Groenten uit Balen: vanavond op tv

De film Groenten uit Balen is vanavond om 20.49 uur te zien op Eén. Met rollen voor onder andere Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels, Michel Van Dousselaere, Bart Hollanders, Tom Dewispelaere, Lucas Van den Eynde en Clara Cleymans. De film van Frank Van Mechelen duurt 1 uur en 43 minuten en is gebaseerd op het toneelstuk van Walter van den Broeck. Lees verder om er meer over te ontdekken.

Verhaal: Groenten uit Balen

De film Groenten uit Balen speelt zich af in 1971. In het arbeidersgezin van Jan (Stany Crets) en Clara Debruycker (Tiny Bertels) gaat het leven zijn gewone gang, tot een wilde staking uitbreekt in de fabriek waar Jan werkt. Jan moet noodgedwongen aan de staking deelnemen en het gezin komt in financiële moeilijkheden.

Gelukkig zijn er nog het pensioen van de inwonende, op alles en iedereen kankerende ‘bompa’ (Michel Van Dousselaere)  en het loon van dochter Germaine (Evelien Bosmans) die in de GB van Mol werkt. Maar dan raakt Germaine in verwachting van Luc  (Bart Hollanders), een universiteitsstudent die de stakingsbeweging is komen steunen. Wanneer na negen weken de staking eindelijk afloopt, zal het leven van de Debruyckers nooit meer hetzelfde zijn.

Cast Groenten uit Balen

De cast kent heel wat bekende namen van Vlaamse acteurs en actrices. En dat zijn absoluut niet de minste. Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels, Michel Van Dousselaere, Clara Cleymans, Maarten Ketels, Lucas Van den Eynde, Herwig Ilegems, Koen De Bouw, Veerle Dobbelaere, Bart Hollanders, Mathijs F Scheepers, Axel Daeseleire, Luc Nuyens, Tom Dewispelaere, Warre Borgmans, Ben Segers, Rik Verheye en Natalia Druyts spelen allemaal mee in Groenten uit Balen. Waar je deze acteurs en actrices van kunt kennen en wie ze spelen, lees je hieronder.

Evelien Bosmans

Evelien Bosmans heeft voor de rol van Germaine Debruycker in 2012 de Ensor gekregen voor Beste actrice. Ze zet deze rol overtuigd neer. Je kunt Evelien Bosmans verder kennen van Chaussée D’amour, Tom & Harry en Amateurs. Stuk voor stuk series die je gezien moet hebben.  Ik vind het persoonlijk jammer, dat we de vriendin van Jonas van Geel zo weinig op de planken zien. Daar komt gelukkig verandering in. Evelien Bosmans speelt namelijk Flo in F*** you very, very much samen met Frances Lefebure (onder andere Studio Tarara, Gina & Chantal en Een Goed Jaar) en Daphne Wellens (die je kent uit Keizersvrouwen).

Stany Crets & Tiny Bertels

De ouders van Germaine Debruycker, Jan en Clara, worden gespeeld door Stany Crets en Tiny Bertels. Stany Crets zagen we recent nog op tv in de film Sprakeloos. De Netflix kijkers kunnen Tiny Bertels kennen uit het tweede seizoen van Over Water, waarin ze te zien is als therapeute. Of uit het geweldige Beau Séjour. Wist je dat ze ook in de Nederlands-Vlaamse tv-serie Grenslanders meespeelt? Maar mijn favoriet met Tiny Bertels blijft absoluut Chaussée D’amour. Daarnaast zal ze te zien zijn in de nieuwe serie De Ontvoering van Phil Frisco. Voor Groenten uit Balen kreeg Tiny Bertels de Ensor voor Beste actrice in een bijrol.

Bart Hollanders en zijn Callboys

Bart Hollanders speelt de rol van Luc; de vriend van Germaine. Daarnaast hebben ook Rik Verheye, Stef Aerts en Matteo Simoni een (bij)rol. Dat betekent dat het Callboys-kwartet dus compleet is. Voor de Nederlandse lezers die de tv-serie Callboys nog niet gezien hebben. Dat is iets heel anders dan Groenten uit Balen, maar absoluut een aanrader. Deze vermakelijke tv-serie is compleet op Videoland te zien. Daarnaast Stef Aerts en Matteo Simoni spelen natuurlijk beide ook een hoofdrol in de Netflix-serie De Bende van Jan de Lichte, waarin Rik Verheye en Bart Hollanders beide ook een bijzondere rol hebben. Daarnaast ken je Bart Hollanders natuurlijk ook uit Professor T. Hij werkt momenteel aan de film Dealer, waar ik ook erg nieuwsgierig naar ben.

Lucas Van den Eynde

Ook Lucas Van den Eynde zet in de Groenten uit Balen weer een mooie rol neer. Hij speelt stakingsleider Piet Poppeliers en heeft met deze rol de Ensor voor Beste acteur in een bijrol gekregen. De vaste lezers van mijn blog weten dat ik Lucas Van den Eynde een erg goede acteur vind. Ik heb recent dan ook van hem genoten in GR5 en ben – zoals je hierboven kon lezen – zo benieuwd naar De Ontvoering van Phil Frisco, waarin hij de hoofdrol speelt. Waar je hem verder van kunt kennen? Uit The Team 2, Spitsbroers, De Ridder en natuurlijk als Guido Versavel uit Aspe (dat blijft mijn favoriet, maar ik heb dan ook alle boeken over Pieter van In van Aspe gelezen).

Verder bestaat de cast van Groenten uit Balen uit:

Michel Van Dousselaere

Michel Van Dousselaere, zeer ervaren acteur die we bijvoorbeeld kennen als commissaris Roger De Kee in Aspe. Helaas heeft hij een hersenaandoening, waardoor hij zijn spraakvermogen verliest. Hierover is de expositie en het boek Onuitgesproken gemaakt. In Groenten uit Balen speelt Michel Van Dousselaere de opa.

Clara Cleymans

Clara Cleymans heeft jarenlang de hoofdrol van Helena De Ridder gespeeld in De Ridder. Ik genoot zelf altijd enorm van haar in Tegen de sterren op, waarin ze samen met haar collega’s allerlei bekende Vlamingen en zelfs wereldsterren imiteert. Maar je kunt haar ook kennen uit Dit zijn wij. Of al van wat jaartjes geleden: Quiz Me Quick of Code 37. In Groenten uit Balen speelt Clara Cleymans Alice.

Maarten Ketels

Maarten Ketels kun je kennen uit de Vlaamse remake van De Luizenmoeder, waarin hij rol van conciërge voor zijn rekening nam. Hij speelde ook in De Rodenburgs en zal te zien zijn in de nieuwe serie Een Goed Jaar. Maarten Ketels speelt in Groenten uit Balen de rol van Leo.

Herwig Ilegems

Herwig Ilegems kon je recent zien als de mysterieuze Dennis Degeyn in Grenslanders. En ook zijn rol in Professor T. als Paul Rabet vond ik fantastisch. Andere aanraders met hem zijn Clinch en Duts. Herwig Ilegems speelt in Groenten uit Balen de rol van Rik.

Koen De Bouw

Koen De Bouw heeft voor liefhebbers van Vlaamse films en tv-series volgens mij geen verdere uitleg nodig. Geweldig hoe hij steeds weer in de huid van een nieuw personage kruipt. Mijn favorieten? De trilogie van Vincke & Verstuyft absoluut! Maar vergeet ook niet de films Torpedo en Bastaard. Series als Grenslanders en Professor T. heb ik hierboven ook al getipt, maar ook Vermist (waarin hij Walter Sibelius speelt) en Salamander zijn natuurlijk echte aanraders. Ook Koen De Bouw zal te zien zijn in De ontvoering van Phil Frisco. Koen De Bouw speelt in Groenten uit Balen de vader van Luc (Bart Hollanders).

Veerle Dobbelaere

Veerle Dobbelaere vind ik persoonlijk een erg goede actrice. De kortfilm Klem is bijvoorbeeld ontzettend indrukwekkend. Maar ik heb ook van haar genoten in De Collega’s 2.0 en in Vriendinnen. In De Groenten uit Balen speelt ze de moeder van Luc. Wist je trouwens dat deze actrice tegenwoordig ook schrijfster is? In Ademruimte schrijft ze hoe anders ademen je leven kan verbeteren.

Mathijs F Scheepers

Mathijs F Scheepers kruipt in Groenten uit Balen in de huid van Jef Sleeckx. Wist je dat deze acteur zijn favoriete films en tv-series met ons heeft gedeeld? Lees ons interview met Mathijs F Scheepers hier. Dan ontdek je meteen waar hij mee bezig is. Ik kijk bijvoorbeeld heel erg uit naar de nieuwe tv-serie Black Out en De slag om de Schelde.

Axel Daeseleire

Axel Daeseleire speelt Marcel. Bij de trouwe volgers heeft Axel Daeseleire natuurlijk ook geen introductie nodig. Hij heeft prachtige rollen gespeeld, waarover we al vaak schreven. Maar de afgelopen tijd liet hij ons schrikken: het coronavirus trof hem hard. Hij heeft zelfs ruim een week in coma gelegen. Op dit moment kun je hem op de Nederlandse tv zien samen met Sergio Herman in Axel & Sergio: Van de Kaart.

Luc Nuyens

Luc Nuyens speelt de rol van Frans in Groenten uit Balen. Wist je dat hij in Over Water te zien is als notaris Robert? Verder speelt hij in De Luizenmoeder en zag je hem in het tweede seizoen van Salamander.

Tom Dewispelaere

Tom Dewispelaere is op dit moment dé man op Netflix. Hij speelt namelijk de hoofdrol in Over Water. Videoland-kijkers kunnen hem dan weer kennen als Lex Faes uit Cordon (wie had tijdens het kijken van die serie kunnen bedenken dat we zelf ooit ook eens in een lockdown terecht zouden komen?). En hij speelt ook een mooie rol in het eerste seizoen van Callboys. In Groenten uit Balen speelt Tom Dewispelaere de rol van Kris.

Warre Borgmans

Warre Borgmans kun je bijvoorbeeld kennen uit Creme de la Creme, Zone Stad, Katarakt, Het Eiland en Team Spirit. Hij speelt in de Groenten uit Balen de bankdirecteur.

Ben Segers

Ben Segers kruipt in de huid van Lode. Ook Ben Segers heeft ondertussen een indrukwekkend cv opgebouwd, maar als ik een aantal kijktips moet geven, dan staat De zonen van Van As absoluut op 1. Op de voet gevolgd door Safety First. Al zijn #hetisingewikkeld en Achwch_ natuurlijk ook uniek in hun soort.

Kijktip!

Zelf heb ik deze film een aantal jaar geleden al gezien. Heb je nog geen plannen, dan zou ik ‘m absoluut (terug)kijken. Een indrukwekkend verhaal, dat overtuigend wordt neergezet door de cast met tal van bekende Vlaamse acteurs en actrices. Kijken dus!

Trailer Groenten uit Balen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 juli 2020 /