Zot van A van Jan Verheyen op tv

Zot van A – de Vlaamse remake van Alles is liefde – wordt vandaag van 14.35 tot 16.55 uitgezonden op VTM. Deze film van Jan Verheyen  kent een indrukwekkende cast met onder andere Veerle Baetens, Kevin Janssens, Koen De Graeve, Barbara Sarafian, Joke Devynck en Kürt Rogiers.

Vlaamse remake van Alles is liefde

Zot van A is dus de Vlaamse remake van Alles is liefde. In Nederland was deze film een zeer groot succes. Dit is het verhaal van de Vlaamse adaptie:

Tom Reynders (Jappe Claes), die al een kwarteeuw gestalte geeft aan Sinterklaas, sterft aan een hartstilstand vlak voor de stoomboot de haven van Antwerpen in zal varen. Jan (Michel Van Dousselaere), een toevallige passant, wordt de nieuwe Sinterklaas. De komst van deze nieuwe Sint schudt ook andere levens door elkaar, zoals dat van productieassistente Annette (Joke Devynck), die de televisieopnames rondom de Sinterklaasviering in goede banen moet leiden. En dan is er Anna (Veerle Baetens), de dochter van Tom Reynders. Zij heeft haar man Bruno (Koen De Graeve) het huis uit gezet na een slippertje. Bruno heeft spijt en wil haar dan ook terug. Maar op de begrafenis van haar vader valt Anna als een blok voor een Don Juan van achttien…

Bekende Vlaamse cast Zot van A

De cast van Zot van A is indrukwekkend te noemen. Ik lees op Wikipedia dat er 43 ‘sprekende’ rollen in de film zijn, daarvan worden er zeker 35 vertolkt door Vlaamse topacteurs. Wat dat betreft, is het ook een plezier om naar te kijken, want steeds weer zie je acteurs en actrices in Zot van A die je wel ergens van kent.

Acteurs en actrices in Zot van A

Ik hou het bij het overzicht eventjes op de belangrijkste personages. Die worden gespeeld door acteurs en actrices die ook anno 2020 – Zot van A stamt tenslotte uit 2010 – nog steeds erg succesvol zijn.

 • Veerle Baetens is binnenkort te zien op tv in Cheyenne & Lola en Lockdown. Daarnaast heeft ze aan de films Dealer en Rookie meegewerkt. En natuurlijk wordt ook de telenovelle Sara weer opnieuw uitgezonden op tv.
 • Kevin Janssens heeft ons recent nog verbaasd in The Masked Singer, waar hij als derde eindigde als de wolf. Maar je zag ‘m dit jaar ook al op Streamz in het geweldige Fair Trade en in Niets Te Melden.
 • Koen De Graeve zag je nog in de Wat Als? special, maar bij mij is vooral zijn rol in Studio Tarara bijgebleven de laatste tijd. Daarnaast blijven Onder het Hart en Tot altijd prachtige films waarin hij de hoofdrol speelt.
 • Barbara Sarafian is op dit moment op Streamz te zien in Niets Te Melden. Daarnaast zag je haar in de Nederlandse serie Keizersvrouwen (te zien via Netflix, zowel in Nederland als België). Verder zag je haar op tv in Veel Tamtam. En ze heeft meegewerkt aan De ontvoering van Phil Frisco.
 • Matteo Simoni is één van de Vlaamse acteurs van dit moment. Je zag ‘m in De bende van Jan de Lichte als Jan de Lichte. En laten we zijn rol van Devon Macharis in Callboys niet vergeten. Of wat dacht je van Trio? Op dit moment in de bioscoop te zien met The Racer en in het nieuwe jaar in Rookie.
 • Jan Van Looveren acteert niet zoveel meer. Je kunt hem nu bijvoorbeeld kennen van Factcheckers en Op weg met Jan.
 • Joke Devynck is op dit moment te zien in de nieuwe serie Een Goed Jaar. Die is nu al op Videoland te zien en wordt later uitgezonden op VTM. Haar rol in Morten blijft ook geweldig.
 • Kürt Rogiers zien we veel op tv. Aan de ene kant in de serie Familie als Lars en aan de andere kant ook als presentator van Lego Masters. Daarnaast heeft hij ook een gastrol in Een Goed Jaar.
 • Tania Kloek is op dit moment te zien in het vijfde seizoen van De zonen van Van As. Daarnaast zag de oplettende kijker haar ook in Fair Trade, maar haar beste rol vind ik die van Eve in Gina en Chantal.
 • Michel Van Dousselaere ken je natuurlijk als Roger De Kee uit Aspe. En zo heeft hij nog tal van rollen op zijn cv staan. Helaas heeft de Vlaamse acteur een zeldzame vorm van dementie, waarbij hij slecht achteruit gaat en nu niet meer kan spreken. Daar verscheen dit boek over.
 • Sven De Ridder is vanaf aanstaande maandag te zien in Ik U Ook van Ketnet. Maar je ziet ‘m nu ook op Streamz in Fair Trade. En hij speelt de hoofdrol in de nieuwste film van Jan Verheyen: Red Sandra.
 • Peter Bulckaen speelt sinds 2008 al de rol van Mathias Moelaert in Familie. Maar je zag hem daarnaast dit jaar ook in de film Cruise Control.
 • Jappe Claes zag je in 2017 nog in de Nederlandse serie Voetbalmaffia (die ook op Streamz staat). Leukste serie met hem: wat mij betreft is dat Vossenstreken.
 • Herwig Ilegems heeft al tal van mooie rollen op zijn naam staan, maar mij zijn die van Paul Rabet in Professor T. en Dennis Degeyn in Grenslanders toch wel het meeste bijgebleven.
 • Mathijs F. Scheepers is op dit moment op tv te zien in Black-out. Hij speelt daar zo’n andere rol dan je eigenlijk van hem verwacht. Je spot ‘m verder in de VTM Go-serie Brak. Daarnaast is hij binnenkort in de bioscoop te zien in de Nederlandse film De Slag om de Schelde. Hij vertelde er in dit interview met VlaamsKijken al meer over.
 • Mathias Sercu is op dit moment ook te zien in Black-out als Lander Vansteeland. Daarnaast zie je hem in Campus 12 als Ward De Smidt. Maar bovenal is hij erg druk aan het schrijven. Zo heeft hij de serie Marsman geschreven en werkt hij momenteel aan de serie Chantal, die draait rondom het personage van Maaike Cafmeyer uit Eigen Kweek. Chantal wordt een politiereeks met een hoek af.
 • Lotte Heijtenis is net als Mathijs F. Scheepers en Mathias Sercu op dit moment ook in Black-out te zien. Daarnaast was ze twee jaar geleden nog te zien in Gevoel voor Tumor. Maar vooral voor Zot van A. had ze twee rollen, waardoor iedereen haar kent. Namelijk die van Jes uit de gelijknamige serie en als Charlotte uit De smaak van De Keyers.
 • Mike Verdrengh kun je kennen uit De Rodenburgs, maar ook uit het eerste seizoen van Salamander en Spitsbroers.

Jan Verheyen

Zot van A werd geregisseerd door Jan Verheyen. Die had het jaar daarvoor nog Dossier K. gemaakt. Inmiddels heeft hij de trilogie rondom Vincke & Verstuyft afgerond en zijn er ook verschillende films van zijn hand van FC De Kampioenen. Twee jaar geleden maakte hij nog De Collega’s 2.0 en ik ben zelf ook erg nieuwsgierig naar de film Red Sandra, waarvan de release door het coronavirus helaas is uitgesteld. Wist je trouwens dat Jan Verheyen ook net een nieuw boek heeft geschreven?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 december 2020 /