: zowel hij als Kelly zullen een B&B-kamer voor hun rekening nemen, geheel in hun eigen stijl. Jani denkt er alvast het zijne van: “Dat is echt zo’n slecht idee!” In aflevering 6 zien we hoe ze het vinden.

Kaatje & Niels

In de vijfde aflevering van Blind Gekocht seizoen 5 maken Jani Kazaltzis en de experten kennis met Kaatje en Niels. Zij huren al 5 jaar een appartement in het Oost-Vlaamse Lede, maar willen nu hun eigen huis: een halfopen bebouwing met grote tuin en garage in Erpe-Mere voor 315.000 euro. Ze zijn echter al 3 jaar op zoek en hebben al meer dan 100 huizen bezocht. Zonder succes. Alles wijst erop dat hun wensen eigenlijk niet te verzoenen zijn met de huidige immomarkt. Kinga en Bart staan voor een onmogelijke opdracht, maar Kaatje en Niels willen hun droom niet zomaar opgeven. Dus zit er maar één ding op voor Kinga en Bart: hen een keiharde realitycheck voorschotelen. Eentje die bij Niels erg slecht valt: “Zo spelen met de gevoelens van de mensen. Ik heb het gehad, zo hoeft het voor mij niet meer.”

Niels wil stoppen met Kopen zonder kijken België seizoen 5

Aflevering 6:

Kinga vond een mooie starterswoning voor Kaatje en Niels in de rand van Aalst. En dat na jaren zoeken voor het koppel en een stevige realitycheck van Bart en Kinga vorige week. Kaatje en Niels zijn dan ook dolenthousiast, maar bij het zien van de kleine woonruimte en aansluitende keuken slaat de stemming plots helemaal om. De nieuwe realitycheck slaat in als een bom, maar dit keer is de woning wel degelijk gekocht en is er geen weg meer terug. 

“Er wordt gewoon niet geluisterd naar wat wij zeggen”, vertelt Niels teleurgesteld. “We hebben heel onze lijst moeten schrappen, we hebben een paar eisen laten staan en we zijn moeten terugkrabbelen naar dit. Dit is nog kleiner dan van waar we komen, zo simpel is het.” Voor Jani is het ook even slikken: “Ik leef altijd mee, maar ik snap hier niet echt waarom er zoveel negativiteit is.”

Aflevering 7:

Na een pittig parcours waarin teleurstelling overheerste, is het in aflevering 7 van Blind Gekocht eindelijk zover voor Kaatje en Niels. Zij krijgen hun afgewerkte starterswoning te zien en krijgen een antwoord op dé hamvraag: past hun geliefde kast ook in de woning?

Frida & Evelien

Ondertussen staat er voor Kinga en Kelly in aflevering 6 al een nieuwe opdracht te wachten. Daarvoor reist Jani Kazaltzis naar Berlijn, waar Frida en Evelien wonen. Zij hebben elkaar 11 jaar geleden leren kennen in Berlijn en hebben daar 9 jaar geleden ook samen een appartement gekocht. Met hun kinderen en honden wordt het appartement te klein, maar belangrijker: ze willen in België komen wonen. Voor Evelien is het back to the roots, maar voor Frida, de kinderen en de honden betekent het een nieuwe start. Hun droomhuis staat in Antwerpen, Antwerpen-Berchem, Mortsel of Mechelen. Ze hebben 475.000 euro budget voor een woning met 3 slaapkamers, een garage of werkplaats en een klein tuintje.

Aflevering 7:

Kinga heeft goed nieuws voor Evelien und Frida. Er is een huis gekocht. En net op dat moment hebben de Berliners nog een ‘kleine’ wens, letterlijk dan: een extra kamer voor de baby in aantocht. Een gezinsuitbreiding met grote gevolgen, want Kelly heeft maar 2 slaapkamers waar ze mee aan de slag kan … 

Aflevering 8:

Het toekomstige huis van Evelien en Frida blijft voor kopzorgen zorgen bij Kelly. Door de nakende gezinsuitbreiding moet ze plots een extra kamer uit haar interieurhoed toveren. Hoe dan ook, de verbouwingen zijn klaar en Evelien en Frida zijn klaar om te verhuizen naar België. Hoe reageren ze op hun nieuwe woning in Mortsel? 

Kim, Jan, Billie & Thor

Jani, Kinga, Kelly en Bart maken in aflevering 7 kennis met Kim en Jan, de trotse ouders van Billie en Thor. Kim en Jan wonen in Dilbeek, waar ze zelf 10 jaar hun huis met hart en ziel verbouwd hebben tot hun droomhuis. Het is dan ook met veel pijn in het hart dat ze hun huis achterlaten en op zoek gaan naar iets nieuws. Maar daar hebben ze een goede reden voor. Hun zoontje Thor is geboren met een zeldzame genetische aandoening, waarvan er wereldwijd weinig gevallen bekend zijn. Daardoor is het toekomstperspectief van het gezin erg onduidelijk. 

“In de breedste zin heet de aandoening ataxie, een motorische stoornis waardoor hij echt een probleem heeft met zijn evenwicht. Elk spiertje in zijn lichaam heeft een coördinatieprobleem”, vertellen ze zichtbaar geëmotioneerd. Op de koop toe blijkt hun eigenhandig verbouwde woning absoluut geen veilige plek voor Thor: “We wonen in een hoog en smal huis, waardoor de verplaatsingen die hij moet doen binnen en buiten moeilijk zijn. Daardoor doet hij zich vaak pijn. Het gevaar zit hier achter elk hoekje. Je kan hem eigenlijk moeilijk alleen laten.”

Aflevering 8

Voor Jan en Kim is het een dag om nooit meer te vergeten. Hun droomhuis dat ze met hart en ziel verbouwd hebben, is verkocht. Kinga en Bart zijn ondertussen volop op zoek naar een nieuwe en vooral veiligere woning voor hun 5-jarige zoontje Thor, die geboren is met een zeldzame genetische aandoening. Geen sinecure voor de experten, want het heuvelachtige Dilbeek kent heel wat hoogteverschillen, zelfs binnen de woningen zijn er hellingen en trapjes. Kortom: geen veilige omgeving voor Thor. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, maar hun zoektocht loont want tussen al die hellingen lijkt één woning perfect. Kan het huis hun huidige droompand doen vergeten? Ondertussen nemen Kim en Jan op een gepaste en emotionele manier afscheid van hun liefdesnest door er samen in het huwelijkshuisje te stappen. 

Aflevering 9

In de laatste aflevering van Blind Gekocht maken Jan en Kim zich klaar om te verhuizen naar een toegankelijkere en veiligere woning voor hun zoontje Thor. Al heeft hun nieuwe woning duidelijk andere plannen, want Bart is op een stevig probleem gestoten: de buizen van de warmteleidingen zijn volledig doorgeroest. Daardoor zit er niks anders op dan de volledige gelijkvloers opnieuw open te breken. Dat heeft grote gevolgen, want de verhuis moet met zeker een maand worden uitgesteld. en het koppel moet nog eens 7500 euro extra ophoesten om de problemen aan te pakken. Tot overmaat van ramp heeft Jan ook nog eens dikke pech. “Een van die stomme verhuisdozen is op mijn voet gevallen en daardoor is mijn kleine teen gebroken. Ik ben op het einde van mijn optimisme. Het mag nu een beetje normaal beginnen lopen voor ons.”

Hoe gaat het nu met deelnemers Blind Gekocht seizoen 5?

Dit seizoen zochten Jani, Kinga, Kelly en Bart zeven huizen voor zeven families. Hoe gaat het ondertussen met hen? Wonen ze nog in hun nieuwe huis? Is het al een thuis geworden? En hoe kijken Anouchka en Mathias terug op hun avontuur? We zien het in aflevering 9 van Blind Gekocht seizoen 5.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juni 2023 /