ANNE+ op tv kijken; ontdek alles over serie, film en cast ANNE+

ANNE+ De Film is vanavond (vrijdag 28 juli 2023) om 23.05 uur te kijken op NPO3. Deze film is het vervolg op de succesvolle serie, die het verhaal vertelt van Anne (Hanna van Vliet). Zij is een lesbische twintiger in Amsterdam, die zich op herkenbare wijze door grote levensvragen en liefdesperikelen worstelt. De ANNE+ Film en twee seizoenen staan ook op NPO Start en Netflix. Ontdek hier alles over het verhaal en de ANNE+ cast.

Dit bericht schreven we op 6 augustus 2022 toen de film voor het eerst op tv te kijken was. Je ziet ‘m nu in de herhaling. Hanna van Vliet zag je recent in de indrukwekkende serie De droom van de jeugd.

Serie ANNE+

ANNE+ is een drama serie over het (liefdes)leven van Anne (gespeeld door Hanna van Vliet*), een lesbische twintiger uit Amsterdam. In elke aflevering leren we meer over Anne en haar oude en nieuwe liefdes. Maar ook over haar vrienden, familie en collega’s. De focus per aflevering ligt altijd op Anne ‘plus’ iemand uit haar leven. De reacties zijn lovend, waarbij de verfrissende stijl en queer representatie vaak als positief punt wordt genoemd.

Queer representatie in film en tv

Wist je dat het team van ANNe+ overwegend bestaat uit uit vrouwelijke, queer filmmakers. Iedereen die meewerkt – in de ANNE+ cast en crew – voelt zich persoonlijk verbonden met het project en vindt het belangrijk om een verschil te maken. De reeks is dan ook bedacht en opgezet vanwege het gebrek aan positieve queer representatie in film en televisie.

ANNE+ Film

Na het succes van de serie Anne+ is Anne terug in haar eigen film. Net voordat Anne gaat emigreren naar haar grote liefde Sara in Montréal, keurt haar uitgever het manuscript dat ze heeft ingediend voor haar eerste boek af. Wat heeft Anne nou eigenlijk te vertellen? En hééft ze überhaupt wel iets te vertellen? Noodgedwongen gaat Anne op zoek naar wat ze wil in het leven, want niet alleen het hoofdpersonage uit haar boek lijkt te zijn afgedwaald. Dan ontmoet ze de non-binaire Lou (Thorn de Vries) die anders in het leven staat. Langzaam vindt Anne al struikelend richting in haar leven. Ze herschrijft haar boek en realiseert zich dat ze keuzes moet maken.

ANNE+ cast (film)

De ANNE+ film cast bestaat onder meer uit Hanna van Vliet, Jouman Fattal, Thorn de Vries, Jade Olieberg, Eline van Gils, Jesse Mensah, Huib Cluistra, Ayla Çekin Satijn, Amy van der Weerden, Anne-Chris Schulting, Hein van der Heijden, Jacqueline Blom, Romana Vrede, Georgina Verbaan, Anna Drijver en Hadewych Minis. Wist je dat Ayla Satijn in België is opgegroeid; in Maasmechelen.

Cast ANNE+ film

Nieuwsgierig naar waar je alle acteurs en actrices uit de cast van de Anne+ film van kent? Zoals je van VlaamsKijken inmiddels wel gewoon bent, hebben we weer een mooi overzicht voor je. Onderaan dit artikel zetten we Thorn de Vries -die de rol van Lou speelt in Anne+ – even extra in het zonnetje, die won namelijk net de AVROTROS Pride Award 2022. Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand die zich afgelopen jaar heeft ingezet voor de LHBTIQ+ community.

 • Hanna van Vliet was eerder te zien in Nieuw Zeer en als deelneemster aan De Gevaarlijkste Wegen. Maar je zag haar ook in Modern Love Amsterdam.
 • Jouman Fattal ken je uit de film MeskinaDe Hokje, Koppensnellers en de tv-serie Thuisfront. Daarnaast zag je Jouman Fattal recent in de telefilm De Zitting, (R)Evolutie en in de tv-serie Zina. Het is nu wachten op Anoniem.
 • Jade Olieberg debuteerde in Hoe overleef ik… in 2008. Daarna heeft ze tal van rollen gespeeld; zoals Feline in Dokter Deen, Sara in Penoza, Lola in Ik Weet Wie Je Bent en meer recent bijvoorbeeld Sara in Ares en de moeder van Summer in AAP. Jade Olieberg speelde tevens de hoofdrol in Good Bad Girl. En wat dacht je van de Vlaamse serie Geldwolven? Daarnaast komt ook De Club er aan.
 • Eline van Gils debuteerde in Toen wij de tijd hadden en zagen we daarna als Lily in Anne+ (de serie en film). Vorig jaar zag je haar op tv als Christa Cabral in Thuisfront.
 • Jesse Mensah heeft al verschillende (kleine) rollen op zijn naam. Zo zag je hem in Klem, Anne Plus en Nieuw Zeer. Hij sprak het luisterboek Weg met Eddy Bellegueule in. Jesse Mensah zie je momenteel in de Netflix film Noise.
 • Huib Cluistra speelt Teun in Anne Plus (zowel de serie als de film). Daarvoor had hij vooral wat kleine rolletjes. Daarnaast zag je Huib Cluistra als Victor in Toen wij de tijd hadden.
 • Ayla Çekin Satijn zagen we recent in Netflix-serie Dirty Lines. In Deep Shit speelde ze een verkoopster. Maar Ayla Satijn had bijvoorbeeld ook gastrollen in Flikken Maastricht en Spangas op Zomervakantie. Extra leuk: ze groeide dus op in het Belgische Maasmechelen.
 • Amy van der Weerden debuteerde in Vrijland, maar je zag haar ook als Nina in Toon. Recent zag je haar nog in NOOD.
 • Anne-Christ Schulting die Stella speelt in Anne Plus had eerder gastrolletjes in Flikken Maastricht en Mocro maffia.
 • Hein van der Heijden heeft al in tal van Nederlandse films en series gespeeld. En wist je dat je hem ook in Hector (met Urbanus) zag? Recent zag je hem als vader van Greg in Bonnie & Clyde en in Swanenburg als Roger.
 • Jacqueline Blom kun je kennen uit OogappelsNieuw Zeer 2, maar ook uit bijvoorbeeld Toen wij de tijd hadden, Volgens Jacqueline, Volgens Robert en Penoza. Recent zag je haar in het populaire Tweede Hans en De verschrikkelijke jaren tachtig.
 • Romana Vrede zag je recent in I Don’t Wanna Dance. Je zag haar recent nog op tv in de telefilm De Zitting, in de voorstelling De eeuw van mijn moeder en in Onze Straat. In 2018 zag je haar als Rita Ligtveld in Moordvrouw. Ze debuteerde op tv in 2000 in de serie De geheime dienst.
 • Georgina Verbaan maakte vorig jaar de documentaire reeks Ben ik hier alleen. We leerden haar natuurlijk kennen als actrice in GTST en wat dacht je van KLEM? Waar nu ook een film van is.
 • Anna Drijver is bij het Vlaamse publiek bekend als de Nederlandse agente uit het eerste seizoen van Undercover. Je zag haar recent nog als gast in Sergio over de grens. Je kunt deze actrice kennen van Heirs of the Night (van de regisseur van De Stamhouder), het vierde seizoen van Nieuwe Buren, maar ook van bijvoorbeeld Zwarte tulpLevenslied en Bellicher. Op dit moment is ze te zien in de populaire nieuwe serie Knokke Off.
 • Hadewych Minis zag je bijvoorbeeld in The Spectacular en Forever Rich. Je kent haar ook van de film De liefhebbers, hoort haar in Wraak en zag haar in Hollands hoop. Kortom ook een ervaren actrice.

Thorn de Vries

De jury van de AVROTROS Pride Award 2022 heeft Thorn de Vries als winnaar benoemd. Ze vertellen: “‘Met de benoeming van Thorn de Vries vieren we de volgende stap in de LHBTIQ+ emancipatie. Als non-binair icoon is hen op verschillende platforms zichtbaar: in de jeugdserie SpangaS, als co-host van de podcast Couple Goals en als schrijver van het boek FAQ Gender (geschreven met Mandy Woelkens, die je dit seizoen in De Slimste Mens zag, red.). Het is diens missie om mensen meer te leren over genderidentiteit en Thorn doet dit met lef, durf en een aanstekelijke openheid. Dat is bewonderenswaardig, want daar is moed voor nodig.

Seksscène in de film Anne+

De jury zegt verder: “Thorn de Vries loopt op de troepen vooruit en is daarmee een rolmodel voor velen. Een mooi voorbeeld hiervan is de grensverleggende seksscène in de film Anne+. Door unapologetic te zijn voor wie die is nodigt Thorn mensen uit om vrijer te zijn in de genderidentiteit en eigen seksualiteit. Met diens veelzijdigheid is Thorn een belangrijke educator, zowel binnen als buiten de LHBTIQ+ gemeenschap. Thorn is een lichtend voorbeeld voor de nieuwe generatie.”

Makers Anne Plus

ANNE+ is een initiatief van Maud Wiemeijer (scenario), Valerie Bisscheroux (regie) en Hanna van Vliet. Wist je dat zij ook de ANNE+ Stichting in het leven hebben geroepen. Deze heeft  als doel het bijdragen aan meer diversiteit aan queer- en vrouwenrollen in films en series en een positieve representatie van LGBTQ+ personen. Geaardheid, gender identiteit, gender expressie en de zichtbaarheid en acceptatie van deze thema’s spelen een belangrijke rol in de projecten die de ANNE+ Stichting ontwikkelt. De film ANNE+ is geproduceerd door Rachel van Bommel en Suzan de Swaan van Millstreet Films, in coproductie met Netflix en BNNVARA.

ANNE+ kijken

De film ANNE+ is vrijdag 28 juli iets na 23.00 uur te kijken op NPO3. Daarna verwacht ik ‘m op NPO Start. Ook de serie (ANNE+ seizoen 1 en seizoen 2) zijn hier terug te kijken. Vanuit Nederland kun je ‘m zo eenvoudig zien, maar vanuit het buitenland heb je een VPN Verbinding nodig. Daarnaast staat seizoen 1 en seizoen 2 van ANNE+, net zoals de film ook op Netflix. In de ANNE+ cast van de serie zien we veel dezelfde gezichten als in de film.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 juli 2023 /