Achter de wolken op tv: cast met Chris Lomme en Jo De Meyere

Achter de wolken van Cecilia Verheyden is om 20.37 uur op VRT1 te kijken. In deze bijzondere film uit 2016 spelen Chris Lomme en Jo De Meyere de hoofdrol. Verder zijn er rollen voor Charlotte De Bruyne, Katelijne Verbeke en Lucas Van den Eynde. Dit was de eerste speelfilm van Cecilia Verheyden. Anno 2023 heeft ze echt aan heel veel gave projecten meegewerkt. Je leest meer over Achter de wolken, cast en natuurlijk over regisseuse Cecilia Verheyden en al haar projecten in dit artikel.

Dit artikel publiceerde ik op 26 juli 2020 voor het eerst op VlaamsKijken; ik heb ‘m eind juli 2023 volledig bijgewerkt, omdat Achter de wolken op 30 juli weer op tv te kijken is.

Film Achter de wolken

De film Achter de wolken* gaat over twee mensen die elkaar na meer dan veertig jaar weer tegenkomen. Ooit waren ze geliefden, maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Veertig jaar later zijn ze allebei weer single en zoeken ze elkaar terug op. Ze worden weer verliefd… Kan je weer aanknopen met het leven van veertig jaar eerder? het verhaal van een prachtige laatste liefde, die wordt beleefd met de intensiteit van een eerste. Deze film is gebaseerd op het theaterstuk van Michael De Cock; in het theater speelden Chris Lomme en Jo De Meyere ook de hoofdrollen.

Achter de wolken cast

De hoofdrollen in Achter de wolken worden gespeeld door Chris Lomme en Jo De Meyere. Voor deze film in de bioscoop kwam, schreef ik al: “In de trailer weet Chris Lomme mij al helemaal in het verhaal te slepen. Wat een geweldige actrice is dat toch. 77 jaar en nog steeds weet ze keer op keer te overtuigen.”

Chris Lomme

Chris Lomme* kruipt in Achter de wolken in de huid van Emma. Ze is weduwe van Frederik. Op de begrafenis van haar man ziet ze Gerard opduiken. Oude liefde, oude vriend én concurrent van haar man. Ze heeft het verschrikkelijk moeilijk als ze hem terugziet. Kan ze na al die tijd de draad weer opnemen? Ze wil niet toegeven maar bezwijkt. Na meer dan 40 jaar slaat de vlam opnieuw over.

Chris Lomme komt uit een artistiek nest: haar ouders speelden in het amateurtoneel. Haar moeder was bovendien coloratuur-sopraan. Op 15-jarige leeftijd ging Chris Lomme naar het conservatorium in Kortrijk, waar ze onder meer voordracht en muziek volgde. Op 16-jarige leeftijd debuteerde ze naast haar vader in Antigone. In 1956 trok ze naar het toen nog tweetalige Conservatorium in Brussel om “Voordracht Toneel” zowel in het Frans als in het Nederlands te studeren.

Chris Lomme brak in 1959 door met haar rol als Marieke in Schipper Naast Mathilde* (1955- 1963), waar ze haar latere echtgenoot wijlen Nand Buyl leerde kennen. In die rol werd ze vereeuwigd in het lied van De Kreuners*: Verliefd op Chris Lomme. Ze ontving in november 2009 de Prijs van Verdienste uit handen van de Vereniging van de Vlaamse filmpers en werd de laureate van de carrièreprijs 2010 van de Vlaamse Televisie Academie tijdens de Vlaamse Televisie Sterren-ceremonie van februari 2011.

De eerste serie waar ik Chris Lomme ‘bewust’ in zag, was voor mij Voor wat hoort wat* (schreef ik dit over). Recent zag je haar in de serie Glad IJs als de moeder van Romain. Daarnaast behoorde ze tot de cast van Undercover 2, waarin ze Yvette Berger speelde, de moeder van de broers Berger. Dit najaar is ze te zien in Exen (volg onze Instagram,  Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief om daar niets over te missen).

Jo De Meyere

Gerard wordt gespeeld door Jo De Meyere*. Hij studeerde samen met Emma en Frederik aan de universiteit. Hij was een goed student en ambieerde een doctoraat, maar moest het afleggen tegen Frederik, die briljanter was dan hij. In zijn studententijd had hij een relatie met Emma, maar ook haar verloor hij aan zijn grote concurrent. Het maakt hem bitter. Hij verdwijnt gedesillusioneerd uit hun leven en wordt schrijver. Hij kan dat verlies nooit écht helemaal verwerken, en is te trots om nog contact te zoeken. Gerard trouwt en krijgt kinderen. Het is geen slecht huwelijk maar de wonde van in zijn studententijd blijft aanwezig. Bij het overlijden van Frederik neemt hij opnieuw contact op met Emma.

Jo De Meyere volgde de toneelacademie in Gent. Hij debuteerde bij het Nederlands Toneel Gent in Wachten tot het Donker is van Knott. De Meyere is naast een zeer actief theateracteur, eveneens aanwezig in de rolverdeling van tientallen televisieseries en langspeelfilms. Voor zijn œuvre ontving hij op 2 maart 2013 tijdens het gala van de Vlaamse Televisie Sterren 2012 de Carrièreprijs. Hij ontving de prijs niet op het gala zelf dat werd opgenomen in Hasselt, maar op de bühne van de Schouwburg van Boom, alwaar hij net het toneelstuk Achter de Wolken had gespeeld samen met Chris Lomme. Zij had twee jaar eerder dezelfde carrièreprijs ontvangen en mocht hem nu het beeldje overhandigen.

Op televisie is Jo De Meyere zeer frequent te zien in series, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Op latere leeftijd speelde hij lange tijd de rol van rijkswachter John Nauwelaerts: eerst in de serie Heterdaad*, later in Flikken waar hij vanaf reeks 5 zijn intrede maakt als commissaris van het team. Je zag hem ook in het eerste seizoen van Salamander*. Weet je dat hij nog steeds in het theater te zien was? Zo stond hij op de planken in de spektakel musicals ’14-’18, 40-45* en Daens.

Katelijne Verbeke

Katelijne Verbeke* speelt de rol van Jacky, de dochter van Emma en Frederik. Een ondernemende dame die bezorgd is om haar moeder, na het overlijden van haar vader. Ze wil dat haar moeder zich als een waardige weduwe gedraagt, en geen nieuwe relatie aanknoopt. Zelf heeft ze niet veel geluk gehad in de liefde. Ze was ooit getrouwd en kreeg een dochter, Evelien, maar kwam na haar scheiding nooit meer aan een nieuwe standvastige relatie toe. Ze heeft een relatie met Werner, oud-werknemer van haar vader. Maar die wil zijn vrouw niet verlaten voor haar. Ze heeft niet zo’n al te beste relatie met haar moeder, en ziet hoe haar dochter en haar moeder beste maatjes zijn. Hoewel ze dat niet kan toegeven, stemt haar dat ontzettend triest.

Katelijne Verbeke studeerde Toneel en Woord aan de Muziekacademie van Gentbrugge. Ze volgde haar toneelopleiding van 1980 tot 1984 aan de Studio Herman Teirlinck. Vervolgens was zij vast verbonden aan het Nieuw Ensemble Raamteater en de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. In 1995 ontving Katelijne Verbeke een nominatie The d’Or voor haar rol in Agathá. Ze kreeg in 1997 een Gouden Kalf nominatie voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol, voor haar rol van Diana in Ramón Gielings’ film Ongenade. In 2005 werd ze wederom genomineerd voor de Theo d’Or, ditmaal voor de rol van Anna in Peter De Graefs’ productie …Iets over de Liefde.

Waar ik Katelijne Verbeke van ken? Nou, zou keek ik bijvoorbeeld altijd naar Witse* waarin zij Dokter Véronique Maes speelt. En in Bloedverwanten* was ze te zien als Elisabeth. Ze speelt ook in een serie die ik nog steeds wil zien: Het goddelijke monster*. Verder kun je haar kennen uit Cordon*, 13 Geboden en Eigen Kweek, De Dag – écht dan heb ik alleen nog maar de series genoemd die ik je absoluut kan raden. Daarnaast behoort ze tot de cast van Beau Séjour 2. Tevens zag je in de film The Best of Dorien B. En niet te vergeten: in het nieuwe seizoen van Loslopend wild en F*** you very, very much.

2023 is voor Katelijne Verbeke weer een productief jaar. Je zag haar al in Assisen, Onder Vuur, Zeevonk en dan gaan we haar ook nog eens zien in Frakke & Jempie, Alter Ego en vanaf 2024 dagelijks in de telenovelle Milo (met Camille Dhont).

Charlotte De Bruyne en Chris Lomme in de film Achter de wolken van Cecilia Verheyden

Charlotte De Bruyne

Charlotte De Bruyne* kruipt in de huid van de kleindochter en goede vriendin van Emma. De jonge Evelien en haar oma begrijpen elkaar erg goed. Ze steunen elkaar in hun liefdesproblemen. Evelien wil de juiste keuzes maken voor een gelukkig leven. Emma herkent zichzelf in haar kleindochter.

Charlotte De Bruyne begon in 2002 theaterateliers te volgen in jeugdtheater de Kopergietery in Gent. In 2008 begint ze haar theateropleiding aan het KASK in Gent. Sinds dat jaar speelt ze ook bij theatergezelschap Ontroerend Goed. In 2011 maakt ze, onder de vleugels van Ontroerend Goed, haar eerste eigen voorstelling XXXO, samen met collega Nathalie Verbeke. Ze wint hiermee in 2012 de Total Theatre Award voor beste jong werk op het internationaal theaterfestival in Edinburgh. In 2012 speelt ze één van de hoofdrollen in Little Black Spiders* van Patrice Toye en in 2014 speelde ze naast Jan Decleir en Jamie – Mister Grey – Dornan, de vrouwelijke hoofdrol in Flying Home* van Dominique Deruddere. In 2015 was Charlotte samen met Anemone Valcke te zien als jonge Nel in de één televisieserie Vriendinnen* van Cecilia Verheyden. Daarnaast kon je haar zien in de film Niet Schieten*.

Maar bij het grote publiek (ook in Nederland) is Charlotte De Bruyne natuurlijk bekend geworden met haar rol van Holly Ceusters in De Twaalf*. Deze reeks is niet alleen in België een succes; op Netflix gooit-ie ook hoge ogen. Recent zagen we haar daarnaast in Black-Out, Grond, Tori et Lokita en Het Smelt. Verder gaat ze de hoofdrol spelen in Juliet van Eyeworks Film & Drama; deze tv-serie zal te zien zijn bij VRT, RTL en ZDF.

Lucas Van den Eynde

Lucas Van den Eynde* speelt Werner; de vriend van Jacky. Eén probleem; hij wil zijn vrouw niet verlaten voor haar. Werner is een oud-werknemer van haar vader. Lucas Van den Eynde zag je in tal van series en films, zoals Groenten uit Balen. We kennen hem natuurlijk ook van Aspe, telenovelle Lisa en Glad Ijs. Hij sprak de Sabena documentaire in en gaat Scrooge spelen. We gaan hem ook zien in Alter Ego op Streamz.

Karel Vingerhoets

Karel Vingerhoets* speelt Frederik, de echtgenoot die van Emma die overlijdt. Hij was ooit de beste vriend van Gerard. Karel Vingerhoets speelde één van de hoofdrollen in Vossenstreken; de serie die Mathijs F Scheepers tipte in zijn interview.

Acteurs en actrices Achter de wolken

Charlotte Anne Bongaerts speelt de jonge Emma. Zij was bijvoorbeeld te zien in de Nederlandse serie Morten en recent als Helena in Mijn Slechtste Beste Vriendin. Ikram Aoulad zien we als verpleegster. Je kunt haar kennen als rechercheur uit Over Water, de remake van De Luizenmoeder, De Kraak en Arcadia. De jonge Frederik wordt gespeeld door Jonas De Vuyst, die te zien was als Peter in Sneekweek* en een aflevering meespeelde in Professor T.* De jonge Gerard wordt gespeeld door Andy van Kerschaver, die eerder kleine rolletjes had in De Ridder* en Als de dijken breken*.

Alles over regisseuse Cecilia Verheyden

Cecilia Verheyden is in 2007 afgestudeerd aan het HRITCS met de kortfilm Ou Quoi dat met Beste Fictie Debuut bekroond werd op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Gilles De Schryver* werd voor zijn hoofdrol in de film zowel in Brussel als in Potsdam onderscheiden. In haar tweede kortfilm Bluf speelden Marieke Dilles*, Sophie Decleir, Jeroen Perceval* en Kimke Desart. Ook leuk: ze maakte in 20017 het televisieprogramma Climbing Spielberg, waarin ze met twee vrienden op zoek gaat naar de legendarische filmregisseur Steven Spielberg* in de hoop hem een zelfgeschreven scenario te verkopen. Het programma werd later omgevormd tot een documentaire, en werd als zodanig geselecteerd voor het IDFA en Docville.

Cecilia Verheyden was tot eind 2010 het meest actief als assistent-regisseur voor figuratie. In die functie kreeg ze films als Adem, Dossier K., Smoorverliefd, Christmas in Paris en Zot van A. onder haar hoede. Ook programma’s als Vermist, Code 37 en Oud België mochten op haar medewerking rekenen. In 2010 realiseerde ze het programma Sunjata voor Ketnet, in 2011 2 Hollywood voor JIM. Haar derde kortfilm, Robyn O., werd voltooid in 2012. In datzelfde jaar nam ze ook de regie in handen van enkele episodes van het vierde seizoen van Vermist en van het tweede seizoen van Wat Als ?. Daarnaast regisseerde ze ook twee episodes voor het vijfde, het zesde en zevende seizoen van Vermist*.

Op het moment dat ik de serie Vriendinnen* zag, wist ik nog niet dat de Cecilia Verheyden de regie had gedaan. Maar wat vond ik dat een mooie reeks met onder andere Veerle Dobbelaere, Veerle Eyckermans, Charlotte De Bruyne en Anemone Valcke. Als je hem nog niet gezien hebt, moet je dat absoluut doen. Het is een prachtig tijdsdocument geworden. Daarna volgden Wtfock en niet te vergeten de geweldige reeks Zie Mij Graag. En wist je dat Cecilia Verheyden ook de regisseuse is van Undercover 2, de Ferry-film en de Netflix-hit serie Rough Diamonds? Momenteel werkt ze aan de nieuwe film Skiff.

Achter de wolken kijken (o.a op Netflix)

Achter de wolken wordt uitgezonden op Eén en is vermoedelijk daarna ook op VRT MAX te kijken. Daarnaast staat Achter de wolken ook op Netflix. Je kunt ‘m verder huren of kopen via Prime Video of natuurlijk gewoon op dvd aanschaffen.

Achter de wolken trailer

Foto’s: persdossier Achter de wolken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 juli 2023 /