Frances Lefebure maakt tweede seizoen Make Belgium Great Again

Frances Lefebure maakt tweede seizoen van Make Belgium Great Again. De presentatrice en actrice trok gister (woensdag 19 juni 2019) samen met een groep vrijwilligers de Leuvense binnenstad in om sigarettenpeuken van de weg te rapen. Met succes, want ze ruimden samen meer dan 50000 peuken op. Met de actie wil Frances de strijd aangaan tegen zwerfvuil, wat meteen ook één van de eerste thema’s wordt in het nieuwe seizoen van Make Belgium Great Again.

Sigarettenpeuken

Zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van de Belgen. Onderzoek toont aan dat de helft van ons zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. Peuken die bovendien giftig zijn voor mens en dier én die pas na 15 jaar terug worden afgebroken. Hoog tijd dus voor actie. Frances Lefebure slaat voor Make Belgium Great Again de handen in mekaar samen met Mooimakers, een organisatie die zich inzet tegen zwerfvuil en sluikstorten. Zij trommelden samen met Frances en de programmamakers vrijwilligers op om met z’n allen de straten ‘peukvrij’ te maken. Hun tocht startte woensdag op het Ladeuzeplein. In totaal werden meer dan 50000 sigarettenpeuken van de straat gehaald. Welke acties tegen zwerfvuil Frances nog in petto heeft, wordt dit najaar duidelijk in Make Belgium Great Again.

Nog maar stap 1

“We zijn héél blij dat we zoveel peuken hebben kunnen rapen in Leuven”, aldus Frances Lefebure. “Heel wat mensen zijn ons komen helpen, waaronder opvallend veel studenten die net hun examens achter de rug hadden. Maar dit was nog maar stap 1 natuurlijk. Hoe we dit probleem verder zullen aanpakken, dat zal je later dit najaar te weten komen in Make Belgium Great Again. En nu… gaan we wat afkoelen en een pintje drinken.”

Peukenplan in Leuven

Ook Thomas Van Oppens, schepen van stadsreiniging in Leuven, steunt het initiatief en kwam mee de handen uit de mouwen steken. “71 % van de Leuvenaars vindt Leuven een propere stad. Daarmee scoren we beter dan het Vlaamse gemiddelde. Toch liggen er elke dag opnieuw veel peuken op straat. Dat is frustrerend en ontsiert onze stad. Ik ben heel blij dat Make Belgium Great Again dit probleem onder de aandacht brengt en dat zoveel vrijwilligers vandaag peuken kwamen rapen in Leuven. Binnenkort lanceren we een peukenplan voor Leuven om het probleem grondig aan te pakken. We gaan onder meer rokers sensibiliseren, hen erop wijzen dat peuken smijten op de grond strafbaar is en peukenpalen of -tegels installeren”

Waar je Frances Lefebure nog meer van kunt kennen? Wat dacht je van de tv-serie Studio Tarara!

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 juni 2019 /