The Passion 2022: cast, verhaal én meer

The Passion 2022 vindt dit jaar plaats in Doetinchem. Op Witte Donderdag – 14 april 2022 – kun je om 20.30 uur op NPO1 kijken naar de twaalfde editie van het muzikale paasevent. Het thema is Alles komt goed, waarbij wordt ingehaakt op herkenbare maatschappelijke onderwerpen. Maak in dit artikel uitgebreid kennis met The Passion 2022 cast, met Soy Kroon als Jezus. Maar er zijn nog meer bekende acteurs en actrices die in 2022 tot The Passion cast behoren. We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

The Passion 2022

De eeuwenoude vertelling van The Passion blijkt vandaag de dag nog steeds actueel. KRO-NCRV vindt het belangrijk dat dit universele verhaal over liefde en hoop toegankelijk is voor iedereen – jong, oud, gelovig of niet. Daarom is gekozen voor een gevarieerde cast, vele muziekhits en wordt de komende editie weer voorzien van audiodescriptie en een gebarentolk (onderaan dit artikel ontdek je waar je kunt luisteren naar de audiodescriptie van The Passion en kunt kijken naar de gebarentolk). Door de koppeling met actuele maatschappelijke onderwerpen in de vertelling, wordt het een verhaal dat voor iedereen nog steeds herkenbaar is. KRO-NCRV wil kijkers uit het hele land met elkaar verbinden en dat gebeurt dit jaar vanuit de Achterhoek.

Thema: Alles komt goed?!

Met het thema Alles komt goed?! wil The Passion hoop en inspiratie bieden. Het traditionele paasverhaal blijft bij KRO-NCRV in ere, maar er komen in deze editie, in de vernieuwde vertelling, een aantal verrassingen. Vorig jaar werden voor het eerst Engelstalige nummers vertaald in het Nederlands. Deze toevoeging werd enthousiast ontvangen door de kijkers en leverde zelfs een nummer 1 hit op. Ook dit jaar zullen internationale hits niet ontbreken. Op deze manier biedt The Passion een nóg groter arsenaal aan de mooiste popliedjes die het verhaal vertellen en binnen de context van The Passion een heel nieuwe lading krijgen.

Terugkijken

Natuurlijk is The Passion ook dit jaar weer terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Woon je buiten Nederland – bijvoorbeeld in België – dan is dat mogelijk met een VPN Verbinding. Wist je dat er in de beginjaren zelfs een dvd van is gemaakt. Zo kun je nu The Passion Live in Gouda nog kopen.

Kim-Lian van der Meij als Maria Magdalena

Eén van die vernieuwingen in The Passion is de extra vrouwelijke hoofdrol. Voor het eerst wordt Maria Magdalena belicht. Maria Magdalena is een bijbels karakter met meerdere gezichten, een vrouw die ook in deze tijd zou opvallen. Toch is zij honderden jaren onderbelicht gebleven. Actrice en presentatrice Kim-Lian van der Meij zien we in The Passion cast als Maria Magdalena. Zij vertelt: “Erg bijzonder dat dit jaar het lang ondergeschikt gemaakte personage Maria Magdalena een rol krijgt. Ik voel me vereerd om als eerste actrice in de geschiedenis van The Passion, haar gestalte te gaan geven. Maria Magdalena is iemand waarover vele verhalen bestaan. Eeuwenlang is ze weggecijferd, onterecht gebrandmerkt als prostituee, of zelfs verbannen uit de verhalen, maar haar impact was groot. Ik hoop kijkers te inspireren met deze krachtige vrouw en dat ze zich in haar zullen herkennen, zoals ik mijzelf ook in haar herken.”

The Passion cast 2022

The Passion cast 2022 bestaat weer uit tal van bekende namen. Soy Kroon speelt Jezus. Noortje Herlaar is Maria. Dennis Weening kruipt in de huid van Judas. De Vlaamse acteur Thomas Cammaert is Petrus. Sabri Saad El Hamus zien we als Pilatus. En zoals net gezegd: Kim-Lian van der Meij is dus Maria Magdalena. Sosha Duysker is dit jaar de verslaggever. De acteurs, presentatoren en artiesten die de kijker in deze editie als discipel ziet zijn: Camilla Dreef, Iris Stenger, Jannes Heuvelmans, Jasmine Sendar, Juneoer Mers, Peggy Vrijens, Robin Zijlstra, Sydney Tros en Tim Hogenbosch.

Hier ken je The Passion cast 2022 van:

 • Soy Kroon zag je bijvoorbeeld in K3 Dans van de Farao. Mar je kent hem ook uit de Zwaar Verliefd-films. Hij maakte indruk als Guus Walema in Hoogvliegers. Maar de Vlaamse kijkers kennen hem natuurlijk van Galaxy Park. Dit voorjaar is hij te zien als één van de hoofdrolspelers in de nieuwe Costa!!
 • Noortje Herlaar zal te zien zijn in de nieuwe Netflix film The Takeover. Wist je dat ze ook te zien was in de Vlaamse film Paradise Trips. Ze brak door als muscialactrice in Mary Poppins, maar ze heeft al tal van prachtige tv- en filmrollen op haar naam staan.
 • Dennis Weening zag je vorig jaar in Hunted VIPS.
 • Thomas Cammaert is een Vlaamse acteur, die vooral in Nederland werkzaam is. Je kunt hem kennen uit Ramses, waarin hij Joop Admiraal speelde. Je zag hem ook in de musical Lazarus. Dit jaar is hij één van de deelnemers aan De Alleskunner VIPS.
 • Sabri Saad El Hamus ken je bijvoorbeeld uit series als SwanenburgOogappels en Red Light.
 • Kim-Lian van der Meij zag je voor Kerst op tv met 5 Days of Christmas en ze behoorde tot de deelneemsters aan Wie is de Mol 2022.
 • Sosha Duysker ken je bijvoorbeeld van het programma Stereotypisch.
 • Camilla Dreef ken je van BinnensteBuiten ze is bioloog, vogelaar en ambassadeur van de Vogelbescherming.
 • Iris Amber Stenger speelde net als Sydney Tros in Spangas; ze was te zien als Caro Out en werkt daarnaast vooral veel mee achter de schermen van tv-series en films.
 • Jannes Heuvelmans is één van de leden van de boyband Fource.
 • Jasmine Sendar leerden we kennen in soaps als Goudkust en Onderweg naar Morgen. Maar denk ook aan de aanraders Grenslanders en Dit zijn wij. Ze werkt momenteel aan Zomer in Frankrijk.
 • Juneoer Mers speelt de rol van Ike Turner in de Tina Turner musical.
 • Peggy Vrijens ken je onder andere Julia’s Tango en recent uit Niks vreemds. Ze heeft in verschillende Nederlandse series en films gespeeld en spreekt de nodige boeken in.
 • Robin Zijlstra deed in 2004 mee aan Idols; daarna ging hij acteren. Zo zag je hem als Daniel in HotNews. Maar zijn bekendste rol is die van Milan Alberts in Goede tijden, slechte tijden. Begin dit jaar zag je hem in Better than ever.
 • Sydney Tros is actrice; je kent haar bijvoorbeeld als Noor uit Spangas. Ze was maar liefst vierhonderd afleveringen te zien in die rol.
 • Tim Hogenbosch is beter bekend als Boswachter Tim; hij werkte voor Staatsbosbeheer en werd in 2018 uitgeroepen tot beste twitteraar van Nederland. Tegenwoordig is hij tv-presentatro van bijvoorbeeld Beestenbrigade.

Bekende Nederlanders in The Passion 2022

Net als elk jaar vervullen ook verschillende bekende Nederlanders een verrassende bijrol. Zo is er een rol weggelegd voor BinnensteBuiten-chef Nadia Zerouali, kruipt First Dates-gastheer Sergio Vyent samen met Boer zoekt vrouw-boerin Steffi in de rol van Petrus-herkenners en vormen Marcel van de Ven & Thijs Wattimena van Hunted het arrestatieteam in The Passion.

Ruud de Wild verteller

Ruud de Wild is tijdens The Passion 2022 de verteller. De radio-dj geeft zijn eigen invulling aan zijn rol als verteller van het eeuwenoude paasverhaal. Ruud de Wild vertelt: “Het paasverhaal ken ik al sinds mijn jeugd. Het is niet alleen een religieus verhaal, ook maatschappelijk heeft het ons nog veel te zeggen in deze tijd. Als verteller in The Passion wil ik mij net zo onderzoekend opstellen als in mijn podcasts. Ik weet de antwoorden ook niet, maar ik stel me ervoor open. Het thema ‘alles komt goed?!’ is inmiddels mijn levensmotto. Niet alles hoeft altijd desastreus fout te gaan. Het leven is te kort voor gedoe.” Zelf heeft Ruud de Wild al het nodige meegemaakt, zoals zijn kankerdiagnose waarover hij de documentaire Diagnose De Wild maakte.

The Passion: audiodescriptie en gebarentolk

De audiodescriptie van The Passion 2022 kun je vinden op NPO Radio 2. Dit wordt verzorgt door dj Wouter van der Goes. Zo kun je – ook als je niet naar de tv kunt kijken – het spektakel volgen. Voor slechthorenden wordt het verhaal door een gebarentolk vertaald op NPO 1 Extra. Op deze manier heeft iedereen op hetzelfde moment dezelfde ervaring.

Hemelvaart

Wist je dat The Passion 2022 een vervolg krijgt tijdens Hemelvaart op donderdag 26 mei? Dan zullen we de cast zien in een nieuw verhaal. Daarover later meer… Blijf ons volgen via Facebook én Instagram en je mist het niet. The Passion 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk Nederland, Kansfonds en Gemeente Doetinchem en geproduceerd door Mediawater. 

Foto: Stijn Ghijsen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 april 2022 /