Achter de wolken van Cecilia Verheyden op tv kijken | cast en verhaal

Achter de wolken van Cecilia Verheyden is zondag 5 september om 20.450 uur op Eén te zien (na De Columbus, vanaf volgende week volgt dan Onder Vuur). In deze bijzondere film uit 2016 spelen Chris Lomme en Jo De Meyere de hoofdrol. Verder zijn er rollen voor Charlotte De Bruyne, Katelijne Verbeke en Lucas Van den Eynde. Dit was de eerste speelfilm van Cecilia Verheyden en inmiddels heeft ze echt aan heel veel gave projecten meegewerkt. Je leest meer over Achter de wolken, de cast en natuurlijk over regisseuse Cecilia Verheyden in dit artikel.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer kijktips op Guidinc.

Verhaal Achter de wolken

De film Achter de wolken gaat over twee mensen die elkaar na meer dan veertig jaar weer tegenkomen. Ooit waren ze geliefden, maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Veertig jaar later zijn ze allebei weer single en zoeken ze elkaar terug op. Ze worden weer verliefd… Kan je weer aanknopen met het leven van veertig jaar eerder? het verhaal van een prachtige laatste liefde, die wordt beleefd met de intensiteit van een eerste. Deze film is gebaseerd op het theaterstuk van Michael De Cock; in het theater speelden Chris Lomme en Jo De Meyere ook de hoofdrollen.

Cast Achter de wolken

De hoofdrollen in Achter de wolken worden gespeeld door Chris Lomme en Jo De Meyere. Voor deze film in de bioscoop kwam, schreef ik al: “In de trailer weet Chris Lomme mij namelijk al helemaal in het verhaal te slepen. Wat een geweldige actrice is dat toch. 77 jaar en nog steeds weet ze keer op keer te overtuigen.”

Chris Lomme

Chris Lomme kruipt in Achter de wolken in de huid van Emma. Ze is weduwe van Frederik. Op de begrafenis van haar man ziet ze Gerard opduiken. Oude liefde, oude vriend én concurrent van haar man. Ze heeft het verschrikkelijk moeilijk als ze hem terugziet. Kan ze na al die tijd de draad weer opnemen? Ze wil niet toegeven maar bezwijkt. Na meer dan 40 jaar slaat de vlam opnieuw over.

Chris Lomme komt uit een artistiek nest: haar ouders speelden in het amateurtoneel. Haar moeder was bovendien coloratuur-sopraan. Op 15-jarige leeftijd ging Chris Lomme naar het conservatorium in Kortrijk, waar ze onder meer voordracht en muziek volgde. Op 16-jarige leeftijd debuteerde ze naast haar vader in Antigone. In 1956 trok ze naar het toen nog tweetalige Conservatorium in Brussel om “Voordracht Toneel” zowel in het Frans als in het Nederlands te studeren.

Chris Lomme brak in 1959 door met haar rol als Marieke in Schipper Naast Mathilde (1955- 1963), waar ze haar latere echtgenoot wijlen Nand Buyl leerde kennen. In die rol werd ze vereeuwigd in het lied van De Kreuners: Verliefd op Chris Lomme. Ze ontving in november 2009 de Prijs van Verdienste uit handen van de Vereniging van de Vlaamse filmpers en werd de laureate van de carrièreprijs 2010 van de Vlaamse Televisie Academie tijdens de Vlaamse Televisie Sterren-ceremonie van februari 2011.

De eerste serie waar ik Chris Lomme ‘bewust’ in zag, was voor mij Voor wat hoort wat (schreef ik dit over). En wist je dat ze ook meespeelt in Glad IJs?

Jo De Meyere

Gerard wordt gespeeld door Jo De Meyere. Hij studeerde samen met Emma en Frederik aan de universiteit. Hij was een goed student en ambieerde een doctoraat, maar moest het afleggen tegen Frederik, die briljanter was dan hij. In zijn studententijd had hij een relatie met Emma, maar ook haar verloor hij aan zijn grote concurrent. Het maakt hem bitter. Hij verdwijnt gedesillusioneerd uit hun leven en wordt schrijver. Hij kan dat verlies nooit écht helemaal verwerken, en is te trots om nog contact te zoeken. Gerard trouwt en krijgt kinderen. Het is geen slecht huwelijk maar de wonde van in zijn studententijd blijft aanwezig. Bij het overlijden van Frederik neemt hij opnieuw contact op met Emma.

Jo De Meyere volgde de toneelacademie in Gent. Hij debuteerde bij het Nederlands Toneel Gent in Wachten tot het Donker is van Knott. De Meyere is naast een zeer actief theateracteur, eveneens aanwezig in de rolverdeling van tientallen televisieseries en langspeelfilms. Voor zijn œuvre ontving hij op 2 maart 2013 tijdens het gala van de Vlaamse Televisie Sterren 2012 de Carrièreprijs. Hij ontving de prijs niet op het gala zelf dat werd opgenomen in Hasselt, maar op de bühne van de Schouwburg van Boom, alwaar hij net het toneelstuk Achter de Wolken had gespeeld samen met Chris Lomme. Zij had twee jaar eerder dezelfde carrièreprijs ontvangen en mocht hem nu het beeldje overhandigen.

Op televisie is Jo De Meyere zeer frequent te zien in series, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Op latere leeftijd speelde hij lange tijd de rol van rijkswachter John Nauwelaerts: eerst in de serie Heterdaad, later in Flikken waar hij vanaf reeks 5 zijn intrede maakt als commissaris van het team. Je zag hem ook in het eerste seizoen van Salamander. Weet je dat hij nog steeds in het theater te zien was? Zo stond hij op de planken in de spektakel musicals ’14-’18, 40-45 en op dit moment in Daens als bisschop Stillemans.

Katelijne Verbeke

Katelijne Verbeke speelt de rol van Jacky, de dochter van Emma en Frederik. Een ondernemende dame die bezorgd is om haar moeder, na het overlijden van haar vader. Ze wil dat haar moeder zich als een waardige weduwe gedraagt, en geen nieuwe relatie aanknoopt. Zelf heeft ze niet veel geluk gehad in de liefde. Ze was ooit getrouwd en kreeg een dochter, Evelien, maar kwam na haar scheiding nooit meer aan een nieuwe standvastige relatie toe. Ze heeft een relatie met Werner, oud-werknemer van haar vader. Maar die wil zijn vrouw niet verlaten voor haar. Ze heeft niet zo’n al te beste relatie met haar moeder, en ziet hoe haar dochter en haar moeder beste maatjes zijn. Hoewel ze dat niet kan toegeven, stemt haar dat ontzettend triest.

Katelijne Verbeke studeerde Toneel en Woord aan de Muziekacademie van Gentbrugge. Ze volgde haar toneelopleiding van 1980 tot 1984 aan de Studio Herman Teirlinck. Vervolgens was zij vast verbonden aan het Nieuw Ensemble Raamteater en de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. In 1995 ontving Katelijne Verbeke een nominatie The d’Or voor haar rol in Agathá. Ze kreeg in 1997 een Gouden Kalf nominatie voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol, voor haar rol van Diana in Ramón Gielings’ film Ongenade. In 2005 werd ze wederom genomineerd voor de Theo d’Or, ditmaal voor de rol van Anna in Peter De Graefs’ productie …Iets over de Liefde.

Waar ik Katelijne Verbeke van ken? Nou, zou keek ik bijvoorbeeld altijd naar Witse waarin zij Dokter Véronique Maes speelt. En in Bloedverwanten was ze te zien als Elisabeth. Ze speelt ook in een serie die ik nog steeds wil zien: Het goddelijke monster. Verder kun je haar kennen uit Cordon (op Videoland), 13 Geboden en Eigen Kweek (beide op Netflix), De Dag – écht dan heb ik alleen nog maar de series genoemd die ik je absoluut kan raden. Daarnaast behoort ze tot de cast van Beau Séjour 2. Tevens zag je haar recent in de film The Best of Dorien B. En niet te vergeten: in het nieuwe seizoen van Loslopend wild.

Charlotte De Bruyne en Chris Lomme in de film Achter de wolken van Cecilia Verheyden

Charlotte De Bruyne

Charlotte De Bruyne kruipt in de huid van de kleindochter en goede vriendin van Emma. De jonge Evelien en haar oma begrijpen elkaar erg goed. Ze steunen elkaar in hun liefdesproblemen. Evelien wil de juiste keuzes maken voor een gelukkig leven. Emma herkent zichzelf in haar kleindochter.

Charlotte De Bruyne begon in 2002 theaterateliers te volgen in jeugdtheater de Kopergietery in Gent. In 2008 begint ze haar theateropleiding aan het KASK in Gent. Sinds dat jaar speelt ze ook bij theatergezelschap Ontroerend Goed. In 2011 maakt ze, onder de vleugels van Ontroerend Goed, haar eerste eigen voorstelling XXXO, samen met collega Nathalie Verbeke. Ze wint hiermee in 2012 de Total Theatre Award voor beste jong werk op het internationaal theaterfestival in Edinburgh. In 2012 speelt ze één van de hoofdrollen in Little Black Spiders van Patrice Toye en in 2014 speelde ze naast Jan Decleir en Jamie – Mister Grey – Dornan, de vrouwelijke hoofdrol in Flying Home van Dominique Deruddere. In 2015 was Charlotte samen met Anemone Valcke te zien als jonge Nel in de één televisieserie Vriendinnen van Cecilia Verheyden. Daarnaast kon je haar zien in de film Niet Schieten.

Maar bij het grote publiek (ook in Nederland) is Charlotte De Bruyne natuurlijk bekend geworden met haar rol van Holly Ceusters in De Twaalf. Deze reeks is niet alleen in België een succes; op Netflix gooit-ie ook hoge ogen. We zagen haar eveneens in Black-Out. Daarnaast behoort Charlotte De Bruyne tot de cast van de nieuwe Netflix-serie Grond en van Het Smelt.

Lucas Van den Eynde

Lucas Van den Eynde speelt Werner; de vriend van Jacky. Eén probleem; hij wil zijn vrouw niet verlaten voor haar. Werner is een oud-werknemer van haar vader. Lucas Van den Eynde zag je in tal van series en films, zoals Groenten uit Balen. We kennen hem natuurlijk ook van Aspe, telenovelle Lisa en Streamz-serie Glad Ijs.

Karel Vingerhoets

Karel Vingerhoets speelt Frederik, de echtgenoot die van Emma die overlijdt. Hij was ooit de beste vriend van Gerard. Karel Vingerhoets speelde één van de hoofdrollen in Vossenstreken; de serie die Mathijs F Scheepers tipte in zijn interview.

Bijrollen Achter de wolken

Charlotte Anne Bongaerts speelt de jonge Emma. Zij was bijvoorbeeld te zien in de Nederlandse serie Morten. Ikram Aoulad zien we als verpleegster. Je kunt haar kennen als rechercheur uit Over Water (op Netflix) of de remake van De Luizenmoeder. De jonge Frederik wordt gespeeld door Jonas De Vuyst, die te zien was als Peter in Sneekweek en een aflevering meespeelde in Professor T. De jonge Gerard wordt gespeeld door Andy van Kerschaver, die eerder kleine rolletjes had in De Ridder en Als de dijken breken.

Alles over regisseuse Cecilia Verheyden

Cecilia Verheyden is in 2007 afgestudeerd aan het HRITCS met de kortfilm Ou Quoi dat met Beste Fictie Debuut bekroond werd op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Gilles De Schryver werd voor zijn hoofdrol in de film zowel in Brussel als in Potsdam onderscheiden. In haar tweede kortfilm Bluf speelden Marieke Dilles, Sophie Decleir, Jeroen Perceval en Kimke Desart. Ook leuk: ze maakte in 20017 het televisieprogramma Climbing Spielberg, waarin ze met twee vrienden op zoek gaat naar de legendarische filmregisseur Steven Spielberg in de hoop hem een zelfgeschreven scenario te verkopen. Het programma werd later omgevormd tot een documentaire, en werd als zodanig geselecteerd voor het IDFA en Docville.

Cecilia Verheyden was tot eind 2010 het meest actief als assistent-regisseur voor figuratie. In die functie kreeg ze films als Adem, Dossier K., Smoorverliefd, Christmas in Paris en Zot van A. onder haar hoede. Ook programma’s als Vermist, Code 37 en Oud België mochten op haar
medewerking rekenen. In 2010 realiseerde ze het programma Sunjata voor Ketnet, in 2011 2 Hollywood voor JIM. Haar derde kortfilm, Robyn O., werd voltooid in 2012. In datzelfde jaar nam ze ook de regie in handen van enkele episodes van het vierde seizoen van Vermist en van het tweede seizoen van Wat Als ?. Daarnaast regisseerde ze ook twee episodes voor het vijfde, het zesde en zevende seizoen van Vermist.

Op het moment dat ik de serie Vriendinnen zag, wist ik nog niet dat de Cecilia Verheyden de regie had gedaan. Maar wat vond ik dat een mooie reeks met onder andere Veerle Dobbelaere, Veerle Eyckermans, Charlotte De Bruyne en Anemone Valcke. Als je hem nog niet gezien hebt, moet je dat absoluut doen. Het is een prachtig tijdsdocument geworden. Daarna volgden Wtfock en niet te vergeten de geweldige reeks Zie Mij Graag. In Nederland is die reeks ook ontzettend goed ontvangen; sinds Zie Mij Graag op Videoland te zien is. En wist je dat Cecilia Verheyden ook de regisseuse is van Undercover 2 en de Ferry-film.

Trailer Achter de wolken

Foto’s: persdossier Achter de wolken.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

26 juli 2020 /