De Veroordeling op tv kijken – ontdek alles over de cast

De film De Veroordeling over de Deventer moordzaak kun je op zondag 5 juni om 20.00 uur kijken op NPO2. Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk en Mark Kraan spelen de hoofdrollen. De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld van onderzoeksjournalist Bas Haan. Ontdek in dit artikel alles over de film en de cast van De Veroordeling.

De Veroordeling

Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van ‘de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ’trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

De Veroordeling cast

De Veroordeling cast bestaat uit tal van bekende namen. Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk en Mark Kraan spelen de hoofdrollen in deze film. Fedja van Huêt speelt Bas Haan. Yorick van Wageningen kruipt in de huid van Michaël de Jong. Lies Visschedijk is Meike Wittermans. En Mark Kraan zien we als Ernst Louwes. Daarnaast bestaa de cast van De Veroordeling uit acteurs en actrices als George Tobal, Marike Mingelen, Leon Voorberg, Ortál Vriend, Porgy Franssen, Bart Klever, Jasper van Overbruggen, Ad Knipsels, Pauline Greidanus, Mads Wittermans, Huub Smit, Reinier Bulder, Peter van Bokhorst, Rogier Schippers, Janni Goslinga, Remco Melles, Ian Bok, Roger Goudsmit, Mieneke Bakker, Astrid Van Eck, Daan Aufenacker en Carmen van Mulier.

Hoofdrolspelers

Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk en Mark Kraan spelen de hoofdrollen in De Veroordeling. Stuk voor stuk acteurs, die we er graag even voor je uitlichten.

  • Fedja van Huêt is één van Nederlands bekendste film-, tv- en toneelacteurs. Zijn grote doorbraak kwam in 1997 met de film karakter, die een Oscar kreeg voor beste buitenlandse film. Recent zag je hem in Het jaar van Fortuyn. Hij speelde sowieso veel mooie rollen de afgelopen jaren van Anthony Fokker in Vliegende Hollanders tot aan De Nederlands-Vlaamse serie Grenslanders. Op dit moment is het nog steeds wachten op Soof 3.
  • Yorick van Wageningen heeft zowel in binnen- en buitenland al vele rollen op zijn naam. Wist je dat hij door Steven Spielberg werd ontdekt in de Nederlandse film Total Loss en daarna dus ook veel in Amerika mocht spelen. Je ziet Yorick van Wageninen ook in De Belofte van Pisa en op Netflix in The Letter for the King.
  • Lies Visschedijk is op dit moment iedere zondag op tv te zien in Jos. Je kunt haar kennen uit Soof (waarin Fedja van Huêt haar ex speelt), maar ze speelde ook mee in Singel 39 en de indrukwekkende serie Het A-Woord. Ze is daarnaast één van de actrices uit de cast van de Nederlandse Loft. Op dit moment werkt ze aan de Vlaams-Nederlandse serie De Club (over IVF & vriendschap).
  • Mark Kraan is voor mij nog een nieuwe naam, maar hij blijkt na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht in 2006 tal van rollen te hebben gespeeld bij diverse theatergezelschappen. Je zag hem daarnaast ook op tv waar hij vaak bijrollen speelt, zoals in Mocro Maffia en Oogappels.

Makers

Regisseur Sander Burger en Bert Bouma schreven het scenario van De Veroordeling. De film is gebaseerd is op het boek De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld van onderzoeksjournalist Bas Haan. De film kreeg vier Gouden Kalveren: die voor Beste Film, Beste Hoofdrol, Beste Bijrol en Beste Scenario. 

Bas Haan

Bas Haan – schrijver van het boek De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld – vindt het fantastisch dat zijn verhaal is verfilmd. “Zeker nu, nu tot een steeds breder publiek doordringt hoe desastreus manipulatie via massamedia kan zijn. Dit verhaal laat zien hoe al ver vóór Trump ook hier in Nederland de publieke opinie gevangen kan worden genomen door leugens en hoe de journalistiek daar mee worstelt. Een inzicht dat nu meer dan ooit belangrijk is.”

De Veroordeling kijken

De Veroordeling is zondag 5 juni om 20.00 uur te kijken op NPO2. Vermoedelijk is-ie daarna ook op NPO Start terug te kijken. Op dit moment wordt-ie nog niet elders aangeboden. Je kunt De Veroordeling ook op dvd aanschaffen.

Foto: Bert Nijman / BIND

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

3 juni 2022 /