Buiten is het feest op tv te kijken | Ontdek alles over verhaal en cast

De film Buiten is het feest van regisseur Jelle Nesna is zaterdagavond 20 november om 21.55 uur op NPO3 te kijken. De hoofdrollen zijn voor Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Eelco Smits, Pleun Nijhuis en Jip van den Dool. Ontdek in dit artikel meer over het verhaal en de cast van Buiten is het feest.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Is dat niet jouw ding? Ontdek dan meer streamtips dankzij Guidinc.

Buiten is het feest

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden.

Cast Buiten is het feest

Sonne wordt vertolkt door Abbey Hoes, die je kent van haar hoofdrollen in Petticoat en NenaGeorgina Verbaan speelt haar moeder. Deze actrice brak natuurlijk door met GTST, maar haar hoofdrollen in Klem en De Surprise tonen aan dat ze het ‘grote werk’ echt aan kan. Eelco Smits, die bijvoorbeeld te zien was in Bloedverwanten en Majesteit, kruipt in de rol van Sonnes biologische vader Kees. Verder in de cast van Buiten is het feest Pleun Nijhuis, Roosmarijn van der Hoek, Jip van den Dool, Juna de Leeuw, Romy Gevers, Camelia Ray, Jashayra Oehlers, Mehrnoush Rahmani, Lottie Hellingman, Betty Schuurman, Elisabeth Hesemans, Rivka de Leon en Alexander Elmecky.

Rolverdeling Buiten is het feest

Wie welke rol speelt, zetten we ook nog eventjes overzichtelijk voor je op een rijtje. Als er nog interessant nieuws is op dit moment rond een acteur of een actrice, dan voegen we dat natuurlijk in dit onderstaande overzicht met de cast van Buiten is het feest.

 • Abbey Hoes – Sonne – Actrice Abbey Hoes zal volgend jaar te zien zijn in de nieuwe Costa! en ze heeft een hoofdrol in Dirty Lines (Netflix).
 • Georgina Verbaan – Moeder van Sonne. Op dit moment presenteert Georgina Verbaan een documentaire serie over buitenaards leven
 • Eelco Smits – Kees – Acteur Eelco Smits zag je afgelopen jaar als Co in de tv-serie Vliegende Hollanders.
 • Pleun Nijhuis – Jonge Sonne / Willemke – Deze jonge actrice debuteerde in Buiten is het feest. Met haar debuut heeft Pleun Nijhuis meteen een internationale filmaward in de wacht gesleept. Op het WorldFest in Houston won ze de Beste Rijzende Ster Award.
 • Roosmarijn van der Hoek – Lotte – Ze mag dan ontzettend jong zijn Roosmarijn van der Hoek heeft al diverse rollen op haar naam, zoals Bumperkleef Mijn Kleine Grote Broer, Mees Kees, Levenslied en Het Geheim van Eyck.
 • Jip van den Dool – Sander – Was recent nog in Red Light te zien als Kaspar. Maar je kunt hem ook kennen uit Ares, Dare en uit Ventoux.
 • Juna de Leeuw – Hannah – Deze actrice ken je als Hansje Meijer uit Oogappels, maar je zag haar recent ook in Vliegende Hollanders.
 • Romy Gevers – Martha – Romy Gevers zag je eerder in bijvoorbeeld, Vals (eveneens met Abbey Hoes), De slet van 6 vwo en in Centraal Medisch Centrum.
 • Camelia Ray – Jonge Martha
 • Jashayra Oehlers – Samantha – Deze actrice was eerder te zien als Ruby in Soof: een nieuw begin.
 • Mehrnoush Rahmani – ambtenaar kinderbescherming – Actrice Mehrnoush Rahmani ken je bijvoorbeeld als Samantha Fardjam uit Moordvrouw.
 • Lottie Hellingman – advocaat Sonne – Recent zag je Lottie Hellingman als Monique in Swanenburg. Maar deze actrice heeft natuurlijk al veel meer rollen op haar naam staan.
 • Betty Schuurman – advocaat Kees – Je kunt Betty Schuurman kennen uit tal van series en films. Denk bijvoorbeeld aan Instinct en Morten.
 • Elisabeth Hesemans – vrouw Kees – Deze dame werkt vooral achter de schermen. Zo was ze bijvoorbeeld de kids-coördinator bij Deep Shit. Als actrice zag je haar eerder in Joy.
 • Rivka de Leon – dochter Kees – Deze jonge actrice zag je ook in Storm: Letters van Vuur.
 • Alexander Elmecky – rechter – Hij is ook te zien in de nieuwe film van Alex van Warmerdam, NR 10 met in de hoofdrol Tom Dewispelaere.

Jelle Nesna

Jelle Nesna verzorgde de regie van Buiten is het feest. In 2009 maakte hij zijn eerste speelfilm, Carmen van het Noorden, die een Gouden Kalf kreeg voor Beste Soundtrack. Sinds 2010 werkt Jelle Nesna als Creative Producer samen met productiemaatschappij Rinkel Film. Met producent Reinier Selen van Rinkel Film realiseerde hij onder andere het succesvolle Lucia De B. (2014). In 2018 volgde Rafaël, waarin de Vlaamse acteur Nabil Mallat de hoofdrol speelt.

Taboe

In het persbericht waarmee de film in 2019 werd aangekondigd zei Jelle Nesna: “Wat mij aantrok in de roman van Arthur Japin, is dat het gaat over veerkracht en hoe je om kan gaan met je lot. Over hoe je door te praten kan veranderen van een slachtoffer in een ervaringsdeskundige. Samen met deze geweldige cast hoop ik met Buiten is het feest een universeel verhaal te vertellen over een van de grootste taboes: seksueel misbruik van kinderen in de familiesfeer. Hoe de schaamte en het zwijgen je als slachtoffer nog eenzamer maken. Ik hoop dat ik met de film positieve rolmodellen kan creëren om mensen aan te moedigen te praten over hun ervaringen. Pas als je je geheimen en schaamte deelt, ben je vrij.”

Boek Arthur Japin

Karen van Holst Pellekaan schreef het scenario van Buiten is het feest. Dat deed ze ook voor De gelukkige huisvrouw en Jackie. Het scenario is een vrije bewerking van de roman van Arthur Japin, die geïnspireerd is op het leven van Karin Bloemen. Karin Bloemen heeft in 2019 ook zelf een boek geschreven over haar ervaringen.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (zodat je ook tv over de grens kunt kijken), Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

18 november 2021 /