Schrijver Pieter Aspe overleden | alles over tv-serie Aspe

Schrijver Pieter Aspe is op 68-jarige leeftijd overleden, zo meldt de Gazet van Antwerpen zojuist. Hij is dé schrijver van de succesvolle serie Aspe, rondom commissaris Van In (die werd gespeeld door Herbert Flack).

Pieter Aspe

Pieter Aspe – die eigenlijk Pierre Aspeslag heet – heeft een vijftigtal boeken op zijn naam staan. Hij debuteerde met Het vierkant van de wraak, die in 1995 uitkwam. Heel wat boeken schreef hij in de Aspe-serie, om recent te starten met een nieuwe serie over Van In. De Van In-reeks vond ik persoonlijk – en ik ben een liefhebber van zijn werk – nog spannender. Hoeveel werk er nog van de schrijver op de plank ligt, weet ik niet. In GVA lees ik dat zijn uitgeverij Aspe NV morgen officieel communiceert over zijn overlijden.

Aspe

Ik denk dat de serie Aspe één van de eerste Vlaamse tv-series was, die ik in Nederland op tv zag (bij RTL destijds). Herbert Flack, Lucas Van den Eynde en Francesca Vanthielen speelden de hoofdrollen. Maar dat waren niet de enige bekende Vlaamse acteurs en actrices die een grote rol in deze serie hadden. We zetten het voor je op een rijtje.

 • Herbert Flack speelde tien seizoenen lang hoofdinspecteur Pieter Van In. Je zag hem recent als Maenhout in telenovelle Lisa en vanaf binnenkort kunnen we ‘m als Leon De Bodt in Familie zien! Je zag ‘m daarnaast recent nog in de Vlaamse film Cruise Control.
 • Lucas Van den Eynde leerde ik kennen als inspecteur Guido Versavel. Maar inmiddels zag ik hem ook in GR5, Black-out en als één van de hoofdpersonen uit Lisa. Hij trof Herbert Flack niet alleen op de set van Aspe en Lisa, maar ook bij de film Cruise Control. Verder ben ik erg benieuwd naar Glad ijs (over de ontvoering van Phil Frisco) die deze zomer bij Streamz te zien zal zijn.
 • Fracesca Vanthielen speelde jarenlang onderzoeksrechter Hannelore Martens. Zij was tevens de vrouw van Pieter Van In. Eerder was deze actrice al te zien in Wittekerke seizoen 11 als Phaedra.
 • Michel Van Dousselaere ken je als commissaris Roger De Kee. Een zeer ervaren acteur, die helaas niet meer werkzaam is. Hij heeft een hersenaandoening, waardoor hij zijn spraakvermogen verliest. Hierover is de expositie en het boek Onuitgesproken gemaakt.
 • Maaike Cafmeyer speelde de rol van inspecteur Carine Neels. Aspe zorgde – naast Het geslacht De Pauw – voor de doorbraak van deze actrice in Vlaanderen. Inmiddels kunnen we echt niet meer om Maaike Cafmeyer heen. Wat heeft ze prachtige rollen op haar naam. Denk bijvoorbeeld aan Frie Palmers in De Twaalf. Recent zagen we haar nog in Mijn Slechtste Beste Vriendin, waar nu seizoen 2 van volgt, en niet te vergeten als Belinda in De zonen van Van As. En wist je dat ze een serie krijgt rondom haar karakter uit Eigen Kweek Chantal? Nee, om Maaike Cafmeyer kun je echt niet heen.
 • Mathias Coppens zag je dan weer als inspecteur Mitch Dedecker. Met acteren is de presentator van Code van Coppens inmiddels gestopt. We hadden het er nog kort over in het KijkVlaams-interview met Mathias Coppens.
 • Adriaan Van den Hoof heeft in Aspe de rol van inspecteur Tom Smeekens gespeeld. Tegenwoordig is hij vooral actief als presentator. Je zag hem een paar weken geleden nog in Later Als Ik Groot Ben, waarin Adriaan Van den Hoof over zijn schooltijd vertelde.
 • Hilde De Baerdemaeker zag je in Aspe als inspecteur Jelle Cockx. Ook deze actrice heeft natuurlijk al tal van rollen op haar naam staan. Op dit moment speelt ze de moeder van Lisa, in de gelijknamige telenovelle. Hier schreef ik uitvoerig over de cast van Lisa én dus ook waar je Hilde De Baerdemaeker allemaal van kent.
 • Koen Van Impe speelde verschillende jaren inspecteur Ivo Verbruggen. Je kent hem uit tal van Vlaamse series en films, waaronder Salamander.
 • Ludo Hoogmartens kroop in de huid van inspecteur Robert De Maegd. Je zag deze acteur recent nog als Jos Broeckx in De zonen van Van As. Daarnaast valt hij op in De bende van Jan de Lichte. Maar deze acteur heeft nog veel meer gave rollen op zijn naam.
 • Erik De Backer ken je als inspecteur André Bruynooghe. Dit was de enige grote rol die hij speelde.
 • Louis Talpe was in het laatste seizoen kort te zien als inspecteur Eric Vranckx. Recent zag je hem op tv in Beau Séjour 2 én hij speelt één van de hoofdrollen in de nieuwe serie Onder Vuur.
 • Axel Daeseleire zag je in datzelfde seizoen twee afleveringen als inspecteur Dirk Vereecke. Op dit moment is hij bij VTM te zien met De Ergenaam.
 • Marc Lauwrys speelde in dat seizoen dan weer inspecteur Rudy Snels. Deze acteur is binnenkort ook te zien in Glas ijs. Maar je kent hem bijvoorbeeld ook uit die andere geweldige politieserie Code 37.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

1 mei 2021 /