Documentaire over verzetsvrouw Jacoba van Tongeren

Je kunt vanavond ook kijken naar Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet. Deze documentaire over de belangrijke verzetsvrouw is om 20.30 uur te zien bij de NOS op NPO 2.

Jacoba van Tongeren

Na de oorlog raakte de belangrijke verzetsvrouw Jacoba van Tongeren in vergetelheid. Gelukkig liet ze unieke memoires achter over haar werk als leider van de Amsterdamse verzetsgroep Groep 2000. De groep hielp duizenden mensen aan onderduikadressen, persoonsbewijzen en voedselbonnen en redde zo talloze levens.

Verzetsvrouw

Prins Bernhard verbaasde zich na de oorlog over wat ze als vrouw te midden van de door mannen gedomineerde verzetswereld teweeg had gebracht. “Aan u is een generaal verloren gegaan”, merkte hij op.

Paul van Tongeren

Jacoba’s neef Paul van Tongeren haalde het verhaal over zijn tante uit de vergetelheid en in de documentaire wordt Jacoba met interviews en dagboekfragmenten tot leven gebracht.

Marieke Heebink

Actrice Marieke Heebink draagt de dagboekfragmenten voor. Waar je Marieke Heebink van kent? Nou bijvoorbeeld van Papadag, maar je zag haar ook in Redbad en Petticoat.

Nieuwe documentaires Tweede Wereldoorlog

Maar er staan vandaag nog meer documentaires op de programmering, die allemaal te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Hier ontdek je alles over:

4 mei 2021 /