Zeevonk: cast, verhaal en meer over film van Domien Huyghe

De Vlaamse film Zeevonk is nu in Vlaanderen in de bioscoop te kijken. Het is het debuut van regisseur Domien Huyghe. Zijn zus Wendy Huyghe schreef het scenario voor deze film, die inmiddels al werd bekroond met een ECFA Award op het BUFF Malmö Filmfestival, het belangrijkste kinder- en jeugdfilmfestival in Scandinavië. Ontdek hier alles over Zeevonk, cast en het verhaal van de debuutfilm van Domien Huyghe. 

Levensverhaal Domien en Wendy Huyghe

Zeevonk ging in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn in aanwezigheid van de cast met onder andere Hilde De Baerdemaeker, Saar Rogiers en Dunia Elwaleed. De internationale pers onthaalde de film warm. Zeevonk is geïnspireerd op het levensverhaal van regisseur Domien en zijn zus Wendy Huyghe, die het scenario (en boek*) schreef. De Vlaamse film gaat over een meisje op zoek naar antwoorden over haar vader, een visser die sterft op zee. De vader van Domien en Wendy Hughe overleed twintig jaar geleden. 

Zeevonk

Zeevonk gaat over het leven van Lena, een getalenteerde zeilster en skatester, dat op zijn kop wordt gezet wanneer haar vader samen met twee andere vissers sterft op zee. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat haar vader het ongeluk heeft veroorzaakt. Lena is echter overtuigd dat dit het werk is van een mysterieus zeewezen. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest en de onschuld van haar vader te bewijzen. 

Zeevonk cast

De hoofdrollen in Zeevonk worden vertolkt door Valentijn Dhaenens* en Hilde De Baerdemaeker*, naast nieuwkomer Saar Rogiers. Maar we zien nog meer bekende namen in de Zeevonk cast. Andere belangrijke rollen zijn er namelijk voor Zouzou Ben Chikha, Lynn Van Royen, Sebastien Dewaele, Sverre Rous en Dunia Elwaleed.

Acteurs en actrices uit Zeevonk

Nieuwsgierig naar waar je de Zeevonk cast van kent? We zetten het op een rijtje. 

  • Valentijn Dhaenens zag je bijvoorbeeld in Gina en Chantal, maar ook in Girl en in het Nederlandse Onze Straat. We gaan hem daarnaast zien in de film Zomervacht, naar het boek van Jaap Robben.
  • Hilde De Baerdemaeker zag je de afgelopen jaren dagelijks op tv in Lisa (als moeder Suzanne). Verder zaken we haar onder andere in De Kraak en Mijn vader is een saucisse. Maar je kent haar bijvoorbeeld ook van 13 Geboden, Coppers en Aspe. En laten we LouisLouise natuurlijk niet vergeten.
  • Saar Rogiers uit Brugge debuteert als Lena in de film Zeevonk. Ze leerde voor deze film skaten, zeilen én duiken.
  • Zouzou Ben Chikha zag je als Malik in de Nederlandse serie Bestseller Boy. Recent was deze acteur in Vlaanderen te zien in series als AssisenChantal en Roomies. Zouzou Ben Chikha ken je verder van De twaalfBevergem*, De Dag en Grond. Hij is niet alleen acteur, maar ook muzikant en theatermaker.
  • Lynn Van Royen is op dit moment te zien in Arcadia. Deze actrice ken je bijvoorbeeld uit Beau Séjour, Tabula rasa en The team. Ze speelde ook belangrijke rollen in de reeksen De dag, De twaalf, Spitsbroers en Luizenmoeder. Maar je zag haar bijvoorbeeld ook in Onder Vuur.
  • Sebastien Dewaele zal binnenkort te zien zijn in de serie Rough Diamonds. Recent zag je hem ook in Onder Vuur, maar denk ook aan Undercover 2, Grenslanders en niet te vergeten Eigen Kweek. Daarnaast ben ik er erg benieuwd naar Styx, waarin Sebastien Dewaele de hoofdrol speelt. Wil je op de hoogte blijven over Rough Diamonds en Styx blijf ons dan volgen via  Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
  • Sverre Rous speelt in Zeevonk zijn tweede rol. Hij debuteerde heel sterk in de hoofdrol in de film Dealer (naast Ben Segers).
  • Dunia Elwaleed uit Oostende debuteert net als Saar Rogiers in de cast van Zeevonk.

Zeevonk kijken

Paradiso Filmed Entertainment brengt de film in de Belgische bioscoop. Daar is hij sinds 29 maart te zien. Zeevonk wordt in Nederland op 9 augustus verwacht.

Domien Huyghe

Regisseur Domien Huyghe draaide zijn debuutfilm vorig jaar in Oostende naar een scenario van zijn zus Wendy Huyghe*. “Ik wilde een verhaal maken dat de kijker serieus neemt, maar hem tegelijkertijd meeneemt in een verhaal vol magie, spanning, humor en vriendschap. Omdat je afscheid neemt, wil dat nog niet zeggen dat je geen plezier kan beleven tijdens het proces.” 

Makers

Domien Huyghe is dus de regisseur. Wendy Huyghe de scenarist (je kunt haar nog kennen als presentatrice van TMF en het VTM-programma Alles Moet Weg met Koen Wauters). Coscenarist is Jean-Claude van Rijckeghem*, die je ook kent van onder andere Mijn vader is een saucisse, The Best of Dorien B en wat langer geleden Aanrijding in Moscou, maar ook series als Een goed jaar en Amigo’s. De productie van Zeevonk is van Dries Phlypo en Stephen Vandingenen voor A Private View in coproductie met het Nederlandse Viking Film. De productie kreeg steun van Eurimages, het Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, de Stad Oostende, de Belgische Tax Shelter, Casa Kafka Pictures empowered by Belfius en Eén en kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. 

ECFA Award

Zeevonk ging in februari in wereldpremière als openingsfilm van het Generation Kplus-programma van de Berlinale, een competitieve sectie voor films over de leefwereld van kinderen en jongeren, en kreeg er een Speciale Vermelding van de Kinderjury. Daar komt nu de ECFA Award bij, die wordt uitgereikt door de European Children’s Film Association, een organisatie die sinds 1988 kwaliteitsfilms voor jong publiek in de schijnwerpers plaatst. De jury voor de ECFA Award van dit jaar bestond uit Tanja Tlatlik, Alfred Sesma en Gert Hermans.

Domien Huyghe over ECFA Award

Domien Huyghe vertelt over de ECFA Award: “Toen ik in Malmö in de zaal zat tussen honderden bezoekers, gebeurde er al iets magisch. Ineens was iedereen daar aan het roepen en hardop aan het supporteren voor Lena, ons personage. Na de beloning van het publiek kwam dan ook nog eens die Europese ECFA Award. Ik ben dolgelukkig en helemaal klaar voor de release in België.” Eerder maakte Domien Huyghe de kortfilms Maverick en Dissonant.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 maart 2023 /