Johan Heldenbergh als kolonel Karremans in Quo Vadis, Aida?

Johan Heldenbergh speelt de rol van kolonel Karremans in de bekroonde Bosnische speelfilm Quo Vadis, Aida? Deze film van Jasmila Žbanić is nu in België in de bioscoop te zien. Het is een zeer ingrijpende film, die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebenica. Met naast Johan Heldenbergh ook Raymond Thiry als Dutchbatters. Daarnaast zien we nog meer bekende gezichten in de cast van Quo Vadis, Aida?

Verhaal Quo Vadis, Aida?

Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Niet jouw ding? Ontdek dan tal van streamtips dankzij Guidinc.

Bekroonde film

Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety.

Cast Quo Vadis, Aida?

De cast van Quo Vadis, Aida? wordt gevormd door internationale en Nederlandse acteurs. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje. Voor de lezers van VlaamsKijken springt natuurlijk Johan Heldenbergh eruit en Raymond Thiry is dankzij zijn rol in Undercover 1 en de Ferry-film natuurlijk ook geen onbekende.

Johan Heldenbergh

Johan Heldenbergh speelt in Quo Vadis, Aida? de rol van kolonel Karremans. Deze Vlaamse acteur heeft al heel wat rollen op zijn naam staan. Op dit moment is hij in de bioscoop te zien met Mijn vader is een saucisse. En ik ben ook erg benieuwd naar Cool Abdoul, die er ook snel aan komt. Hij maakte natuurlijk al veel indruk met The Broken Circle Breakdown, maar dankzij zijn hoofdrol in De Twaalf kunnen Netflix-kijkers wereldwijd echt niet meer om deze acteur heen. Recent zag je hem op tv nog in de film Aanrijding in Moscou.

Raymond Thiry

Nog zo’n acteur, die wereldwijd bekend is dankzij een Netflix-serie is Raymond Thiry. We zagen hem in het eerste seizoen van Undercover in de hoofdrol. En ook in de Ferry-film mocht hij niet ontbreken. In Nederland vooral bekend geworden als Luther uit Penoza. Zijn personage kreeg zelfs een spin off afgelopen jaar: Doodstil. Ontdek nog meer films en series met Raymond Thiry.

Acteurs en actrices Quo Vadis, Aida?

 • Juda Goslinga zag je in het tweede seizoen van Undercover. Maar je kent hem bijvoorbeeld ook uit Klem en Flikken Maastricht.
 • Teun Luijkx zal te zien zijn in de nieuwe serie Het jaar van Fortuyn, die naar verwachting in het voorjaar van 2022 bij AVROTROS op NPO 1 te kijken is. Verder ken je hem van Fenix en Retrospekt.
 • Reinout Bussemaker zag je recent in Commando’s en De Oost. Hij zal te zien zijn in Het Smelt met Veerle Baetens.
 • Sol Vinken zag je bijvoorbeeld in jeugdseries als Raveleijn, Spangas en 4Jim. In Penoza speelde hij de rol van Kai Westermaat.
 • Job Raaijmakers zag je in tal van bijrolletjes, maar hij is vooral actief achter de schermen. Zo heeft hij meegewerkt aan verschillende Mees Kees-producties en Kerst bij Koosje.
 • Sanne den Hartogh was – net als Teun Luijkx – te zien in A’dam – E.V.A, maar bijvoorbeeld eerder ook in Stellenbosch.
 • Micha Hulshof zag je – net als Raymond Thiry – recent in Doodstil. Verder had hij een rol in Paradise Drifters en speelt hij Aantje in het eerder al genoemde Fenix. Hij heeft daarnaast nog veel meer rollen op zijn naam staan.
 • Joes Brauers zag je het afgelopen jaar bijvoorbeeld in De Oost en All Stars & Zonen, maar deze jonge acteur heeft al heel wat ervaring. Wist je dat hij ook te zien zal zijn in de nieuwe Netflix-serie Dirty Lines?
 • Jasna Djuricic is een ervaren actrice met tal van rollen op haar naam.
 • Izudin Bajrovic zag je eerder bijvoorbeeld in de film Warriors – Bosnie 1992.
 • Boris Ler zag je bijvoorbeeld in The Land of Blood and Honey en The Call up.
 • Dino Bajrovic is een jonge acteur uit Sarajevo.
 • Boris Isakovic was bijvoorbeeld in The Trap te zien.

Rolverdeling Quo Vadis, Aida?

 • Aida Selmanagic – JASNA ĐURIČIĆ
 • Nihad – IZUDIN BAJROVIĆ
 • Hamdija – BORIS LER
 • Sejo – DINO BAJROVIĆ
 • General Ratko Mladic- BORIS ISAKOVIĆ
 • Colonel Karremans – Johan Heldenbergh
 • Major Franken – Raymond Thiry
 • Lieutenant Rutten – Juda Goslinga
 • Captain Mintjes- Teun Luijkx
 • Colonel Dr. Robben – Reinout Bussemaker
 • Soldier Lammerts – Sol Vinken
 • Adjutant Rave – Job Raaijmakers
 • Soldier Ils – Sanne den Hartogh
 • Major De Haan – Micha Hulshof
 • Boudwijn – Joes Brauers

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

25 juli 2021 /