De Helaasheid Der Dingen: cast en meer over de Vlaamse film

De Helaasheid Der Dingen is de boekverfilming van Felix Van Groeningen naar het boek van Dimitri Verhulst. De film kwam uit in het voorjaar van 2008 en is vanavond – zondag 30 juli 2023 – om 22.15 uur op VTM te kijken. In De Helaasheid Der Dingen cast zien we Koen De Graeve, Valentijn Dhaenens, Johan Heldenbergh, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Kenneth Vanbaeden, Pauline Grossen, Jos Geens, Natali Broods, Gilda De Bal en Sara De Bosschere. Ontdek hier alles over De Helaasheid Der Dingen, cast en meer.

De Helaasheid Der Dingen

Gunther Strobbe, 13, woont samen met zijn vader en drie ooms bij zijn grootmoeder. De Strobbes zijn na een reeks mislukte huwelijken weer in hun ouderlijk huis gaan wonen. Ze leven er in het smerigste huis van het onooglijke Reetveerdegem onder het motto “God schiep de dag en wij feesten ons er vrolijk doorheen”. Gunther wordt dagelijks geconfronteerd met enorme hoeveelheden alcohol, rokkenjagen en nietsdoen. Deze routine wordt echter doorbroken wanneer hij probeert zijn lot in eigen handen te nemen en te ontsnappen aan de helaasheid der dingen.

Dit is een boekverfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst*.

De Helaasheid Der Dingen cast

De cast van De Helaasheid Der Dingen wordt gevormd door Kenneth Vanbaeden, Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve, Pauline Grossen, Johan Heldenbergh, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Jos Geens, Natali Broods, Gilda De Bal en Sara De Bosschere. Stuk voor stuk acteurs en actrices waar we anno 2023 nog steeds veel van horen en over geschreven hebben.

Cast De Helaasheid Der Dingen anno 2023

We zetten de cast van De Helaasheid Der Dingen op een rijtje met waar je ze van kent en wat ze anno 2023 doen.

 • Kenneth Vanbaeden debuteerde in De Helaasheid der Dingen. Je zag hem daarna nog in een gastrolletje in Zone Stad en in een aantal kortfilms.
 • Valentijn Dhaenens is mede-oprichter van theatergezelschap SKaGeN, die in de coronacrisis opvielen met hun WhatsApp-productie. Je kunt hem ook kennen uit Gina en Chantal en de films Girl en Kom hier dat ik u kus. Hij was eveneens te zien in Onze Straat.Recent zag je hem in Zeevonk. En hij zal te zien zijn in Wil en Zomervacht.
 • Koen De Graeve heeft op mij het meeste indruk gemaakt in films als Onder het hart en Tot Altijd. Hij heeft al in tal van Vlaamse series en films meegespeeld. Zo speelde hij ook de hoofdrol in de VTM-serie Studio Tarara, zag je hem in De Kraak in Beau Monde. Maar waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is zijn hoofdrol in Seizoen 2 De twaalf: De Assepoestermoord en niet te vergeten Ferry: de serie.
 • Pauline Grossen had gastrollen in onder andere Spring, Wittekerke, Vermist en Familie. Ze debuteerde in 2005 in Buitenspel.
 • Johan Heldenbergh zag je bijvoorbeeld in Quo Vadis, Aida? als kolonel Karremans. Deze Vlaamse acteur heeft al heel wat rollen op zijn naam staan. Denk bijvoorbeeld recent aan Vlaamse films als Cool Abdoul en Mijn vader is een saucisse. Hij maakte natuurlijk al veel indruk met The Broken Circle Breakdown, maar dankzij zijn hoofdrol in De Twaalf kunnen Netflix-kijkers wereldwijd echt niet meer om deze acteur heen. En op tv zag je ‘m nog in de film Aanrijding in Moscou. In het nieuwe jaar zien we hem ook in de internationale productie Everybody Loves Diamonds.
 • Bert Haelvoet* ken je bijvoorbeeld uit #hetisingewikkeld, Spitsbroers en De Dag (voor de Nederlandse lezers: die staan beide op Videoland). En laten we natuurlijk ook De Familie Claus niet vergeten; alleen is hij daar amper in te zien, omdat hij de overleden vader is. In Waarom Wettelen (van Dimitri Verhulst) zal hij te zien zijn als notaris.
 • Wouter Hendrickx zien we wat mij betreft echt te weinig op tv. Ik vind hem een geweldige acteur, die wat mij betreft als de Jokke echt de show stal in Cordon*. Maar ook in Amigo’s en De Infiltrant vond ik ‘m geweldig. De laatste twee, drie jaar heeft hij weer heel wat geweldige rollen gespeeld. Zo zag je Wouter Hendrickx in het derde seizoen van Undercover, in het verrassende Black out, de telefilm Lynx en vergeet ook Streamz’ series Storm Lara en Hidden Assets niet. Als je op IMDB kijkt, dan zie je dat het verder wachten is op Alter Ego en Pedro. En waar ik persoonlijk erg benieuwd naar ben is het tweede seizoen van De Twaalf.
 • Jos Geens ken je bijvoorbeeld uit Quiz Me Quick.
 • Natali Broods zag je recent in tv-series als Assisen en Arcadia. En ik ben ook erg benieuwd naar de film Skunk. Je kunt haar verder kennen van haar hoofdrollen in Déjà-VuOver water en Façades. Verder kun je haar kennen uit Cleo.
 • Gilda De Bal was veelvuldig in het theater te zien. Maar ze heeft ook heel wat rollen in Vlaamse series en films* op haar cv staan. Je kent haar bijvoorbeeld uit Gent West, maar je zag haar ook in de De Rodenburgs* en Het goddelijke monster*. Recent zag je haar in de serie Assisen en in de film Het geheugenspel.
 • Sara De Bosschere ken je bijvoorbeeld uit Hotel Sinestra en als prostituee was ze te zien in De Bende van Jan de Lichte. Ook zij was te zien in Assisen.

Felix Van Groeningen

Felix van Groeningen* brak door met het frisse debuut Steve + Sky en bevestigde zijn talent met het melancholische generatieportret Dagen Zonder Lief. De daaropvolgende verfilming van De Helaasheid der Dingen van Dimitri Verhulst werd een regelrechte hit en zette Felix van Groeningen ook internationaal op de kaart. Daarna volgde zijn grootste internatioanale succes, het hartverscheurende The Broken Circle Breakdown, goed voor een Oscarnominatie. Belgica was de openingsfilm van het prestigieuze Sundance Film Festival, waar Felix de prijs voor Beste Regie won. Daaropvolgend kwam Beatiful Boy uit en recent De Acht Bergen, die in Cannes zelfs in de prijzen viel en de juryprijs won.

Dimitri Verhulst

De Helaasheid Der Dingen is niet de enige boekverfilming van het werk van Dimitri Verhulst*. Ook Engel en Problemski Hotel zijn verfilmd. Op dit moment werkt Dimitri Verhulst aan zijn eerste film als regisseur. Blijf VlaamsKijken volgen via onderstaande social media en lees snel meer over Waarom Wettelen met Peter Van Den Begin in de hoofdrol.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 juli 2023 /