Aria met Dionne Stax, Tania Kross, Henk Poort en Rosemary Joshua

Aria is de nieuwe talentenjacht, waarin omroep MAX op zoek gaat naar een nieuw opera talent. Dionne Stax presenteert Aria. De jury van Aria wordt gevormd door Tania Kross, Henk Poort en Rosemary Joshua. Ontdek in dit bericht alles over het programma dat vanaf vanavond – zondag 10 oktober – wekelijks om 20.30 uur op NPO 1 te kijken is. Natuurlijk maak je ook kennis met de tien kandidaten van Aria.

Aria

ARIA is een achtdelige serie gepresenteerd door Dionne Stax waarin tien talentvolle operazangers * wekelijks een bekende aria zingen die wordt beoordeeld door de vakkundige jury bestaande uit Tania Kross, Rosemary Joshua en Henk Poort. Na acht weken is de ontknoping: wie wordt het grootste nieuwe operatalent van Nederland? De winnaar krijgt een studiebeurs aan de Nationale Opera.

(* Verderop in dit artikel maak je kennis met de Aria-kandidaten.)

Jury Aria

De drie doorgewinterde juryleden – Henk Poort, Rosemary Joshua en Tania Kross – zijn operazangers die ook buiten de opera hun sporen als zanger verdiend hebben. Samen hebben ze ruim tachtig jaar podiumervaring! De taak waarvoor zij staan is niet eenvoudig, want opera is meer dan zingen alleen, het is bijvoorbeeld ook acteren en dus het overbrengen van een verhaal en emoties.

Rosemary Joshua

Rosemary Joshua is voorzitter van de jury. Zij staat aan het hoofd van De Nationale Opera Studio, een vermaard opleidingstraject waarin jonge, getalenteerde zangers worden klaargestoomd voor een internationale operacarrière. Het zwaartepunt van haar jureringen ligt op overtuigingskracht en likeability. Daarnaast is Rosemary Joshua erg kritisch op het repertoire dat de zangers kiezen.

Henk Poort

Henk Poort heeft met zijn vele jaren ervaring in de verschillende operahuizen van Europa vooral een goed oor ontwikkeld voor klankkleur. Is een zanger helder, of kleurt hij dof? Ook let hij op de timing en of een zanger goed samenwerkt met de dirigent. Je kent Henk Poort van zijn optreden in Beste Zangers, maar ook van zijn theatershow.

Tania Kross

Tania Kross legt de nadruk op acteertalent en overtuigingskracht. Een zanger moet een rol tenslotte spelen en die tot aan de achterste rijen van een grote zaal overtuigend weten te brengen. Deze dame hebben we ook al regelmatig op tv gezien; zij weet dus wat er allemaal bij komt kijken in het wereldje.

Secret Judge

Elke legendarische operabühne heeft haar eigen legendes. Mysterieuze verhalen over een ronddwalende geest of een sprookjesachtig fantoom dat zich bemoeit met het reilen en zeilen van het theater. Zo ook de arena die ARIA heet. Hoog in de loge huist de Secret Judge. Het is een internationaal vermaarde autoriteit op het gebied van opera en klassieke muziek wiens mening een carrière kan maken of breken. Een mystiek persoon wiens identiteit geheim zal blijven tot aan de grote finale van ARIA. Elke week zal de Secret Judge vanuit de loge goudeerlijk commentaar geven op de optredens van onze operatalenten; slechts communicerend via het scherm. 

Aflevering 1

In aflevering 1 maken we kennis met Aria-kandidaten Elenora, Hugo, Isabel, Maayan en Michiel. Isabel zingt een van de beroemdste aria’s die Puccini ooit schreef en Hugo waagt zich aan het prachtige en zeer bekende La donna è mobile. Countertenor Maayan zingt een vrouwenrol uit de opera Rinaldo, en de ontroerende aria van Michiel komt uit Tosca. Elenora brengt een heerlijke onbezorgde wals uit Roméo et Juliette ten gehore.

Aflevering 2

In de tweede aflevering van Aria maken we kennis met kandidaten Ami, Amy, Helene, Laura en Sam. Amy kruipt in de rol van de prachtige en vrijgevochten Carmen en Sam zingt een aria uit Mozarts’ beroemde komische opera Le Nozze di Figaro. Sopraan Helene smeekt in haar rol van Norma in haar aria de Maangodin om vrede, Laura brengt een uitbundige aria vol levenslust uit La Bohème en Ami waagt zich aan een van de bekendste en moeilijkste aria’s die er zijn, waarin ze de op één na hoogste noot ooit geschreven voor opera zal moeten zingen.

Kandidaten Aria

Na de eerste twee afleveringen keren de acht overgebleven kandidaten terug in aflevering drie en vier waar vervolgens ook weer een kandidaat afvalt. Voor de kandidaten is deelname aan ARIA een moedige stap. De emotionele en vaak technisch uitdagende muziek vergt veel discipline en uithoudingsvermogen. Aria is meer dan een talentenjacht.

Kandidaten Aria – Aflevering 1

  • Elenora heeft haar eerste klassieke noten gezongen aan de hand van YouTube tutorials. Ze heeft een conservatoriumdiploma op zak en wil graag een grote ster worden in de operawereld. Ze vindt klassieke muziek prachtig, omdat veel aria’s al eeuwenoud zijn en dus ook door vele mensen, op verschillende manier zijn gezongen. Volgens haar maakt dat het magisch.
  • Hugo is afgestudeerd aan het conservatorium in Utrecht, maar werkzaam als sportmasseur, tennisleraar en personal trainer. Maar bovenal is hij operazanger. Hij ziet voor zichzelf een rol in het populairder van opera onder jonge mensen. Hij denkt dat hij daar geschikt voor is, omdat hij jong en vrolijk is en niet ‘moeilijk doet’ over opera.
  • Isabel heeft al ontzettend veel ervaring op het podium; zo speelde ze Saturday Night fever op cruiseschepen en won ze My name is als Christina Aguilera in 2011. Ze doet daarnaast veel stemwerk. Opera is haar grote liefde. Bij de gedachte aan het zingen van aria’s voor een groot Nederlands publiek, kan ze spontaan huilen. Isabel heeft gestudeerd aan het conservatorium in Rotterdam.
  • Maayan is geboren en getogen in Israël. Hij wilde in eerste instantie popster worden, maar met het bereik dat hij heeft, ligt de wereld aan zijn voeten. Maayan is een sopraan, die voor de muziek naar Nederland is verhuids. Met succes, want hij is met een 10 cum laude afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam.
  • Michiel is jurist en werkte in Londen; hij is een laatbloeier wat opera zingen betreft. Vlak voor de coronacrisis heeft hij het conservatorium afgerond, die hij in deeltijd volgde naast zijn baan als jurist in Rotterdam. Het liefst was hij doorgestroomd naar de Opera Acamedie, maar alles viel weg door corona.

Deelnemers Aria – Aflevering n2

  • Ami komt uit Ierland (Dublin), maar studeert nu aan het conservatorium in Maastricht. Al vanaf jonge leeftijd is ze in de ban van klassieke muziek en opera. Al richtte ze zich eerst op popmuziek, tot een docent haar er op wijst dat ze een prachtige sopraanstem heeft. Ze heeft al vaak met een koor op het podium gestaan, maar als soliste heeft ze nog weinig ervaring.
  • Amy heeft basketbal gespeeld op hoog niveau, maar ze moest kiezen tussen sport en muziek. Ze studeert muziektheater aan het Fontys College. Dankzij Aria hoopt ze nog meer plezier te krijgen in het zingen (en dan wel zonder in beslag genomen te worden door de zenuwen). Waarom zij verder meedoet? Omdat opera volgens haar niet stoffig is, maar juist mega sexy.
  • Helene kan je bekend voor komen. Ze deed namelijk mee aan We Want More en werd daar vierde. Ze heeft nooit een carrière in de muziek gehad. Op haar vijfde begon ze met dwarsfluit spelen.
  • Laura heeft een ernstige auto-immuunziekte. Even was het onbekend of ze nog kon zingen. Laura heeft in verschillende operagezelschappen gespeeld en masterclasses gevolgd. Ze houdt van verdrietige aria’s en droomt ervan om op het podium van de Nationale Opera te staan.
  • Sam begon in de musicalwereld, maar op zijn zestiende is hij naar het conservatorium gegaan. Het liefst wil hij fulltime zingen, maar op dit moment verkoopt hij nog kaartjes in het concertgebouw in Amsterdam als bijbaan.

Maar er is meer…

Maatwerk

In het NPO Radio 4-programma Maatwerk wordt elke maandag tussen 14.00 en 16.00 uur met de afvaller teruggekeken op het grote ARIA-avontuur. Hoe was het voor de operazangers om mee te doen en wat hebben ze geleerd?

Aangekleed

In de online serie ARIA Aangekleed volgen we art director Maarten Spruyt achter de schermen. Maarten is verantwoordelijk voor de styling van de kandidaten. Hoe kiest hij het perfecte kostuum bij een rol en aria, en welke keuzes worden er gemaakt op het gebied van haar en make-up? De achtdelige online serie is te zien op MAXVandaag.nl/ARIA.

Foto: Bart van der Putten

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 oktober 2021 /