Hector van Urbanus te kijken op Eén | Ontdek alles over de cast

Eén zendt vanavond – zondag 23 januari – om 21.07 uur de film Hector uit 1987 uit. In deze film van Stijn Coninx speelt Urbanus de hoofdrol. Hij was ook betrokken bij het schrijven van het scenario. Het gaat hier om een Vlaams-Nederlandse samenwerking, waardoor we ook verschillende Nederlandse acteurs in de cast zien. Zo speelt – de helaas veel te vroeg overleden – Sylvia Millecam een hoofdrol. Ontdek in dit artikel alles over het verhaal en de cast van Hector, die van 1987 tot 1990 de meest bekeken Vlaamse film ooit was!

Verhaal

Achiel Matheusen (Frank Aendenboom) is bakker, ergens te velde, in een klein dorpje. De stiel heeft zijn sporen nagelaten. Hij is ongeveer vijftig, maar veel te oud voor zijn leeftijd. De wielrennerij van Jos (Marc Van Eeghem), zoon uit zijn eerste huwelijk, zou een troost kunnen zijn. De combinatie bakkersknecht-wielrenner blijkt echter niet heilzaam te zijn voor de sportieve prestaties. En Ella (Sylvia Millecam), Achiels tweede vrouw, heeft maar één ambitie: filmster worden. Er moet dus hulp komen in de bakkerij. Ella stelt voor om Hector (Urbanus), haar verre achterneef, uit het weeshuis te halen…

Cast Hector

In de cast van Hector zien we bekende gezichten. Helaas zijn een aantal van de acteurs en actrices ons anno 2022 al ontvallen. De hoofdrollen worden gespeeld door Urbanus, Sylvia Millecam, Frank Aendenboom, Herbert Flack, Marc Van Eeghem en Hein van der Heijden. Bij de bijrollen vallen ons de namen op van Josse De Pauw, Hilde Heijnen en Kees Hulst.

  • Urbanus heeft recent nog een nieuwe animatiefilm gemaakt: Urbanus – De Vuilnisheld. En Vlaamse zangers brachten een ode aan hem in De Best Of Urbanus.
  • De Nederlandse actrice en presentatrice Sylvia Millecam is in 2001 overleden; ze had borstkanker, ze sloeg reguliere behandelingen af en koos voor het alternatieve circuit met hulp van onder andere Jomanda. Haar dood is nog steeds veel besproken in Nederland. Je kunt haar kennen uit verschillende films en series, maar ook van Knoop in je Zakdoek en Het Klokhuis.
  • Frank Aendenboom heeft veel in het theater gespeeld en werd vaak als een van de laatste grote klassieke acteurs genoemd. Maar hij is bekend geworden met tv-werk. Bijvoorbeeld door zijn hoofdrol in Johan en de Alverman. Maar je zag hem ook in Lili en Marleen. Zelf maakte ik kennis met hem in Crimi Clowns en Matroesjka’s. Hij is in 2018 overleden.
  • Herbert Flack speelde tien seizoenen lang hoofdinspecteur Pieter Van In. Je zag hem recent als Maenhout in telenovelle Lisa en hij heeft een vaste rol als Leon De Bodt in Familie zien! Je zag ‘m daarnaast recent nog in de Vlaamse film Cruise Control. Op tv zag je hem vorige zomer nog in een andere oude film: She Good Fighter.
  • Marc Van Eeghem is helaas in 2017 overleden. Je kent hem onder andere uit Windkracht 10Tytgat ChocolatCafé Derby en Het varken van Madonna.
  • Hein van der Heijden is een Nederlandse acteur, die in de film Hector debuteerde. Recent was hij te zien in Swanenburg als Roger, maar hij had ook gastrollen in Yentl & de Boer De Serie en Bonnie & Clyde.
  • Josse De Pauw speelde mee in meer dan 60 films, waaronder het Oscargenomineerde Iedereen Beroemd!. Op televisie was hij onder andere te zien in De RondeMet Man en Macht en Chausée d’Amour. Drie heel diverse series, maar wat mij betreft allemaal aanraders. De Pauw speelt hier ook iedere keer een heel ander karakter in; dat toont aan hoe veelzijdig hij als acteur is. Wereldwijd kennen ze ‘m inmiddels als Ari Spaak, de advocaat van Frie Palmers in De Twaalf. Daarnaast was hij te horen in Kutjaar. Wist je dat Josse De Pauw ook schrijver is?
  • Hilde Heijnen is bij het jonge publiek bekend als Dorien uit telenovelle Lisa. Maar je zag haar bijvoorbeeld ook in Windkracht 10 en in de film Boys.
  • De Nederlandse acteur Kees Hulst ken je bijvoorbeeld als Hendrik Groen uit Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Hij had eveneens een rol in Rundfunk. Hij heeft al heel veel rollen op zijn naam staan.

Stijn Coninx

Hector was de eerste langspeelfilm van Stijn Coninx. Daarna volgden Koko Flanel, Daens en in 2018 het zeer indrukwekkende Niet Schieten. Allemaal films die het ontzettend goed hebben gedaan in de Vlaamse bioscoop. Hij is ook de man achter de Vlaamse Sinterklaas-films en de tv-serie Dag Sinterklaas. Ontdek hier nog meer werk van Stijn Coninx.

Hector kijken

In Nederland kun je Hector ook kijken op Netflix, net zoals die andere Urbanus film: De Zevende Hemel. De Zevende Hemel staat net als Koko Flanel op Amazon Prime Video. Waarschijnlijk is Hector, nadien ook op VRT NU te bekijken vanuit België. Deze film is eveneens op dvd verkrijgbaar.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 januari 2022 /