In de gloria kijken op YouTube

In de gloria kun je volledig kijken op YouTube. Dit komische televisieprogramma – met in iedere aflevering een aantal sketches – is uitgezonden in 2000/2001 op Canvas. Het programma werd geschreven en geregisseerd door Jan Eelen. Woestijnvis produceerde het geheel.

Als je een paar dagen geleden over Het Eiland hebt gelezen op dit blog (en misschien zelfs al een aantal afleveringen hebt bekeken), dan ontdek je in deze intro al een aantal gelijkenissen tussen In de gloria en Het Eiland. Inderdaad is dit ook een productie van Woestijnvis en Jan Eelen heeft ook die serie geschreven en geproduceerd.

Ook de cast bestaat uit grotendeels dezelfde acteurs en actrices. Wie je zoal kunt verwachten? Denk aan Sien Eggers, Frank Focketyn, Kris Focketyn, An Miller, Wim Opbrouck, Lucas Van den Eynde, Tania Van der Sanden en Tom Van Dyck. Sommige van deze acteurs spelen ook een soortgelijke rol als in Het Eiland.

Maar wat de series van elkaar doet verschillen, is dat het bij In de gloria om humoristische sketches gaat, waarbij ze reality-tv op de hak nemen. De makers willen laten zien dat gewone mensen soms misbruikt worden om te scoren op tv. In totaal zijn er twintig afleveringen gemaakt.

Voor mij is het inmiddels al een aantal jaar geleden dat ik In de gloria gekeken heb, maar een aantal sketches zijn mij bij gebleven. Zo wordt iedere aflevering afgesloten met een stukje van Vermaelens Projects; twee broers die iedere keer een nieuw product – zoals de poepsnoeper – lanceren en demonstreren. Wim Opbrouck is mij ook gebleven in de rol van de West-Vlaming Gerrit Callewaert. Hij stuurt videoboodschappen naar tv, omdat hij vindt dat er een einde moet komen aan het ondertitelen van West-Vlamingen op tv. Maar als er en filmpje van hem wordt uitgezonden, wordt dat natuurlijk van ondertiteling voorzien. Maar wat mischien wel de bekendste sketch ooit is, is de Boemerang skets met Tom Van Dyck en Lucas Van den Eynde. Daar had zelfs Jay Leno het over in zijn Tonight Show. Waarschijnlijk heb je ‘m ook al eens gezien:

In de gloria scoort internethit

De cast van In de gloria

Klik hier voor alle afleveringen. Wil je lekker rustig op tv kijken, dan kun je ‘m ook op DVD bestellen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

21 januari 2016 /