Factcheckers terug met tweede seizoen

Factcheckers met Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille is terug op tv met het tweede seizoen! Vanaf woensdag 2 december gaan ze om 20.40 uur bij Eén weer onverminderd door met hun missie: checken wat er nu eigenlijk klopt van de tsunami aan berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen. De factcheckers hebben één doel: ze willen de waarheid achterhalen. Bij hun zoektocht gaan ze tot op het bot én komen ze ook geregeld zichzelf tegen.

Factcheckers

Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille hebben de voorbije maanden niet stilgezeten. Ondanks de moeilijke werkomstandigheden door corona is het trio erin geslaagd een stevige checklist samen te stellen. Ze gaan in het tweede seizoen 24 ‘feiten’ testen op hun waarheidsgehalte. Gedurende de opnames golden er verschillende coronamaatregelen; dat zie je aan het feit dat de presentatoren soms wel en soms geen mondmasker dragen.

Aflevering 1 Factcheckers seizoen 2

In de eerste aflevering gaat het over de niet al te beste reputatie van sommige slotenmakers. Maar Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille duiken ook in de wereld van medische apps. En ze buigen zich over de vraag welke groenten het gezondst zijn: verse of die uit de diepvries.

Malafide slotenmakers

Thomas Vanderveken wil achterhalen wat er aan is van de wilde verhalen op Facebook over ‘malafide’ slotenmakers die je op het internet vindt. Ze willen je snel helpen, maar als puntje bij paaltje komt, rekenen ze daarvoor belachelijk hoge kosten aan. Thomas schakelt voor zijn onderzoek Britt Van Marsenille én de mama van Jan Van Looveren in. Het wordt een grote undercoveractie waarbij hij van de ene in de andere verbazing valt.  

Thomas Vanderveken

“Ik had al wel eens zo’n verhaal gehoord over malafide slotenmakers, maar om nu te zeggen dat dat zo’n grote plaag is zoals ze beweren…”, aldus Thomas Vanderveken, die we natuurlijk ook allemaal kennen als presentator van Alleen Elvis en de Toots Sessies.

Smartphone als dokter

Jan van Looveren wil checken hoe ver de smartphonetechnologie staat in het screenen van kanker. Dat is behoorlijk ver, als je recente berichten mag geloven. Tegenwoordig zijn er zelfs al apps die huidkanker kunnen opsporen. Geen bloedonderzoek, geen dokters, gewoon een app die zegt of je kanker hebt of niet. Jan vindt dat dit wel heel ver gaat en trekt op onderzoek. Maar dan komt het plots wel héél dichtbij…

Jan Van Looveren

“Mijn zusje en mijn vader zijn allebei gestorven aan kanker, dus als zo’n app een moedervlek op je lichaam als ‘hoog risico’ inschat, flitst er heel wat door je hoofd…”, vertelt Jan Van Looveren, die je bijvoorbeeld kent van Op weg met Jan.

Zijn verse groenten of diepvriesgroenten gezonder

Britt Van Marsenille kiest als kersverse mama voor gezonde voeding en daar horen veel en vooral verse groentjes bij. Alleen beweren heel wat artikels dat diepvriesgroenten vaak even gezond of zelfs gezonder zijn dan verse. Maar klopt dat wel? Britt doet de test en schakelt Jan in: hij volgt minutieus de weg die diepvriesboontjes afleggen van het veld tot op ons bord, terwijl Britt zelf het spoor van verse boontjes volgt. Welke groenten hebben op ons bord nog de meeste vitaminen? En zijn dus het gezondst?

Britt Van Marsenille

“Ik probeer gezond te leven, dus ik koop mijn groenten altijd vers, nooit uit de diepvries. Want daarin zitten de meeste vitaminen. Toch? Niet altijd, volgens heel wat artikels”, aldus Britt Van Marsenille. Wist je dat zij in de lente van 2021 met een boek komt: Britt bij de bijen is alvast te bestellen.

Tweede seizoen Factcheckers

Wat je verder nog kunt verwachten in het tweede seizoen van Factcheckers. Denk aan gevonden portefeuilles, muziek tegen muggen en een goede conditie in zes minuten.

Gevonden portefeuille netjes terug brengen

Wat gebeurt er als je een gevonden portefeuille vol geld binnenbrengt bij een lokaal politiekantoor of op het gemeentehuis? Komt die netjes bij de rechtmatige eigenaar terecht? Volgens een Nederlands onderzoek is dat niet altijd het geval. Maar hoe zit dat bij ons? Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille organiseren een grootschalig onderzoek over heel Vlaanderen.

En verder in Factcheckers seizoen 2

  • Worden composteerbare bekertjes, bordjes en bestek in ons land effectief gecomposteerd, zoals het hoort? Thomas en Jan zoeken het uit en botsen op pure kafka.
  • Kan je met maar zes minuten trainen per week je conditie op twee maanden tijd aanzienlijk verbeteren? Thomas bijt zijn tanden stuk op de nieuwste hype: de HIIT-intervaltraining.
  • Hoe makkelijk kan je je auto laten chiptunen? Met andere woorden: door software-aanpassingen het vermogen van je wagen opdrijven. Hoe werkt dat? En is dat wel legaal? Een verhaal van veel PK’s, testen op een racecircuit én achterpoortjes in de wet.
  • Is de muziek van DJ Skrillex echt hét ultieme hulpmiddel tegen muggen, zoals sommige berichten en posts claimen? Jan kreeg Skrillex niet te pakken, maar Netsky wel..
  • En kan je met een GPS-tracker een gestolen fiets makkelijk terugvinden? Jan en Thomas doen de test en hebben daarvoor nodig: een tracker, een fiets en een… dief.

Factcheckers: vanaf woensdag 2 december om 20.40 u. op Eén en via VRT NU.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 december 2020 /