Maud & Babs: cast en meer over seizoen 1 én seizoen 2

Maud & Babs – de dramaserie van Omroep MAX – is vanaf vrijdag 3 november weer op NPO1 te kijken. Kon je seizoen 1 deze zomer nog in de herhaling kijken; nu kunnen we gaan genieten van het tweede seizoen. Ontdek in dit artikel meer over de eerste seizoen Maud en Babs met in de cast van Maud & Babs onder andere Loes Luca, Rifka Lodeizen, Kim van Kooten, Peter Paul Muller en Nadja Hüpscher – maar lees ook meer over de tweede reeks. In deze serie komt een familie onder hoge druk te staan vanwege toenemende mantelzorg. Een zwaar onderwerp dat met veel humor wordt gebracht. Ontdek in dit artikel alles over het verhaal en de cast van Maud & Babs.

Dit bericht van zondag 12 september 2021 heeft op 2 augustus 2023 een update gekregen; seizoen 1 van Maud & Babs werd toen in herhaling uitgezonden op tv nu én seizoen 2 komt eraan.

Maud & Babs seizoen 2

Maud & Babs seizoen 2 is vanaf 3 november 2023 op tv. In seizoen twee van de serie Maud & Babs vindt Maud het onverantwoord dat Babs nog langer alleen in haar eigen huis blijft wonen en besluit een mantelzorgwoning in haar eigen tuin te plaatsen. Dit zet echter alles op scherp… Waar de rol van Juliette in het eerste seizoen nog werd gespeeld door Kim van Kooten, daar zien we in seizoen 2 juist Georgina Verbaan in deze rol.

Maud & Babs (verhaal)

In acht afleveringen leren we Maud (Rifka Lodeizen*) en haar gezin kennen. Maud is mantelzorger voor haar moeder Babs (Loes Luca*), die begint te dementeren. Haar man Koen (Peter Paul Muller*) vindt dat Maud te veel tijd besteedt aan de zorg. Het drama wordt nog groter als Mauds zus Juliette (Kim van Kooten*) hele andere ideeën blijkt te hebben over wat zorg is. De oude rivaliteit tussen de zussen laait dan ook weer op. Naast mantelzorg voor haar moeder, heeft Maud ook een verloskundige praktijk met Suus (Nadja Hüpscher*) en een gezin met twee studerende kinderen draaiende te houden.

Maud & Babs terugkijken

Maud & Babs is vanaf vrijdag 3 november iedere week om 21.25 uur te kijken bij MAX op NPO1 (na Flikken Rotterdam). Wil je Maud & Babs terugkijken, dan kan dit via NPO Plus en NPO Start. Ook seizoen 1 is hier nog steeds te vinden. Wil je vanuit België (of een ander land kijken) gebruik dan een VPN Verbinding die je op Nederland zet, voordat je Maud & Babs gaat terugkijken op NPO Start.

Wil je meer over de afleveringen weten, lees dan snel verder. Eerst stellen we de cast van Maud & Babs aan je voor.

Cast Maud & Babs

De hoofdrollen in Maud & Babs zijn weggelegd voor Loes Luca, Rifka Lodeizen, Kim van Kooten, Peter Paul Muller en Nadja Hüpscher.

Makers

Maud & Babs is een coproductie van MediaLane en Omroep MAX. De serie is gebaseerd op de feuilletons van Elle van Rijn in het ‘Dagboek van Maud’ in de Libelle. Het scenario van de serie is geschreven door Patty Stenger (Vintage). De regie is in handen van Barbara Bredero (Taal is zeg maar echt mijn ding).

Mantelzorg

Maud & Babs is een zeer herkenbare dramaserie over mantelzorg, met zowel schrijnende als grappige momenten. Mantelzorg is een urgent maatschappelijk onderwerp. In Nederland is één op de drie volwassenen mantelzorger, dat is circa vijf miljoen mensen (bron: SCP 2020). Gewone mensen, die naast hun baan en gezin intensief voor iemand zorgen.

Afleveringen Maud & Babs

De serie Maud & Babs telt totaal acht afleveringen. Je kunt hieronder alles over de inhoud per aflevering van Maud & Babs lezen. Maar let op: als je wil dat het een verrassing blijft, dan zou ik gewoon lekker genieten van iedere aflevering en er nog niet te veel over lezen.

Niets aan de hand, komt goed

Aflevering 1: Maud denkt het wat rustiger te krijgen: de kinderen zijn bijna de deur uit, de relatie met Koen is nog steeds goed en ook de verloskundepraktijk loopt prima. Tijd om te genieten! Maar dan begint haar moeder Babs te veranderen. Ze kookt niet meer en ook schoonmaken vindt ze niet meer zo nodig. Wat maakt ze nou vies in haar eentje? Maud gaat poetsen, koken en regelen. Juliette vindt het onzin en doet niet mee. Zij is er voor de leuke dingen. Als Babs letterlijk en figuurlijk de weg kwijtraakt, probeert Maud thuishulp aan te vragen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ze raakt verstrikt in een wirwar van zorgorganisaties. Toch blijft ze er opgewekt onder. Ze heeft het onder controle, echt. Koen heeft echter zijn twijfels. Komt het nog goed?

Levensbedreigende situatie

Aflevering 2: “Ik bloed dood!” appt Babs als Maud niet direct reageert op haar bericht dat ze zich heeft gesneden. Maud onderbreekt haar spreekuur, maar aangekomen bij het huis van haar moeder kan ze niet naar binnen. Ze heeft nog steeds geen sleutel. Haar zus Juliet, die ook aan komt rennen, blijkt er wel één te hebben. In de tuin zit de rest van de familie al. Babs heeft iedereen geappt en vindt het reuze gezellig. Koen heeft al een pleister op haar wond geplakt. Maud probeert met haar zus de situatie van haar moeder te bespreken. Volgens Juliet is er niets aan de hand. Dementeren, hoe durft Maud dat te suggereren?

Maud maakt een afspraak met de huisarts, zogenaamd voor het wondje, maar ze wil eigenlijk dat hij Babs test op dementie. Babs is verontwaardigd. Maar slim als ze is, komt ze niet slecht uit de test. In de auto terug naar huis reageert Babs woedend op Maud. Ze wil haar dochter niet meer zien. Maar als Babs later die avond een magnetronmaaltijd met plastic bakje en al in de oven zet, moet Maud toch weer komen.’s Nachts moet Maud haar bed uit; door het voorval met haar moeder heeft ze de klacht van een patiënt over het hoofd gezien. Haar collega Suus vindt dat Maud een structurele oplossing moet zoeken voor haar moeder.

Onbereikbaar

Aflevering 3: Maud heeft het eindelijk voor elkaar dat er iemand van de gemeente komt voor een keukentafelgesprek, zodat er thuishulp kan worden aangevraagd voor haar moeder. Babs is onbereikbaar. Haar telefoon ligt in de wc. Als Maud haar eindelijk te pakken krijgt, weigert Babs te komen. Ze is namelijk bij haar favoriete dochter Juliette, die bezig is met de voorbereidingen van haar expositie met schilderijen. Omdat het Juliette tegenvalt, een hele dag met haar moeder, brengt ze haar net op tijd voor het keukentafelgesprek terug naar huis. Babs overtuigt de dame van de gemeente ervan dat ze helemaal geen hulp nodig heeft. Het huis lijkt ook aardig opgeruimd, maar wanneer Maud, als bewijs van het tegendeel, de meterkast opentrekt om te laten zien dat Babs daar geeltjes heeft hangen met zaken die ze niet mag vergeten, wordt ze bijna bedolven onder de weggewerkte troep.

Babs voelt zich vernederd, er is niets met haar aan de hand, ze heeft alleen een vochtgebrek. Maar die avond is Babs helemaal in haar element. Trots als een pauw op haar dochter Juliette, zingt ze een prachtig lied. “Zie je wel dat er niets met mama aan de hand is”, jubelt Juliette. Babs kan ook nog heel goed naar huis rijden, meent ze. Maud twijfelt, maar probeert het los te laten en gaat naar huis. Wat ze niet weet is dat de auto van Babs even daarvoor is weggesleept, omdat hij verkeerd geparkeerd stond en Babs andere plannen heeft voor de avond.

Even wegen

Aflevering 4: Koen vindt dat hij te weinig aandacht krijgt van Maud. Hij organiseert een weekendje samen weg met de boot. Maud vindt het lastig om haar moeder alleen te laten, maar Juliette belooft voor haar te zorgen. Terwijl Maud op de boot vooral bijslaapt, gaat Juliette met haar moeder shoppen. Ze hebben aanstekelijk veel plezier samen, tot Juliette een pashokje uitkomt en Babs kwijt is. Een aardige taxichauffeur wil Babs wel even thuisbrengen. Maar waar woont zij eigenlijk? Ondertussen heeft Juliette Maud gealarmeerd.

Eerst vindt Maud nog dat ze het zelf moet oplossen, maar als Babs echt onvindbaar lijkt, zet Koen Maud met grote tegenzin af in de haven. Maud verwijt Juliette dat ze alleen de leuke dingen met haar moeder doet. Juliette werpt tegen dat zij het leven van Babs juist verrijkt, terwijl Maud alleen maar tegen haar loopt te zeuren. Als de taxichauffeur Babs uiteindelijk thuis aflevert, heeft Babs vooral aandacht voor Juliette. Maud mag de taxirit afrekenen.

Diagnose

Aflevering 5: Babs trekt steeds alle stekkers uit het stopcontact. Als haar koffieapparaat het daardoor niet meer lijkt te doen, gaat ze naar de witgoedwinkel om een nieuwe aan te schaffen. Alleen koopt ze een stofzuiger! Babs belt Maud met de vraag of ze haar bij de winkel kan komen ophalen met die zware doos. Maud is onderweg naar een bevalling dus dat komt heel slecht uit, maar ze kan haar moeder ook niet bij de winkel laten staan.

Hoe nu verder? Babs kan niet mee naar binnen en in de auto achterlaten is ook geen optie. De Griekse oma van het gezin nodigt Babs uit in de keuken. Babs is zeer onder de indruk van de oma, ze woont bij haar dochter in huis en bepaalt voor een groot deel wat er gebeurt. Dat zou Babs zelf ook wel willen! Tijdens een etentje met de hele familie brengt ze het ter sprake. Rosa vindt het wel een goed idee, Babs kan op haar kamer slapen, want zij woont nu toch op kamers. Maud maakt er een grap over maar Koen zegt dat hij vertrekt als Babs bij hen in huis komt wonen.

Surprise

Aflevering 6: Ook de huisarts ziet uiteindelijk dat Babs waarschijnlijk aan het dementeren is. Maud krijgt een doorverwijzing naar de geriater. Er volgen verschillende onderzoeken in het ziekenhuis. De afspraak is dat Juliette haar begeleidt, maar zij laat het halverwege afweten. Ze heeft het te druk met het organiseren van een surprise party voor de vijfenzeventigste verjaardag van Babs. En dus moet Maud op stel en sprong haar werkrooster ruilen met Suus. Maud twijfelt of een surpriseparty wel zo’n goed idee is en ook Babs is na de diagnose Alzheimer niet in de stemming om haar verjaardag te vieren. Ze wil eigenlijk niet dat iemand het weet. Zeker haar vriend Herman niet. Juliette organiseert intussen een etentje in een restaurant en studeert met Joost en Rosa een lied in. Op de dag van het feest is Babs verbolgen over de enorme gouden ballonnen met ”vijfenzeventig” boven de deur. Zo oud is ze toch nog niet! Ze klimt op een stoel om de letters weg te halen en valt. Gelukkig heeft ze niets gebroken.

Tussen zussen

Aflevering 7: Maud heeft het idee dat Babs zich niet meer wast, ze gaat haar moeder helpen met douchen. Dat is zeer ongemakkelijk voor beiden. Er moet thuiszorg komen. Maud maakt samen met Juliette een afspraak met de casemanager dementie. Vanwege de wachtlijsten is het een probleem om thuiszorg te krijgen. Wie kan de casemanager noteren als contactpersoon? Tot Mauds verontwaardiging beslist Babs dat Juliette dat moet zijn. Het kwetst Maud zeer. Een afspraak met de mentor van Joost vergeet ze en op haar werk ontstaan er problemen. Koen trekt het nauwelijks meer dat Maud steeds bij haar moeder slaapt.

Juliette denkt een oplossing gevonden te hebben. Bij haar om de hoek is het Armandohuis, een verpleeghuis voor kunstenaars. Enthousiast volgt ze nauwkeurig alle procedures die nodig zijn om Babs daar in te schrijven. Maud weet intussen eindelijk thuiszorg te regelen, bij een andere zorgorganisatie weliswaar, dus komt er een nieuwe casemanager langs die alle vragen opnieuw stelt. Het is om gek van te worden. Helemaal als blijkt dat Babs in een zogenoemde zorgval terecht is gekomen en minder zorg kan inkopen.

Thuis

Aflevering 8: De casemanager dementie neemt afscheid. Door de zorgval is er geen geld meer voor haar advies. Babs kan maar twee dagen thuiszorg krijgen. Maud laat zich niet kisten, maar Koen ziet dat het te zwaar voor haar is. En niet alleen voor haar. Babs moet naar een verpleeghuis en hij gaat dat voor Maud regelen. Maud twijfelt, maar er zijn weinig andere opties.

Koen vindt een verpleeghuis in Anna Paulowna, daar is net een plek vrijgekomen. Als ze snel beslissen kan Babs daar wonen. Maud gaat met Juliette en Babs kijken. Babs vindt het verschrikkelijk en Maud eigenlijk ook. Het is bovendien een uur rijden, dus elke dag even langsgaan, zit er niet in. Maud stelt de beslissing uit en Koen is woedend! Wat wil Maud dan? Babs in huis nemen? Hij herhaalt wat hij eerder heeft gezegd: dan gaat hij weg! Maud gaat bij haar moeder eten. Babs is heel verdrietig, Maud mag niet weggaan. Maud heeft geen zin om weer op de bank te gaan slapen, dus neemt ze haar moeder mee naar huis en legt haar in het bed van Rosa. Koen is er toch niet. Maar dan komt Koen onverwacht naar huis.

Foto: © Mark de Blok / MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 augustus 2023 /