Ontdek alles over de film Engel van Koen Mortier

Engel van Koen Mortier is op zaterdag 12 maart om 23.08 uur te kijken op Canvas. Deze film – naar de boekverfilming van een roman van Dimitri Verhulst – was niet alleen in Vlaanderen in de bioscoop te zien; in de zomer van 2019 draaide-ie ook in Nederland.

Het verhaal van Engel

‘Engel’ volgt de ontmoeting van een prostituee, Fae, en de wereldberoemde sportman Thierry. Tijdens zijn vakantie in Senegal wordt hij halsoverkop verliefd op de Afrikaanse schoonheid. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden.

Engel van Koen Mortier in Nederland in de bioscoop

Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon.

Koen Mortier

Regisseur Koen Mortier toont met deze poëtische film de wereld, dromen en angsten van Fae en haar verhaal dat ze meemaakte met de wereldberoemde wielrenner. Ze leiden een vergelijkbaar leven: beiden geven het beste van zichzelf en hun lichaam om fans of klanten te verrukken.

Dimitri Verhulst

De film is gebaseerd op het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ uit augustus 2011 van de Belgische schrijver Dimitri Verhulst. Eerder werk van Verhulst dat ook verfilmd werd zijn onder andere ‘De Helaasheid der Dingen’, ‘Problemski Hotel’ en ‘De Laatkomer’.

Cast Engel

In het persdossier vertelt Koen Mortier meer over zijn film. De hoofdrollen in Engel zijn voor de Franse acteur Vincent Rottiers (als Thierry) en de Franse actrice Fatou N’Diaye (als Fae).

“Beide hoofdpersonages willen liefde, begrip en respect. Ze zijn vooral op zoek naar zichzelf: hoe zijn ze in deze situatie beland en hoe moet het verder? Ik wilde de hoop, wanhoop en kwellingen in beeld brengen die men op zo’n moment doorstaat, tijdens de zoektocht naar een beter leven. Bij Thierry is de wanhoop het sterkst. Op deze manier kan hij niet verder. Hij lijkt dit te beseffen en ziet Fae als zijn laatste strohalm. “

“Fae is een sterke vrouw, die alles doet om een greep te krijgen op haar bestaan. Haar omgeving en situatie laten dat niet zomaar toe. Ze heeft haar eigen mening en komt daarvoor op. Hoe sterk zij zich ook toont; ze blijft een onbetekenende pion in een wereld waar alles gekocht en verhandeld wordt. Haar personage is voor een deel gebaseerd op een prostituee die ik ontmoette in Senegal, waar het verhaal zich afspeelt. Haar waterval aan woorden liet zo’n indruk na dat ik besloot het te verwerken in het personage van Fae. Dit gaat in tegen het clichébeeld dat we hebben als we denken aan een Afrikaans straatmadeliefje”, aldus Mortier in het persdossier.

Foto Engel / Stephan Vanfleteren

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 augustus 2019 /