Tom Waes duikt in Het verhaal van Vlaanderen mét re-enactments

Tom Waes brengt de geschiedenis tot leven met zijn nieuwe programma Het verhaal van Vlaanderen. Deze show, waarin door re-enactments het verhaal nog sterker wordt, is op zijn vroegste eind 2022 te zien op Eén. Het is een programma van De Mensen, die hierbij ook steun krijgen van de Vlaamse regering.

Geschiedenis komt tot leven

Tom Waes is vorige week gestart met de opnames van Het verhaal van Vlaanderen. In deze documentairereeks – die doorspekt wordt met historische re-enactments – zoet de presentator uit wat er zich de aankomst van de eerste Homo sapiens heeft afgespeeld. Wat gebeurde er allemaal op de 14.000 vierkante kilometer die nu Vlaanderen wordt genoemd. Ooit hebben er neanderthalers rond gelopen. En Romeinen, ridders, Boerenkrijgers, Bourgondiërs … In het moderne Vlaanderen lijkt geschiedenis soms ver weg, maar door de eeuwen heen is hier veel gebeurd. Wie waren de mensen die hier voor ons rondliepen? Hoe leefden ze? Hoe hebben ze onze geschiedenis bepaald?

Het verhaal van Vlaanderen

Het verhaal van Vlaanderen brengt de geschiedenis tot leven in tien afleveringen die telkens inzoomen op een periode uit de geschiedenis. Die geschiedenis wordt tastbaar gemaakt met historische re-enactments die de kijkers meenemen naar het slagveld van de Guldensporenslag, de tijd van de Romeinen of zelfs naar de badkamer van Filips De Goede. Tom dompelt zich helemaal onder in het verleden. Hij gaat ook zelf op onderzoek en praat met historici. Wat zijn op dit moment de laatste historische inzichten? Dankzij innovatieve grafische technieken kunnen we ook een blik werpen op hoe het Vlaanderen van vandaag er vroeger uitzag.

Impact van het verleden

Het verhaal van Vlaanderen vertelt ook het verhaal van een aantal grote maatschappelijke gebeurtenissen die onze geschiedenis bepaald hebben. Vaak is onze kennis van heel wat van die feiten beperkt of kennen we enkel de grote lijnen ervan – en dat terwijl ze wel degelijk impact hebben gehad op de manier waarop we nu leven. Maar vooral is de reeks een verhaal van mensen van vlees en bloed. Van gewone mensen van vroeger, en van sleutelfiguren die de loop van de geschiedenis ingrijpend bepaald hebben.

Tom Waes

Tom Waes vertelt over Het verhaal van Vlaanderen. “Ik heb net de eerste opnamedagen achter de rug en kan nu al verklappen: wat een geweldige reeks wordt dit. De grootse historische fictiescènes zullen je als kijker volledig meezuigen in het verhaal. Geschiedenis hoeft geen saaie materie uit stoffige boeken te zijn, maar kan mensen echt meeslepen.  Ik heb zelf tijdens de voorbereidingen van dit programma al veel opgestoken en stond versteld van sommige verhalen. Ik ben er zeker van dat de kijker die verwondering ook zal voelen.”

Tom Waes is dit najaar te zien in het derde seizoen van Undercover.

Het verhaal van Vlaanderen op tv kijken

Ben je ook zo benieuwd geworden naar deze reeks? Dan moet je nog even geduld hebben. Het verhaal van Vlaanderen is op zijn vroegste eind 2022 te zien op Eén. Natuurlijk houden we je op de hoogte. Blijf ons daarbij volgen via onze Facebook-groep en Instagram.

Jesse Fabré (De Mensen)

Jesse Fabré is de showrunner van Het verhaal van Vlaanderen bij De Mensen. “Het is een uitdaging én een plezier om in zovele duizenden jaren geschiedenis van onze streken te duiken. Onze geschiedenis barst van de dramatische verhalen en personages. Mensen van vlees en bloed die, net zoals wij nu, zich staande proberen te houden in de periode waarin ze leven. Met alle goede en slechte momenten die daarbij horen. Het is iets helemaal anders om in een geschiedenisboek te lezen over de pest in de Middeleeuwen, dan om samen met Tom Waes te volgen hoe een doorsnee gezin er in die tijd door getroffen werd.” 

DNA van de VRT

Frederik Delaplace, CEO VRT vertelt: “Een project als Het verhaal van Vlaanderen kan niet dichter bij het DNA van onze openbare omroep liggen: verhalen van dichtbij, van onze eigen geschiedenis, op een toegankelijke, interessante en meeslepende manier naar de kijker brengen. En niet alleen via het programma op televisie, maar ook daarbuiten zal elke Vlaming via allerlei initiatieven wel iets kunnen opsteken. We willen de impact van dit prachtige project zo groot mogelijk maken en zo veel mogelijk mensen inspireren om dieper in onze geschiedenis te duiken. Daarvoor zijn we volop in gesprek met steden, gemeenten en musea rond mogelijke samenwerkingen. We willen ook het onderwijs de kans geven om gebruik te maken van de reeks, om zo de lessen geschiedenis bevattelijker te maken.”

Jan Jambon & Vlaamse regering

Het verhaal van Vlaanderen wordt gesteund door de Vlaamse regering. Vlaams Minister-president Jan Jambon vertelt: “Toen het productiehuis De Mensen met het idee kwam om een prestigieuze reeks over de geschiedenis van Vlaanderen te maken, was ik onmiddellijk enthousiast. Ik ben ervan overtuigd dat Tom Waes en alle andere castleden erin zullen slagen de Vlaming met dit verhaal in zijn of haar hart te raken. Het project krijgt dan ook de volle steun van de Vlaamse Regering. Ik kijk al uit naar de uitzendingen op Eén.”

Het verhaal van Vlaanderen krijgt steun van…

Het verhaal van ons grondgebied is nog nooit eerder op deze manier verteld als in Het verhaal van Vlaanderen. Het programma is mogelijk dankzij unieke samenwerkingen met verschillende partners. Het verhaal van Vlaanderen kwam tot stand met steun van de Vlaamse regering; met de steun van het VAF/Mediafonds en Screen Flanders; met steun van het stadsmarketingfonds van stad Antwerpen; met dank aan Stad Brugge; met dank aan het Brussels Gewest; en met dank aan de Stad Gent.

Foto: Tom Waes en de Bourgondiërs (c) Guillaume Van Laethem

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 juli 2021 /