Niet Schieten vanavond op VTM

De indrukwekkende film Niet Schieten – gebaseerd op het verhaal van David Van de Steen – wordt vanavond om 21.05 uur uitgezonden op VTM. Met in de cast Jan Decleir, Vivane De Muynck, Mo en Kes Bakker, Jonas van Geel, Louis Talpe, Elke Van Mello en Zita Wauters. Verder komen we in de cast van Niet Schieten nog diverse andere bekende Vlaamse acteurs en actrices tegen.

Verhaal Niet Schieten

Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden… Het wordt een lange en bij momenten hallucinante strijd.

Cast Niet Schieten

De film Niet Schieten wordt gevolgd vanuit het standpunt van de grootvader van David Van de Steen. Jan Decleir zet deze rol geweldig neer. Maar hij is niet de enige grote naam in de cast van Niet Schieten. Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder. Drie verschillende acteurs vertolken David zelf: de broertjes Mo en Kes Bakker (Zie Mij Graag) nemen de leeftijd van 9 en 12 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel. Davids ouders worden vertolkt door Louis Talpe en Elke Van Mello, het zusje Rebecca door Zita Wauters.

Andere rollen in de cast van Niet Schieten zijn weggelegd voor onder meer Inge Paulussen, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde, Charlotte De Bruyne, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Alain Van Goethem, Jurgen Delnaet, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Jos Verbist, Nico Sturm en Iwein Segers.

Acteurs en actrices Niet Schieten

Ben je benieuwd waar je de acteurs en actrices uit de cast van Niet Schieten van kent? Wil je weten waar ze momenteel mee bezig zijn? Ik zet ze voor je op een rijtje.

 • Jan Decleir werkt momenteel aan de nieuwe Netflix Kerstfilm De Familie Claus. Daarnaast is hij natuurlijk in tal van Vlaamse en Nederlandse films en tv-series te zien. We hebben dan ook al regelmatig over hem geschreven op VlaamsKijken.
 • Viviane De Muynck zagen we recent nog op tv in de film Sprakeloos, waar ik hier op de site ook uitgebreid over schreef. Eén van haar indrukwekkendste rollen blijft toch wel die van de moeder van Professor T.
 • Mo Bakker en zijn broertje Kes Bakker ken je natuurlijk uit de serie Zie Mij Graag (die we in Nederland op Videoland kunnen kijken). Hij werkt momenteel ook aan de Netflix film De Familie Claus.
 • Kes Bakker ken je dus ook uit Zie Mij Graag, maar hij heeft al wat meer rollen op zijn cv staan. Zo zie je hem bijvoorbeeld in De bende van Jan de Lichte (die te zien zal zijn op Streamz). Maar ook in Vele Hemels.
 • Jonas Van Geel is op dit moment op tv te zien met de taalquiz Veel Tamtam. Daarnaast werkt hij aan een nieuwe show voor het najaar van VTM. En de show Niets te Melden – met Jonas Van Geel in de hoofdrol zal te zien zijn op het nieuwe Streamz.
 • Louis Talpe kennen we in Nederland natuurlijk van zijn rol in Goede tijden, slechte tijden. De lezers met jonge kinderen kennen hem ook als Toby uit Mega Mindy. Maar deze acteur heeft al heel wat meer rollen voor zijn rekening genomen. Denk bijvoorbeeld aan Roel Thevenage in Spitsbroers en Thomas De Kuyper in De Ridder. Hij is binnenkort in de bioscoop te zien in de nieuwe film The Racer. En hij werkt mee aan het tweede seizoen van Beau Sejour.
 • Elke Van Mello kunnen de lezers van Vlaams Kijken kennen uit Auwch_. Daarnaast is ze op dit moment in de bioscoop te zien in de film Cruise Control.
 • Zita Wauters is de dochter van Koen Wauters (Clouseau) en Valerie De Booser (die dit seizoen te zien is op VTM 2 in een realityreeks). In Niet Schieten is Zita Wauters voor het eerst als actrice te zien.
 • Inge Paulussen heeft prachtige rollen op haar naam staan. Ik vond haar geweldig in De Bende van Jan de Lichte. Daarnaast was ze recent te zien in Hoodie. Je gaat haar daarnaast zien in Een Goed Jaar en ze werkt aan de tv-serie Twee Zomers – een nieuwe reeks van Tom Lenaerts.
 • Ann Tuts kent je natuurlijk als Doortje uit FC De Kampioenen, maar ze speelt ook in een nieuwe Ketnet-serie met Stan Van Samang.
 • Lucas Van den Eynde is zo’n acteur waar we op VlaamsKijken al ontzettend veel over hebben geschreven. Recent zag je ‘m bijvoorbeeld in de indrukwekkende reeks GR5, maar ook in de films Bastaard en Cruise Control. Daarnaast ben ik zelf erg benieuwd naar De ontvoering van Phil Frisco, waarin hij de hoofdpersoon speelt.
 • Charlotte De Bruyne leerden we het afgelopen jaar kennen als Holly Ceusters uit De Twaalf. Ze was ook te zien in de film Achter de Wolken. Daarnaast werkt ze momenteel aan de nieuwe Vlaamse Netflix-serie Grond.
 • Bert Haelvoet kun je kennen uit De Helaasheid der Dingen, Spitsbroers en natuurlijk uit De Dag.
 • Wouter Hendrickx ken je bijvoorbeeld uit Cordon, De Infiltrant en uit de geweldige reeks Gina & Chantal.
 • Tom Van Dyck is een enorm veelzijdige acteur. Of hij nu de crimineel Carl Dockx speelt in Over Water, Jean-Philippe Baru in De bende van Jan de Lichte of de stuntelige Alain Vandam in Het Eiland – hij doet het allemaal even overtuigend.
 • Jurgen Delnaet is één van de hoofdrolspelers in de nieuwe serie Een Goed Jaar waar ik ontzettend benieuwd naar ben. Maar je zag ‘m bijvoorbeeld ook in Baantjer Het Begin en De liefhebbers. Maar zijn mooiste rol blijft toch die in Marsman. Deze Vlaamse serie kijk je op Netflix (vanuit Nederland)
 • Jos Verbist ken je bijvoorbeeld uit #hetisingewikkeld en hij is te zien in Albatros. Hij heeft tal van geweldige rollen al op zijn naam staan.
 • Nico Sturm speelt een geweldig personage in Gina en Chantal, waar je vorig jaar van kon genieten op VTM. Daarnaast is hij ook één van de vaste acteurs in Wat Als? Hij zal als Felix Druyts daarnaast te zien zijn in De ontvoering van Phil Frisco.
 • Iwein Segers heeft een geweldige rol in De bende van Jan de Lichte, dat zullen de Vlaamse kijkers binnenkort ontdekken via Streamz. Ook hij is te zien in De ontvoering van Phil Frisco.

Makers Niet Schieten

Het scenario van de film is geschreven door Rik D’hiet en Stijn Coninx, naar het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté. Rik D’hiet werkt momenteel aan de Nederlandse reeks De Stamhouder. Achter de camera staat Danny Elsen (Het Tweede Gelaat, de Premier, Tot Altijd, Loft). Peter Bouckaert produceerde Niet Schieten voor Eyeworks Film & TV Drama (die ook betrokken zijn bij 1985 van Wouter Bouvijn), Les Films du Fleuve en Kaap Holland Film, in coproductie met vtm en RTBF.

1985: tv-serie Wouter Bouvijn over De Bende van Nijvel

Zelf schreef ik al over deze film Niet schieten raak je in het hart. Wat heeft De Bende van Nijvel veel verdriet aangericht. Daarom ben ik ook zo benieuwd naar de nieuwe serie die Wouter Bouvijn op dit moment ontwikkeld over De Bende van Nijvel. In deze reeks volgen we drie jongvolwassenen die terechtkomen in het oog van de storm die België op zijn kop zette wanneer de bende brutale overvallen pleegt. Spanningen tussen de onderzoeken verhinderen om de zaak op te lossen. De tv-serie 1985 is ten vroegste in 2022 te zien op Eén en La Une. Het is de eerste keer dat VRT en RTBF de handen in elkaar slaan. Je leest er hier uitgebreid over: 1985: TV-serie rond De Bende van Nijvel op Eén en La Une.

Wouter Bouvijn ken je van het geweldige De Twaalf. En hij gaat volgens mij ook erg hoge ogen gooien met Red Light, waarin Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville de hoofdrollen spelen. De eerste beelden van deze reeks die in samenwerking met VTM en BNNVARA is gemaakt, zijn recent bekendgemaakt. Kijk hier naar de eerste beelden van Red Light en ontdek alles over de cast en het verhaal.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 september 2020 /