Gentbrugge van Joris Hessels op Eén

Gentbrugge van Joris Hessels werd begin 2020 uitgezonden op Canvas. Nu zendt Eén de reeks vanaf 23 juli iedere donderdag uit. In dit programma zie je hoe Joris Hessels – die je kunt kennen van Radio Gaga, De Weekenden en het nieuwe tv-serie Albatros – probeert te integreren in zijn nieuwe woonplaats Gentbrugge.

Gentbrugge

Begin juli 2019 verhuisde Joris Hessels met zijn nieuw samengesteld gezin naar Gentbrugge, een deelgemeente van Gent, begrensd door de Schelde en het viaduct van de E17. Er rijden treinen en trams, er zijn stadsparken en volkstuintjes, en je vindt er een mix van rijhuizen, koterijen, fermettes, Vlaamse villa’s en kleine kastelen.

Persoonlijke expeditie

Canvas omschrijft Gentbrugge als “de persoonlijke expeditie van Joris Hessels naar de eigen, nabijgelegen ‘nieuwe wereld’. Het is escapisme op microschaal, waarbij Joris Hessels op een verbindende manier een beeld van Vlaanderen schetst, maar dan in het klein.”

Ontdekkingstocht

De voorbije zes maanden ging Joris Hessels in Gentbrugge op ontdekkingstocht. Hij bracht de kinderen naar school, deed  boodschappen, speelde petanque, wandelde in het park of rustte uit op een bankje bij de Schelde. En ondertussen ontmoette hij zijn dorpsgenoten. Hij luisterde naar hen, probeerde hen te leren kennen en vergezelde hen tijdens een stukje van hun dagelijkse leven. Om hen vervolgens opnieuw en opnieuw tegen te komen.

Sociale weefsel

Vaak gebeurde dat te voet, maar meestal met de fiets, de ideale manier om mensen te ontmoeten. Of zittend op een bankje in het midden van een dorpsplein, om het verhaal van de afgelopen maanden uitgebreid te vertellen aan de toevallige passanten. Zo kreeg hij voeling met het sociale weefsel in zijn dorp, dat hij met veel enthousiasme omhelst.

Muziek Dominique Pauwels

Dominique Pauwels componeerde muziek op maat van de verschillende episodes van Gentbrugge. De terugkerende en variërende thema’s in zijn muziek weerspiegelen het dagelijkse routineuze, maar tegelijkertijd ook het speelse en herkenbare van het dorpsleven. Dominique Pauwels schreef in het verleden ook muziek voor fictiereeksen als De Parelvissers, Het Eiland en De Ronde, en voor tv-programma’s als Man Bijt Hond, De Pappenheimers, De Slimste Mens en De Mol.   

Vijf afleveringen Gentbrugge

De tv-reeks bestaat uit vijf afleveringen. In elke aflevering maken Joris Hessels en de de kijkers kennis met een vijftal (nieuwe) dorpsgenoten. Gentbrugge is een programma van De chinezen voor Canvas.

Vanaf vanavond (23 juli) is Gentbrugge om 21.25 uur te zien op Eén.

Gentbrugge: aflevering 1

Giesela is de buurvrouw van Joris; zij houdt nauwgezet in ‘t oog wat er in hun straat gebeurt.

Bernard heeft een vreemde duojob, hij combineert zijn bakkerij met  een brocanterie, op dezelfde vierkante meter. 

‘Ja’, ‘Nee’, en ‘Amai’ zijn de weinige woorden waarmee de goedlachse Laurent zich kan uitdrukken sinds hij enkele jaren geleden een beroerte kreeg.

Nancy runt een huishouden van zeven kinderen, bovendien is zij ook nog  eens vroedvrouw.

Ronald, steevast met rode voorschort, is op en top Gentbruggenaar: hij kent iedereen, en iedereen kent hem.

En Edna is net als Joris een nieuwkomer: zij is een vluchtelinge uit Liberia, sinds korte tijd woont ze met naar man en zoontje in Gentbrugge.

Gentbrugge: aflevering 2

Net nu Joris in Gentbrugge is komen wonen, ontmoet hij Michel die er binnenkort wegtrekt; alles staat in dozen, ook zijn 77 handdoeken en bijpassende washandjes.

Walter bouwde in zijn achtertuin een gigantische oefenzaal voor Oosterse vechtkunsten, op de gevel hangt een foto van zijn bekendste leerling: Lou Reed.

Jeroen combineert zijn passie met z’n beroep: straathoekwerk en fotografie.

Ellen woont in één van de bijzonderste panden in Gentbrugge: vroeger een villa, vandaag verbouwd tot paradijs met zwemvijver en feestzaal.

Simonne en Yvonne zijn een tweeling van bijna 90 jaar; ze spenderen hun dagen bij elkaar, maar Simonne verdwijnt af en toe om bij de nabijgelegen voetbalclub de truitjes van 14 ploegen te wassen.

Gentbrugge: aflevering 3

Joris ontmoet Willy in de oude lokettenzaal onder het station – het best bewaarde geheim van Gentbrugge.

Medard stond ooit in de krant als ‘mister proper’. Hij raapte jarenlang in zijn straat al het zwerfvuil op.

Joris uit de Harmoniestraat blijkt niet alleen dezelfde voornaam te dragen als Joris, ze zijn ook even oud én delen een passie in radio maken.

Het leven van Lieselotte liep anders dan oorspronkelijk gedacht. Toch woont ze nu samen met haar jeugdliefde Sam in hun eigen verbouwde huis.

Gentbrugge: aflevering 4

Joris gaat langs bij naamgenoot Joris, die erin slaagt om alleen te wonen ondanks zijn verzameldrang.

Krista gooide haar leven om, nadat een vleesetende bacterie haar bijna fataal werd.

Joris gaat samen met Ahmet naar het drukbezochte vrijdaggebed. Wat een contrast met de kerk op het plein waar Joris woont. Die oogt vaak leeg. Tenzij op Allerheiligen, natuurlijk, op die dag komt Joris verschillende oude bekenden tegen op het kerkhof. Joris – (c) De chinezenJoris en Krista – De chinezenJoris en Ahmet – De chinezenJoris en Michel – De chinezen

Gentbrugge: aflevering 1

Tot een paar jaar geleden had Gentbrugge het eigenwijze maar gezellige café Bombardon. Stijn, de vorige eigenaar, moest het café helaas sluiten.

Om de twee weken zetten de begeleiders van Dirk hem af bij zijn vader André. Joris schuift mee aan tafel voor salade en kroketten.

Pierke was als kind al gefascineerd door mechaniek. Nu heeft hij zijn eigen garage: Pierre Total.

Patrick woont midden in een natuurgebied in één van de laatste niet-onteigende boerderijen. Hij laat zich liever omringen door dieren dan door mensen.

FOTO: VRT / Joris en Bernard – (c) De chinezen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 juli 2020 /