Musical 14-18 te zien op tv bij Play4 – alles over cast

De musical 14-18 met onder andere Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Free Souffriau, Maaike Cafmeyer, Bert Verbeke, Peter Van de Velde, James Cooke en Louis Talpe is op oudjaarsavond op Play4 te zien. Om 20.35 uur kun je de spektakelmusical van Studio 100 bekijken.

In Nederland kun je programma’s van Play4 alleen met een VPN Verbinding. kijken, maar – goed nieuws – de musical is op dit moment voor 10,99 euro op dvd verkrijgbaar.

Verhaal musical 14-18

De Groote Oorlog breekt uit. Boezemvrienden en Belgische soldaten Jan (Jelle Cleymans), Kamiel, Fons (Jonas Van Geel) en Albert (Bert Verbeke) trekken vol goede moed naar de oorlog. Hoewel iedereen er aanvankelijk van overtuigd is dat de oorlog snel voorbij zal zijn, ontdekken ze al snel dat niets minder waar is. De oorlog eist meer en meer slachtoffers, de gruwel neemt toe en de situatie lijkt uitzichtloos.

Wat volgt is een heroïsche strijd om te overleven. Een ultiem gevecht tegen het waanzinnige geweld en zinloos bloedvergieten, met als voornaamste wapens humor, hoop en bovenal: liefde en onvoorwaardelijke vriendschap. Het spektakel dat vanuit het Studio 100 Pop-Up Theater werd opgevoerd werd één van de populairste musicals van Vlaanderen.

Cast musical 14-18

De musical 14-18 kent een ongekende cast vol met Vlaamse toppers die we kennen uit allerlei producties. Op het moment van de opnames die op Play4 te zien zijn op oudjaarsavond speelden Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Free Souffriau, Maaike Cafmeyer, Bert Verbeke, Peter Van de Velde, James Cooke en Louis Talpe de hoofdrollen. Zij brachten het verhaal van ‘De Groote Oorlog’ opnieuw tot leven op een uniek podium met rijdende tribunes in de Nekkerhal in Mechelen.

Waar ken je de acteurs en actrices van:

De musical 14-18 werd inmiddels al zes jaar geleden opgevoerd. Daarna volgde in hetzelfde genre 40-45. Maar de acteurs en actrices die destijds een rol speelden, zijn allemaal nog zeer actief. Sterker nog: we zagen ze veelvuldig op tv in programma’s, series en films.

  • Jo De Meyere zag je bijvoorbeeld in de film Achter de wolken. Daarnaast speelt hij in de musical Daens bisschop Stillemans (zowel in 2008 als 2020-versie)
  • Jelle Cleymans presenteerde De Positivo’s en heeft samen met Jonas van Geel een cd uitgebracht.
  • Jonas Van Geel zag je vorig jaar in RIP2020, hij presenteerde Veel Tamtam en deed met Jelle Cleymans mee aan Liefde voor Muziek. Op dit moment is hij te zien in Wat Een Jaar
  • Bert Verbeke zag je recent op tv in de film Lee & Cindy C. Maar je kent hem ook als Gert uit Lisa.
  • Peter Van De Velde is bij het jonge publiek bekend als Piet Piraat, maar hij heeft in de nieuwe Streamz-serie Fair Trade ook een gave rol. Daarnaast zie je hem in Thuis als Jacques. En hij speelt priester Daens in de 2020 versie van de musical Daens.
  • Louis Talpe zag je in een verrassende rol te zien in Black-out. Hij speelt naast Matteo Simoni in The Racer. Behoort tot de cast van het tweede seizoen Beau Séjour en je zag ‘m in een razend spannende serie: Onder Vuur.
  • Free Souffriau is toch wel het bekendste als Mega Mindy (al heeft ze recent afscheid genomen van die rol – er is dus nu een nieuwe Mega Mindy). Ook zij is in de musical Daens te zien; hierin speelt ze Nette. Dat deed ze ook al in de 2008 versie van Daens, die met kerst uitgezonden werd en nog terug te kijken is op GoPlay.
  • Maaike Cafmeyer zag je bijvoorbeeld in het laatste seizoen van De Zonen van Van As. Maar wereldwijd is ze bekend als Frie Palmers uit De Twaalf / The Twelve op Netflix. Ze krijgt daarnaast haar eigen serie, namelijk Chantal – een spinoff van Eigen Kweek. En voor wie op Streamz nog niet heeft gekeken: vanaf 3 januari zie je haar in Mijn Slechtste Beste Vriendin.
  • Lander Depoortere was te zien als Finn in Galaxy park.
  • Mike Verdrengh ken je uit Spitsbroers en Salamander.
  • James Cooke heeft volgens mij geen enkele introductie nodig. Zo is hij nu in een special te zien rond Dancing With the Stars. En hij presenteert het indrukwekkende programma James De Musical.
  • Marie Vinck is op Netflix te zien als inspecteur Vicky Degraeve in 13 Geboden.

Rolverdeling 14-18

  • Jo De Meyere (en Mike Verdrengh) als Generaal
  • Jelle Cleymans als Jan
  • Jonas Van Geel als Fons
  • Bert Verbeke (en James Cooke) als Albert
  • Peter Van De Velde als Sergeant Dedecker
  • Louis Talpe als Deprez
  • Free Souffriau als Anna
  • Maaike Cafmeyer (en Marie Vinck) als Céline
  • Lander Depoortere als Kamiel

Tussenhaakjes zie je wie de rollen ook heeft gespeeld. En zoals je kunt zien, zijn ook dat niet de minste acteurs en actrices. Bij de voorstelling speelden bijna 150 acteurs en figuranten mee, naast enkele paarden, zo lees ik op de Wikipedia.

Foto’s musical 14-18

Foto’s: VIER – Luk Monsaert.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

24 december 2020 /