De Zitting met Kim van Kooten en Jacob Derwig | cast en verhaal

De telefilm De Zitting met in de hoofdrollen Kim van Kooten en Jacob Derwig is vanavond – zondag 19 september – om 20.20 uur te kijken op NPO3 bij BNNVARA. Ontdek hier alles over het verhaal en de cast van De Zitting. Deze telefilm is de eerste uit de lichting van Telefilms in 2021/2022.

Verhaal De Zitting

Kort voor de verkiezingen wordt de charismatische politicus en gedoodverfde premierskandidaat Fabian Ploch (Jacob Derwig) beschuldigd van seksueel misbruik. De bekende thrillerschrijfster Amanda Richter (Kim van Kooten) beweert dat Ploch haar vijfentwintig jaar geleden heeft verkracht tijdens een studentenfeestje. De Zitting toont de rechtszaak die hierop volgt. Wat is er gebeurd, wie spreekt de waarheid en waarom komt dit verhaal nu pas naar buiten?

Cast van De Zitting

De hoofdrollen in De Zitting worden gespeeld door Jacob Derwig en Kim van Kooten. Maar er zijn ook tal van andere bekende acteurs en actrices te zien in deze telefilm. Stuk voor stuk mensen waar we op VlaamsKijken al eerder over hebben geschreven, omdat ze in tv-series en films te zien waren, die ook zeker het kijken waard zijn. Zo speelt Nazmiye Oral bijvoorbeeld één van de hoofdrollen in het derde seizoen van Undercover.

Acteurs en actrices uit De Zitting

Nieuwsgierig naar waar je de acteurs en actrices uit De Zitting van kent? We zetten het voor je op een rijtje:

 • Jacob Derwig ken je onder andere als Marius Miller uit Klem. Hij is ook te zien zijn in de nieuwe Nederlands-Vlaamse reeks Red Light (VTM). Je kunt hem verder kennen van Bankier van het Verzet en Penoza. Hij zal ook te zien zijn in nieuwe producties als The Specacular en De Verschrikkelijke Jaren Tachtig.
 • Kim van Kooten is op dit moment op zondagavond te zien in de nieuwe Nederlandse serie Maud & Babs met Loes Luca en Rifka Lodeizen. Je kunt haar ook kennen uit Hollands Hoop, waarin Peter Van Den Begin ook te zien is. En ze speelde eveneens mee in de Nederlandse remake van Loft. Netals Jacob Derwig werkt ze op dit moment aan De Verschrikkelijke Jaren Tachtig.
 • Ellen Parren speelde recent de rol van Alice uit Papadag. Je kunt haar ook kennen uit Klem, waarin ze Sophie Winter speelde. Of van bijvoorbeeld TreurTeeVee, JeukMissie Aarde en het hilarische S1ngle (met Katja Schuurman, Eva van der Gucht en Bracha van Doesburg).
 • Lykele Muus is schrijven en acteur. Je kent hem bijvoorbeeld als Bart uit Dertigers, als Koene Dirk Parmentier uit Vliegende Hollanders en ook in Thuisfront was hij te zien (als Jeroen Leenders). Hij werkt momenteel aan Alles op tafel. Lykele Muus acteert niet alleen in De Zitting; hij schreef eveneens het scenario van deze telefilm.
 • Romana Vrede zag je recent in voorstelling De eeuw van mijn moeder en in Onze Straat.
 • Jaap Spijkers is op dit moment ook te zien in Yentl en de Boer de Serie. Maar je kent hem bijvoorbeeld ook uit De Tasjesdief en uit Oogappels.
 • Nazmiye Oral heeft al verschillende rollen op haar naam staan. Zo was de Turks-Nederlandse actrice in 2020 al te zien in Koppensnellers, Nieuw Zeer, Hoogvliegers, Swanenburg en Niks te melden. In 2016 won ze het Gouden Kalf in de categorie beste actrice televisiedrama voor haar rol in de film In Vrijheid. Dit najaar zal ze te zien zijn in Undercover 3. Daarnaast is Nazmiye Oral ook schrijfster.
 • Bram Suijker heeft recent verschillende hoofdrollen op zijn naam staan, zoals in Vliegende Hollanders (waarin hij de jonge Anthony Fokker speelde) en in Thuisfront (de rol van Joppe Feitsema). Hij werkt daarnaast momenteel aan de kortfilm van de Vlaamse actrice Daphne Wellens.
 • Fabian Jansen zag je eerder bijvoorbeeld als Niels in de Mannenharten-films, maar ook in Missie Aarde en Alles van Waarde.
 • Frederik Brom zag je recent in Swanenburg als Benno Praal. Wat heb ik al genoten van deze acteur, bijvoorbeeld in series als Julia’s TangoVerborgen gebrekenOverspel en de Familie Kruys (waarin hij Morten speelt). Hij is op dit moment eveneens te zien in de film Niks vreemds aan.
 • Tanja Jess leerden we kennen in Goede tijden Slechte tijden als Bowien. Je zag haar ook in Unit 13. Ze had een gastrol in Flikken Maastricht 15.
 • Truus te Selle was laatst op tv te zien in Bumperkleef.
 • Jouman Fattal ken je uit De Hokje , maar ook van Anne Plus, Koppensnellers en net als Lykele Muus, Bram Suijker en Kiefer Zwart uit Thuisfront. Op dit moment is ze in de bioscoop te zien met Meskina. Ik ben daarnaast ook nieuwsgierig naar de nieuwe film (R)Evolutie.
 • Kiefer Zwart speelt op dit moment in GTST de rol van Kiefer Zwart. Hij had deze zomer zelfs een spin off: Dokter Roman. Recent was Kiefer Zwart te zien in Thuisfront. Verder ken je hem als Boaz uit Zomer in Zeeland en uit de mini-serie De Vlucht.
 • Ali Ben Horsting zag je recent in De K van Karlijn. Verder zag je hem naast Hilde De Baerdemaeker in Vechtmeisje. Recent zag je hem bijvoorbeeld in Moordvrouw, Ik Weet Wie Je Bent, Hoogvliegers en Engel.

Makers

Het scenario van De Zitting is geschreven door acteur en schrijver Lykele Muus. Hij speelt zelf ook mee in deze telefilm. Lykele Muus is op dit moment te zien in het tweede seizoen van Dertigers, waarin hij Bart speelt. Saskia Diesing nam de regie voor haar rekening. Zij deed eerder de regie van bijvoorbeeld Nena en Dorst. Nuts & Bolts Film Company produceerde de film.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 september 2021 /