Onze Straat: talenten maken nieuwe serie NPO 3

Onze Straat is een nieuwe dramaserie waarin het leven van bewoners van één en dezelfde straat centraal staan. Ieder met een eigen verhaal, ieder in dezelfde straat. Wekelijks te zien vanaf vanavond – vrijdag 8 januari – om 21.35 uur op NPO 3. Op vrijdag 5 februari zien we de Vlaamse acteur Valentijn Dhaenens in de hoofdrol van May.

Onze Straat (tv-serie)

Op straat komt iedereen elkaar tegen. In de straat wordt geleefd, gewerkt en contact gemaakt. Het is een plek waar verschillende generaties en culturen worstelen met de kwesties van nu. Achter elke deur schuilt een ander verhaal. Dat zien we in de zes afleveringen van Onze Straat (die 45 minuten duren). Ze zijn alle gerealiseerd door een veelbelovend team van regisseur, scenarist en producent. De verhalen staan op zichzelf, maar de straat verbindt ze.

Krassen

Bianca leeft een zo onzichtbaar mogelijk bestaan met als enige lichtpuntje haar krasloten die haar hart kortstondig vullen met hoop en verlangen. Wanneer ze noodgedwongen bij haar moeder intrekt, met wie ze een moeizame relatie heeft, lijkt ze niet dieper te kunnen zinken. Tot haar aandacht wordt getrokken door een nieuwe collega, Anton, die haar met zijn charmes en magische kijk op het leven laat ontwaken uit haar eigen bestaan. Terwijl Anton langzaam zijn grip verliest, ontdekt Bianca juist een levenslust die haar de kracht geeft om eindelijk haar eigen leven te gaan leiden.

Krassen van regisseur Hyo Soon Kaag is de eerste aflevering van de nieuwe zesdelige dramaserie Onze Straat. Hij heeft eveneens het scenario geschreven. Naomi Vellissariou speelt de hoofdrol als Bianca. Daarnaast hebben ook Juul Vrijdag en Madela Wee Wee een rol.

Cronos

We treffen Mus en zijn vrouw als kersverse ouders. Tijdens de kraamvisite snijdt de grootmoeder van Mus ineens een pijnlijk onderwerp aan. Ze is er van overtuigd dat de baby op Cronos lijkt, de vader van Mus wiens naam normaliter niet genoemd wordt. De komst van de baby heeft een sluimerende angst in Mus doen ontwaken. Als hij ’s avonds aan de wieg van zijn zoon staat, malen er flashbacks door zijn hoofd van een agressieve vader die het huis tiranniseert. Zal Mus dezelfde woede manifesteren als Cronos?

Hij besluit op zoek te gaan naar zijn vader, die in een boksschool blijkt te werken. Gevoed door steeds intensievere flashbacks en angstbeelden, vindt Mus de moed om de boksschool in te stappen. Als zijn vader hem niet lijkt te herkennen, besluit Mus zich onder een valse naam in te schrijven en te gaan trainen bij de gym. De confrontatie die volgt is zowel fysiek als mentaal en geeft Mus de afsluiting die hij nodig heeft.

Cronos is een indrukwekkend verhaal over een jonge vader, die door de geboorte van zijn kind geconfronteerd wordt met zijn angsten. Moniek Kramer heeft het scenario geschreven. Michael Middelkoop tekende voor de regie van Cronos. Werner Kolf – die je onder andere kent van Commando’s – speelt de hoofdrol. Verder zien we ook Melody Klaver, Romana Vrede, Steef Cuijpers en Emile Jansen in deze aflevering.

Echo

Het leven van de gedreven apotheker-in-opleiding Indra wordt aan het wankelen gebracht wanneer ze haar nieuwe buurjongetje Raaf ontmoet. Terwijl ze geconfronteerd wordt met herinneringen aan haar jong overleden broer Milan, kan ze niet langer om een toenemend gevoel van controleverlies heen. Indra begint in Raaf hetzelfde zorgelijke gedrag te herkennen dat haar broer destijds vertoonde; toch lijkt niemand anders zich om hem te bekommeren. Overtuigd van haar vermoedens begint Indra aan een missie om Raaf te helpen. Een missie die haar blind maakt voor de gevolgen van haar acties en voor haar eigen roep om hulp.

De cast van Echo bestaat onder andere uit Selin Akkulak, Nino Benya Shachaf en Ali Zijlstra. Regie Daphne Lucker en scenario Denise Rebergen.

Neontetra

Julian (Walt Klink) heeft een bijzonder sterke band met zijn vader, Jacques (Bart Klever). Ondanks het feit dat Jacques een zware vorm van de ziekte van Parkinson heeft, leeft Julian er vrolijk met zijn vrienden op los. Ook is hij is aangenomen op het conservatorium en overweegt hij om op kamers te gaan. Als zijn stiefmoeder totaal uitgeput van de zorg uit beeld verdwijnt, komt het ineens volledig op Julian aan. Om te voorkomen dat zijn vader naar een zorginstelling moet zet Julian alle zeilen bij. De spanning loopt op en vriendschappen en familiebanden komen onder druk te staan. Hoelang Julian dit volhoudt is de vraag.

In de cast van Neontetra onder andere Walt Klink, Bart Klever en Reiky de Valk (de jonge acteur, die je later zag in Dertigers seizoen 4 en Hockeyvaders, is helaas overleden eind september 2023). Regie van Emiel Sandtke, die tevens ook het scenario schreef.

May

Wanneer een man die afgesloten is van zijn gevoelswereld onverwacht te horen krijgt dat hij vader wordt, opent zich een kwetsbaarheid in hem die zijn wereld aan het wankelen brengt. Hij komt voor de keuze te staan zich te committeren aan zijn aanstaande vaderschap of om het af te wijzen; een keuze die niet alleen verstrekkende gevolgen heeft voor de man, maar ook voor de vrouw en hun ongeboren kind.

Liefhebbers van Vlaamse series en films komen in de aflevering May van Onze Straat de nodige bekenden tegen. De Vlaamse acteur Valentijn Dhaenens speelt de hoofdrol, maar we zien bijvoorbeeld ook Nadia Amin die we momenteel in Red Light zien. Valentijn Dhaenens was recent te zien in Girl. Scenario Randy Oost, regie Madja Amin.

Smartlap

Arie, een aftakelende kroegbaas en accordeonist, kan de steeds sneller veranderende wereld om hem heen niet meer bijbenen. Hij houdt krampachtig vast aan het verleden en lacht al zijn zorgen weg. Maar wanneer zijn zoon Rody thuiskomt vanuit de afkickkliniek, neemt hij Arie mee in zijn duikvlucht. Lukt het Arie de vergankelijkheid van het leven te accepteren, zelfs als hij tegen zijn instinct als vader in moet gaan? Smartlap is een film met een lach, een traan en heel veel muziek.

In de cast van Smartlap onder andere Jack Wouterse, Chris Peters en Nadja Hüpscher. Scenario van Smartlap is geschreven door Jan Eilander, de regie door David Eilander.

Talentontwikkelingstraject

Onze Straat is hét nieuwe talentontwikkelingstraject voor fictieregisseurs en scenaristen. De serie is de opvolger van de Centraal en One Night Stand-films en is een initiatief van NTR, BNNVARA en VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 januari 2021 /