The Spectacular: Klopjacht op IRA in Nederland | Cast en verhaal

The Spectacular vertelt het waargebeurde verhaal van de klopjacht op de IRA in Nederland. Een indrukwekkende conspiracy thriller van de makers van Van God Los en Riphagen. Met in de (internationale) cast van The Spectacular tal van bekende namen, zoals Hadewych Minis, Aoibhínn McGinnity, Michel Sluysmans, Kerr Logan en Declan Conlon. Deze series is vanavond – zondag 2 januari – om 21.15 uur te kijken op NPO3. Alle afleveringen staan daarnaast al op NPO Plus.

Aanslagen IRA in Roermond

Eind jaren tachtig, aan het einde van het Noord-Ierse conflict, The Troubles, werd het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks gruwelijke IRA-aanslagen, gericht op Engelse soldaten die in Duitsland gelegerd waren en vaak in Limburg uit gingen. Zo werden in 1990 twee Australische toeristen na een avond stappen in Roermond vermoord. De aanslag bleek een vergissing van de IRA, die de Australiërs voor Britse militairen aan had gezien. Een speciaal gevormd team van lokale rechercheurs kreeg de taak de groep terroristen op te pakken. Maar langzamerhand groeiden bij hen vermoedens dat de autoriteiten er alles aan deden om aanhouding juist te voorkomen, omdat er kennelijk grotere belangen op het spel stonden.

The Spectacular

Het op waarheid gebaseerde verhaal wordt in The Spectacular verteld vanuit het perspectief van twee vrouwen die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Teamhoofd bij de recherche Jeanine Maes (Hadewych Minis) opent de jacht op de mysterieuze Fiona Hughes (Aoibhínn McGinnity), het meest meedogenloze en enige vrouwelijk lid van de IRA-cel. Als je iets verder leest, ontdek je het verhaal per aflevering. De reeks telt in totaal vier afleveringen en is inmiddels ook compleet op NPO Plus te kijken.

Cast The Spectacular

Voor deze serie werken Nederlandse en Ierse acteurs samen; we zien in de cast van The Spectacular ook veel acteurs die in wereldwijd bekende series hebben meegespeeld. De Nederlandse cast van The Spectacular bestaat uit onder andere Hadewych Minis, Michel Sluysmans, Jacob Derwig, Peter Blok, Porgy Franssen, Carina de Vroome, Jochum ten Haaf en Kenneth Herdigein. De Ierse cast van The Spectacular bestaat uit Aoibhínn McGinnity, Kerr Logan, Ian Beattie, Declan Conlon, Cillian Lenaghan (en Brian Milligan.

Acteurs en actrices The Spectacular

Ben je benieuwd waar je de acteurs en actrices uit de cast van The Spectacular van kent? We zetten het op een rijtje.

 • Hadewych Minis zag je recent nog op tv in de film De liefhebbers, maar je hoort haar ook in Wraak. Verder ken je haar uit de Netflix-film Forever Rich. Ze was eveneens te zien in Hollands Hoop en werkt op dit moment aan Crossing en Met mes.
 • Michel Sluysmans kun je kennen uit de film (R)evolutie, maar je zag hem bijvoorbeeld ook in Riphagen (als Sanders) en als gevangenispsycholoog in Overspel. Als producent en regisseur werkte hij ook aan Zuipkeet.
 • Jacob Derwig staat dit seizoen in de finale van De Slimste Mens in Nederland. We kennen de Gouden Kalf en Louis d’Or winnaar verder van Revolutionary Road, maar ook uit De ZittingBUZARed Light en Klem. Hij werkt momenteel aan De Verschrikkelijke Jaren Tachtig en aan De Droom van de Jeugd.
 • Peter Blok is op zondagavond ook te zien in de nieuwe serie van Linda de Mol: Diepe Gronden. Peter Blok was in tal van Nederlandse film sen series te zien. Denk aan De K van Karlijn en Het A-Woord. Maar je zag hem ook in Een Goed Jaar (Videoland / VTM).
 • Porgy Franssen is evenens te zien in (R)Evolutie en in de nieuwe film De Veroordeling. Je kunt hem ook kennen uit Flikken Rotterdam. Lange tijd speelde Porgy Franssen in Moordvrouw. Maar je kent ‘m misschien ook nog uit Keyzer & de Boer advocaten. Of Wij Alexander.
 • Carina de Vroome kun je kennen als het Astromeisje uit Follow de SOA. Je zag haar daarnaast als recruit in Thuisfront. Benieuwd wat we in de toekomst nog meer van actrice Carina de Vroome gaan horen. Ze heeft in ieder geval ook een luisterboek ingesproken.
 • Jochum ten Haaf zag je recent nog in BuZa Commando’s en Vliegende Hollanders. Hij begon zijn carrière als de acteur die Vincent van Gogh speelde. Inmiddels zijn er heel veel rollen bijgekomen in de loop der jaren.
 • Kenneth Herdigein speelde recent in H3L de rol van Steve Welmoedt, maar je zag hem ook als Oscar Lionaar in Dit zijn wij. Je kunt hem verder kennen uit Goede tijden, slechte tijden als Stanley Mauricius en in Vechterhart speelde hij Rudi Osanto.

Ierse acteurs The Spectacular

Waar je de Ierse acteurs uit The Spectacular van kent. Bij deze:

 • Aoibhínn McGinnity – Quarry
 • Kerr Logan – Game of Thrones
 • Ian Beattie – Game of Thrones
 • Declan Conlon – The Tudors
 • Cillian Lenaghan – The Tin Box
 • Brian Milligan – Hunger

Makers

The Spectacular is een serie onder regie van Willem Bosch en Pieter Kuipers. Zij schreven ook het scenario. Willem Bosch ken je van Bellicher, Hiernamaals en Van God Los. Voor die laatste werkte hij al samen met Pieter Kuijpers, die je bijvoorbeeld kent van Riphagen. Het is een productie van Pupkin en de VPRO, die tot stand is gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds en de Netherlands Film Production Incentive.

Pieter Kuijpers

Producent Pieter Kuijpers (Pupkin) vertelt: “Decennia na deze vergismoorden is dit verhaal helaas nog steeds actueel. Niet alleen nu de Ierse kwestie door de Brexit weer op scherp is komen te staan, maar ook omdat polarisering en radicalisering het dagelijkse nieuws beheersen.” Ontdek hier de inhoud van de serie per aflevering.

Stammenstrijd

Het zuiden van Nederland wordt geteisterd door een reeks IRA-aanslagen, gericht op in Duitsland gelegerde Britse soldaten. Rechercheur Jeanine Maes opent de jacht op de uit Belfast afkomstige IRA-leden, en in het bijzonder op de legendarische Fiona Hughes: the Angel of Death. De opsporing blijkt bijna onmogelijk, omdat de politiediensten van de verschillende landen in de grensstreek niet samenwerken. Wanneer een arrestatie plaatsvindt, lijkt iedereen opgelucht. Maar Jeanine weet beter. Er mist iemand: Fiona Hughes.

Politieke lichamen

De IRA-cel pleegt in Duitsland een aanslag waar Fiona Hughes bij betrokken is. Jeanine weet dat het een kwestie van tijd is totdat de leden ook in Nederland weer een aanslag zullen plegen. Jeanine denkt de IRA-leden een stap voor te zijn, maar ze maakt een verkeerde inschatting.

De duivel zelf

Een brute aanslag door de IRA-cel in Limburg wordt wereldnieuws. Vanuit zowel Sydney als London en zelfs Belfast klinkt grote verontwaardiging. Jeanine probeert haar fout voor zich te houden en zet alles op alles om de daders te pakken. De IRA-cel vermoedt ondertussen dat er een verrader in hun midden zit.

The Irish Cause

Bij toeval weet Jeanine de IRA-cel en Fiona op te sporen, alleen hun leider Declan Moore ontspringt de dans. Omdat er in Nederland geen duidelijke wetten zijn met betrekking tot terrorisme, zal ze de aanslag als een gewone moordzaak moeten bewijzen. Dit kan ze echter niet doen zonder haar eigen fout te openbaren. Dan blijkt dat er meer op het spel staat. Jeanine’s beslissing om de waarheid wel of niet te onthullen kan grote gevolgen hebben. Ze komt lijnrecht tegenover Fiona te staan tijdens een laatste ontmoeting waarin ze hoopt op antwoorden.

Podcast van Frans Pollux

Daarnaast is er rond dit thema ook een podcast verschenen van Frans Pollux; je luistert ‘m via alle bekende podcastkanalen. Frans Pollux spreekt betrokkenen van toen, brengt de verdachten in beeld en duikt in de rafelranden van het verhaal. Had de aanslag voorkomen kunnen worden? De vrijspraak van de verdachten van de aanslag die de hele wereld schokte, en het gevoel van de rechercheurs dat ze in hun onderzoek werden tegengewerkt, geeft nog steeds stof tot nadenken.

Bloody Sunday in Roermond

Wie waren de verdachten, die tot nu toe altijd gezwegen hebben? Hadden Britse of Nederlandse autoriteiten stiekem belang bij de aanslag? Had de aanslag voorkomen kunnen worden? Samen met onderzoeksjournalist Paul van Gageldonk (Dagblad De Limburger en schrijver van het boek De IRA in Limburg), oud-rechercheur Cees Verhaeren en talloze betrokkenen van toen zoekt Pollux antwoorden. Hij praat met ooggetuigen, rechercheurs, experts, advocaten en journalisten. Hij bezoekt de vindplaats van de wapens, en de safehouses van de IRA-leden.

Verdachten

Pollux brengt de verdachten, Donna Maguire (24), Gerard Harte (27), Sean Hick (30) en Paul Hughes (27) in beeld. Hij wil weten wat hen dreef. De Noord-Ieren voelden zich onderdrukt, maar wanneer wordt strijden voor je vrijheid terrorisme? Wanneer worden mensen terroristen? En dan is er nog een Nederlandse studente die verliefd werd op een van de verdachten. Ze verleende hand- en spandiensten aan de terroristen voor de aanslag, maar ze trok zich daarna terug uit de publiciteit. Waar is zij nu, en wil ze terugkijken op haar rol in de dubbele moord? Bloody Sunday in Roermond is behalve een Whodunnit, ook het verhaal van de IRA en Noord-Ierland, van de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten, The Troubles. Deze heftigste periode uit de Noord-Ierse geschiedenis duurde van eind jaren zestig tot de Goede Vrijdagakkoorden in 1998.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 januari 2022 /