Jonas Van Geel presenteert taalquiz Veel Tamtam op VTM

Jonas Van Geel presenteert de taalquiz Veel Tamtam op VTM. Hij krijgt hierbij hulp van Jan Mulder, Herman Brusselmans, Lize Feryn, Wouter Deprez en Barbara Sarafian. Hiermee krijgt het Nederlandse succesformat Praat Nederlands Met Me dus een Vlaamse remake. Dit nieuwe programma is vanaf woensdag 2 september om 21.40 uur op tv.

Veel Tamtam

Werkt ons taalgevoel nog naar behoren? De VTM-kijker ontdekt het dit najaar bij VTM in ‘Veel Tamtam’. Dit nieuwe programma met Jonas Van Geel gaat zeker voor heel wat spraakverwarring zorgen. In deze komische panelquiz gaat hij samen met drie teamcaptains en drie gast-BV’s op zoek naar de betekenis van emoji’s, vreemde woorden en nieuwe afkortingen.

Jonas Van Geel schotelt ze de ene volzin na de andere voor, compleet in emoji’s geschreven, en laat ze raden naar wat die vreemd geschreven whatsappjes nu in godsnaam betekenen. Hij stelt vragen over handige communicatiegadgets en onhandige maar héérlijke communicatieblunders. Jonas Van Geel over Veel Tamtam: “Een taalshow waarin comedians zich amuseren, over de manier waarop we communiceren.”

Jonas Van Geel

Jonas Van Geel presenteert taalquiz Veel Tamtam op VTM

“Na de rotstekening, het perkament, de tamtam, de rooksignalen, de boekdrukkunst en de telefoon, is de cirkel rond. Want ondanks de digitale revolutie communiceren we voortdurend weer met simpele pictogrammen. Wie kan er nog volgen met wat er elke dag aan nieuwe woorden via het internet onze chatboxen komt binnengeslopen. Begrijpen we mekaar eigenlijk nog? Ik zoek het uit samen met mijn 3 teamcaptains en hun BV-gasten! Met een stevige portie tamtam natuurlijk”, aldus Jonas Van Geel, die recent een nieuwe cd heeft uitgebracht met Jelle Cleymans.

“We zijn allemaal smartphone zombies, zeg maar smombies, die heel veel tamtam verkopen. Het was dus hoog tijd voor een programma dat zo gezellig mogelijk klaarheid schept in die onstelpbare woordenstromen. En ik wou al lang best friends forever worden met ons prachtig collectief van teamkapiteins: de schrijvers-columnisten Jan Mulder en Herman Brusselmans, de jonge influencing actrice en Deerlijk ontgroeide Lize Feryn. Of de taalvirtuoos Wouter Deprez en taalpuriste Barbara Sarafian”, vertelt Jonas Van Geel enthousiast over het programma.

Jonas Van Geel presenteert taalquiz

Teamcaptains Veel Tamtam

Het panel van Veel Tamtam wordt gevormd door Jan Mulder, Herman Brusselmans, Lize Feryn, Wouter Deprez en Barbara Sarafian. Stuk voor stuk bekende gezichte voor de Vlaamse kijker. De Nederlandse voormalig voetballer en schrijver Jan Mulder is al sinds jaar en dag te gast in Vlaamse (voetbal) programma’s.

Als er iemand iets met taal heeft, dan is het natuurlijk Herman Brusselmans. Die schrijft werkelijk het ene na het andere boek. Wouter Deprez is niet alleen cabaretier, maar ook actief als schrijver. Actrice Barbara Sarafian werkt momenteel aan een boek. En Lize Feryn – die doorbrak met haar rol in In Vlaamse Velden – schreef daarbij ook het boek Dagboek van Marie. Je kunt iedere week haar gevatte columns lezen in Nina (Het Laatste Nieuws). Meer leuk nieuws over haar: zij zal te zien zijn in het tweede seizoen van Beau Séjour en in de nieuwe VTM GO-reeks Brak (geschreven door Joke De Bruyn – die je kent uit Gina & Chantal)

Gast-BV’s uit bepaalde sector

Teamcaptains Jan Mulder, Herman Brusselmans, Lize Feryn, Wouter Deprez en Barbara Sarafian wisselen mekaar af en spelen telkens met drie gast-BV’s uit een bepaalde sector. Denk aan 3 comedians, 3 actrices, 3 Olympiërs of 3 Limburgers die het tegen mekaar opnemen in rondes zoals ‘Een vat vol emoji’s’ (het leven van een BV kan wel degelijk in emoticons worden weergegeven) of ‘Te veel tamtam’ (waarom zat de vreemde zin “Joe, I’m gonna grab me a quick coffee” ooit in de kersttoespraak van de Britse Queen?).

Comedians in Veel Tamtam op VTM

Comedians: Bart Cannaerts, Lukas Elle en Jens Dendoncker

Teamcaptains Jan Mulder, Lize Feryn en Wouter Deprez laten zich in de eerste aflevering vergezellen door respectievelijk Bart Cannaerts, Lukas Lelie en Jens Dendoncker. Als West-Vlaamse, is Lize Feryn bijzonder fier op het feit dat de woorden “ja” en “neen” vervoegd worden in West-Vlaanderen. “Als je bijvoorbeeld de vraag stelt: “Wouter, ben je hier graag?” zal er geantwoord worden met “jak” van “ja ik”. Zijn ‘we’ hier graag, wordt dan: “jaw” enzovoort.” tot grote hilariteit van Jan Mulder en de andere kandidaten.

De teams worden onder meer geconfronteerd met een gehackte chat-conversatie tussen twee rivalen uit de corona crisis; Jeff Hoeyberghs en Marc Van Ranst. Daarin staan een paar vreemde hipstertermen zoals dreuzel, tattepoem, krikpik en rapalje. De kandidaten moeten raden welk woord echt is, en welk woord verzonnen. Jan Mulder kent alvast één van deze vreemde woorden: “Bij ‘krikpik’ kan ik me nog iets voorstellen. In Nederland is dat een soort seksuele associatie, ‘iemand krikken’, maar iemand ‘tattepoemen’? Neen…!”  Jens Dendoncker heeft er een andere verklaring voor: “We denken dat ‘krikpik’ een Zuid-Afrikaans woord is voor viagra.”

Herbert Verhaeghe

Nog meer hilariteit bij de ronde ‘Goed Gezongen en Gesprongen?’. Hierbij komt onder meer de artiest Herbert Verhaeghe aan bod in een verrassend professionele videoclip. De mond van Jan Mulder valt open: “Is dit echt? Is dit een echte zanger?!”. Jawel dus, en het panel mag raden hoe de tekst van het liedje verder gaat.

In de finaleronde kunnen de twee overgebleven duo’s luidop verdwalen in hun redeneringen op zoek naar die ene juiste term bij de opgavefoto. Is het een asobak of een bordeelsluiper? En is dat nu pannepisse of smirting? Stof genoeg om een heerlijke finale te spelen.

Olympische Sporters in Veel tamtam op VTM

Olympische sporters in Veel Tamtam

In de tweede aflevering van Veel Tamtam op 9 september is het de beurt aan Olympische sporters. Lize Feryn vormt een koppel met Nina Derwael. En we zien twee sporters die ook al streden in De Container Cup, namelijk Dirk van Tichelt (die je ook in De Zomer Van zag) en Thomas Briels. Zij spelen respectievelijk met Jan Mulder en Barbara Sarafian.

Jeroom Snelders in Nederlandse versie

Wie het Nederlandse programma Praat Nederlands Met Me (waar Veel tamtam dus een remake van is) kent, weet dat Vlaming Jeroom Snelders daar al twee seizoenen één van de vaste panelleden is. Jeroom timmert sowieso hard aan de weg; zo zien we ook tijdens de najaarspresentatie van VIER. Bij Praat Nederlands Met Me wordt hij vergezeld door Georgina Verbaan, en wisselend door Martijn Koning en Pieter Derks. Art Rooijakkers presenteert het programma op RTL 4.

Veel Tamtam is de Vlaamse adaptatie van het Nederlandse succesformat Praat Nederlands Met Me. Veel Tamtam wordt geproduceerd door Fremantle. Het eerste seizoen is te zien vanaf woensdag 2 september 2020 om 21.40 uur bij VTM. 

FOTO: VTM.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 mei 2020 /