#KijkVlaams met Mathijs F Scheepers

Mathijs F Scheepers zit niet stil tijdens de lockdown. Samen met Korneel Hamers heeft hij de succesvolle Whatsapp-voorstelling Emmi & Leo gemaakt. Een creatief idee dat laat zien dat het hele coronagedoe ook kansen biedt. In deze editie van #KijkVlaams informeer ik dan ook naar hoe dit idee tot stand is gekomen én natuurlijk deelt Mathijs F Scheepers ook zijn tips. Er blijft ‘vanuit ons kot’ namelijk genoeg moois te bekijken.

Waarom Emmi & Leo?

“De voormalige Britse premier Winston Churchill zei ooit ‘Never let a good crisis go to waste’. Dat dacht ik ook toen we door corona in een enorm gat vielen. Daarbij dacht ik eigenlijk heel snel aan een boek dat ik hier al vijftien jaar heb liggen: Emmi & Leo van Daniel Glattauer. Je volgt hierin het e-mailverkeer tussen de personages. Het verhaal is heel goed geschreven. Ik had eigenlijk het idee om er ooit iets mee te doen in het theater. Maar nu we de planken niet op kunnen, moest er een ander format worden bedacht.”

Hoe is het idee voor een Whatsapp-voorstelling ontstaan?

Mathijs F. Scheepers vertelt over whatsapp-voorstelling SKaGeN en deelt zijn tv- en film tips
Foto: eyesoflida

“Ik dacht ‘waar zijn mensen nu dag en nacht mee bezig’? Dan kom je toch uit bij Whatsapp. Heel veel mensen zijn – net als ik – voyeuristisch ingesteld, dus hoe leuk zou het zijn als je de berichten van Emmi en Leo via Whatsapp kon volgen? Samen met Korneel en mijn vrouw – die illustratrice is en visuals maakt – ben ik vervolgens aan de slag gegaan. We zijn bij ons theatergezelschap SKaGeN al erg technologisch ingesteld, dus we zijn ook nu zelf gestart met het bouwen van een prototype. Toen dat stond, hebben we de hulp in geschakeld van het Nederlandse bedrijf OWOW. Wat een topmensen! Zo hebben we het met zijn allen uit de grond gestampt.”

Welk corona-format is jou zelf opgevallen?

“Eigenlijk verbaas ik me over het feit dat er niet meer wordt ontwikkeld op dit moment. We hebben zoveel slimme, creatieve mensen in Vlaanderen. De Container Cup vind ik wel goed out of the box gedacht. Daarnaast ben ik benieuwd hoe naar het de makers van Thuis vergaat. Zij zijn tenslotte weer begonnen met de opnames.

Wat ik ook weer voorbij zag komen is de sketch Social Distancing Bar Fight met Hale & Pace.”

Kijk jij zelf in deze tijd ook meer tv?

“Als je twee kinderen hebt – van één en vier – dan kom je echt niet aan streamen toe. Wat ik de afgelopen tijd wel heb gezien is Fleabag van Phoebe Waller-Bridge op Amazon Prime Video. Deze serie heeft al ontzettend veel Awards gewonnen en is echt ongelooflijk goed. Ik vind ‘m ook erg verfrissend. Phoebe Waller-Bridge heeft de serie volledig zelf bedacht, geschreven en speelt ook nog een de hoofdrol. Het is echt helemaal haar ding. Daar ben ik gezond jaloers op.”

Is er ook een Vlaamse serie die zoveel indruk op jou gemaakt heeft?

De Dag vind ik het beste wat er gemaakt is de afgelopen tijd. De makers hebben geluk gehad dat zo zolang aan hun scenario hebben mogen werken. Dat zou bij alle projecten mogelijk moeten zijn. Een goed scenario is namelijk de basis van alles. Daarnaast hebben ze deze reeks gemaakt met hele goede regisseurs, cameramensen en acteurs – dat valt echt allemaal prachtig samen.”

En als je een reeks moet tippen waar jezelf in meespeelt?

“Dan is dat Vossenstreken waarin de belangrijkste rollen allemaal worden gespeeld door oudere acteurs. Geweldig! Ik snap die obsessie met jonge mensen ook niet. Karel Vingerhoets, Vic De Wachter en Jappe Claes doen dat samen met Barbara Sarafian echt geweldig.  Ik vind het ook een super goede serie; echt spijtig dat daar niet meerdere seizoenen van zijn gemaakt.”

Als je kijkt naar aanstormend talent wie moeten we dan in de gaten houden?

“Kun je je die eigenaardige kerel herinneren die in het publiek zat bij Studio Tarara? Die jongen die altijd net iets te enthousiast en luidruchtig was. Die acteur – Kenneth Cardon – is absoluut iemand om in de gaten te houden. Ik vind hem echt een heel interessante, bijzondere acteur. Hij is medeoprichter van het theatercollectief herman.”

Terug naar de tips voor onze lezers. Welke Vlaamse film is wat jou betreft een aanrader?

“Home van Fien Troch uit 2016. Deze film volgt een aantal jongeren met een indrukwekkend verhaal. Zo komt één van de hoofdrolspelers net vrij uit de jeugdgevangenis en een andere wordt dan weer mishandeld door zijn moeder. Die film is zo fantastisch neergezet; het lijkt bijna een documentaire.”

Is er een tv-programma waar jij voor thuis blijft?

“De Mol vind ik top entertainment. Ik ben zo blij dat ze dat opnieuw hebben opgepakt. Het is wat mij betreft één van de beste formats ever. Dit jaar hadden ze met Aline natuurlijk ook een schitterende mol. Of ik zelf mee zou willen doen? Absoluut! Al hoeft er voor mij geen editie te komen met bekende mensen, zoals ze dat in Nederland hebben. Nee, dit is juist goed zo.”

Waar kijk je zelf naar uit?

“Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe De bende van Jan de Lichte is geworden. In België kunnen we die helaas nog steeds niet bekijken.”

Waar we bij VlaamsKijken erg naar uit kijken, is de film De Slag om de Schelde. Je maakt onderdeel uit van de hoofdcast van deze Nederlandse film.

“Daar ben ik echt heel blij om. Ik heb de eerste voorstukjes al gezien en dat wordt zo’n grote, vette film. De set was ook de grootste waar ik zelf ooit op gestaan. Ik speel in De Slag om de Schelde een Duitse SS-kerel. Hoe dat zit, ontdek je – als het goed is – dit najaar in de bioscoop. Hopelijk kunnen we de première met alle toeters en bellen erop beleven, want dat verdient zo’n productie absoluut.”

En je speelt natuurlijk mee in Black Out.

“Ja, die reeks komt als het goed is dit najaar op zondagavond op Eén. In Black Out wordt het kind van de premier van België vermoord. Er is daarnaast een volledige black out. En de premier moet er voor zorgen dat het ligt niet aan gaat; anders gaat haar kind er aan. De pitch vond ik meteen heel interessant, maar toen ik gevraagd werd voor een rol, heb ik wel geïnformeerd naar hoe dit anders zou worden dan andere series. De regisseur gaf aan dat hij de hoeveelheid actie naar een ongezien niveau voor Vlaanderen wilde brengen. Hier is dan ook hel veel geld en tijd in gestoken. Ik ben echt heel benieuwd hoe dat geworden is.”

Foto Mathijs F Scheepers: eyesoflida

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 mei 2020 /