Serie De Poli op tv bij AVROTROS met deze cast

De nieuwe Nederlandse serie De Poli is vanaf zondag 22 oktober 2023 wekelijks om 21.17 uur te kijken bij AVROTROS op NPO3. Daarnaast staat-ie compleet op NPO PLUS. Lees hier alvast meer over deze komische serie, die zich afspeelt op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Zo ontdek je meer over de De Poli cast en het verhaal. Opvallend gezicht in deze reeks: de Vlaamse actrice Naomi Velissariou (die we ook zien in Het Smelt) speelt ook in De Poli.

Volg jij VlaamsKijken al op WhatsApp? Dan krijg je bij nieuwe series, films en andere relevante berichten een appje (je kunt er zelf voor kiezen of je meldingen aan of uit zet, maar altijd alles eenvoudig teruglezen).

De Poli

“Er is geen wezenlijk verschil tussen het lichaam van een man en een vrouw”, aldus Harold Bens (Porgy Franssen*), hoofd van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Volgens zijn dochter Esther Bens (Jelka van Houten*), gynaecoloog in hetzelfde ziekenhuis en notabene door haar vader zelf opgeleid, is deze opvatting nogal achterhaald. Esther vindt de denk- en werkwijze van haar vader niet meer van deze tijd en wil een nieuwe, moderne aanpak. Terwijl het personeel zich een slag in de rondte werkt, probeert Esther een eigen afdeling Seksuologie op te richten. Ze pleit voor een nieuwe visie op vrouwengeneeskunde. Het levert de nodige strijd op, want Harold vindt de visie van zijn dochter ‘gelúl’ en zorgt in zijn ogen alleen maar voor vertraging zonder dat het geld oplevert.

Opvallend: de serie De Poli speelt zich net als Dag & Nacht af op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde.

Verhaal serie De Poli 

In deze tiendelige komische serie probeert Esther, samen met haar collega’s, onder wie de ervaren verpleegster Patty (Susan Visser*), de gevoelige onderwerpen in haar spreekkamer en op de werkvloer uit de taboesfeer te halen. Op een luchtige manier worden alle ongemakken bespreekbaar gemaakt. Maar de druk is hoog. Vooral verpleegster Patty is daar het slachtoffer van, omdat haar jongere collega Brigitte (Johanna Hagen) er na een burn-out alles aan doet om zo min mogelijk te werken. Als de jonge, zeer van zichzelf overtuigde coassistent Tobias (Chris Peters) de afdeling oploopt voor zijn eerste dag coschappen, doet hij Harold denken aan een jongere versie van zichzelf. Hij heeft direct een streepje voor bij Harold.

Zo lijkt het erop dat Tobias de hardwerkende arts-assistent Selina (Naomi Velissariou), die al maanden in opleiding probeert te komen, rechts begint in te halen. Dat gaat de collega’s van De Poli een stapje te ver. Terwijl Patty zich rot rent, verloskundige Lieke (Stephanie van Eer*) steeds nieuwe, barende vrouwen overdraagt op de afdeling, Selina probeert te laten zien dat ze geschikt is voor het vak en zorgmanager Roy (Sidar Toksöz) steeds met veranderingen komt voor meer ‘efficiency’, probeert Esther een revolutie op de afdeling in gang te zetten en De Poli te vernieuwen.

Cast De Poli

De cast van De Poli wordt gevormd door Jelka van Houten, Porgy Franssen, Susan Visser, Chris Peters, Stephanie van Eer, Naomi Velissariou, Johanna Hagen, Sidar Toksöz, Sieger Slot, Jacqueline Blom en Michiel Nooter. Hieronder zetten we op een rijtje waar je de acteurs en actrices verder van kent.

Acteurs en actrices ken je van…

De Poli cast ken je van… (tussenhaakjes de naam van het personage in De Poli):

 • Jelka van Houten (Esther) is actrice (bijvoorbeeld in Tropenjaren en Adem in, Adem uit), presentatrice (van Tough as Nails), comédienne, zangeres, musicalster, en wat veel mensen recent ontdekten door het programma Jelka Op Eigen Houtje ook decorbouwer, stukadoor en home-make-over-specialist.
 • Porgy Franssen (Harold) is ook zo’n ervaren acteur. Je zag hem recent bijvoorbeeld in De Veroordeling en in The Spectacular. Lange tijd speelde hij in Moordvrouw. Maar je kent ‘m misschien ook nog uit Keyzer & de Boer advocaten. Of Wij Alexander.
 • Susan Visser (Patty) zag je recent bijvoorbeeld in Diepe Gronden en Yentl en de Boer de Serie. Maar het grote publiek kent haar bijvoorbeeld als Dirkje van In de Vlaamsche Pot en als Anouk uit Gooische Vrouwen.
 • Chris Peters (Tobias) zagen we eerder in de Rampvlucht en recent in De Droom van de Jeugd en Sleepers. Hij speelde in Dirty Lines de rol van Ramon Stigter. Deze acteur was eerder te zien in films als Smartlap, Niemand in de Stad en Tonio. Op dit moment speelt Chris Peters de hoofdrol in de nieuwe Videoland serie Een Moord Kost Meer Levens, naar het gelijknamige boek van Peter R. De Vries.
 • Stephanie van Eer (Lieke) ken je niet alleen als actrice, maar ook als presentatrice. Bijvoorbeeld van het recente programma Reis naar je roots.
 • Naomi Velissariou (Selina) behoorde ook tot de cast van Chassée D’Amour (als personage Bijou). Maar je zag haar ook als Louise in Girl. Ze is te zien in de nieuwe Vlaamse film Het Smelt. Daar lees je binnenkort meer over op VlaamsKijken; ik heb namelijk regisseuse Veerle Baetens geïnterviewd. Blijf VlaamsKijken dus volgen.
 • Johanna Hagen (Brigitte) zag je eerder bijvoorbeeld als Jantien in Dokter Tinus. Maar ze speelde ook mee in Meisje van plezier (Belle) en Jordy Season.
 • Sidar Toksöz (Roy) was eerder te zien als Döner in Mocro Maffia. En hij deed bijvoorbeeld mee in Nieuw Zeer. Hij speelde Cengiz in Buurt Tories. Als Giannie zag je hem recent op tv in Dag & Nacht en in de Netflix film Happy Ending.
 • Sieger Sloot (Johan) was recent nog te zien in de series Tropenjaren en Deep Shit.
 • Jacqueline Blom* (Agnes) kun je kennen uit OogappelsNieuw Zeer 2. Maar ook uit bijvoorbeeld Toen wij de tijd hadden, Volgens Jacqueline, Volgens Robert en Penoza. Recent zag je haar in het populaire Tweede Hans en De verschrikkelijke jaren tachtig.
 • Michiel Nooter (Theo)  zag je bijvoorbeeld in CASTDeep ShitNieuw Zeer en De 12 van Oldenheim.

Makers

De komische serie De Poli is naar een idee van Dunya Khayame, Jelka van Houten en Susan Visser. Het scenario is geschreven door Dunya Khayame (die je kent als actrice uit o.a. Tropenjaren, maar ook als schrijfster van Zina) en Rik van den Bos (onder andere Niks te melden), de regie is in handen van Anna van der Heide (die eerder onder andere meewerkte aan Dirty Lines) en Tim Kamps (onder andere De Verschrikkelijke Jaren Tachtig). De Poli is een productie van EndemolShine Scripted in samenwerking met AVROTROS. 

De Poli op tv

Vanaf 22 oktober is De Poli op tv te zien om 21.17 uur bij AVROTROS op NPO 3 en via NPO Plus. Afleveringen zijn ook terug te kijken via NPO Start, maar doe dat wel snel. Bij NPO Plus reeksen gaan ze meestal na een week alweer van NPO Start af, wat natuurlijk begrijpelijk is. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 oktober 2023 /